Ця стаття буде корисна тим, хто давно хотів познайомитися ближче з міцним алкогольним напоєм, прославленим піратами, — ромом. У ній ми розповімо, чим саме ром відрізняється від іншого алкоголю, а також про його класифікації і тонкощі вибору. Приділимо увагу й рецептам коктейлів на основі рому. Час прочитання — 9 хвилин.
Зміст
Що це за напій?
Ром отримують шляхом перегонки й зброджування з цукрової тростини, точніше — із сиропу та патоки, що залишилися від цукрового виробництва. Отримана рідина витримується в дерев’яних бочках, переважно дубових.
Батьківщиною рому прийнято вважати Кариби, де, за однією з найпоширеніших версій, його в XVII столітті «відкрили» раби, що працювали на очеретяних плантаціях Барбадосу. Вони звернули увагу на бродіння тростинного соку під палючими сонячними променями. Результатом такого процесу виходив дуже темний і міцний напій, який дарував приємний запаморочливий ефект, але не міг похвалитися високими смаковими якостями. З роками технологія виробництва удосконалилася, напій очистився від зайвих домішок і придбав саме той смак, міцність і колір, якими ми звикли насолоджуватися.
Сьогодні весь ром, що виробляється у світі, ділять на три великі категорії, виходячи зі способу його отримання.
Сільськогосподарський
Для отримання алкогольного напою використовують концентрований сік тростини, не відділяючи цукор. Це досить марнотратно й не дуже рентабельно, тому спосіб не прижився в промислових масштабах, а тільки в невеликих сільських господарствах, які виробляють такий крафтовий алкоголь з власноруч вирощеного очерету для особистих цілей або в невеликій кількості на продаж.
Промисловий або індустріальний
На відміну від сільськогосподарського рому промисловий є не прямим продуктом виробництва, а побічним. Близько 90% представленого в продажу рому виробляють саме таким безвідходним способом, коли отримано тростинний цукор, вичавлена патока служить для приготування рому. Готова сировина закуповується у цукрових заводів, немає необхідності спеціально вирощувати очерет.
Тафья
Найнизькоякісніший продукт, який одержують з відходів очеретяної патоки, яка вже сама собою є відходом. У продаж така варіація на тему рому не потрапляє, і не експортується в інші країни, а тільки зрідка вживається корінним населенням на місцях виробництва.
Класифікація рому
Найпростіша для розуміння класифікація рому проводиться, виходячи з його кольору.
Світлий
Також відомий, як білий або срібний. Залежно від виробника на етикетці ви знайдете маркування «light», «white», «silver», «blanca». Легкий алкогольний напій із мінімальною витримкою або витримкою 12–18 місяців. Для максимальної чистоти продукт проходить фільтрацію.
Має м’який смак, але його рідко п’ють чистим, додаючи в коктейлі або використовуючи в кулінарії при приготуванні різних десертів.

Золотий або бурштиновий
Ром категорії «golden» не фільтрують, щоб зберегти привабливий бурштиновий колір. Зустрічається додавання карамелі для кращого «золотистого» і багатогранного смаку. Витримка такого алкоголю становить 1–2 роки.
Хороший і в чистому вигляді з льодом, і в складі коктейлів, яким він надає пікантності.
Багатьом також полюбився ром, що маркований на пляшці «spiced», і ароматизований ром із маркуванням «flavoured». Вони також мають привабливий золотий колір і настоюються на натуральних травах, прянощах, фруктах, і при вживанні смакові рецептори чітко вловлюють ці нотки.

Темний або чорний
Алкоголь з маркуванням «black», «negro», «dark» знаходиться в дубових бочках від 3 років і більше, щоб гарненько настоятися, придбати яскраво виражений смак, аромат і глибокий темний колір. Щоб повною мірою відчути всі смакове багатство, п’ється чистим і нерозбавленим.
Знайшов широке застосування в кулінарії — у ньому вимочують сухофрукти й цукати для випічки, додають в крем для десертів, різні сиропи й соуси. Також кілька чайних ложечок темного рому чудово поєднуються з кавою без додавання молока (еспресо, американо) та гарячим шоколадом.

Окремо варто виділити витриманий преміальний ром, який провів у дубовій бочці від 5 до 12 років.
Ромовий напій
Крім класичного рому в продажу представлений і ромовий напій — алкоголь, що наближений за своїми характеристиками до рому, але їм не є.
У його складі є певна частина справжнього рому, яка дає бажані нотки смаку й аромату, але доповненням до неї служить цілий букет екстрактів, барвників та інших домішок. Вартість ромового напою нижче за справжній, чим він і приваблює покупців.

Також «ром» не може маркуватися як алкоголь, технологія виробництва якого відрізняється від прийнятого стандарту або ж мала місце заміна інгредієнтів, у тому числі ключового — цукрової тростини.
Кашаса
Відома як «бразильський ром», виробляється тільки в Бразилії і має з традиційним ромом загальні риси, але це різні напої.
Вона також виготовляється з цукрової тростини — у виробництві використовується його сік у чистому вигляді або змішаний із патокою. Тому кашаса ближче до сільськогосподарського рому — agricole rum, який також виробляють з чистого соку.
У більшості випадків кашаса без тривалої витримки відразу ж розливається по пляшках. Для неї характерний світлий, майже прозорий колір. Але зустрічається й витримана в дерев’яних бочках, які надають їй темніші відтінки.
Так само як і ром буває промислового виробництва, націленого на експорт, і місцевого — кашаса з фазенди, яка переважно використовується місцевим населенням.

Коктейлі на основі рому
Цінителі рому вважають за краще пити його в чистому вигляді, смакуючи кожен ковток. У крайньому разі з кількома кубиками льоду, які полегшують напій, збиваючи його міцність. Але не обходиться без рому й барне меню, де його активно використовують як ключовий інгредієнт для коктейлів. Найпопулярніші з них можна приготувати й у домашніх умовах.
Cuba Libre
Культовий коктейль максимально простий у приготуванні. Вам знадобиться склянка коли, 50 мл темного рому, сік і часточки лайма. Змішайте перші три інгредієнти, прикрасьте келих часточкою лайма та додайте лід.
Mojito
Освіжаючий алкогольний напій, який особливо популярний у спекотні літні дні. Візьміть 60 мл світлого рому, 30–40 мл лаймового соку, пару ложок коричневого тростинного цукру, кілька гілочок м’яти й содову. Перемніть у келиху листочки м’яти разом із соком лайма та цукром. Потім залийте на дно ром, а зверху содову за смаком. Частину м’яти, що залишилася, і часточки лайма використовуйте для декору.
Pina Colada
Екзотичний коктейль зі смаком спекотних тропіків. Завантажуємо в блендер 90 мл ананасового соку, 30 мл кокосового молока, 30 мл світлого рому та за бажанням стільки ж темного, подрібнений лід і ретельно збиваємо. Важливо, щоб консистенція була однорідною. Виливаємо в охолоджений келих, прикрашаємо скибочкою ананаса та зацукрованою коктейльною вишнею.
Daiquiri
Напій із пристрасним кубинським темпераментом, для приготування якого вам знадобиться 50 мл світлого рому, 25–30 мл соку лайма, 15 мл цукрового сиропу, кубики льоду. У шейкері добре перемішайте спочатку сік із цукром, а потім додайте до них ром із льодом і змішайте тепер все разом. Розлийте в попередньо охолоджені келихи.
Грог
Ром використовується для приготування не тільки прохолодних напоїв, а й зігріваючих. Найвідоміший із них — грог, що здатний у зимові вечори скласти неабияку конкуренцію глінтвейну.
Налийте в каструлю необхідну кількість попередньо завареного чорного чаю та кілька ложок лимонного соку, додайте цукор за смаком (бажано коричневий), за бажанням — спеції і прянощі. Доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Дайте трохи охолонути, після чого влийте темний ром, із розрахунку 50–60 мл на порцію. Готувати грог можна й на воді, але з чаєм виходить насиченіший смак.
Також за темою:
За зображення дякуємо: allo.ua, noseychef.com, blog.distiller.com