Що таке бутербродниця (сендвічниця) і навіщо вона потрібна
Бутербродниця або сендвічниця – це універсальний кухонний пристрій, що складається з двох пластин, між якими поміщаються різні продукти для швидкого приготування смачного та корисного сніданку, вечері або десерту.
Бутербродниця може бути простою (тільки для приготування гарячих бутербродів) або багатофункціональною (може використовуватись для інших страв). Однак принцип роботи однаковий: дві пластини (можуть бути змінні) нагріваються до потрібної температури та дозволяють швидко підсмажити хліб, розігріти начинку сендвіча або приготувати щось серйозніше.
Пристрій дуже простий в експлуатації, зручний та ефективний у приготуванні швидкого, смачного сніданку для всієї родини. Важлива перевага полягає в одночасному готуванні кількох сендвічів з різною начинкою, що дуже економить час.
Щобільше, завдяки різним функціям можна регулювати температуру і режим, залежно від поставлених завдань. Тому сендвічниця універсальний помічник на кухні для смачного, різноманітного та здорового харчування, приготування якого не займає багато часу та сил.
У чому різниця між бутербродницею, сендвіч-тостером та грилем
Щоб зробити правильний вибір кухонної техніки, насамперед важливо розуміти, чим вони різняться. Головна відмінність полягає в тому, що бутербродниця і сендвіч-тостер – компактні в розмірах і відмінно підходять для приготування бутербродів, а гриль – вже значно більше, і призначений для обсмажування овочів, м’яса та риби.
Розглянемо відмінності докладніше:
- Бутербродниця (сендвічниця):
- спеціальний пристрій для приготування гарячих бутербродів, завдяки двом пластинам, що нагріваються, зближуються і підсмажують сендвічі;
- може мати змінні пластини, щоб готувати вафлі чи інші страви;
- компактного розміру;
- скорочує час приготування;
- залежно від моделі, може використовуватися для приготування овочів, м’яса та риби.
2. Сендвіч-тостер:
- один із видів бутербродниці, який можна використовувати тільки для приготування гарячих бутербродів;
- однак може оснащуватися різними змінними насадками для приготування вафель або інших страв;
- дуже компактний, простий у використанні та чищенні.
3. Гриль: - розроблений для приготування м’яса, риби, овочів та інших страв;
- може бути стаціонарним, переносним, електричним чи газовим;
- оснащений пластинами з рельєфами чи решітками, які утворюють смуги на поверхні страви.
Вибір пристрою залежить від того, яке меню ви хочете бачити на своєму столі й чи плануєте ви використовувати його тільки для приготування сніданку або інших категорій страв теж. Якщо простих тостів вам буде достатньо, тоді звичайнісінький сендвіч-тостер буде вдалим рішенням. Однак для більш різноманітного меню варто вибрати бутербродницю з різними насадками.
Як вибрати бутербродницю: основні критерії
Якщо ви вирішили придбати бутербродницю, то для початку визначте бюджет, який ви зможете виділити на цю покупку, її основне призначення і кількість порцій.
Головні критерії вибору бутербродниці:
- Бренд. Різні торгові марки пропонують від бюджетних моделей до преміальних.
Бюджетні моделі:
- Ardesto;
- Magio;
- Rotex;
- Grunhelm;
- First.
Моделі середнього цінового сегмента:
- Gorenje;
- ECG;
- Liberton;
- Zelmer.
Преміальні пристрої:
- Tefal;
- Philips;
- Sencor;
- Breville.
Важливо: гарантію на пристрій пропонують лише надійні виробники. Це дає впевненість, що ви будете комфортно користуватися приладом тривалий час і не переживатимете про його ремонт.
2. Потужність пристрою – чим вище цей показник, тим швидше готуватиметься ваш сніданок. Для невеликої кількості їжі буде достатньо мінімальної потужності. Однак для частого приготування великого обсягу їжі краще вибирати потужну модель. Бутербродниці за рівнем потужності можна розділити на такі категорії:
- 600-800 Вт (60 секунд приготування);
- 850-1000 Вт (30 секунд);
- 1100 Вт та вище.
Важливо: оптимальний варіант приготування їжі на 2-4 порції підійде модель потужністю від 800 Вт.
3. Матеріал корпусу – найчастіше виготовляють із металу або пластику:
- моделі з пластику легші й дешевші, проте швидше дряпаються і можуть з’явитися тріщини;
- моделі з нержавіючої сталі важчі, проте міцніші та відрізняються довговічністю;
- пристрої з металу вписуються в будь-який інтер’єр завдяки своєму привабливому зовнішньому вигляду, проте дорожче за ціною.
Важливо: моделі з будь-якого матеріалу повинні бути з теплоізолюючими властивостями, щоб уникнути опіків при використанні.
4. Робоча поверхня – зазвичай, виготовляється з металу, який добре проводить тепло. Віддавайте перевагу антипригарному покриттю, щоб полегшити догляд та запобігти пригоранню їжі.
Важливо: також звертайте увагу на форму відсіків. Слід вибирати бутербродницю з такими формами, що відповідають виду хліба. Наприклад, якщо ви віддаєте перевагу тостам, то вам підійде модель з квадратними або трикутними пластинами.
5. Місткість – показник, який має відповідати кількості бутербродів, які ви плануєте приготувати:
- 2 відділення розраховані на 1-2 порції;
- 4 відділення для сім’ї із 3-х осіб;
- 8 відділень для великої родини або різноманітного меню;
- 1 відсік підійде для шаурми, буріто або великих бутербродів
6. Функціональність – важливий критерій для різноманітності страв та мінімізації брудного посуду. До того ж одна сендвічниця зможе замінити кілька пристроїв і заощадить місце. Наприклад, додаткові пластини дозволять приготувати вафлі, печиво, омлет, пончики та навіть страви на грилі.
Крім того, сендвічниця може бути оснащена такими функціями:
- світловий індикатор роботи (повідомляє про включення пристрою та готовність страви);
- звуковець сигнал;
- прогумовані ніжки (для стійкості на поверхні);
- дисплей (точне відстеження приготування та режимів);
- захист від перегріву (забезпечує тривалий період служби пристрою);
- блокування або замок (додатковий захід безпеки, особливо важливий якщо в будинку є діти);
- терморегулятор (регулює температуру та ступінь прожарювання).
Важливо: врахуйте, що багатофункціональні моделі коштують дорожче, і якщо ви не плануєте готувати в бутербродниці інші страви, переплачувати не варто.
Типи бутербродниць та насадки: для сендвічів, вафель, гриля тощо
Основні типи бутербродниць:
- бутербродниці (сендвічниці), які призначені для приготування класичних сендвічів та мають квадратну або трикутну форму;
- вафельниці – для випікання вафель;
- горішниці – для випікання печива “Горішки”;
- мультипекарі – універсальні пристрої, які можуть бути бутербродницями, вафельницями та грилями завдяки комплектації насадками для різних цілей.
Додаткові насадки можуть бути такі:
- Для сендвіч – це пластини для тостів, які зазвичай квадратної або трикутної форми.
- Для вафель – рельєфні пластини, які забезпечують характерну форму та текстуру випічки.
- Для гриля – це пласкі або рельєфні пластини для приготування гриля.
- Для печива “Горішки” – пластини з круглими виїмками.
- Для кексів та пончиків – пластини, характерної форми.
Потужність, антипригарне покриття, форма панелей – що важливо враховувати
Вибираючи сендвічницю дуже важливо враховувати показник її потужності, наявність антипригарного покриття та форму панелей, щоб використання пристрою приносило комфорт та унеможливило ефект розчарування.
Для цього слід враховувати такі параметри:
- Потужність поділяється на:
- низька 600-700 Вт (нагрівається повільніше та підходить для простих сендвічів та легких закусок);
- середня 750-850 Вт (універсальний показник для різних видів страв, у тому числі вафель);
- висока від 900 Вт (забезпечує швидке приготування складних страв, наприклад, пиріжків).
2. Антипригарне покриття – обов’язковий атрибут, який запобігає прилипанню їжі та полегшує очищення. Покриття буває:
- керамічне;
- тефлонове;
- антипригарне покриття зі сталі або інших матеріалів.
3. Форма панелей поділяється на такі види:
- класична (для звичайних бутербродів);
- спеціальна (для вафель, пиріжків, пончиків та ін.);
- замінні (для використання однієї бутербродниці для різних цілей).
Що можна приготувати в бутербродниці, крім бутербродів
Бутербродниця не обмежується на приготуванні гарячих сендвічів. Завдяки оснащенню різними формами, з її допомогою можна випікати печиво, вафлі, шаурму, а також готувати омлет і навіть обсмажувати рибу чи м’ясо.
Перед покупкою бутербродниці, продумайте, що саме ви плануєте готувати, а різні ідеї рецептів розглянемо далі.
Рецепти для сендвічниці: від класичних до оригінальних
Назва |
Інгредієнти |
Приготування |
М’ясний омлет |
2 яйця; |
1. У глибокій тарілці збийте яйця з молоком і додайте нарізані овочі, сіль, перець, зелень. 2. Розігрійте панелі пристрою, потім змастіть їх олією. 3. Розмістіть у бутербродниці м’ясну начинку і залийте отриманою сумішшю. Готуйте 3-4 хвилини. |
Яблучні пиріжки |
упаковка листкового тіста (попередньо розмороженого); |
1. Розкатати тісто до товщини близько 3 мм. 2. Вирізати з нього квадрат за розміром сендвічниці та розділити його навпіл. 3. Яблука очистити, нарізати дрібними кубиками й злегка протушкувати в невеликій кількості води (2-3 ст. ложки), щоб вони пом’якшилися і при цьому не розварилися (це можна також у мікрохвильовій печі). 4. Розвести 1 ч. ложку крохмалю на 2 ч. ложках води й додати до яблук, всипати цукор і ще трохи протушкувати. 5. Бутербродницю розігріти. 6. Тісто змастити олією і покласти на форми олією вниз. 7. Зверху чайною ложечкою викласти начинку та накрити її другим пластом тіста, змащеним олією зверху. 8. Випікати пиріжки до золотистого кольору. |
Запечені пельмені |
пачка заморожених пельменів бажано плоскої форми; |
1. Спочатку запікати пельмені 5 хвилин у сухій сендвічниці (до появи скоринки). 2. Додати трохи води, щоби пельмені пропарилися ще хоча б 15 хвилин. 3. Подавати із соусом чи сметаною. |
Картопляні котлети |
На 2 котлети: |
1. Змастити бутербродницю олією і розігріти. 2. У мисці зробити пюре з картоплі з олією, приправити. 3. Зліпити із суміші щільні котлети відповідного розміру для бутербродниці. 4. Розділити по заглибленнях. Притиснути верхньою половиною бутербродниці. 3. Готувати 9 хвилин до хрусткої скоринки. |
Готуємо вафлі в бутербродниці – швидко та просто
Є багато рецептів приготування вафель у бутербродниці, ми розглянемо 2 – класичний та оригінальний.
Класичні вафлі
Інгредієнти (на 10 вафель):
- 200 г вершкового масла;
- 200 г цукру;
- 4 яйця;
- 200 г борошна;
- лимонний сік.
Приготування:
- Для тіста змішати усі інгредієнти до однорідної маси.
- Залийте підготовлене тісто в попередньо розігріту бутербродницю з встановленою насадкою вафельниця.
- Закрийте кришкою (вафлі будуть підійматися).
- Випікайте вафлі 10-15 хвилин (час приготування залежить від режиму потужності бутербродниці).
Оригінальні вафлі
Інгредієнти:
- 4 яйця;
- 70 г цукру;
- 150 г сметани;
- 300 мл вершків 30% жирності;
- 300 г борошна;
- 120 г розтопленого;
- 1,5 столової ложки коньяку;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- щіпка солі.
Приготування:
- Відокремте жовтки від білків.
- Білки збийте з щіпкою солі й залиште убік.
- Жовтки збийте зі 70 г цукру.
- Додайте сметану, вершки та дрібку солі.
- Просійте борошно і додайте чайну ложку розпушувача.
- Перемішуйте лопаткою (не міксером), щоб вафлі вийшли пишніше.
- Увімкніть бутербродницю і добре розігрійте.
- Влийте в тісто розтоплене вершкове масло та коньяк, який виступить у ролі консерванту та додасть вафлям додаткову пишність.
- Акуратно вливайте збиті білки в тісто і починайте випікання.
Лаваш у сендвічниці: ідеї та поради
Для того, щоб приготувати гарячі багатошарові бутерброди з лаваша з хрусткою скоринкою в сендвічниці на 2 порції, вам знадобиться:
- 1 аркуш тонкого вірменського лаваша;
- кілька скибочок сиру;
- кілька гілочок улюбленої зелені (петрушка, кріп, зелена цибуля).
Приготування:
- Листи лаваша порвати руками (або розрізати) з рівною шириною і довжиною у 2 рази більшою, ніж осередок бутербродниці.
- Скибочки сиру повинні бути трохи меншими, ніж формочки, щоб не витікав і не підгорів.
- Фрагмент лаваша викласти в комірку бутербродниці, на одну половину викласти скибочку сиру, гілочки зелені та накрити другою половиною.
- Потім повторити доти, поки вам це дозволяє глибина форми, підігнути всередину виступаючі краї, щоб уникнути витікання сиру і підгорянь.
- Закрити бутербродницю і включити її на нагрівання, підсмажити з одного боку, потім перевернути й обсмажити з іншого.
Як правильно користуватися бутербродницею
Загальні правила використання бутербродниці:
- Включити сендвічницю в розетку та дочекатися, коли вона нагріється до потрібної температури (відстежуючи це за допомогою світлових індикаторів).
- Можна змастити форми вершковим, оливковим, олією, це надасть бутербродам апетитну золотисту скоринку.
- Покласти підготовлені продукти на нижню панель, не виходячи за межі формочок.
- Опустити кришку, якщо є, використовуйте затискач.
- Готовність визначається на вигляд або завдяки індикатору, яким можуть оснащуватися деякі моделі.
- Готові страви виймайте дерев’яною, пластиковою або силіконовою лопаткою, щоб не пошкодити антипригарне покриття.
Догляд за бутербродницею: чищення, зберігання та безпека
Для того, щоб ваша бутербродниця прослужила якомога довше й зберегла первозданний вигляд, слід дотримуватися деяких рекомендацій:
- мити пристрій потрібно тільки після повного остигання;
- для чищення використовувати тільки м’які засоби, наприклад губку, ганчірку, а також рідину для миття посуду або мильний розчин;
- не можна занурювати у воду чи мити під проточною водою;
- якщо виник нагар, слід використовувати спеціальні засоби й м’яку силіконову або пластикову щітку;
- використовувати паперові або тканинні рушники та серветки, щоб витирати насухо;
- обов’язково очищати від забруднення також сам корпус бутербродниці.
Корисні поради щодо експлуатації: як продовжити термін служби пристрою
Щоб продовжити термін служби бутербродниці, важливо дотримуватися деяких порад:
- Для захисту від перегріву слід уникати тривалого перебування пристрою на сонці або приміщеннях з високою температурою.
- Захищайте від води та не допускайте потрапляння вологи на пристрій, адже це може спричинити корозію або несправність.
- Коли пристрій працює, не залишайте його без нагляду.
- Не дозволяйте дітям користуватися бутербродницею без нагляду.
- Виймайте готові продукти не з допомогою металевих предметів.
- Не слід перевертати продукти часто під час готування.