«М’ятний джулеп» — коктейль із мінімумом інгредієнтів і при цьому яскравим смаком. Але щоб алкогольний напій вийшов як треба, варто враховувати деякі особливості приготування та подачі. Про це ми й розповімо в нашій статті. Час прочитання — 5 хвилин.
Зміст
Історія походження коктейлю
Коктейль на основі міцного алкоголю з додаванням льоду, м’яти та цукру має американське походження й був відомий на території південних штатів США ще в XVIII столітті, де набув широкого поширення серед багатих плантаторів. Про особливий соціальний статус тих, хто першим почав пити Mint julep, свідчить кілька фактів. Доступ до колото льоду на американському Півдні в ті часи міг мати тільки досить заможна людина, як і до срібної посуді, в якій традиційно подавався напій. Особливу популярність «М’ятний джулеп» придбав в штаті Кентуккі, де став офіційним напоєм проходить тут Кентуккського дербі.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид напою | Бурбон |
Країна-виробник | США |
Хоча саме слово julep далеко від Америки – воно походить від арабського gulab, що в перекладі означає «рожева вода» і ще в період Середньовіччя використовувалося для позначення лікарської настоянки. Перша згадка про джулеп як про «алкогольному напої з м’ятою» датуєтьcя 1787 роком. На перших порах при приготуванні застосовували будь-який міцний алкоголь, але поступово американський кукурудзяний віскі – бурбон витіснив в джулеп альтернативні алкогольні інгредієнти і сьогодні вважається ключовим компонентом класичного рецепту.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид напою | Бурбон |
Країна-виробник | США |
Спосіб приготування
Для приготування коктейлю «М’ятний джулеп» вам знадобиться 80 мл бурбона, пару столових ложок негазованої води, столова ложка цукру, цукрової пудри або цукрового сиропу, 10-12 листочків свіжої м’яти і близько 150 грам дрібно колотого льоду.
- На дно келиха викладають цукор і листя м’яти, заливають водою і акуратно розминають – цукор повинен повністю розчинитися, а м’ята віддати майбутньому напою свій смак і аромат.
- Отриманий цукрово-м’ятний мікс заливають 60 мл бурбона і засипають крижаною крихтою практично доверху келиха.
- Барною ложкою ретельно і досить інтенсивно перемішують весь вміст, щоб стінки келиха покрила піт при контакті з льодом.
- Потім виливають решту 20 мл бурбона, посипають зверху залишками льоду і знову перемішують.
- Фінальний акорд – прикраса кількома листочками свіжої м’яти.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид напою | Бурбон |
Країна-виробник | США |
Варто врахувати, що коктейлю властива значна міцність, тому незважаючи на наявність льоду і м’яти, його не можна назвати легким і літнім. Це не найкращий варіант, щоб швидко освіжитися, а ось щоб неспішно посмакувати – саме воно.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид напою | Бурбон |
Країна-виробник | США |
Смак готового напою легко пізнаваний по гармонійному поєднанню яскравою прянощі і насиченою фортеці бурбона і м’якою солодощі цукру. М’ята тут на відміну від Мохіто не грає ключову роль, але є важливим інгредієнтом, який не можна виключити. Але можна експериментувати з його кількістю:
- Деякі бармени воліють домагатися насиченого смаку і виділення максимальної кількості ефірних масел, попередньо наполягаючи м’яту з водою або додаючи концентровані м’ятні сиропи.
- Інші вважають, що м’яту краще використовувати тільки для фінального прикраси, не додаючи в сам напій. Але помилково думати, що в такому випадку ви її зовсім не відчуєте – відпиваючи коктейль при кожному ковтку будете відчуватися на мові смак міцного алкоголю, а в носі насичений аромат ефірних масел, що виходить від пишного букетика свіжої м’яти, що лежить на крижаній крихті.
При першому знайомстві з напоєм від м’яти всередині келиха відмовлятися все ж не варто, а в подальшому – це вже справа смаку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид напою | Бурбон |
Країна-виробник | США |
Тонкощі подачі
Смаковий та естетичний ефект від коктейлю «М’ятний джулеп» у багато залежить не тільки від його приготування, але і від подачі. І тут важливо врахувати напрацьовані роками тонкощі.
Ємність для напою
Традиційна посуд для подачі м’ятний джулепа – срібний або олов’яний стаканчик під назвою julep cup. Але в сучасних барах такі напої переважно подають у склянках – хайбол, коллінз або олд-фешенд.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | NaCa силікатне скло |
Країна-виробник | Турція |
Вибір соломинки
П’ють «М’ятний джулеп» через соломинку, і чим нижче вона видніється над коктейлем, тим краще – так можна яскравіше відчути аромат свіжої м’яти, використовуваної для прикраси коктейлю. Щоб домогтися такого ефекту, вибирайте коротку металеву трубочку і занурюйте її якомога глибше в келих, залишаючи над поверхнею на пару сантиметром. Якщо трубочка пластикова, її можна підрізати до потрібної довжини.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Країна-виробник | Германія |
Ступінь охолодження
Коктейль повинен подаватися максимально холодним. Характерна ознака того, що всередині «М’ятний джулеп» – паморозь на стінках келиха. Тому посуд для подачі рекомендується заздалегідь помістити в морозилку, а лід використовувати сухий і добре охолоджений, щоб він якомога довше не танув і не розбавляв смак напою.
Також за темою:
- Як вибрати совіньон блан
- Як вибрати вино з винограду «мальбек»
- Як вибрати вино
- Як вибрати віскі
- Як вибрати водку
- Як вибрати ром
- Як вибрати джин
- Як вибрати лікер
- Як вибрати текілу
- Коктейлі з коньяком: топ кращих рецептів для дому
- Як вибрати штопор
- Розумні штопори Xiaomi: HuoHou Electric Wine Opener та Electric Wine Bottle Opener Circle Joy Sil