Сорт винограду «мальбек» не тільки має цікаву історію й надає вину унікальний смак, але також може похвалитися своїм власним міжнародним святом, яке щорічно відзначається 17 квітня. Якщо ви ще не знайомі з «мальбеком», наша стаття це виправить. Час прочитання — 5 хвилин.
Зміст
Серед інших виноградних сортів «мальбек» можна впізнати за середнімих або великими ягодам темно-синього кольору з тонким шаром світлого нальоту на шкірці. Він має соковиту й ароматну м’якоть, яка гарантуватиме вину багатий насичений смак.
Для максимального розкриття потенціалу теплолюбному та солнцелюбному винограду «мальбек» необхідно визрівати у відповідному кліматі. Саме тому, «переїхавши» з рідної Франції до Аргентини, він зміг по-справжньому проявити себе та отримати світове визнання.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Народжений у Франції ще в XV–XVI століттях, але отримавший справжнє визнання та славу на аргентинських плантаціях, сорт винограду «мальбек» є прикладом того, що іноді необхідно подолати півсвіту, щоб опинитися на своєму справжньому місці.
Батьківщиною цього сорту прийнято вважати місто Каор і його околиці, але часто «мальбек» асоціюється і з довколишніх регіоном Бордо, де свого часу був досить популярний. Тут він відомий, як Cot або Pied Noir, що в перекладі означає «чорна нога». На жаль, на рідній землі йому довелося зіткнутися з багатьма неприємностями, починаючи навалами хвороб і шкідників і закінчуючи найсильнішими заморозками 1956 року народження, які знищили більшість найстаріших лоз в регіоні.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
Відновлення виноградників з «мальбек» вимагало багато тимчасових, фізичних і фінансових витрат, і французькі винороби почали поступово переходити на більш стійкі і витривалі сорти, які не загрожували комерційним провалом.
Але і зовсім відмовитися від «мальбек» французи не зважилися, і сьогодні ми можемо отримати насолоду від бокалу цього насиченого за смаком і кольором вина made in France.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
Успішнішим і сприятливим для сорту став аргентинський період, якому ми зобов’язані не тільки світовою славою і масштабним виробництвом вин з «мальбек», а й святом в його честь. Саме з подачі аргентинців щорічно 17 квітня відзначають Всесвітній день «мальбека».
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Початок традиції святкування було покладено ще в 1853 році, коли цього дня майбутній глава держави Домінго Фаустіно Сармьенто офіційно заявив про свою місію перетворити і вивести на новий рівень виноробну промисловість Аргентини.
Він розпорядився, щоб французький агроном Мішель Еме Пуже доставив в Аргентину нові виноградні лози. Серед них був і «мальбек», який швидко адаптувався до нових умов зростання, відмінно прижився і став одним з головних і улюблених сортів для виробництва місцевого вина.
Через десятиліття, у 2011 році, компанія Wines of Argentina вирішила увічнити в історії цей знаменний для аргентинських виноробів день і виступила з ініціативою щорічно 17 квітня святкувати Всесвітній день «мальбек». Сьогодні його відзначають у всіх куточках світу, знайомлячи винних гурманів з кращими аргентинськими творіннями.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Навіть не спробувавши вино з «мальбека», його вже можна впізнати візуально — у келиху буде темно-червоний з пурпуровим відливом напій. Таке вино непрозоре, має інтенсивний насичений колір, що нагадує чорнило — темні й густі.
Зробивши перший же ковток, можна насолодитися його унікальними смаковими якостями:
Вино з «мальбека» щільне не тільки на вигляд, але й на смак — при кожному ковтку воно бархатисто обволікає, залишає яскраве післясмак. Завдяки помірній кислотності його приємно пити, і хочеться повільно смакувати, щоб розкрити всі нотки.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Для отримання потужнішого за смаком напою вино з «мальбека» може витримуватися в дубових бочках – там воно визріває і стає більш концентрованим.
Ключовий продукт, вироблений із «мальбека», — червоні сухі вина. Іноді його додають в винні бленди, щоб надати їм більш насичений колір. Але останнім часом винороби активно експериментують і дивують гурманів рожевим та ігристими винами з «мальбека».
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Також на смак впливає регіон зростання лози.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Як і інші червоні вина, напій із «мальбека» становить ідеальну компанію червоному м’ясу, особливо яке приготовлене на вогні. Але багатий букет такого вина відмінно поєднується й із птицею та сирами, особливо зрілими, чий пікантний смак допомагає напою глибше розкритися. М’ясні паштети, особливо печінкові, також є хорошою компанією для такого вина. Вдалим вважається й поєднання з тушкованими або запеченими овочами, що приправлені спеціями. Наприклад, перцями, томатами або грибами.
Також за темою:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…