Без чогось на кухні можна обійтися, але без хороших кухонних ножів — це вже навряд чи. Адже ніж, по суті, ми використовуємо щодня й без нього не впоратися навіть із приготуванням бутерброда. У нашій статті ми розглянемо найпопулярніші види кухонних ножів, визначимося з їх призначенням, а також поділимося рекомендаціями, які допоможуть вам вибрати надійні та довговічні кухонні інструменти. Час прочитання — 8 хвилин.
Серед величезного розмаїття ножів існує кілька видів, які складають основу кухонного «арсеналу». Що це за ножі і в чому їх особливості?
Кухарський ніж — це універсальний «солдат» і за сумісництвом обов’язковий атрибут будь-якої кухні, не тільки професійною. Ніж шеф-кухаря має широкий трикутний клинок з невеликим вигином, довжина якого в більшості випадків становить від 15 до 25 см, а також потовщений обух.
Завдяки подовженому і широкому клинку, кухарським ножем зручно подрібнювати практично будь-які продукти (м’ясо, рибу, овочі, зелень та ін.), Включаючи заморожені, з якими під силу впоратися далеко не кожному виду ножів. Такий ніж в тій чи іншій мірі може замінити будь-який кухонний ніж, але з нарізуванням хліба і чищенням овочів краще справляються спеціалізовані ножі.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Кухарський |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – поліпропілен, силікон |
Універсальний ніж схожий на кухарський, але лезо у «універсала» зазвичай коротше (близько 15 см) і вже. Універсальним він називається неспроста: так само, як і кухарським, їм зручно справлятися з обробленням найрізноманітніших продуктів – від шинкування зелені до розрізання великого капустини. З його допомогою буде важко впоратися з замороженими продуктами, але в усьому іншому він не поступається кухарському.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Універсальний |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Не обов’язково на кухні мати і кухарський, і універсальний ніж – вони практично взаємозамінні. А який з них вибрати – це вже питання особистих переваг. Варто враховувати, що ніж шеф-кухаря зазвичай більш масивний і важкий, тому, якщо ви звикли орудувати ґрунтовними інструментами на кухні, ймовірно, це варіант вам сподобається більше. Мабуть, головне правило при виборі ножа на всі випадки життя – не економити на ньому. Врахуйте, що їм ви будете проробляти левову частку завдань на кухні, і від його якості буде залежати швидкість, зручність і, вибачте за тавтологію, якість подрібнення продуктів.
Для хлібного ножа характерно довге і вузьке лезо з зубцями. Завдяки зубчастої ріжучої кромці, хлібний ніж відмінно справляється з будь-яким видом хліба і випічки, акуратно розрізаючи хрустку скоринку. Також за допомогою подібного ножа зручно розрізати бісквіт або будь-яку іншу випічку на коржі, роблячи поздовжні розрізи.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для хліба й випічки |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Без чого ще не обійтися на кухні, так це без ножа для чищення овочів і фруктів. Він має короткий (до 10 см) лезо з загостреним кінцем, завдяки чому їм зручно не тільки чистити плоди, але і вирізати непотрібне (наприклад, серцевину яблука або «глазки» в картоплі).
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для чищення овочів і фруктів |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Альтернативою ножа для чищення може служити ніж-peeler або ніж-овощечистка. Він має не зовсім звичний для ножів вид і може бути двох форм – прямий, як класичні ножі, або трикутної. У першому випадку двостороннє лезо є продовженням рукояті, в той час як трикутний ніж-peeler більше нагадує рогатку, лезо в якій встановлюється між двома «рогами» ручки. Головна особливість таких овощечісток полягає в тому, що, маючи ріжучу кромку не зовні, а всередині «леза», шкірка з овочів або фруктів знімається більш тонким і рівномірним шаром. Крім цього, в роботі такі ножі зручніше – не потрібно постійно контролювати ступінь натиску, в результаті чого не так втомлюються руки, і впоратися з великою кількістю продуктів з його допомогою можна швидше.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Ніж-peeler для чищення овочів і фруктів |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – дерево |
Тут ми розглянемо різні допоміжні ножі, які можуть стати в нагоді на кухні. Їх наявність зовсім не обов’язково – воно здебільшого залежить від того, з якими видами продуктів ви працюєте найчастіше.
Сантоку – це кухарський ніж, родом з Японії. З’явився він відносно недавно, в середині XX століття, і технічно є азіатської модернізацією класичного кухарського ножа. Відрізняється він формою леза – якщо у європейського ножа воно має заокруглення, то у японського ріжучакромка плоска. Стандартна довжина клинка сантоку варіюється від 15 до 20 см, а функціональність, по суті, така ж, як і у європейського ножа шеф-кухаря. Ще одна відмінна риса ножа-сантоку полягає в невеликих овальних насічка, які розташовуються уздовж ріжучої частини. Вони потрібні для того, щоб під час нарізання до клинку не прилипали подрібнюють продукти.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Ніж-сантоку універсальний |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Ніж для філе призначений для оброблення м’яса, птиці та риби: відділення м’яса від кістки або зняття його тонкими пластами. Лезо філе ножа вузьке і довге, до 30 см, що дозволяє швидко і зручно відокремити філе, зрізуючи м’ясо буквально уздовж кістки. Так як клинок ножа зазвичай гнучкий, важливо пам’ятати, що він не застосуємо для заморожених продуктів.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Філейный ніж |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – дерево |
Обваловувальний ніж – це різновид філе ножа, клинок якого зазвичай трохи коротше і ширше, ніж у філе. За рахунок трохи зміненої форми, обвалочного ножем зручніше відокремлювати м’ясо від великих кісток «в нуль», без втрат м’якоті. Також за допомогою обвалочного ножа зручно позбавлятися від шкіри і жив і нарізати філе на більш дрібні шматочки. Обидва ножі, філейний і обвалочний, стануть в нагоді, якщо ви часто обробляє м’ясо і рибу, але для домашнього використання можна вибрати один з них.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Обваловувальний ніж |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Топорик в основному призначений для рубки м’яса на кістці, а також підходить для заморожених продуктів. Він має широке і масивне лезо, а також чималий за мірками ножів вага для більш ефективної обробки м’яса.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Топорик для м’яса |
Матеріал | Лезо – вуглецева сталь, рукоять – бакеліт |
Ніж для томатів має невелику тонке лезо-пилку і загострений кінчик. За допомогою ножа для томатів зручно нарізати тонкими скибочками овочі і фрукти, особливо ті, які мають щільну оболонку і м’яку серцевину – помідори, персики, сливи та ін.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для овочів і фруктів |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – поліоксиметілен |
Слайсерний ніж може мати різну форму і довжину леза, а завдання його зводиться до нарізування найрізноманітніших продуктів тонкими скибочками або слайсами, завдяки чому цей вид ножів і отримав свою назву. Такий ніж може бути схожий на компактний кухарський або універсальний, або ж може мати лезо у вигляді пилки або рифлене лезо для фігурної нарізки. Втім, якщо у вашому арсеналі вже є універсальний ніж, то обзаводитися слайсерним зовсім необов’язково, так як функціональність у них ідентична.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Слайсерний ніж |
Матеріал | Лезо – кераміка, рукоять – пластик |
Ножі вузького профілю зазвичай «заточені» під конкретний вид продуктів і в повсякденному житті використовуються не так часто. Але якщо ви за кулінарні експерименти, то частина з них вам може стати в нагоді.
Незважаючи на те, що з обробленням заморожених продуктів можна впоратися за допомогою ножа шеф-кухаря, деякі компанії випускають для цього окремий ніж. Він має довге двостороннє і пилкоподібна лезо, що дозволяє швидко і ефективно розпиляти заморожене м’ясо або рибу. Примітно, що одна сторона леза-пилки розділена на сегменти, які розташовані в різних напрямках в шаховому порядку – саме ця сторона може бути застосована для заморозки. Друга ж сторона є класичною пилку, яку можна використовувати для хліба.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для заморожених продуктів |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик |
Класичний ніж для тіста являє собою обертовий диск з ручкою, за допомогою якого зручно розрізати будь-листове тісто і не тільки. Такий ніж знадобиться для розрізання піци на порції, тесту на печиво або для прикраси пирога, мастики і т.д. Ріжуча кромка при цьому може бути як рівною, так і хвилеподібною, для рифленого зрізу.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для піци й тіста |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – нержавіюча сталь |
Різновидів ножів для сиру багато, оскільки мало не для кожного сорту сиру застосовується окремий ніж. Найпоширеніші з них – ніж-лопатка (або ніж-слайсер) і зубчастий ніж з роздвоєним кінцем і великими прорізами на лезі, які перешкоджають прилипанню сиру до ножа.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для сиру |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – поліпропілен |
Ножі для яблук в основному бувають двох видів. Перший – ніж для видалення серцевини яблука який може мати округлу форму леза і гострий кінчик або ж циліндричну форму з лезом-пилою. Таким ножем зручно видаляти не тільки серцевину яблука, а й готувати інші продукти для фарширування – картопля, баклажани, кабачки та ін.
Другий варіант ножів для яблук не тільки видаляє внутрішню частину яблука, але і розрізає його на часточки. Такий ніж має формі диска з сегментарними лезами і парою ручок для зручного розрізання плода. До речі, подібні ножі більшого розміру застосовуються для розрізання кавуна та дині.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для яблук |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – пластик, гума |
З обробленням цитрусових можна з легкістю впоратися за допомогою овочевого або універсального ножа, але для фігурного нарізання цедри, яка використовується для прикраси десертів або коктейлів, і ефектною подачі передбачені спеціальні ножі для цитрусових. З їх допомогою можна зняти цедру з лайма, лимона або апельсина спіраллю або зробити глибокі борозни вздовж усього плода, що при нарізанні цитруса слайсами дасть фігурний край.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для цедри |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – поліпропілен |
Такі ножі зазвичай використовуються для подачі – ними рідко працюють в процесі приготування. Ніж для масла зазвичай має невелику лезо з округлим кінцем, яке більше нагадує лопатку, а не ніж в класичному його розумінні. Зустрічаються також і спеціальні ножі-скребки для фігурної подачі вершкового масла, але подібні інструменти в основному застосовуються на професійних кухнях для красивого оформлення страви.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для масла |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – нержавіюча сталь |
Ножі для устриць мають щільне короткий лезо і масивну «гарду». Така форма потрібна для того, щоб можна було зручно і безпечно розкрити раковину молюска, не пошкодивши м’ясо, а також не порізатися при можливому сколе раковини. Ніж вкрай специфічний і знадобиться в тому випадку, якщо устриці часто зустрічаються в вашому меню.
Параметри | Хараткеристики |
---|---|
Призначення ножа | Для устриць |
Матеріал | Лезо – нержавіюча сталь, рукоять – нержавіюча сталь |
Вище ми розглянули найбільш поширені види ножів, які зустрічаються на ринку. Незалежно від того, який ніж ви вибираєте, існує ряд параметрів, на які варто звернути увагу перед покупкою.
Перше, з чим важливо визначитися – це з матеріалом леза ножа. Сьогодні можна зустріти ножі, виготовлені з наступних матеріалів:
В ідеальному ножі лезо і рукоять мають бути суцільнолитими або ж лезо повинно повністю проходити через ручку і бути захищеним накладками – тільки в цьому випадку можна говорити про довговічність ножа. Ножі з такими кріпленнями рукояті обійдуться дорожче, але зате можна не турбувати про те, що з часом ніж може просто випасти з рукоятки. Всадний тип кріплення в основному зустрічається в недорогих ножах, що дозволяє заощадити на матеріалах, але не забезпечить інструменту належної надійності.
Сьогодні найчастіше зустрічаються ножі з ручками з:
Для побутового використання практичніше за все вибирати пластикові, металеві або гумові рукояті – вони більш надійні, довговічні і легкі в догляді.
Вибір ріжучої кромки ножа буде залежати від того, для яких цілей ви вибираєте ніж. Їх буває 3 види:
Також за темою:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…