Скільки анекдотів присвячено горілці та її споживанню? Не злічити! Але… жарти геть. Горілка — один із найвідоміших алкогольних напоїв у світі, а ще один із тих, що найчастіше фальсифікуються. Ця стаття допоможе, якщо ви шукаєте якісну горілку для застілля, на подарунок або як сувенір. Ми розповімо, як правильно її вибирати. Ніяких сурогатів, ніякої шкоди здоров’ю! Час прочитання — 8 хвилин.
Зміст
Види горілки
Здавалося б: горілка є горілка. Які тут можуть бути «види»? Але не все так просто. Вид горілки залежить від того, яка сировина стала основою для виготовлення напою. Саме від основи (а не синтетичних ароматизаторів і домішок) залежить післясмак, сила й виразність аромату.
- Пшенична горілка. Якісний алкоголь з пшеничного основою має трохи солодкуватий аромат і фруктовий (переважно цитрусовий) післясмак.
- Ячмінна горілка. Смак такого напою вважається одним з найзбалансованіших і структурованих. У його основі — солодкуваті зернові нотки, а також яблучний (або грушевий) підтон.
- Кукурудзяна горілка. Алкоголь з надзвичайним квітковим післясмаком, а також ментоловою ноткою, яку ледве можна розрізнити. Відмінний вибір для цінителів!
- Житня горілка. Єдиний підвид, який має гострий виражений смак. Спершу розкривається перцевий підтон, а на нього нашаровуються грибні та овочеві нотки.
Якщо вивчити іноземну горілку, можна виявити ще безліч підвидів! Це й анісова горілка (наприклад, болгарська Мастика або турецька Ракі), і сливова (угорська Палінка), і кактусова (класичний мексиканський Мескаль), і конопляна (екзотичний чеський Каннабис), і багато інших. Що вибрати? Залежить від того, як далеко ви готові зробити крок у своїх алкогольних експериментах.
Якісна горілка: як вибрати?
На думку експертів, з усіх видів алкоголю горілку фальсифікують найчастіше. Не цураються нічим: замінюють елітну сировину дешевою технічною, розбавляють водою, не дотримуються параметрів і порушують санітарні умови. Саме тому важливо купувати алкоголь в маркетах із хорошою репутацією та правильно його вибирати. Давайте з’ясуємо, які параметри сигналізують про якість горілки.
Візуальний огляд
При первинному огляді зверніть увагу на вміст пляшки, перевернувши її денцем догори й поглянувши на світло. Якісна горілка — прозора, не містить в собі пластівців і піщинок. При збовтуванні допустиме невелике піноутворення. Чим швидше піна зникає, тим якісніше горілка. Ідеальний склад — вода й спирт; допустиме використання природних інгредієнтів, як-от мед, спеції, цукровий сироп. Будь-яка синтетична віддушка сигналізує про сумнівну якість продукту. І не нехтуйте брендами! Розкручені марки не хочуть ризикувати репутацією, а значить, не намагаються заощадити на багаторазовому очищенні та сировині.
Не останню роль відіграє якість пляшки, етикетки й пробки. Нерівно наклеєна етикетка — ознака підробки. Крім того, на ній має бути вказано найменування горілки, марка, місце її походження, міцність та обсяг. На контретикетці також багато корисної інформації (дані про сертифікацію, категорія спирту, дата виготовлення та ін.). Обов’язкова наявність акцизної марки із захисними елементами, штрих-кодами й голографією. Ковпачок не повинен легко прокручуватися, мати деформації або допускати протікання.
Якість спирту
Існує п’ять категорій спиртів, які використовують у виробництві горілки — це Вища очистка, Базис, Екстра, Альфа та Люкс. Різна сировина й глибина очищення дають різний зміст метанолу в підсумковому продукті. Саме від категорії спирту залежить те, наскільки дорогою, м’якою та нешкідливою для організму буде горілка.
- Альфа. Висококласний спирт, який виробляється з пшениці та жита. Вміст шкідливого метанолу — 0,003%. Горілка, яка вироблена з Альфа-спирту, найм’якіша, щадна, без різкого неприємного запаху. Тож не дивно, що це відбивається на її ціні.
- Люкс. Відносно якісний спирт із зерна й низькокрахмалістої (менше 35%) картоплі. Вміст метанолу — до 0,02% (у сім разів більше, ніж у спирті категорії Альфа).
- Екстра. Спирт із суміші зерна та крахмалистої картоплі. Вміст метанолу — до 0,03%. Само собою, на ранок від такої горілки не варто чекати нічого хорошого.
- Базис. Спирт із картоплі з високою крахмалистістю (до 60%). Вміст метанолу — до 0,035%. Основа для бюджетного алкоголю.
- Вища очистка. Не купуйтеся на багатообіцяючу назву. На жаль, це спирт із найдешевшої і неякісної сировини (наприклад, буряка), повний солей і сивушних масел. Ніщо так не б’є по організму, як горілка з подібного спирту.
Якість води
Для виробництва горілки мало взяти воду — необхідно її належним чином підготувати, очистити від механічних домішок і пом’якшити. Ідеально підходить артезіанська вода, яка очищена природними фільтрами, але при цьому зберегла комплекс корисних мікроелементів. Джерельна вода також містить цілющі домішки, що впливають на післясмак горілки. У деяких випадках використовують штучно очищену воду, в яку вводяться корисні мінерали. Найгірший варіант — дистильована вода. Горілка з неї виходить різкою, з неприємним спиртовим запахом, який б’є в ніс.
Краща горілка: огляд популярних марок
А тепер давайте пройдемося по відомим брендам. Такою горілкою не соромно похизуватися перед гостями або піднести в якості подарунка.
Tito’s

Багато іноземців кращим алкогольним сувеніром вважають пляшку російської горілки. Але в штаті Техас — свій лідер індустрії! Тут виробляють знаменитий горілчаний «хендмейд», смак якого віддає маракуєю та гуавою. Tito’s — крафтова горілка кришталевої чистоти з приємним післясмаком. Чудовий подарунок для людини, яка розбирається в алкоголі! Пускати горілку Тітос у коктейлі — справжній злочин. Вона годиться як дижестив і (що незвично для горілки) подобається жінкам у чистому вигляді. Усе завдяки м’якості, структурованості й вершково-фруктовим ноткам у післясмаку. Основна сировина для виготовлення Tito’s — кукурудза.
Glen’s

Продовжуємо вивчати алкогольну карту світу. Glen’s Platinum Vodka — чудовий напій, який приїхав до нас з Європи. Коли говориш «Шотландія», першим у голову приходить віскі. Але саме тут компанія Loch Lomond виробляє елітну горілку потрійної дистиляції, випускаючи її під брендом Glen’s. Горілку Glen’s Platinum роблять із зерна й готують на експорт. Тут вам і свіжий аромат, і прозорість, і м’який, довготривалий післясмак, який не травмує рецептори. Підходить для змішування коктейлів і для застілля.
Capel

Хтось відносить піско до автентичної виноградної горілки, хтось — до бренді… але факт залишається фактом. Це справжня чилійська дивина! Capel Pisco Especial — національний напій, який багато разів дистилюється, очищається, розбавляється для зниження міцності, а потім витримується в дубових бочках. Результат — напій міцністю 35% з ніжним фруктовим присмаком, який лоскочить рецептори. Піско Especial має пшеничний відтінок і вважається чудовим аперитивом, дижестивом, або основою для змішування алкогольних коктейлів. При кімнатній температурі його подають перед їжею, щоб розпалити апетит. Охолодивши, можете сміливо використовувати Capel Pisco Especial під час застілля.
Hunting Lodge

Французька компанія Fauconnier спеціалізується на створенні алкоголю з елітного сировини. Горілка Hunting Lodge Premium Grain — найпопулярніший напій у її колекції. Виробник пишається тим, наскільки прозорим і м’яким виходить готовий продукт. Зерновий акцент виливається в ледве відчутний вершковий післясмак. Hunting Lodge Premium Grain не має вираженого запаху, а значить, годиться для змішування коктейлів. Така горілка не буде перебивати аромат лікерів і «тягнути на себе ковдру».
Moulin

Перед вами ще один французький бренд. Матове скло, колірна палітра з відсиланням до французького прапора… Moulin Vodka виглядає, як ідеальний презент. Вже точно цікавіше за «символічні» пляшки віскі та коньяку, кі вже приїлися. Основна сировина для створення Moulin — пшениця з Плейн-де-ла-Беуз, доповнена гірською водою Піреней. Вугільне очищення та аерація на виході дають продукт з унікальним смаком. Дегустатори відзначають вершковий флер, нотку анісу й післясмак, що нагадує про фрукти в цукрі.
Nemiroff

Ось ми й дісталися до вітчизняних брендів. Компанія Nemiroff давно показала себе як виробника екстравагантної і незвичайної горілки. Старовинні рецептури, жорсткий контроль і понад тридцять різних напоїв! Nemiroff Медова з перцем — один із них. Цінителі алкоголю відзначають в післясмаку карамельні нотки, а на тлі — ледь помітний медовий підтон. Аромат у горілки сильний і виражений — все завдяки луговим травам і перцю чилі, заявленому на етикетці. Сподобається не кожному, але любителі гострих відчуттів цінують “Медову з перцем” за те, як поєднуються горілчана основа, карамель і спеції. Післясмак досить пекучий, але запивати його не варто — інакше загубиться весь гастрономічний сенс дійства.
Perlova

Ще один національний продукт, яким може похвалитися Україна. Горілка Перлова Преміум Нова по’єднує в собі спирт класу Люкс, а також ароматні спирти м’яти, полину й липи. Бренд не найрозрекламований — усе тому, що довгий час Львівський лікеро-горілчаний завод працював переважно на експорт, орієнтуючись на європейську та американську діаспору. І так, назва «Перлова» походить не від перлової крупи, а від слова «перли». Така ось українська алкогольна перлина.
Золото Полуботка

Це елітна українська горілка, яка містить… 23-кратне сусальне золото! Ім’я легендарного отамана такий напій не зганьбить. Горілка має м’який смак, не б’є по рецепторах, а колоїдним речовинам у складі приписують воістину чудодійні властивості. Перед вами — Золото Полуботка в подарунковому форматі, з французьким графином із товстого скла. Проба золота в складі напою — 956. Ось вже, воістину, подарунок преміум-класу!
Zubrowka

На хвилинку відвернемося від українських марок і відправимося до Польщі. Саме тут виробляють легендарну горілку на корі дуба з Біловезької Пущі. Утім, корою дуба тут не обійшлося: Зубрівка по’єднує в собі цедру лимона, кмин, корицю, чорнослив та альпінію. А терпкий незабутній смак й аромат забезпечує кумарин. Перед вами не просто горілка. Зубрівка — це старовинний аперитив, що нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. І апетит підвищить, і шлунок оздоровить, і побалує рецептори незвичайним смаком. Подавати її краще до холодних закусок (дичини й птиці).
Хортиця

Хортиця Black&Gold — статусний продукт, виготовлений з кращого пшеничного спирту, а також ароматних спиртів меду й житніх сухарів, які дають легкий, трохи кислуватий післясмак, а також впливають на м’якість горілки. Окремо відзначимо дозатор з ефектом срібної металізації і матову чорну поверхню пляшки. Стильно, розкішно, відмінно виглядає не тільки в центрі столу, а й на полиці.
І не забудьте: у будь-якій справі важливий здоровий підхід. Якою би суперелітною не була горілка, організм не скаже «спасибі» за її споживання в адмірній кількості. Тому легкого вам вибору та приємного застілля!
Також за темою: