Categories: Допомога новачкуСтатті

Як вибрати текілу

Стаття буде цікава тим, хто хоче розібратися в тонкощах вибору текіли — одного з найпопулярніших алкогольних напоїв світу. Тут ми розповімо про її види, способи приготування, відомі бренди й дамо поради, якими слід користуватися, здійснюючи покупку вперше. Час прочитання статті — 7 хвилин.

В МАГАЗИН

У чому унікальність

Приємний смак, неповторний аромат, показник міцності від 35% до 55%, мексиканське походження й склад із соку блакитної агави — саме такі якості має напій під назвою «текіла».

Багато хто гадав, що вона робиться з кактуса, але це помилка. Закон Мексики дозволяє виробляти текілу тільки в п’яти штатах.

Блакитна агава збирається руками на мексиканських плантаціях. Вона буває різною — залежно від місця розташування плантації. На високогір’ї Лос-Альтос вона солодша, ароматніша й велика. А ось трав’янистий смак яскравіше в тих, що ростуть у низині.

Найвищого ґатунку вважається та текіла, яка виготовлена ​​з агави без домішок. На такій пляшці буде напис «100% puro de agave». Текілу на сходину нижче розбавляють спиртом із тростини або кукурудзи, роблячи позначку «Mixta».

З чого роблять

Щоб правильно вибрати цей напій, необхідно розібратися в його складі та способі виробництва. До того ж це дуже цікаво й допитливо.

Джимадори — майстри текіли

Незважаючи на прогресивний розвиток сучасних технологій, усі дії з урожаєм блакитної агави — виключно ручна праця людей, яких називають джимадорами (jimadores). Вони ретельно доглядають за плантаціями, визначають дозрівання й вміло зрізають листяні соковиті ядра спеціальним ножем — quiotes. Джимадори ретельно оберігають свої вміння й передають досвід крізь роки та покоління.

Як добувають сік

Зібране листя повільно запікають, а після подрібнюють величезним кам’яним колесом. Сік виходить із серцевин агави. Його поміщають у дерев’яні або сталеві чани, де він проходить ферментацію. Туди ж додають дріжджі, воду й цукор. Таким способом одержують сусло (mosto), яке містить малу кількість алкоголю. Один раз його переганяють, щоб отримати ordinario. Після другого перегону одержують прозору «срібну» текілу.

Є виробники, які експериментували та втретє переганяли. Однак особливої ​​популярності продукт не отримав через більше розсіювання аромату текіли. Далі суміш поміщають у пляшки або залишають в бочках для подальшого старіння, завдяки якому вона удосконалює свою м’якість і природний золотистий окрас.

На вигляд текіли впливає її витримка. Іноді вона триває два місяці, а іноді й більше трьох років. Чим довше, тим вище ціна. Але тут важливо не помилитися. Текіла, яка витримана в дерев’яній бочці більше двох років, не стає краще. Не завжди на якість напою впливає старіння.

Хімічна сторона

Незважаючи на максимальну натуральність, у текілі налічується більше трьохсот різних хімічних сполук, що виникають під час ферментації сировини й дозрівання.

Складові компоненти не працюють індивідуально для додання того самого особливого смаку та аромату. Вони діють спільно, залежно від кількості та взаємодії летких з’єднань, що відповідають за особливості напою. Це і є органолептичні з’єднання, кількість яких збільшується в повільному процесі ферментації. Під ними мають на увазі: сивушні масла, метанол, альдегіди, органічні кислоти та складні ефіри.

Сіль та лайм

На батьківщині текілу подають без будь-яких добавок. Однак в усіх інших країнах її п’ють із лаймом і сіллю. Є версія, що така традиція склалася з необхідності профілактики захворювань грипу, і стала популярною в розпал епідемії. Зрозуміло, ніякими профілактичними якостями текіла не володіє, і ця версія є міфом.

Сьогодні є більше дюжини способів пити текілу, а рецептів коктейлів ще більше.

Класифікація за составом

Типологія залежить від кольору, на який впливає витримка, матеріал бочки, термін витримки, виробник, місце збору врожаю, міцність та інше. Розберемося ж з основною класифікацією цього мексиканського алкоголю.

Найпростіший спосіб поділу на види — склад дистиляту агави. Їх усього два типи:

100% Blue Agave

Така позначка на етикетці знаменує високопробний алкоголь, у вмісті якого нічого немає, крім агавового дистиляту. Він робиться лише в п’яти штатах Мексики. Текіла «Padre Azul Blanco», що розлита в Халіско, яскравий тому приклад.

Текіла Padre Azul Blanco 0.7л 38%
КУПИТИ

Mixto

До цієї категорії належать напої, які містять мінімум 51% і максимум 99% соку агави та наповнені добавками очеретяних або кукурудзяних дистилятів, барвників й ароматизаторів.

Таку текілу розливають по пляшках за межами Мексики. Наприклад, текіла «Sierra Antiguo Anejo» розлита в Німеччині й має насичений аромат і смак.

Текіла Sierra Antiguo Anejo 0,7 л, 40%
КУПИТИ

Класифікація за терміном витримки

Виробництво текіли найчастіше припускає певний термін старіння в чанах, які зроблені з американського чи французького дуба. Деякі компанії особливо цінують бочки, де раніше зберігалося вино чи бурбон. Іноді текілу витримують у сталевих ємностях, щоб уникнути великого випаровування дистиляту. Виходячи з цього, виділяють 6 видів:

Silver

Слабо витриманий напій (або зовсім без витримки), що вміщує домішки, у тому числі певну кількість спиртів, досягаючи 49%. Наприклад, текіла Sierra Silver — безбарвний, невитриманий напій із смаком, що бадьорить.

Текіла Sierra Silver 0,7 л, 38%
КУПИТИ

Gold, Oro та Joven

Вид текіли без витримки, наповнений барвниками, які не повинні перевищувати норму: 1% від загального об’єму рідини.

Текіла Mexican Dream Gold, наприклад, має свіжий, м’який і щільний смак із нотками очеретяної патоки й блакитної агави.

Текіла Mexican Dream Gold 0,7 л, 38%
КУПИТИ

Blanco, White, Plata та Platinum

Найулюбленіший мексиканський напій без кольору, але з унікальним смаком агави. Невитриманий, складається лише з агави або пробув у чані не більше восьми тижнів.

Сюди входить Cenote Blanco,що витриманий в ємності з американського дуба протягом 3 тижнів.

Текіла Cenote Blanco 0,7 л, 40%
КУПИТИ

Reposado

Так звана «текіла, що відпочила», яка старіє в чанах мінімум два місяці, але не більше року. Вона має природний золотий колір і збалансований смак. Прикладом напою такого класу є текіла Patron Reposado.

Текила Patron Reposado 0,75 л, 40%
КУПИТИ

Añejo

Елітна текіла, з витримкою від одного до трьох років. У неї виразний відтінок бурштину, яскравий смак і післясмак. Її виробляють в чанах, місткістю не більше 600 л. Прикладом подібної текіли є елітна Cenote Anejo.

Текіла Cenote Anejo 0,7 л, 40%
КУПИТИ

Extra Añejo

Текіла з максимальною витримкою, вже входить до категорії колекційного алкоголю. Термін старіння перевищує три роки в ємності, яка також не більше ніж 600 л.

Extra Añejo має золотий окрас із червоним відтінком і багатющу гаму смаку й аромату. Відчути цей неповторний смак ви зможете з пляшкою SierraMilenario Extra Aneho.

Текіла SierraMilenario Extra Aneho 0,7 л, 41,5%
КУПИТИ

Якість на міжнародному рівні

Найпоширеніша омана свідчить: чим вище ціна, тим якісніше напій. Пам’ятайте це, коли дивитеся на цінники.

Текіла, яка бездоганна за всіма параметрами, вибирається міжнародною комісією в особі професійних дегустаторів. У таких конкурсах беруть участь усі імениті виробники.

Чиказький інститут тестування напоїв нагородив текілу марки Olmeca Gold золотою медаллю. Саме її смак визнали найкращим у світі серед 500 претендентів. Історія цієї текіли починається з 1871 року зі штату Халіско, де природні умови максимально сприятливі для виробництва цього напою.

Текіла Olmeca Gold 0,5 л, 38%
КУПИТИ

Основні рекомендації

  1. Уважно вивчіть етикетку. Ви повинні знати, скільки в напої соку агави та який час витримки. Краща марка з такими позначками: «100% Blue Agave», «100% De Agave», «Tequila 100% puro de agave».

  2. Знайдіть абревіатуру «DO». Вона означає, що під час виробництва не порушувалися географічні стандарти.

  3. Ще один важливий напис — «NOM», що гарантує відповідність нормам якості. Він є на кожній автентичній і регульованій пляшці текіли.

  4. Осад спостерігається в разі зберігання в прохолодному місці й проходження процесів дистиляції та фільтрації.

І ще, якщо текіла зроблена в Мексиці, то комбінація штрих-коду на етикетці буде починатися з 750. Цей факт також має велике значення, враховуючи, що напій родом із цієї країни.

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

 Також за темою:

Юлія Білянська

Recent Posts

  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

19 години ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

2 дні ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ геймерської могутності!

Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…

4 дні ago
  • Статті

ТОП-20 фільмів на вечір: велика добірка на будь-який настрій

Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…

7 днів ago