Стаття буде цікава тим, хто хоче розібратися в тонкощах вибору текіли — одного з найпопулярніших алкогольних напоїв світу. Тут ми розповімо про її види, способи приготування, відомі бренди й дамо поради, якими слід користуватися, здійснюючи покупку вперше. Час прочитання статті — 7 хвилин.
Зміст
Приємний смак, неповторний аромат, показник міцності від 35% до 55%, мексиканське походження й склад із соку блакитної агави — саме такі якості має напій під назвою «текіла».
Багато хто гадав, що вона робиться з кактуса, але це помилка. Закон Мексики дозволяє виробляти текілу тільки в п’яти штатах.
Блакитна агава збирається руками на мексиканських плантаціях. Вона буває різною — залежно від місця розташування плантації. На високогір’ї Лос-Альтос вона солодша, ароматніша й велика. А ось трав’янистий смак яскравіше в тих, що ростуть у низині.
Найвищого ґатунку вважається та текіла, яка виготовлена з агави без домішок. На такій пляшці буде напис «100% puro de agave». Текілу на сходину нижче розбавляють спиртом із тростини або кукурудзи, роблячи позначку «Mixta».
Щоб правильно вибрати цей напій, необхідно розібратися в його складі та способі виробництва. До того ж це дуже цікаво й допитливо.
Незважаючи на прогресивний розвиток сучасних технологій, усі дії з урожаєм блакитної агави — виключно ручна праця людей, яких називають джимадорами (jimadores). Вони ретельно доглядають за плантаціями, визначають дозрівання й вміло зрізають листяні соковиті ядра спеціальним ножем — quiotes. Джимадори ретельно оберігають свої вміння й передають досвід крізь роки та покоління.
Зібране листя повільно запікають, а після подрібнюють величезним кам’яним колесом. Сік виходить із серцевин агави. Його поміщають у дерев’яні або сталеві чани, де він проходить ферментацію. Туди ж додають дріжджі, воду й цукор. Таким способом одержують сусло (mosto), яке містить малу кількість алкоголю. Один раз його переганяють, щоб отримати ordinario. Після другого перегону одержують прозору «срібну» текілу.
Є виробники, які експериментували та втретє переганяли. Однак особливої популярності продукт не отримав через більше розсіювання аромату текіли. Далі суміш поміщають у пляшки або залишають в бочках для подальшого старіння, завдяки якому вона удосконалює свою м’якість і природний золотистий окрас.
На вигляд текіли впливає її витримка. Іноді вона триває два місяці, а іноді й більше трьох років. Чим довше, тим вище ціна. Але тут важливо не помилитися. Текіла, яка витримана в дерев’яній бочці більше двох років, не стає краще. Не завжди на якість напою впливає старіння.
Незважаючи на максимальну натуральність, у текілі налічується більше трьохсот різних хімічних сполук, що виникають під час ферментації сировини й дозрівання.
Складові компоненти не працюють індивідуально для додання того самого особливого смаку та аромату. Вони діють спільно, залежно від кількості та взаємодії летких з’єднань, що відповідають за особливості напою. Це і є органолептичні з’єднання, кількість яких збільшується в повільному процесі ферментації. Під ними мають на увазі: сивушні масла, метанол, альдегіди, органічні кислоти та складні ефіри.
На батьківщині текілу подають без будь-яких добавок. Однак в усіх інших країнах її п’ють із лаймом і сіллю. Є версія, що така традиція склалася з необхідності профілактики захворювань грипу, і стала популярною в розпал епідемії. Зрозуміло, ніякими профілактичними якостями текіла не володіє, і ця версія є міфом.
Сьогодні є більше дюжини способів пити текілу, а рецептів коктейлів ще більше.
Типологія залежить від кольору, на який впливає витримка, матеріал бочки, термін витримки, виробник, місце збору врожаю, міцність та інше. Розберемося ж з основною класифікацією цього мексиканського алкоголю.
Найпростіший спосіб поділу на види — склад дистиляту агави. Їх усього два типи:
Така позначка на етикетці знаменує високопробний алкоголь, у вмісті якого нічого немає, крім агавового дистиляту. Він робиться лише в п’яти штатах Мексики. Текіла «Padre Azul Blanco», що розлита в Халіско, яскравий тому приклад.
До цієї категорії належать напої, які містять мінімум 51% і максимум 99% соку агави та наповнені добавками очеретяних або кукурудзяних дистилятів, барвників й ароматизаторів.
Таку текілу розливають по пляшках за межами Мексики. Наприклад, текіла «Sierra Antiguo Anejo» розлита в Німеччині й має насичений аромат і смак.
Виробництво текіли найчастіше припускає певний термін старіння в чанах, які зроблені з американського чи французького дуба. Деякі компанії особливо цінують бочки, де раніше зберігалося вино чи бурбон. Іноді текілу витримують у сталевих ємностях, щоб уникнути великого випаровування дистиляту. Виходячи з цього, виділяють 6 видів:
Слабо витриманий напій (або зовсім без витримки), що вміщує домішки, у тому числі певну кількість спиртів, досягаючи 49%. Наприклад, текіла Sierra Silver — безбарвний, невитриманий напій із смаком, що бадьорить.
Вид текіли без витримки, наповнений барвниками, які не повинні перевищувати норму: 1% від загального об’єму рідини.
Текіла Mexican Dream Gold, наприклад, має свіжий, м’який і щільний смак із нотками очеретяної патоки й блакитної агави.
Найулюбленіший мексиканський напій без кольору, але з унікальним смаком агави. Невитриманий, складається лише з агави або пробув у чані не більше восьми тижнів.
Сюди входить Cenote Blanco,що витриманий в ємності з американського дуба протягом 3 тижнів.
Так звана «текіла, що відпочила», яка старіє в чанах мінімум два місяці, але не більше року. Вона має природний золотий колір і збалансований смак. Прикладом напою такого класу є текіла Patron Reposado.
Елітна текіла, з витримкою від одного до трьох років. У неї виразний відтінок бурштину, яскравий смак і післясмак. Її виробляють в чанах, місткістю не більше 600 л. Прикладом подібної текіли є елітна Cenote Anejo.
Текіла з максимальною витримкою, вже входить до категорії колекційного алкоголю. Термін старіння перевищує три роки в ємності, яка також не більше ніж 600 л.
Extra Añejo має золотий окрас із червоним відтінком і багатющу гаму смаку й аромату. Відчути цей неповторний смак ви зможете з пляшкою SierraMilenario Extra Aneho.
Найпоширеніша омана свідчить: чим вище ціна, тим якісніше напій. Пам’ятайте це, коли дивитеся на цінники.
Текіла, яка бездоганна за всіма параметрами, вибирається міжнародною комісією в особі професійних дегустаторів. У таких конкурсах беруть участь усі імениті виробники.
Чиказький інститут тестування напоїв нагородив текілу марки Olmeca Gold золотою медаллю. Саме її смак визнали найкращим у світі серед 500 претендентів. Історія цієї текіли починається з 1871 року зі штату Халіско, де природні умови максимально сприятливі для виробництва цього напою.
Уважно вивчіть етикетку. Ви повинні знати, скільки в напої соку агави та який час витримки. Краща марка з такими позначками: «100% Blue Agave», «100% De Agave», «Tequila 100% puro de agave».
Знайдіть абревіатуру «DO». Вона означає, що під час виробництва не порушувалися географічні стандарти.
Ще один важливий напис — «NOM», що гарантує відповідність нормам якості. Він є на кожній автентичній і регульованій пляшці текіли.
Осад спостерігається в разі зберігання в прохолодному місці й проходження процесів дистиляції та фільтрації.
І ще, якщо текіла зроблена в Мексиці, то комбінація штрих-коду на етикетці буде починатися з 750. Цей факт також має велике значення, враховуючи, що напій родом із цієї країни.
Також за темою:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…