Бутербродниця або сендвічниця – це універсальний кухонний пристрій, що складається з двох пластин, між якими поміщаються різні продукти для швидкого приготування смачного та корисного сніданку, вечері або десерту.
Бутербродниця може бути простою (тільки для приготування гарячих бутербродів) або багатофункціональною (може використовуватись для інших страв). Однак принцип роботи однаковий: дві пластини (можуть бути змінні) нагріваються до потрібної температури та дозволяють швидко підсмажити хліб, розігріти начинку сендвіча або приготувати щось серйозніше.
Пристрій дуже простий в експлуатації, зручний та ефективний у приготуванні швидкого, смачного сніданку для всієї родини. Важлива перевага полягає в одночасному готуванні кількох сендвічів з різною начинкою, що дуже економить час.
Щобільше, завдяки різним функціям можна регулювати температуру і режим, залежно від поставлених завдань. Тому сендвічниця універсальний помічник на кухні для смачного, різноманітного та здорового харчування, приготування якого не займає багато часу та сил.
Щоб зробити правильний вибір кухонної техніки, насамперед важливо розуміти, чим вони різняться. Головна відмінність полягає в тому, що бутербродниця і сендвіч-тостер – компактні в розмірах і відмінно підходять для приготування бутербродів, а гриль – вже значно більше, і призначений для обсмажування овочів, м’яса та риби.
Розглянемо відмінності докладніше:
Вибір пристрою залежить від того, яке меню ви хочете бачити на своєму столі й чи плануєте ви використовувати його тільки для приготування сніданку або інших категорій страв теж. Якщо простих тостів вам буде достатньо, тоді звичайнісінький сендвіч-тостер буде вдалим рішенням. Однак для більш різноманітного меню варто вибрати бутербродницю з різними насадками.
Якщо ви вирішили придбати бутербродницю, то для початку визначте бюджет, який ви зможете виділити на цю покупку, її основне призначення і кількість порцій.
Головні критерії вибору бутербродниці:
Бюджетні моделі:
Моделі середнього цінового сегмента:
Преміальні пристрої:
Важливо: гарантію на пристрій пропонують лише надійні виробники. Це дає впевненість, що ви будете комфортно користуватися приладом тривалий час і не переживатимете про його ремонт.
2. Потужність пристрою – чим вище цей показник, тим швидше готуватиметься ваш сніданок. Для невеликої кількості їжі буде достатньо мінімальної потужності. Однак для частого приготування великого обсягу їжі краще вибирати потужну модель. Бутербродниці за рівнем потужності можна розділити на такі категорії:
Важливо: оптимальний варіант приготування їжі на 2-4 порції підійде модель потужністю від 800 Вт.
3. Матеріал корпусу – найчастіше виготовляють із металу або пластику:
Важливо: моделі з будь-якого матеріалу повинні бути з теплоізолюючими властивостями, щоб уникнути опіків при використанні.
4. Робоча поверхня – зазвичай, виготовляється з металу, який добре проводить тепло. Віддавайте перевагу антипригарному покриттю, щоб полегшити догляд та запобігти пригоранню їжі.
Важливо: також звертайте увагу на форму відсіків. Слід вибирати бутербродницю з такими формами, що відповідають виду хліба. Наприклад, якщо ви віддаєте перевагу тостам, то вам підійде модель з квадратними або трикутними пластинами.
5. Місткість – показник, який має відповідати кількості бутербродів, які ви плануєте приготувати:
6. Функціональність – важливий критерій для різноманітності страв та мінімізації брудного посуду. До того ж одна сендвічниця зможе замінити кілька пристроїв і заощадить місце. Наприклад, додаткові пластини дозволять приготувати вафлі, печиво, омлет, пончики та навіть страви на грилі.
Крім того, сендвічниця може бути оснащена такими функціями:
Важливо: врахуйте, що багатофункціональні моделі коштують дорожче, і якщо ви не плануєте готувати в бутербродниці інші страви, переплачувати не варто.
Основні типи бутербродниць:
Додаткові насадки можуть бути такі:
Вибираючи сендвічницю дуже важливо враховувати показник її потужності, наявність антипригарного покриття та форму панелей, щоб використання пристрою приносило комфорт та унеможливило ефект розчарування.
Для цього слід враховувати такі параметри:
2. Антипригарне покриття – обов’язковий атрибут, який запобігає прилипанню їжі та полегшує очищення. Покриття буває:
3. Форма панелей поділяється на такі види:
Бутербродниця не обмежується на приготуванні гарячих сендвічів. Завдяки оснащенню різними формами, з її допомогою можна випікати печиво, вафлі, шаурму, а також готувати омлет і навіть обсмажувати рибу чи м’ясо.
Перед покупкою бутербродниці, продумайте, що саме ви плануєте готувати, а різні ідеї рецептів розглянемо далі.
Назва |
Інгредієнти |
Приготування |
М’ясний омлет |
2 яйця; |
1. У глибокій тарілці збийте яйця з молоком і додайте нарізані овочі, сіль, перець, зелень. 2. Розігрійте панелі пристрою, потім змастіть їх олією. 3. Розмістіть у бутербродниці м’ясну начинку і залийте отриманою сумішшю. Готуйте 3-4 хвилини. |
Яблучні пиріжки |
упаковка листкового тіста (попередньо розмороженого); |
1. Розкатати тісто до товщини близько 3 мм. 2. Вирізати з нього квадрат за розміром сендвічниці та розділити його навпіл. 3. Яблука очистити, нарізати дрібними кубиками й злегка протушкувати в невеликій кількості води (2-3 ст. ложки), щоб вони пом’якшилися і при цьому не розварилися (це можна також у мікрохвильовій печі). 4. Розвести 1 ч. ложку крохмалю на 2 ч. ложках води й додати до яблук, всипати цукор і ще трохи протушкувати. 5. Бутербродницю розігріти. 6. Тісто змастити олією і покласти на форми олією вниз. 7. Зверху чайною ложечкою викласти начинку та накрити її другим пластом тіста, змащеним олією зверху. 8. Випікати пиріжки до золотистого кольору. |
Запечені пельмені |
пачка заморожених пельменів бажано плоскої форми; |
1. Спочатку запікати пельмені 5 хвилин у сухій сендвічниці (до появи скоринки). 2. Додати трохи води, щоби пельмені пропарилися ще хоча б 15 хвилин. 3. Подавати із соусом чи сметаною. |
Картопляні котлети |
На 2 котлети: |
1. Змастити бутербродницю олією і розігріти. 2. У мисці зробити пюре з картоплі з олією, приправити. 3. Зліпити із суміші щільні котлети відповідного розміру для бутербродниці. 4. Розділити по заглибленнях. Притиснути верхньою половиною бутербродниці. 3. Готувати 9 хвилин до хрусткої скоринки. |
Є багато рецептів приготування вафель у бутербродниці, ми розглянемо 2 – класичний та оригінальний.
Інгредієнти (на 10 вафель):
Приготування:
Інгредієнти:
Приготування:
Для того, щоб приготувати гарячі багатошарові бутерброди з лаваша з хрусткою скоринкою в сендвічниці на 2 порції, вам знадобиться:
Приготування:
Загальні правила використання бутербродниці:
Для того, щоб ваша бутербродниця прослужила якомога довше й зберегла первозданний вигляд, слід дотримуватися деяких рекомендацій:
Щоб продовжити термін служби бутербродниці, важливо дотримуватися деяких порад:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…