«М’ятний джулеп» — коктейль із мінімумом інгредієнтів і при цьому яскравим смаком. Але щоб алкогольний напій вийшов як треба, варто враховувати деякі особливості приготування та подачі. Про це ми й розповімо в нашій статті. Час прочитання — 5 хвилин.
Зміст
Коктейль на основі міцного алкоголю з додаванням льоду, м’яти та цукру має американське походження й був відомий на території південних штатів США ще в XVIII столітті, де набув широкого поширення серед багатих плантаторів. Про особливий соціальний статус тих, хто першим почав пити Mint julep, свідчить кілька фактів. Доступ до колото льоду на американському Півдні в ті часи міг мати тільки досить заможна людина, як і до срібної посуді, в якій традиційно подавався напій. Особливу популярність «М’ятний джулеп» придбав в штаті Кентуккі, де став офіційним напоєм проходить тут Кентуккського дербі.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Вид напою | Бурбон |
| Країна-виробник | США |
Хоча саме слово julep далеко від Америки – воно походить від арабського gulab, що в перекладі означає «рожева вода» і ще в період Середньовіччя використовувалося для позначення лікарської настоянки. Перша згадка про джулеп як про «алкогольному напої з м’ятою» датуєтьcя 1787 роком. На перших порах при приготуванні застосовували будь-який міцний алкоголь, але поступово американський кукурудзяний віскі – бурбон витіснив в джулеп альтернативні алкогольні інгредієнти і сьогодні вважається ключовим компонентом класичного рецепту.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Вид напою | Бурбон |
| Країна-виробник | США |
Для приготування коктейлю «М’ятний джулеп» вам знадобиться 80 мл бурбона, пару столових ложок негазованої води, столова ложка цукру, цукрової пудри або цукрового сиропу, 10-12 листочків свіжої м’яти і близько 150 грам дрібно колотого льоду.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Вид напою | Бурбон |
| Країна-виробник | США |
Варто врахувати, що коктейлю властива значна міцність, тому незважаючи на наявність льоду і м’яти, його не можна назвати легким і літнім. Це не найкращий варіант, щоб швидко освіжитися, а ось щоб неспішно посмакувати – саме воно.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Вид напою | Бурбон |
| Країна-виробник | США |
Смак готового напою легко пізнаваний по гармонійному поєднанню яскравою прянощі і насиченою фортеці бурбона і м’якою солодощі цукру. М’ята тут на відміну від Мохіто не грає ключову роль, але є важливим інгредієнтом, який не можна виключити. Але можна експериментувати з його кількістю:
При першому знайомстві з напоєм від м’яти всередині келиха відмовлятися все ж не варто, а в подальшому – це вже справа смаку.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Вид напою | Бурбон |
| Країна-виробник | США |
Смаковий та естетичний ефект від коктейлю «М’ятний джулеп» у багато залежить не тільки від його приготування, але і від подачі. І тут важливо врахувати напрацьовані роками тонкощі.
Традиційна посуд для подачі м’ятний джулепа – срібний або олов’яний стаканчик під назвою julep cup. Але в сучасних барах такі напої переважно подають у склянках – хайбол, коллінз або олд-фешенд.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Матеріал | NaCa силікатне скло |
| Країна-виробник | Турція |
П’ють «М’ятний джулеп» через соломинку, і чим нижче вона видніється над коктейлем, тим краще – так можна яскравіше відчути аромат свіжої м’яти, використовуваної для прикраси коктейлю. Щоб домогтися такого ефекту, вибирайте коротку металеву трубочку і занурюйте її якомога глибше в келих, залишаючи над поверхнею на пару сантиметром. Якщо трубочка пластикова, її можна підрізати до потрібної довжини.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Матеріал | Нержавіюча сталь |
| Країна-виробник | Германія |
Коктейль повинен подаватися максимально холодним. Характерна ознака того, що всередині «М’ятний джулеп» – паморозь на стінках келиха. Тому посуд для подачі рекомендується заздалегідь помістити в морозилку, а лід використовувати сухий і добре охолоджений, щоб він якомога довше не танув і не розбавляв смак напою.
Також за темою:
Гібрид чи електромобіль: що вигідніше у 2025 році? Хоча вартість експлуатації електрокара в 3–4 рази нижча за кілометр пробігу порівняно…
Втрата 40–60% запасу ходу взимку електромобілем — такий показник може відлякати будь-якого потенційного власника. Зимові умови дійсно кидають виклик технологіям,…
Через те що з 1 січня 2026 року купівля нового електрокару в Україні може подорожчати на 20%, багато користувачів цікавиться,…
Шукаєте, яка пароварка краще, щоб готувала без олії та справді економила час і нерви? Бо після робочого дня хочеться просто…
Беріть участь у розіграші м'яких іграшок Fuggler – Малюк Скрежетун, Крихітка Уга-Буга, Широкоокий.Умови розіграшу:Розіграш діє з 02.12.2025 р. по 18.12.2025…
Беріть участь у розіграші смартфона POCO F8 Pro 12/512 GB Titanium SilverУмови розіграшу:Розіграш діє з 01.12.2025 р. по 15.12.2025 р.…