Categories: Допомога новачкуСтатті

Як вибрати каструлі

Здавалося б, немає простішого побутового предмета за каструлю. Однак для того, щоб вибрати надійний та довговічний посуд, варто врахувати ряд нюансів. У цій статті поговоримо про властивості матеріалів самих каструль і кришок, а також про кріплення ручок. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Усе, що потрібно знати про матеріали каструль

Від матеріалів, з яких виготовлена каструля, залежить багато чого: її надійність, спектр застосування та сумісність з тими чи іншими типами варильні поверхні.

Каструлі з алюмінію

Основні характеристики алюмінієвих каструль – легкість, швидке нагрівання (і таке ж швидке охолодження) і доступна ціна. Стінки і дно каструль з алюмінію зазвичай тонкі, тому в процесі експлуатації можуть деформуватися, а сам метал через час може потемніти. Такі каструлі добре підходять для варіння і гасіння, але зберігати в них приготовлену їжу не варто. Так само як і готувати кислі страви – алюміній вступає в реакцію з кислотами і лугами.

Останнім часом не часто можна знайти каструлю з «чистого» алюмінію, сьогодні вони частіше зустрічаються з покриттям, причому як внутрішнім, так і зовнішнім. Це дозволяє нівелювати недоліки алюмінію – зробити начиння більш товстостінної і надійної, наділити її антипригарні властивості і забезпечити нейтральність до кислот і лугів.

В алюмінієвій каструлі з покриттям можна готувати будь-які страви навіть без додавання масла і зберігати готову їжу. Але до антипригарному покриттю потрібно ставитися дбайливо – ніяких металевих кухонних предметів, абразивів і різких перепадів температури. З такою каструлею про звичку ставити розігріту посуд під струмінь холодної води доведеться забути – приступати до миття краще після природного охолодження.

Каструля Ardesto Terra Nature 2,8 л.
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – алюміній, антипригарне покриття, кришка – скло, ручки – бакеліт
Об’єм та діаметр 2,8 л, 22 см

Емальованасталь

Емальована каструля має металеву основу з нанесеним емальовані зсередини всередині і зовні. Якщо раніше в основному зустрічалися емальовані каструлі в квіточку або горошок, то сьогодні різноманітність кольорів дозволяє підібрати симпатичну начиння під будь-яку кухню. Цим вони часто і підкуповують. До того ж коштують такі каструлі зазвичай недорого.

Емаль – покриття екологічно чисте, яке не вступає в реакцію з продуктами, тому вона підходить для готування найрізноманітніших страв. Зберігати готові страви в такому посуді теж можна. Але є у емальованих каструль і недоліки. Емаль досить тендітна, тому рано чи пізно на ній утворюються тріщини або відколи, а незахищений емаллю метал при контакті з продуктами може бути небезпечний. Як підсумок – емальований посуд не сама довговічна. Крім цього, покриття з емалі боїться абразивних чистячих засобів, має схильність до пригорання продуктів і фарбування при готуванні страв з натуральними «барвниками» – буряком, червоними ягодами та ін.

Каструля Infinity DSN 102
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – емальована сталь, кришка – скло, ручки – нержавіюча сталь
Об’єм та діаметр 5 л, 22 см

Нержавеющая сталь

Каструлі з нержавійки сьогодні – один із найпопулярніших видів каструль. Нержавіюча сталь універсальна в готуванні і абсолютна не вимоглива в догляді. Їй не страшні ні металеві кухонні предмети, ні абразивні засоби, ні кислотне середовище. Каструля з нержавіючої сталі прослужить довгі роки, не змінюючи своїх властивостей, завдяки чому таким посудом люблять користуватися професіонали.

Найкращим сплавом для кухонного посуду вважається нержавіюча сталь 12Х18Н10Т, де друга цифра відповідає за зміст в сплаві хрому, а третя – нікелю. Зустрічаються сплави і з іншими пропорціями, але чим більше в ньому хрому (першої цифри), тим більш якісною є нержавіюча сталь. Каструлі з нержавіючої сталі часто мають багатошарове дно для рівномірного нагріву і товсті стінки, тому що каструля важче, тим краще. На відміну від тонкого алюмінію, нержавіюча сталь нагрівається довше, але при цьому довше зберігає температуру.

Якщо говорити про вартість, то каструлі з нержавійки мають широкий діапазон. Важливо розуміти, що добротна каструля, яка прослужить довгі роки, не може бути дешевою. В цьому випадку є сенс один раз витратитися і вирішити питання з каструлями на довгі роки.

Каструля Tefal Duetto plus 24см
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – нержавіюча сталь, кришка – скло, ручки – нержавіюча сталь
Об’єм та діаметр 4,7 л, 24 см

Чавун

Гурмани знають, що для приготування найсмачніших томлений і тушкованих страв немає посуду краще чавунної. Чавунні каструлі та казани ідеальні для приготування плову, рагу, жаркого і інших страв, які вимагають тривалої готування при невисокій температурі. Хоча чавунний посуд хороша не тільки для гасіння, а й для смаження, і навіть для запікання в духовій шафі (якщо каструля не має пластикових або дерев’яних елементів або вони знімні).

Чавун довговічний, має низьку теплопровідність, завдяки чому довго нагрівається і довго зберігає температуру, безпечний і не схильний до подряпин від ножів або виделок. Пориста структура чавуну дозволяє створити на ній природне антипригарне покриття, яке утворюється в результаті прожарювання каструлі з маслом. Хоча зустрічаються чавунні каструлі з нанесеним антипригарним покриттям. Правда, асортимент невеликий, а ціна на них досить висока.

Мінуси чавунного посуду: вона має схильність до іржі, якщо каструлю не витирати насухо після кожного миття або надовго залишати її з водою (через це в ній не рекомендується зберігати готові страви й мити в посудомийці). До того ж чавун хоч і довговічний, але крихкий метал, тому при невдалому падінні каструлю можна розбити. Крім цього, посуд з чавуну сама важка, зате її дійсно можна передати у спадок.

Каструля зі скляною кришкою Биол 5 л Чорний
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – чавун, кришка – скло, бакеліт, ручки – чавун
Об’єм та діаметр 5 л, 26 см

Кераміка та фарфор

Керамічний посуд для приготування використовується не одне століття і до цих пір не втратила своєї актуальності. Всі каструлі з кераміки та фарфору призначені для запікання в духовці або мікрохвильовій печі (якщо на кришці немає пластикових або металевих деталей, то використовувати їх можна з кришкою), але для роботи на варильних поверхнях є ряд обмежень. З електричними поверхні кераміка сумісна в більшості випадків, а для використання на газовій плиті обов’язково потрібно використовувати розсікач. Важливо, щоб маркування каструлі підтверджувала той факт, що її можна використовувати на плитах. В іншому випадку така каструля буде просто формою для запікання з кришкою.

Глазур, зовнішнє покриття керамічного посуду, в деякій мірі має антипригарні властивості, однак з часом покриття стирається, і їжа починає пригорати до стінок. Саме тому не рекомендується використовувати металеві предмети, йоржики і абразивні миючі засоби.

Кераміка і порцеляна – матеріал абсолютно безпечний і відмінно підходить для зберігання приготованих страв, а завдяки естетичному зовнішньому вигляду каструлі з цих матеріалів приємно використовувати в подачі. Але вони тендітні, тому бояться ударів і падінь і вимагають дбайливого ставлення. Крім цього, важливо стежити за тим, щоб не було перепаду температур. Не варто ставити каструлю з холодильника відразу на плиту – вона може лопнути. Каструлі великого обсягу з цих матеріалів не виготовляють (в середньому максимальний обсяг до 2-3 л), а вартість їх досить висока.

Каструля Pyrex Vitroceramic 2,2 л
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – кераміка, кришка – скло, ручки – кераміка, бакеліт
Об’єм та діаметр 2,2 л, 26 см

Скляні каструлі

Скляний посуд має майже ті самі властивості, що й керамічний. Для використання скляної каструлі на варильних поверхнях варто переконатися в тому, що вона виконана з вогнетривкого скла і підходить для електричних і газових плит. На газових конфорках обов’язково використання розсікача вогню.

Каструлі зі скла не потребують додаткового покритті, як кераміка, їх теж можна використовувати як форму для запікання в духовій шафі і мікрохвильовці, в них можна зберігати готову їжу, а ще вони ефектно виглядають на святковому столі. Каструлі, сумісні з плитами, зазвичай теж мають невеликий обсяг, в середньому до 3 л. А та скляний посуд, яка призначена для запікання, буває і більше місткою – до 8-10 л. У таких формах кришка часто грає роль додаткової форми для запікання. Вартість скляної начиння, до речі, більш приємна, ніж керамічної. Недоліки у скла аналогічні кераміці – скло б’ється і не переносить різких перепадів температур, тому найчастіше скляні каструлі не довговічні.

Каструля San Ignacio із жароміцного скла 1.6л з кришкою 0.5л San Ignacio BGEU-1957
 
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – скло, кришка – скло, ручки – скло
Об’єм  1,6 л + 0,5 л

Кілька слів про кришки

Кришки можуть бути виготовлені як із того самого матеріалу, що й сама каструля, так і зі скла. Якщо ми говоримо про металевих каструлях, то кришки з аналогічного каструлі матеріалу будуть більш надійними і довговічними (чавунні, емальовані, алюмінієві або з нержавіючої сталі). Однак останнім часом більшою популярністю користуються саме скляні кришки. Для того, щоб убезпечити скло від падінь, їх часто обрамляють металевим кантом, завдяки чому розбити її стає важче. Але, навіть якщо кришка прийшла в непридатність, сьогодні її можна легко замінити – у продажу є безліч скляних кришок під будь-який діаметр каструлі, та й коштують вони зовсім недорого. При цьому кришки зі скла виглядають більш сучасно, та й спостерігати за процесом приготування крізь прозоре скло зручніше.

У сучасній посуді кришка може не тільки бути захистом від бризок або сприяти більш швидкому приготуванню, а й мати додаткові функції. Наприклад, в чавунних і алюмінієвих каструлях з антипригарним покриттям кришка може грати роль сковороди – для цього її оснащують плоским дном і парою металевих ручок з боків. У скляних каструлях, призначених для використання в духовці, кришка може стати додатковою формою для запікання. Кришки для каструль з нержавіючої сталі або алюмінію з покриттям нерідко оснащуються отворами для зливу, що дуже зручно під час приготування гарнірів – друшляк можна не використовувати. А скляні кришки в більшості своїй обов’язково мають отвір для відведення пари.

Каструля Ebony Rosewood 6л з кришкою-друшляк і носиком для зливу, мармурове антипригарне покриття Berlinger Haus BH-1720
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – алюміній, антипригарне покриття, кришка – скло, бакеліт, ручки – бакеліт
Об’єм та діаметр 6 л, 24 см

Ручки: кріплення та матеріал

Найнадійніші ручки в каструлях – це цілісні з корпусом. Литі ручки зустрічаються в чавунних, емальованих, алюмінієвих з покриттям, керамічних, фарфорових і скляних каструлях. Але ось з нержавіючої сталі знайти подібну модель неможливо. Тут в основному застосовується гвинтове і заклепкове кріплення, а також точкове зварювання. Довгий час точкове зварювання вважалася самим ненадійним типом кріплення ручок, проте на сьогоднішній день це судження неактуально. Раз вже його використовують такі мастодонти посудного ринку, як BergHOFF, Hendi та Vinzer, то в якості фіксації можна бути впевненим.

Якщо в каструлі ручка не лита, то в більшості випадків вона виконана з нержавіючої сталі. Металеві ручки надійні і довговічні, але в роботі з ними без прихваток не обійтися. Зате їх можна використовувати і в духовці. Для того, щоб позбавити господиню від необхідності використовувати додаткові предмети, ручки ізолюють різними матеріалами — бакелітом, силіконом або деревом

Каструля Berghoff Essentials 1100172
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – нержавіюча сталь, кришка – нержавіюча сталь, ручки – нержавіюча сталь
Об’єм та діаметр 2,5 л, 18 см

Сумісність із поверхнями для приготування їжі

Якщо на кухні у вас стоїть газова або електрична варильна поверхня, то можна вважати, що у вас повний карт-бланш. З цими типами плит сумісна практично весь посуд, хіба що до скляної та керамічної посуді на відкритому вогні потрібно використовувати розсікач. Склокерамічні та галогенні поверхні вимогливіші до начиння. Тут головне правило – рівне і товсте дно каструлі, яке максимально збігається з діаметром конфорки і не буде з роками деформуватися. З цієї причини тонкостінна алюмінієва посуд, яка схильна до появи вм’ятин, для таких поверхонь не підходить.

Найкапризніша в плані підбору посуду поверхню – індукційна. Вона сумісна тільки з тієї начинням, яка має магнітні властивості – емальованими, чавунними, а також каструлями з нержавіючої сталі, яка має спеціальне маркування у вигляді витягнутої спіралі. Перевірити, чи буде сумісна обрана вами модель з індукційної плитою, просто – досить прикласти до дна магніт. Якщо магніт спрацював, значить, цю каструлю можна використовувати на індукції. З цієї причини з індукційними плитами не сумісна посуд зі скла, кераміки і порцеляни. Навіть якщо ви використовуєте диск-перехідник, встановлювати на нього каструлю з крихкого матеріалу не варто – нагрівання на індукційній плиті відбувається швидко, тому скло або кераміка можуть лопнути.

Каструля Ringel Riegel 4 л
КУПИТЬ
Матеріал Каструля – нержавіюча сталь, кришка – скло, ручки – нержавіюча сталь
Об’єм та діаметр 4 л, 20 см

Багато видів каструль можна використовувати в духовій шафі. Важливе правило – відсутність пластикових, бакелітових або дерев’яних елементів, і, якщо ви використовуєте посуд з крихких матеріалів або з антипригарним покриттям, краще ставити її в нерозігріті духовку. При цьому важливо пам’ятати, що для мікрохвильовки підходить тільки скляна, фарфорова і керамічний посуд без пластикових і металевих елементів.

Краще купити набір чи каструлі окремо?

Однозначної відповіді на це питання, мабуть, бути не може. І в першому, і в другому випадку є як плюси, так і мінуси. Якщо виникла необхідність оновити все кухонне начиння, то придбання набору буде вигіднішим — ціна на набори зазвичай дешевше за на каструлі в розкид. Плюс у наборі вже зібрані каструлі однієї серії і вам не доведеться підбирати однакові самостійно. З недоліків такого вибору — комплектація. У наборах представлені каструлі та ковші різного об’єму й часом не найзатребуваного. Наприклад, навряд чи для сім’ї з 2–3 осіб буде часто використовуватися 7-літрова каструля. Без неї цілком можна й обійтися. Каструлі великого обсягу краще купувати окремо.

Якщо вибирати каструлі окремо, то заощадити особливо не вийде, зате це дозволить вибрати саме ті обсяги, які будуть постійно у вас в роботі, а не припадати пилом у кухонній шафі. Щоправда, якщо каструль потрібно кілька, то з підбором моделей однієї серії доведеться повозитися. Ну і, зрозуміло, якщо вам потрібно оновити або докупити лише одну каструлю, витрачатися на цілий набір нераціонально, навіть якщо він зараз із великою знижкою.

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Мар'яна Стрикаль

View Comments

  • Дивний опис для варіння та гасіння .що ми маємо (гасити)в каструлі?

Share
Published by
Мар'яна Стрикаль
Tags: Емальований посудкаструліКаструляКаструля з нержавіючої сталіПосудЯк вибрати

Recent Posts

  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

1 день ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

2 дні ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ геймерської могутності!

Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…

4 дні ago
  • Статті

ТОП-20 фільмів на вечір: велика добірка на будь-який настрій

Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…

1 тиждень ago