Користь йогурту незаперечна, адже в ньому міститься, крім живих культур кисломолочних бактерій, рекордна кількість вітамінів і мінеральних речовин. Додавши його у свій раціон на постійній основі, ми забезпечимо здоров’я шлунково-кишкового тракту й гарний захист імунної системи. І значно краще, якщо це буде домашній йогурт. І ось тут вам стане в нагоді йогуртниця, яка, як ніхто, краще впорається з приготуванням цього продукту. А як її правильно вибрати, читайте в нашій статті. Час прочитання — 5 хвилин.
Зміст
Купивши йогурт у магазині, ми вважаємо, що, регулярно вживаючи цей кисломолочний продукт, оздоровимо свій організм, а також нормалізуємо обмін речовин. Частково, це дійсно так, адже йогурт містить у собі безліч корисних для нашої системи травлення кисломолочних бактерій. Однак, якщо звернути увагу на склад йогурту, купленого в магазині, на свій жаль ми побачимо, що він містить далеко не натуральні інгредієнти: консерванти, штучні барвники, ароматизатори та ін.
Після вивчення складу магазинного йогурту мимоволі замислюєшся про те, а чи приносить такий продукт будь-яку реальну користь? Саме в такі моменти багато людей починають думати про те, як самостійно приготувати йогурт у домашніх умовах. Для цього нам знадобиться йогуртниця — прилад, який представляє собою невелику прямокутну або круглу ємність із прозорою кришкою й товстими стінками. Основне завдання йогуртниці полягає в підтримці оптимальної температури протягом певного проміжку часу, завдяки чому забезпечується сквашування кип’яченого молока.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 4 баночки по 180 мл, загальний – 0,72 л |
Споживана потужність | 20 Вт |
Тип керування | Механічний |
Додатково | Матеріал склянок — скло, підсвічування |
Потужність
Такий прилад, як йогуртниця, створений для того, щоб виконувати функцію підтримки правильної температури близько 36–45° протягом кількох годин. Великих потужностей для цього не потрібно. Потужність йогуртниць може коливатися від 8 до 450 Вт, однак незалежно від того, наскільки потужною буде такий девайс, він однаково добре впорається із завданням сквашування молока. Різниця буде лише в кількості споживаної електроенергії, яка в будь-якому випадку буде мінімальною.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 7 баночок по 200 мл, загальний — 1,4 л |
Споживана потужність | 15 Вт |
Режими приготування | Йогурт, сметана, творог, ряжанка |
Додатково | Суперкомпактні розміри, світловий індикатор роботи |
Матеріал контейнерів для йогурту й кількість баночок
Мабуть, найважливішим у виборі йогуртниці є матеріал контейнерів для йогурту та кількість баночок. У продажу є величезний вибір всіляких моделей з однією великою чашею об’ємом від 0,8 до 1,5 л, або йогуртниці, які укомплектовані маленькими баночками від 6 до 8 штук по 150–200г.
Ємність, в яку ви будете заливати молоко, чи те маленькі баночки або одна велика посудина, як правило, виготовляють з пластику або скла. Хоча виробники одноголосно стверджують, що пластик, який використовується, абсолютно нешкідливий і розроблений спеціально для харчової промисловості, скло є більш гігієнічним матеріалом. Якщо у вас є маленькі дітки, віддайте перевагу йогуртниці зі скляними контейнерами. У разі потреби, ви завжди зможете їх прокип’ятити, чого не зробиш з пластиковими баночками.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 7 баночок по 200 мл, загальний — 1,4 л |
Споживана потужність | 30 Вт |
Тип керування | Механічний |
Додатково | Маркер контролю терміну придатності, виставлення дати: є |
Популярнішими та функціональнішими вважаються йогуртниці, які оснащені декількома баночками. Їх зручність полягає в тому, що невикористані стаканчики з йогуртом ви завжди можете закрити кришкою й помістити на зберігання в холодильник, а також готувати відразу кілька йогуртів із різними наповнювачами.
Тип керування
Йогуртниці діляться на два типи: з механічним та електронним керуванням. Механічні прилади оснащені таймером, або кнопкою з двома положеннями — вмикнути та вимкнути.
Час приготування йогурту в таких йогуртницю зазвичай варіюється від 4 до 10 годин. Поворотний таймер зручніше у використанні, тому що він дозволяє точніше встановлювати час приготування корисного продукту. Вибираючи різну кількість годин, ви самі регулюєте консистенцію йогурту, яка може бути рідшою або більш густою, адже чим довше йогурт стоїть у теплі, тим у результаті він буде густіше.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 8 баночок по 180 мл, загальний — 1,44 л |
Споживана потужність | 25 Вт |
Тип керування | Електронний |
Додатково | Дисплей, таймер 1–48 год, діапазон регулювання температури 20–55°С, індикація температури, індикація ввімкнення |
Йогуртниці з електронним керуванням мають вищу ціну порівняно з аналогічною механічної технікою.
З одного боку, який би тип механізму керування не був присутній у йогуртниці, у будь-якому випадку кінцевий продукт виходить однаковим. З іншого ж боку, виробники подбали про те, щоб ціна повністю виправдовувала прилад, що купується, оснастивши електронні йогуртниці дуже зручними додатковими функціями, серед яких: автоматичне вимикання, температурний датчик, програма правильного приготування молочних продуктів, технологія обробки паром, звукове сповіщення, миготливий індикатор, і багато інших.
У полоні в технологій
Технології не стоять на місці та в підтвердження цьому така, на перший погляд, проста техніка, як йогуртниці, набуває все нових і корисних додаткових «фішок». Крім сквашування молочних продуктів, вони можуть мати велику кількість інших цікавих функцій:
- Кожна господиня напевно стикалася із ситуацією, коли відволікаєшся на щось або когось, і втрачаєш лік часу. Автоматичне відключення йогуртниці — це функція, яка дозволяє, не турбується про те, що продукт буде зіпсований, якщо ви забудете вчасно відключити прилад.
- Можливість маркування баночок із йогуртом, щоб не забути дату приготування продукту.
- Йогуртницю використовують не кожен день, і зберігають її частіше за все не на кухонній робочої поверхні, а в шафі. Відсік для зберігання шнура є ще однією дрібницею, що дозволяє зручно зберігати техніку, займаючи мінімум місця.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 6 баночок по 142 мл, загальний — 0,85 л |
Споживана потужність | 400 Вт |
Режими приготування | Йогурт, сир |
Додатково | Автоматическое відключення, дисплей, звуковий сигнал про завершення роботи, таймер |
Секрети, які спрощують приготування й зроблять кінцевий продукт ще смачніше та корисніше:
- Якщо молоко не магазинне, а домашнє, перед тим, як ставити його в йогуртницю, обов’язково прокип’ятіть його. Воно буде кілька годин перебувати при температурі 40–45 градусів, а це ідеальне середовище для розмноження шкідливих бактерій.
- Полюбляєте додавати в йогурт свіжі фрукти, мюслі або шоколад? Це чудово, але в такому випадку вам необхідно знати одне важливе правило: в жодному разі не додавайте ці продукти перед закваскою в ще неготовий молочний продукт. Важливо знати, що свіжі фрукти викликають процес бродіння, внаслідок чого технологія сквашування молочного продукту буде порушена. Найбезпечніше приправити вже готовий йогурт сиропом, горіхами, джемом, шоколадом, свіжими фруктами, сухофруктами, варенням і печивом, або додати все це в останній момент, перед безпосереднім використанням.
- Жирність готового йогурту залежатиме від жирності молока, яке ви використовували в приготуванні. Тому для того, щоб продукт вийшов низькокалорійним і нежирним, використовуйте молоко з низьким вмістом жиру.
- Для додання йогурту солодкого смаку не обов’язково додавати цукор. Набагато більше користі ви отримаєте в тому випадку, якщо використовуватимете натуральні підсолоджувачі (мед, сиропи та ін.)
- Для того, щоб приготований йогурт мав правильну консистенцію, дуже важливо під час роботи не трясти й не пересувати йогуртницю, а навпаки, дотримуватися повного спокою приладу.
- Після того, як процес ферментації завершено, йогурт необхідно помістити в холодильник на 3–4 години. Таким чином ви отримаєте більш щільну й ніжну консистенцію кисломолочного продукту, а також продовжите його термін придатності, зберігши живі бактерії.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 14 баночок по 150 мл, загальний — 2,1 л |
Споживана потужність | 13 Вт |
Тип керування | Механічний |
Додатково | Таймер, підсвічування |
Рейтинг виробників
У магазині allo.ua йогуртниці представлені в широкому асортименті. Ви знайдете йогуртниці різних виробників, які також виготовляють й іншу побутову техніку для кухні. Серед компаній-виробників таких приладів є як бренди зі світовим ім’ям, так і менш відомі марки. Розглянемо деякі з них.
Tefal
Визнаним лідером на ринку та еталоном серед всіх представлених моделей йогуртниць вважається компанія Tefal. Для того, щоб використання йогуртниць цього виробника було максимально зручним, компанія врахувала майже всі деталі й нюанси.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 12 баночок по 125 мл, загальний — 1,5 л |
Споживана потужність | 600 Вт |
Режими приготування | Йогурт, творог, десерт |
Додатково | Автоматичне відключення, дисплей, звуковий сигнал про завершення роботи, таймер, піддони для зливу сироватки |
Moulinex
Досить часто покупці роблять вибір на користь йогуртниць Moulinex, оскільки ці прилади об’єднують у собі відмінну якість і прийнятну ціну.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 7 баночок по 140 мл, загальний — 0,98 л |
Споживана потужність | 13 Вт |
Тип керування | Електронний |
Додатково | Автоматичне відключення, дисплей, звуковий сигнал про завершення роботи, таймер, маркер контролю терміну придатності на кришках |
Gorenje, Saturn, Vinis
У разі, якщо ваш бюджет на покупку йогуртниці обмежений, зверніть увагу на моделі від брендів Gorenje, Saturn і Vinis. Вони мають прийнятну ціну й відмінно справляються із завданням сквашування молочних продуктів, завдяки чому заслужили народне визнання.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 4 баночки по 200 мл, загальний — 0,8 л |
Споживана потужність | 20 Вт |
Час приготування | 5–10 год |
Додатково | Компактні розміри, автоматичне встановлення температури 42°С |
Висновок
У разі, якщо ви прихильник здорового способу життя й у вас з якихось причин ще немає йогуртниці, варто задуматися про те, щоб скоріше придбати настільки корисний прилад.
Домашній йогурт набагато смачніше, корисніше, і що не менш важливо, виходить набагато дешевше магазинних аналогів. Залежно від моделі йогуртниці, крім самого йогурту, ви також зможете приготувати смачний сир, кефір, сметану, шоколадні десерти, крем-брюле й навіть пудинг!
При виборі йогуртниці звертайте увагу на матеріал контейнерів для йогурту, кількість баночок і їх обсяг, а також обов’язково ознайомтеся з додатковими функціями приладу, щоб зрозуміти, які з них для вас актуальні, а які ні. З огляду на все перераховане вище, тепер ви напевно зумієте вибрати саме ту йогуртницю, яка максимально задовольнить ваші потреби.
Також за темою:
- Як приготувати йогурт
- 6 способів незвичайного використання йогурту
- Як вибрати мороженицю: три простих кроки
- Боротьба за натуральність! Домашні йогуртниці та виготовлення морозива — вибираємо для всієї родини
- Як вибрати скороварку: готуємо швидко, смачно, корисно
- Як вибрати тостер
- Як вибрати електрочайник: секрети вдалої покупки
- Огляд кухонної техніки і аксесуарів Xiaomi