Іноді так хочеться насолодитися охолодженим білим вином з особливою терпкістю та фруктовими нотками. Саме такі якості мають вина совіньон блан. Хочете дізнатися, як правильно вибрати цей напій? Дочитайте до кінця, адже ми зібрали для вас найцікавіші поради. Час прочитання — 4 хвилини.
Зміст
Батьківщиною вина цього сорту є долина Луара у Франції, але сьогодні такий виноград вирощують також в Італії, Венеції, Австрії та в деяких інших країнах із помірним кліматом. Багато хто полюбив ці вина за рахунок їх свіжості, легкості й приємного фруктово-трав’янистого аромату. І дійсно, оригінальні вина совіньон блан із деяких північних регіонів Європи мають аромат свіжоскошеної трави, зелених яблук та агрусу. А хтось знаходить у вині нотки персиків, лайма й навіть маракуї. На це впливає стиглість винограду та регіон його зростання, а також кліматичні умови.
ПАРАМЕТРи | ХАРАКТЕРИСТИКИ |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Міцність | 11,5% |
Рік виробництва | 2015 |
Більшість вин совіньон блан сухі, і це потрібно враховувати при виборі. Найбільше воно підійде для любителів свіжих білих вин без тривалої ферментації. Це відмінний вибір для теплої пори року, щоб втамувати спрагу та побалувати себе за обідом або вечерею.
Є кілька категорій продуктів, з якими найкраще поєднується біле сухе вино совіньон блан:
ПАРАМЕТРи | ХАРАКТЕРИСТИКИ |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Міцність | 12% |
Країна виробництва | Нова Зеландія |
Вибір продуктів до совіньон блан досить великий, щоб не відмовляти собі в насолоді цим напоєм. Перед покупкою слід ознайомитися з правилами вживання цього сорту вин. Якщо все робити правильно, то смак вина буде насиченим — таким, яким він повинен бути в оригіналі. Температура подачі вина має складати від 8°С до 12°С. Відкриту пляшку не варто довго зберігати в холодильнику, оскільки вино ферментуватиметься та міняти свій смак.
А тепер перейдемо безпосередньо до правил вибору білого вина сорту совіньон блан.
ПАРАМЕТРи | ХАРАКТЕРИСТИКИ |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Міцність | 13% |
Рік виробництва | 2018 |
Найголовніший критерій при виборі цього білого вина — регіон його походження. Від цього залежатиме терпкість, солодкість, основні смакові ноти й післясмак. Адже саме регіон із його кліматичними особливостями формує кінцевий смак і насиченість білого винограду «совіньон блан», з якого й робиться однойменне сухе вино.
Ці вина поділяють на дві смакові категорії:
Солодший смак характерний для вин совіньон блан, які виробляються з винограду південних регіонів, наприклад Нової Зеландії, Південної Африканської Республіки та інших країн Нового Світу. А ось вина з цитрусовим присмаком найчастіше виробляються в Європі, враховуючи Францію, Італію, Німеччину й північну Іспанію, тобто ті регіони, в яких виноград росте на луках зі свіжоскошеною травою.
ПАРАМЕТРи | ХАРАКТЕРИСТИКИ |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Міцність | 12% |
Країна виробництва | Нова Зеландія |
Важливо розуміти, що оригінальний смак совіньон блан характерний для прохолоднішого клімату із сухою погодою, тобто це як раз північні регіони європейських країн (але не таких вологих, як, наприклад, Великобританія).
При виборі вин совіньон блан потрібно враховувати ще й вік витримки. Оптимальним вважається вік від 1 до 3 років. Саме за цей час розкривається найширший спектр смакових якостей перебродившего виноградного соку. Тривала витримка може лише зіпсувати вино, оскільки його краще пити молодим.
І не обов’язково витримувати це вино в дубових бочках. Це практикують лише деякі імениті винні будинки, а виробники з Європи виключають таку технологію.
ПАРАМЕТРи | ХАРАКТЕРИСТИКИ |
---|---|
Вміст цукру | Сухе |
Міцність | 13% |
Рік виробництва | 2018 |
Якщо ви бачите солодке або напівсолодке вино совіньон блан, то це, імовірніше, купаж. Часто на упаковці пишуть «совіньон блан», але за фактом його основа не перевищує 50% складу. Тому уважніше читайте склад перед покупкою й віддавайте перевагу цілісним винам не з купажу, щоб краще розкрити їх смак та аромат.
Перед покупкою ви повинні розуміти, що вина совіньон блан мають характерну кислинку й терпкість. Описані вище поради допоможуть правильно вибрати вино за регіоном походження, віком витримки й складу купажу. А для кращого розкриття смаку потрібно ще й правильно вживати це вино. Наприклад, слід подавати його охолодженим із температурою 8–12°С, а також використовувати келих правильної форми. Для кислих і сухих вин він має бути витягнутим. Це потрібно для того, щоб після ковтка частина вина потрапляла на край язика, де розкриваються саме ноти кислинки. Цікаво, чи не так?
Також за темою:
Беріть участь у розіграші Конструктора LEGO® City Трамвай і вокзал у центрі містаУмови розіграшу:Розіграш діє з 21.10.2025 р. по 02.11.2025…
Бери участь у розіграші навушників Nothing headphone (1) Black (більше…)
Беріть участь у розіграші 1000 Алло ГрошейУмови розіграшу:Розіграш діє з 16.10.2025 р. по 23.10.2025 р.(включно) на території України, окрім тимчасово…
Бери участь у розіграші ігрової миші Dream Machines DM9 Skill USB Black та килимка для мишки Dream Machines DM Pad…
Беріть участь у розіграші 2-х мультипечей Xiaomi Air Fryer Essential 6L та очищувача повітря Xiaomi Smart Air Purifier 4Умови розіграшу:Розіграш…
Розглядаючи різноманітні кухонні прилади, пропонуємо дізнатися, як вибрати мультипіч, адже це багатофункціональна та зручна побутова техніка. Використовуючи її, ви зможете…