Коли сезон головних баштанних культур у самому розпалі, але в чистому вигляді ви ними вже нагодовані, саме час поекспериментувати. У цій статті зібрані цікаві рецепти з кавуна та дині, які урізноманітнюють звичне меню. Час прочитання — 6 хвилин.
Зміст
Страви з кавуна
Кавун можна назвати універсальним інгредієнтом — він однаково гарний як у десертах, так і в якості оригінальної закуски або в основних блюдах.
Кавун на грилі
Смажений кавун — спочатку звучить трохи лякаюче, але смак готової закуски вас приємно здивує.
- Нарізаємо кавун скибочками бажаного розміру.
- Змащуємо кожен з них оливковою або будь-якою іншою рослинною олією.
- Приправляємо за смаком: сіллю, в тому числі і копченої, перцем, різними травами.
- Щоб посилити свіжі нотки смаку скроплюємо соком лимона або лайма.
- Відправляємо на гриль і смажимо скибочки по 2–3 хвилини з кожного боку.
Завдяки вмісту в кавуні природного цукру швидко з’явиться апетитна карамельна скоринка. Готову закуску можна подавати в чистому вигляді, у поєднанні з будь-якими гострими сирами, полити медом и посипати горіхами.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 2000 Вт |
Розмір робочої поверхні | 30×30 см |
Салати з кавуна із сиром і зеленню
Гарний кавун і як ключовий інгредієнт у салаті. Пропонуємо приготувати два легких і смачних варіанти.
Салат із кавуна та фети з м’ятою
- Вирізаємо з кавуна м’якоть, очищаємо від кісточок і нарізаємо великими шматочками.
- Не менш крупно ріжемо фету.
- Помите листя м’яти підсушуємо та дрібно рубаємо.
- Готуємо заправку з оливкової олії, соку лайма та чорного перцю.
- З’єднуємо всі інгредієнти в салатник, швидко й ретельно перемішуємо та відразу подаємо до столу, поки кавун не пустив сік, і страва не стала занадто водянистою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вага | 150 г |
Країна-виробник | Греція |
Салат з кавуна, овечого сиру й руколи
- Помиту рукколу викладаємо на блюдо, а на неї нарізану м’якоть кавуна без насіння.
- Поверх кубиків кавуна розкладаємо кубики овечого сиру.
- Поливаємо оливковою олією, перчимо й скроплюємо бальзамічним соусом.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 250 мл |
Країна-виробник | Германія |
За бажанням можна експериментувати і замінювати фету і овечий сир бринзою, а м’яту і рукколу листям зеленого або синього базиліка. Салатні заправки також можна міняти на свій смак і вводити нові інгредієнти, на кшталт посипання страви горішками або сумішшю насіння.
Кавуновий гаспачо
Знаменитий холодний іспанський суп тільки виграє від додавання кавунової м’якоті – він стане ще більш літнім і освіжаючим. Для приготування нам знадобиться: стакан очищеної від кісточок і шкірки кавунової м’якоті, 3 томата, 1 огірок, сік половинки лайма, улюблена зелень, по чайній ложці оливкової олії і винного оцту, сіль, перець.
- Огірок і томати очищаємо від шкірки, ріжемо і засипаємо в чашу блендера.
- Додаємо до них подрібнені кавунову м’якоть і зелень, вичавлений сік лайма, масло, оцет і спеції.
- Перебиваємо все до однорідної маси і відправляємо в холодильник охолоджуватися.
- Розливаємо по тарілках, прикрашаємо листочками м’яти або базиліка.
Любителі пікантніших смаків можуть використовувати в рецепті зубчик часнику або стручок гострого перцю.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Кераміка |
Діаметр | 21 см |
Крюшон в кавуні
В цьому випадку кавун служить і ключовим інгредієнтом, і ємністю для напою. Поданий прямо в кавуні крюшон стане справжньою окрасою будь-якого столу.
Для його приготування вам знадобиться один великий кавун, ягоди і фрукти, алкоголь: кілька пляшок улюбленого вина і до 100 мл коньяку або міцного лікеру. Вино стане основою, міцний алкоголь додасть градуса і добре оживляти фрукти і ягоди. При бажанні можна додати шампанське.
- У помитого й добре обтертого кавуна зрізаємо верх таким чином, щоб було зручно витягувати з нього всю м’якоть.
- Половина м’якоті нам не знадобиться. А другу подрібнюємо блендером або ножем в окремій ємності.
- Додаємо до подрібненого кавуну нарізані шматочками фрукти і цілі ягоди, посипаємо цукром, щоб вони краще пустили сік.
- Заливаємо міцним алкоголем – коньяком або лікером і частиною вина, відправляємо настоюватися в холодильник на годину-півтори.
- Дістаємо добре просочений фруктово-ягідний мікс з холодильника і перекладаємо в нашу порожню кавунову чашу, заливаємо також попередньо охолодженим вином, і акуратно перемішуємо.
- Розливаємо по келихах і насолоджуємося!

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Країна-виробник | Франція |
Страви з дині
Солодка і соковита диня відмінно поєднується з гострими і солоними продуктами, що дозволяє вводити її в найрізноманітніші страви і завжди отримувати відмінний гастрономічний результат.
Диня з хамоном
Одне з найвідоміших поєднань — диня з хамоном або melón con jamón. Улюблена багатьма закуска з іспанським колоритом готується дуже швидко усього з двох інгредієнтів.
- Беремо солодку смачну диню та відокремлюємо м’якоть від шкірки й насіння.
- Нарізаємо на свій смак — тонкими часточками або великими кубиками.
- Якщо нарізали шматочками — кожний загортаємо в шматочок хамона.
- Якщо диня нарізана кубиками — хамон викладаємо на диню зверху та фіксуємо зубочисткою або спеціальною шпажкою.
- Страва готова! Для повної гармонії залишається тільки налити келих вина.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Серано (jamón serrano, «гірський хамон») |
Країна-виробник | Іспанія |
Ця максимально проста закуска грає на контрасті смаку й структури — м’яка солодка диня та більш жорстке солоне м’ясо разом складають ідеальну пару.
Краще брати вже нарізаний слайсами хамон. По-перше, це зручніше та доступніше, ніж великий шматок або ціла нога. По-друге, вам не доведеться морочитися з нарізкою — шматочки й так будуть ідеально тонкими.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Фарфор |
Габарити | 26×12 см |
Пряне варення з дині з коньяком
Якщо ви ніколи не куштували варення з дині, настав час це виправити. Крім очікуваної солодкості воно матиме пікантні нотки — допоможуть у цьому коньяк та прянощі.
- Спеції за смаком (перець, кориця, бадьян, кардамон, імбир або будь-які інші) запарюємо 300 мл окропу й даємо настоятися хвилин 20–30.
- В отриманому настої розчиняємо 200 мл цукру й доводимо на вогні до кипіння. Самі прянощі можна як залишити всередині, так і виловити.
- У киплячий сироп висипаємо попередньо порізаний великими кубиками 1 кг м’якоті дині та уварюємо 15–20 хвилин на повільному вогні.
- У кінці вливаємо в пряну цукрово-динну суміш 200 мл коньяку, ретельно все перемішуємо та вимикаємо.
- Розливаємо варення по стерилізованим банкам, закочуємо кришками.
За бажанням можна додати до таких інгредієнтів натерту цедру апельсина або лимона. Сік останнього також не завадить — лимонна кислота служить природним консервантом, врівноважує смак, допомагає зберегти гарний яскравий колір варення.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 200 мл |
Тип кришки | Що закручується |
Кавуново-динний десерт
Відмінна ідея використовувати кавун і диню в рецептах не тільки окремо, але й разом. Наприклад, для приготування фруктового льоду із вермутом.
- Беремо по 100 г м’якоті кавуна й дині, ложку меду та 30 мл вермуту.
- Відправляємо всі інгредієнти в чашу блендера й ретельно подрібнюємо.
- Розливаємо отриману однорідну масу у спеціальні формочки та відправляємо в морозильну камеру до повного замерзання.
- Насолоджуємося насиченим літнім смаком із ніжним трав’яним присмаком вермуту.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Поліпропилен |
Висота формочки | 10 см |
Якщо немає формочок для морозива, можна використовувати звичайні одноразові стаканчики, а замість ніжки — дерев’яну мішалку для гарячих напоїв.
Також за темою:
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів