Сорт винограду «мальбек» не тільки має цікаву історію й надає вину унікальний смак, але також може похвалитися своїм власним міжнародним святом, яке щорічно відзначається 17 квітня. Якщо ви ще не знайомі з «мальбеком», наша стаття це виправить. Час прочитання — 5 хвилин.
Зміст
Що це за сорт
Серед інших виноградних сортів «мальбек» можна впізнати за середнімих або великими ягодам темно-синього кольору з тонким шаром світлого нальоту на шкірці. Він має соковиту й ароматну м’якоть, яка гарантуватиме вину багатий насичений смак.
Для максимального розкриття потенціалу теплолюбному та солнцелюбному винограду «мальбек» необхідно визрівати у відповідному кліматі. Саме тому, «переїхавши» з рідної Франції до Аргентини, він зміг по-справжньому проявити себе та отримати світове визнання.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Цікава географія
Народжений у Франції ще в XV–XVI століттях, але отримавший справжнє визнання та славу на аргентинських плантаціях, сорт винограду «мальбек» є прикладом того, що іноді необхідно подолати півсвіту, щоб опинитися на своєму справжньому місці.
«Мальбек» на французькій землі
Батьківщиною цього сорту прийнято вважати місто Каор і його околиці, але часто «мальбек» асоціюється і з довколишніх регіоном Бордо, де свого часу був досить популярний. Тут він відомий, як Cot або Pied Noir, що в перекладі означає «чорна нога». На жаль, на рідній землі йому довелося зіткнутися з багатьма неприємностями, починаючи навалами хвороб і шкідників і закінчуючи найсильнішими заморозками 1956 року народження, які знищили більшість найстаріших лоз в регіоні.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
Відновлення виноградників з «мальбек» вимагало багато тимчасових, фізичних і фінансових витрат, і французькі винороби почали поступово переходити на більш стійкі і витривалі сорти, які не загрожували комерційним провалом.
Але і зовсім відмовитися від «мальбек» французи не зважилися, і сьогодні ми можемо отримати насолоду від бокалу цього насиченого за смаком і кольором вина made in France.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
Аргентинський період і Всесвітній день «мальбека»
Успішнішим і сприятливим для сорту став аргентинський період, якому ми зобов’язані не тільки світовою славою і масштабним виробництвом вин з «мальбек», а й святом в його честь. Саме з подачі аргентинців щорічно 17 квітня відзначають Всесвітній день «мальбека».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Початок традиції святкування було покладено ще в 1853 році, коли цього дня майбутній глава держави Домінго Фаустіно Сармьенто офіційно заявив про свою місію перетворити і вивести на новий рівень виноробну промисловість Аргентини.
Він розпорядився, щоб французький агроном Мішель Еме Пуже доставив в Аргентину нові виноградні лози. Серед них був і «мальбек», який швидко адаптувався до нових умов зростання, відмінно прижився і став одним з головних і улюблених сортів для виробництва місцевого вина.
Через десятиліття, у 2011 році, компанія Wines of Argentina вирішила увічнити в історії цей знаменний для аргентинських виноробів день і виступила з ініціативою щорічно 17 квітня святкувати Всесвітній день «мальбек». Сьогодні його відзначають у всіх куточках світу, знайомлячи винних гурманів з кращими аргентинськими творіннями.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Вкусові характеристики вина з «мальбека»
Навіть не спробувавши вино з «мальбека», його вже можна впізнати візуально — у келиху буде темно-червоний з пурпуровим відливом напій. Таке вино непрозоре, має інтенсивний насичений колір, що нагадує чорнило — темні й густі.
Зробивши перший же ковток, можна насолодитися його унікальними смаковими якостями:
- явно відчуваються нотки темних ягід і фруктів: ожини, сливи, малини, чорної смородини, вишні;
- гостроти смаку надає щіпка приправ: ваніль, чорний перець, тютюн;
- відчуваються у вині й десертні тони шоколаду та сухофруктів.
Вино з «мальбека» щільне не тільки на вигляд, але й на смак — при кожному ковтку воно бархатисто обволікає, залишає яскраве післясмак. Завдяки помірній кислотності його приємно пити, і хочеться повільно смакувати, щоб розкрити всі нотки.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Для отримання потужнішого за смаком напою вино з «мальбека» може витримуватися в дубових бочках – там воно визріває і стає більш концентрованим.
Ключовий продукт, вироблений із «мальбека», — червоні сухі вина. Іноді його додають в винні бленди, щоб надати їм більш насичений колір. Але останнім часом винороби активно експериментують і дивують гурманів рожевим та ігристими винами з «мальбека».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Також на смак впливає регіон зростання лози.
- Французькі «мальбеки» терпкіші та щільні, з багатою текстурою, вони грубіші та пікантніші на смак. Їх хочеться пити неспішно, щоб добре розкуштувати.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Франція |
Вміст цукру | Сухе |
- Аргентинські «мальбеки» п’ються легше, вони ніжніші та фруктові. Смакові якості вина made in Argentina залежать і від висоти, на якій розташовані виноградники. На невеликих висотах ягоди мають тонку шкірку, що дає м’який і делікатний смак. У високогірного винограду з висоти 1000 м і більше шкірка товща, вона надає готовому алкогольному напою концентрованіший аромат і колір, яскравий смак.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Країна-виробник | Аргентина |
Вміст цукру | Сухе |
Кращі кулінарні поєднання
Як і інші червоні вина, напій із «мальбека» становить ідеальну компанію червоному м’ясу, особливо яке приготовлене на вогні. Але багатий букет такого вина відмінно поєднується й із птицею та сирами, особливо зрілими, чий пікантний смак допомагає напою глибше розкритися. М’ясні паштети, особливо печінкові, також є хорошою компанією для такого вина. Вдалим вважається й поєднання з тушкованими або запеченими овочами, що приправлені спеціями. Наприклад, перцями, томатами або грибами.
Також за темою: