Як вибрати електрогриль: з чого почати
Електрогриль призначений для приготування м’яса, риби, овочів та інших страв без розпалювання багаття та наявності мангала. Головна особливість цього пристрою – їжа, яка приготовлена за його допомогою, не втрачає свого натурального смаку. Тому електрогриль відмінно підійде тим, хто не має можливості часто ходити на пікніки та живе у квартирі, але при цьому любить смачну та здорову їжу, а також страви, приготовані на барбекю. До того ж цей пристрій компактний, мобільний, швидко нагрівається, оснащений регулюванням температури за допомогою точного термостата, і, що дуже важливо, набагато безпечніше за газовий гриль.
Перед тим, як зробити покупку, слід враховувати деякі важливі моменти:
- Ціна електрогриля залежить від його функцій, типу та бренду.
- Корпус має бути міцним, з теплоізоляцією та забезпечувати максимальне нагрівання для продуктів, але не нагрівати ручки.
- Конструкція ТЕН знаходиться під пластиною по периметру, у центрі або може бути частиною панелі.
- Стандартний кут розкриття – до 180°.
- Вивчіть як пристрій тримає температуру.
- Зверніть увагу, наскільки прогріваються панелі.
- Додаткові функції та особливості управління.
Різновиди електрогрилів для дому
Для вибору домашнього електрогриля доступні дві групи:
- Компактні:
- закриті (продукти знаходяться між пластинами, і завдяки щільному притисканню відбувається рівномірне нагрівання, що виключає навіть мінімальні сирі ділянки);
- відкриті або поверхні для смаження (ТЕН знаходиться під пластиною, на яку викладають їжу та перевертають у процесі);
- комбіновані (верхня кришка відкривається до 180 ° і фіксується у заданому користувачем положенні).
2. Безконтактні електрогрилі – пристрої, які готують продукти шляхом нанизування на шампури та розташування всередині закритого простору, де гаряче повітря рівномірно обробляє їжу. Є такі різновиди:
- планетарні (інгредієнти поміщаються у кошики, що обертаються за допомогою диска, що знаходиться в основі);
- карусельні (на нерухомій платформі розташований кошик, що обертається);
- шашличні або електрошашличниці з шампурами, що обертаються навколо своєї осі);
- саламандер (їжа смажиться з верхнього боку, проте прогрівається та пропікається рівномірно).
Тип установки електрогриля: настільний, вбудований, переносний
Далі важливо розібратися якими бувають електрогрилі на кшталт установки й кріплення, а також який саме варіант вам ідеально підійде:
- Підлоговий – чудовий пристрій для приготування м’яса або риби на відкритому повітрі, тому якщо у вас є відкритий балкон, це буде ваш ідеальний варіант електрогриля. Однак врахуйте, що вам знадобиться подовжувач для підключення гриля до мережі.
- Вбудований – пристрій, який найбільше підходить для приготування курки-гриль. Відрізняються великими розмірами, тому потрібно виділити багато місця на кухні.
- Настільний – невеликого розміру, але з можливістю приготування великого обсягу їжі на всю сім’ю і чудово підійде для міської квартири. Основні переваги:
- без диму та запаху в процесі готування;
- споживає трохи потужності;
- безшумна робота.
4. Переносний настільний – компактний варіант пристрою, з відмінною теплоізоляцією корпусу й наявністю жаростійкої рами-основи, що дозволяє його встановлювати на будь-яку горизонтальну поверхню. Цей тип електрогриля оснащений невисокими ніжками та займає мінімум місця під час використання або зберігання.
Важливо: при виборі електрогриля для дому враховуйте розміри кухні та місце, де плануєте його розміщувати. А також на скількох людей ви плануєте готувати їжу.
Робоча поверхня електрогрилів: типи покриттів та форм
Робочі поверхні електрогрилів бувають з таких матеріалів:
- метал – найпоширеніший матеріал для робочих поверхонь електрогрилів. Він відрізняється довговічністю та надійністю, а завдяки антипригарному покриттю продукти не прилипають під час приготування. Також забезпечує комфортне очищення поверхні;
- склокераміка – тендітний матеріал для поверхонь, проте швидко нагрівається та простий у догляді;
- натуральний камінь – дорогий матеріал, який використовується в моделях преміумсегмента. Він не пористий і має високу щільність, тому він не вбирає сік і жир під час приготування.
Робоча поверхня може бути:
- Гладкою, що робить пристрій, по суті, електросковорідкою, яку можна використовувати для приготування повсякденних страв (обсмажувати картоплю, яєчню, сосиски).
- Рифленою, яка забезпечуватиме характерні смужки вздовж або впоперек на смаженому м’ясі.
- Змішаною – електрогрилі можуть бути укомплектовані гладкими та рифленими поверхнями, що дуже зручно для приготування різноманітних страв.
Важливо: вибір форми та покриття робочої поверхні залежить від ваших уподобань у приготуванні їжі. Для широкого спектру страв найкращим варіантом стане гладка поверхня з антипригарним покриттям. Якщо ж ви хочете отримати характерний вид прожарювання на стейках, лаваші чи рибі, то рифлена поверхня буде вдалим вибором.
Кут нахилу пластин: навіщо він потрібен і як впливає на готування
Ще один важливий критерій вибору електрогрилю – кут нахилу пластин. Для того, щоб страви не запікалися у власному соку, нижня частина завжди має нахил 7°. Жир і волога при приготуванні стікає в спеціальний піддон, і в результаті ви отримаєте максимально корисну їжу, без використання олії та ефекту гасіння. Страви виходять не варені, а рівномірно підсмажені, які мають найкращий смак, текстуру та з характерними смужками.
Виходячи з цього, кут нахилу пластин – важливий фактор, який впливає на якість та користь продуктів, а також спрощує використання та очищення приладу.
Потужність електрогрилю та її значення
Ще один параметр – потужність пристрою, від якої залежить швидкість нагрівання та глибина прожарювання продуктів. Також цей показник впливає на енергоспоживання, навантаження на проводку та мережевий фільтр.
Певного стандарту немає, адже потрібно враховувати інші фактори, такі як площа робочої поверхні, приготування та переваги у смаках.
Ось кілька характеристик, на які слід звернути увагу під час вибору потужності електрогрилю:
- Для пластин 30×20 см підійде потужність приблизно 2000 Вт. Для менших габаритів буде достатньо близько 1500 Вт. Якщо розмір поверхні від 40х20 см, то ТЕНи повинні бути понад 2000 Вт.
- Закриті електрогрилі мають підвищену ефективність через низьке розсіювання тепла. Тому якщо використовувати відкритий принцип приготування, краще вибирати моделі з великим запасом потужності, щоб це компенсувало тепловтрату.
Також для різного ступеня прожарювання – різна потужність:
- для невеликої (Rare) та середньої (Medium Rare, Medium) прожарювання підійде потужність 1500 Вт;
- для Medium Well та Well Done від 2000 Вт;
- всі інші види продуктів потребують менших температурних умов.
Для збільшення швидкості приготування використовують режим підвищеної температури нагріву. Однак важливо враховувати можливості пластин, щоб вони витримали такі навантаження. Подібний метод швидкого приготування знадобиться для морепродуктів, грибів, а також для швидкого приготування м’ясних делікатесів.
Високий показник потужності допомагає готувати страви з апетитною скоринкою.
Орієнтир для вибору потужності домашнього електрогриля – це від 1500 до 2000 Вт, який впорається з овочами, м’ясом та рибою. Однак якщо ви плануєте смажити багато стейків, то вам вже знадобиться модель потужністю від 2000 Вт, яка впливає на досягнення правильного прожарювання.
Корпус електрогриля: матеріали та надійність
Корпуси електрогрилів виготовляють із таких матеріалів:
- Пластик:
- термопластик;
- поліпропілен.
З пластику виходить термічно стійкий корпус, що витримує високу температуру та забезпечує значно легшу вагу приладу. Єдиний недолік – менш довговічний.
2. Метал:
- нержавіюча сталь;
- алюміній.
Електрогрилі з нержавіючої сталі довговічні, міцні та є еталоном якості. Також вони стійкі до подряпин, ударів та інших механічних пошкоджень. З недоліків можна виділити сильне нагрівання і велику вагу пристрою.
Змінні та багатофункціональні пластини
Щоб розширено використовувати кулінарні можливості електрогриля, потрібні змінні та багатофункціональні пластини. З ними можна готувати різні страви, у тому числі випічку. Щобільше, завдяки їм покращується якість приготування їжі. Рифлені пластини забезпечують рівномірне обсмажування та утворення апетитної скоринки. Плоскі – ідеально підходять для яєчні, омлетів або навіть млинців.
Змінні пластини для електрогриля бувають таких типів:
- рифлені (для обсмажування м’яса, птиці, овочів з утворенням характерних смужок);
- плоскі (для приготування яєчні, омлету, млинців, панкейків, і навіть для того, щоб розігріти страви та підтримувати їх температуру до подачі на стіл);
- для вафель (пластини з осередками, що випікають вафлі);
- для сендвічів (приготування гарячих бутербродів із різними начинками).
Знімні пластини не тільки зручні у використанні, але легко чистяться і можуть митися навіть у посудомийній машині.
Крім того, електрогриль зі змінними пластинами відрізняється особливою компактністю, адже він не займає багато місця на кухні.
Комплектація сучасних моделей: лотки, щітки, насадки
Деякі моделі електрогриля комплектуються додатковими аксесуарами:
- кухонні щипці;
- дерев’яні чи металеві лопатки;
- ложки.
Якщо електрогриль може готувати вафлі, тоді він буде оснащений спеціальними аксесуарами ріжкової форми. Ці доповнення дозволяють готувати не лише бельгійські вафлі, а й морозиво в домашніх умовах.
Габарити електрогрилю: що підійде для кухні
Компактні та середніх розмірів електрогрилі з робочою поверхнею від 20х30 см до 24х29 см відмінно підходять для стандартної кухні, проте важливо враховувати кількість членів сім’ї та наявність вільного місця у кімнаті.
Для того, щоб правильно вибрати розмір електрогриля, важливо враховувати наступне:
- враховуйте габарити пристрою у зібраному та розкладеному вигляді, а також місце, де зберігатимете його;
- розмір кухні, адже для маленьких просторів ідеально підходять компактні моделі;
- кількість людей і порцій, які будете готувати на електрогрилі. Якщо плануєте приготування для сім’ї з 4-6 осіб, тоді краще вибирати електрогриль із більшою площею.
Корисні функції електрогрилів: автовідключення, таймер, регулювання температури
Електрогрилі, крім своїх основних завдань, мають додаткові функції, які дуже корисні та актуальні у будь-якій ситуації. Завдяки їм користуватися пристроєм набагато зручніше й безпечніше, адже ви можете контролювати процес приготування, і при цьому уникаючи перегріву та пригорання страви.
Додаткові корисні функції електрогриля:
- датчик регулювання температури – плавно налаштовує прогрів, допомагає у приготуванні різних страв та можуть посмажити стейки різної товщини. Функція адаптує процес приготування під різні типи продуктів;
- знімний піддон – збирає жир і вологу, які з’являються під час смаження. Завдяки цьому забезпечується практичність у догляді та правильне прожарювання;
- можливість міняти робочі поверхні електрогриля роблять його багатофункціональним у приготуванні різних страв;
- автоматичне вимкнення – дуже корисна функція гриля, яка вимикає прилад через встановлений проміжок часу. Це гарантує безпеку під час експлуатації пристрою;
- таймер призначений для встановлення часу приготування, після чого електрогриль автоматично вимикається. Функція корисна для приготування страв з певним часом смаження та звільняє від необхідності постійно бути присутнім під час процесу;
- підтримка температури – зберігає тепло блюда до подачі на стіл;
- розморожування продуктів – дозволяє швидко та рівномірно розморожувати продукти;
- датчик ступеня прожарювання визначає готовність м’яса.
Як правильно вибрати електрогриль додому: покрокові поради
Далі розглянемо основні рекомендації, які важливо брати до уваги під час виборів електрогриля.
Покрокова інструкція вибору електрогриля:
1. Насамперед визначте ваші потреби. |
|
2. Визначте бюджет, який ви готові виділити для цієї покупки. |
Порівняйте ціни та бренди, які пропонують перевірені магазини техніки. |
3. Вивчіть основні характеристики. |
|
4. Проведіть порівняльний аналіз моделей та брендів. |
Для цього почитайте відгуки покупців, порівняйте функціонал та додаткові можливості пристрою. Обов’язково зверніть увагу на список кращих моделей згідно з рейтингом вибору серед покупців. |
5. Виберіть магазин та відвідайте його (або інтернет-магазин). |
|
6. Додаткові рекомендації: |
|
Як правильно мити та доглядати за електрогрилем
Щоб ваш електрогриль прослужив довго й при цьому виглядав естетично, важливо дотримуватися деяких правил догляду та чищення пристрою.
Розглянемо кілька етапів для правильного миття та догляду за електрогрилем:
- Після використання та перед початком процесу чищення потрібно відключити електрогриль від мережі та дати йому повністю охолонути. Це виключить ризик опіку або пошкодження гриля через високу температуру.
- Обов’язково чистити пристрої відразу після використання.
- Якщо панелі не знімні, спочатку потрібно дістати та помити жироприймач.
- Залишки жиру під решіткою спочатку видаляють паперовим рушником або серветкою, а потім очищають нагар і миють робочу поверхню.
- Для чищення грат або робочої пластини з нержавіючої сталі слід використовувати м’яку металеву щітку.
- Для поверхні з антипригарним покриттям слід використовувати спеціальну лопатку, щоб щітка не залишала подряпини.
- Жир відмивати з піддона та робочої поверхні (знімної та незнімної) за допомогою губки та не абразивного миючого засобу. Також можна використовувати спеціальний спрей для чищення.
- Знімні панелі можна промити під проточною водою або посудомийною машиною, але на низьких температурах. Однак якщо решітка не знімається, слідкуйте, щоб волога не потрапляла на панель керування та електричні контакти.
- Корпус можна протирати м’якою кухонною губкою, попередньо змочивши її у теплій воді. Якщо забруднення сильні, використовуйте рідкий засіб для миття посуду без абразивних частинок.
- Після вологого чищення обов’язково просушіть гриль сухими рушниками.
ТОП помилок при виборі та використанні електрогриля
Проте існують деякі дії, які можуть зашкодити пристрою:
- вибір температури або режиму, який не відповідає. Таким чином, продукти пригорають, прилипають, а всередині залишаються сирими;
- неправильне використання термометрів визначення внутрішньої температури продуктів;
- некоректний вибір інструментів для перевертання їжі під час приготування;
- порушення правил використання та рекомендацій щодо обслуговування пристрою;
- миття електрогриля під проточною водою. Волога може проникнути всередину й пошкодити основні деталі та вузли;
- не одразу чистити після використання. Залишки продуктів можуть пошкодити антипригарне покриття та їжа почне пригоряти;
- встановлення приладу на нерівну поверхню та без гарної витяжки;
- підключення електрогриля до несправної розетки.