Термос — обов’язковий атрибут любителів пікніків, вилазок на природу, риболовлі або походів. З його допомогою можна зігрітися в холодну погоду улюбленим гарячим напоєм або освіжитися в літню спеку чимось холодненьким. У цій статті поговоримо про те, якими бувають термоси, з чого вони виготовляються, а також поділимося секретами, від чого залежить час збереження температури та як його можна продовжити. Час прочитання — 6 хвилин.
Зміст
Якими бувають термоси
Спектр термопродукціі сьогодні надзвичайно широкий і на ринку можна зустріти найрізноманітніші термоси та їх різновиди. При цьому в кожного типу свої характеристики та своє призначення. Розглянемо найпопулярніші з них.
Термос класичний
Під класичним термосом ми зазвичай маємо на увазі витягнуту двостінну циліндричну ємність із двома кришками, одна з яких (пробка) забезпечує герметичність термоса й допомагає зберегти температуру в ньому, а друга виконана з того самого матеріалу, що й сама посудина, і найчастіше використовується в якості чашки. Такі термоси ідеально підходять для тривалого збереження температури рідких напоїв: чаю, кави або води, наприклад. Стандартні термоси для рідини зазвичай зберігають температуру довше за інші види — до 12 годин, а деякі моделі й до 24 год. Але це залежить від його обсягу та матеріалу виготовлення. Стандартний обсяг термоса варіюється від 350 мл до 2 або навіть 3 л.
Пробка в термосі може бути «глухою», тобто не мати ніяких отворів для зручного наливання напою, а може доповняться кнопкою або засувкою для того, щоб не потрібно було повністю розкручувати термос під час наливання. У першому випадку пробка забезпечує максимальну герметичність термоса, але не дуже зручна в експлуатації, у другому — зручніше користуватися, але, щоб уникнути протікання рідини, важливо стежити за тим, чи щільно ви її закрили.

Тип термоса | Термос для рідин |
Матеріал корпусу | Нержавіюча сталь |
Матеріал колби | Нержавіюча сталь |
Об’єм | 1 л |
Харчовий термос
Харчові термоси зазвичай мають ширшу горловину від рідинних, щоб зручніше було закладати в нього продукти. За конструкцією вони дуже схожі зі звичайними термосами — двостінна ємність з глухою пробкою для герметичності та зовнішньоюкришкою. Але часто можна зустріти харчові термоси у форматі ланч-боксу — вони нижче, не мають додаткових пробок і у відкритому положенні більше нагадують двостінну глибоку тарілку. Зустрічаються серед них і багатоярусні моделі, в яких об’єднуються від 2 до 4 боксів.
При такому форматі підкріпитися прямісінько з термобоксу значно зручніше, але частіше за все збереження температури в них нижче. Так, наприклад, якщо повноцінний харчовий термос зазвичай зберігає їжу гарячою протягом 4–7 годин, то ланч-бокс із позначкою «термо» у більшості випадків тримає тепло 2–4 години. Це обумовлено їх конструкцією – немає додаткових герметизуючих елементів. У цілому, якщо ви закладаєте продукти вранці з метою пообідати теплою їжею, то із збереженням температури до обідньої перерви впорається навіть ланч-бокс.

Тип термоса | Харчовий термос |
Матеріал корпусу | Нержавіюча сталь, пластик |
Матеріал колби | Нержавіюча сталь |
Об’єм | 0,45 л |
Додатково | Внутрішня частина колби має покриття, що стійке до нальоту ій запаху (Non-Stick Coating), сумка для перенесення |
Термокружка
Термокружки — це мінітермоси, які зручно брати із собою. Їх обсяг у більшості випадків продиктований форматом — у середньому від 250 мл до 700. Вони не передбачають додаткових ємностей для пиття (як кришки у термосів), з них зручно пити відразу, так як на кришці зазвичай є відкривається заглушка або кнопковий механізм. Для прогулянок це дуже зручно – з термокружкою можна гуляти, як з картонним стаканчиком з найближчої кав’ярні. До речі, серед тих, хто турбується про навколишнє середовище і намагається перейти на розумне споживання, багато хто вибирає термокружки як «багаторазового склянки».
Але, звичайно, є в термокружок і свої нюанси. Незважаючи на наявність силіконового ущільнювача, термокружка в більшості випадків не так герметична, як будь-який інший термос. Тому, якщо кухоль з напоєм ви плануєте переносити в сумці або рюкзаку, її краще ставити строго вертикально і не допускати перевертання в сумці. Через невеликого обсягу зберігає тепло гуртка теж менше – в середньому до 4-5 годин.

Тип термоса | Термокружка |
Матеріал корпусу | Нержавіюча сталь, пластик |
Об’єм | 0,4 |
Термопляшка
Виходячи із самої назви, термопляшки являють собою термос у форматі пляшки. У більшості випадків виготовляють їх з якісного пластику, і, як і в інших представників термопродукціі, у них теж двостінна конструкція. Такими пляшками зручно користуватися на ходу: брати із собою на тренування або прогулянки. За обсягом вони приблизно такі самі, як і термокружки — рідко можна знайти пляшку з обсягом понад 700 мл.
До їх плюсів можна віднести велику, порівняно з кружками, герметичність. Але пластикові пляшки не дуже надійні (розбити або пошкодити їх легше, за металеву) і температуру вони утримують не так довго.
Термофляга
Технічно термофляги — це ті самі термопляшки з вузькою шийкою, тільки виготовляються вони з металу й серед термофляг можна знайти місткіші варіанти (до 2 л). Кришки в них теж можуть бути як щільними, так і з механізмом для зручного пиття або швидкого відкривання без розкручування. Деякі моделі мають карабін для пристібання їх до рюкзака, тому їх нерідко вибирають любителі походів. Крім того, що термофляги герметичні, температуру вони зберігають стільки ж, скільки й стандартні термоси.

Тип термоса | Термофляга |
Матеріал корпусу | Нержавіюча сталь |
Матеріал колби | Нержавіюча сталь |
Об’єм | Кришка пластикова, гвинтова, початкова температура рідини — 98°С, температура навколишнього середовища – 20°±2°С, температура рідини після 6 год — 80°С, температура рідини після 12 год — 70°С, температура рідини після 24 год — 55°С |
Електричний термос
Електричні термоси нечасто зустрічаються в продажу, але вони цікаві тим, що можуть підтримувати температуру або підігрівати остиглий напій від джерела живлення. Деякі з них можуть «заряджатися» від автомобільного прикурювача або USB (в основному термоси або кружки невеликого обсягу), а деякі вимагають живлення від розетки.

Тип термоса | Термос для рідини з підігрівом |
Матеріал | Нержавіюча сталь, поліпропилен |
Живлення | Від мережі 220 В |
Об’єм | 0,35 л |
Додатково | Потужність — 300 Вт, сенсорний дисплей, діапазон температур нагрівання — 40–90°С |
Матеріали
Класикою жанру можна назвати металевий термос із такою самою металевою колбою. Саме таке поєднання матеріалів вважається стандартом, яке забезпечить і належну надійність термоса, і його можливість довго утримувати температуру. Металевий термос (найчастіше це харчова нержавіюча сталь) може мати пластикові вставки або декоративне силіконове покриття зовні. На функціональність термоса це ніяк не впливає, тільки на його більш приємне зовнішнє й тактильне сприйняття.
Пластик — це другий за популярністю матеріал, який застосовується в термопродукціі. Найчастіше пластикові корпуси або колби (або і те, і інше) зустрічаються в харчових термосах, термопляшках, термокружках і термосах зі скляними колбами.
Колись термоси зі скляними колбами були дуже популярні, але сьогодні вони зустрічаються значно рідше, оскільки скло б’ється досить швидко й не завжди можна знайти запасну. Усе-таки металеві термоси виявилися практичнішими та з часом змістили з ринку скляні.

Тип термоса | Термос для рідин |
Матеріал | Нержавіюча сталь, пластик |
Об’єм | 0,35 л |
Додатково | 100% герметичність при транспортуванні, зберігає температуру гарячих напоїв більше 70°С — 6 год, більше 60°С — 12 год, більше 50°С —18 год (показники можуть змінюватися залежно від температури зовнішнього середовища) |
Від чого залежить тривалість збереження температури в термосі
Поговоримо про наболіле для багатьох власників термосів. Збереження термосом температури залежить від декількох факторів: його обсягу, матеріалу виготовлення, стартової температури та його цілісності. Розглянемо кожен із них детальніше.
Цілісність термоса
Справа в тому, що термоізоляційні властивості забезпечуються не самим матеріалом термоса, а вакуумною «подушкою», яка знаходиться між зовнішніми стінками термоса й колбою. Тобто не метал тримає тепло, а той самий вакуум. Якщо порушити цілісність цього прошарку, то термос можна вважати зіпсованим.
Чи бувало у вас так, що, купивши термос, спочатку він тримає температуру 10–12 годин, а через якийсь час остигає через 2–3 години? Це означає, що вакуумний прошарок порушений. Найчастіше це відбувається в результаті удару — можливо, термос падав або випадково був вдарений під час миття, при цьому сама колба або корпус можуть бути візуально цілими. Для «випуску» вакууму досить зовсім невеликої тріщини, яка не помітна оку. Тому для того, щоб зберегти «працездатність» вашого термоса довше, важливо користуватися ним акуратно та намагатися не допускати пошкоджень навіть металевих термосів, яким, здавалося б, нічого не страшно. До слова, перевірити, чи робочий у вас термос, просто. Залийте в нього окріп і зачекайте кілька хвилин. Якщо через деякий час зовнішня стінка стала гарячою, значить саме час купувати новий термос.
Матеріал колби
Якщо ж говорити про матеріали виготовлення колби, то пластик завжди буде тримати тепло менше. Тут справа у властивостях матеріалу — метал у силу своєї більшої теплопровідності, здатний довше зберігати температуру. Скло теж може похвалитися аналогічними з металом характеристиками, але сьогодні такі термоси — рідкість. Так чи інакше, а різниця між часом збереження в пластиковому та металевому термосі не така велика насправді, адже температуру утримує не стільки колба, скільки вакуумний шар.
Деякі виробники знайшли спосіб збільшити час збереження температури за рахунок покриття колби із зовнішнього боку енергозберігаючими матеріалами. Наприклад, металева колба може бути покрита шаром міді, а пластикова колба — мати дзеркальне метализоване покриття. Це дозволяє відчутно збільшити термін зберігання температури, у деяких випадках до 24 годин.

Тип термоса | Термос для рідин |
Матеріал | Нержавіюча сталь, пластик |
Об’єм | 0,5 л |
Стартова температура
Якщо залити гарячий напій у колбу кімнатної температури, то деякий відсоток тепла (або холоду, якщо ми говоримо про холодні рідини) колба забере на себе. У результаті стартова температура буде нижче і, відповідно, час збереження потрібної температури теж буде меншим. Ось вам лайфхак, який допоможе виграти пару-трійку годин (або навіть більше) для вашого термоса. Перед тим, як заливати гарячий напій у термос, залийте в колбу окріп, щоб вона встигла нагрітися. І, навпаки, якщо вам потрібно зберегти рідину холодною закиньте в колбу кілька кубиків льоду й охолодіть її.
Об’єм термоса
І, нарешті, як впливає обсяг? Тут аксіома одна — чим більший об’єм термоса, тим довше зберігається температура всередині. Тому не варто чекати, що невеликий дитячий термос на 350 мл буде тримати за часом стільки ж, скільки й «дорослий» з об’ємом в 1–1,5 л, навіть якщо виготовлені вони з однакових матеріалів.
Також за темою: