Categories: Допомога новачкуПобутова технікаСад і городСтатті

Як приготувати ідеальний стейк

Стаття для тих, хто хоче розібратися, у чому секрет приготування соковитих ресторанних стейків та як вдома приготувати їх не гірше. Ви дізнаєтеся про види прожарювання, способи приготування та головні нюанси, яких слід дотримуватися. Час прочитання — 6 хвилин.

В МАГАЗИН

Як вибрати м’ясо

Що важливо враховувати

Є два типи людей-м’ясоїдів: одні люблять жир у стейках, інші його уникають. Але кулінари рекомендують вибирати м’ясо з невеликим жировим прошарком, який надає особливої соковитості та яскравості смаку. Фермери відгодовують тварин спеціальним кормом із високим вмістом протеїну. Завдяки цьому м’ясо набуває мармуровості, і чим її більше, тим краще буде смак.

Гриль угольный Easy Camp Adventure Grill Orange (928359)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Переносні (складані)
Форма Прямокутні

Розрізняють три види мармурової яловичини:

  • select (мінімальний жировий вміст);
  • choice (середній зміст);
  • prime (найкращий смак та найвища ціна).

Вибираючи м’ясо, оглядайте його структуру. Якщо взяти шматок у руку, він не має обвисати. Прошарок жиру має бути білим, і чим він світліший, тим краще. Це говорить про якість корму. Наприклад, якщо годували кукурудзою, то м’ясо буде з білим жиром та солодкуватим смаком.

Колір самого м’яса має бути насичено червоним. Уникайте сірого та бордового кольору. Це означає, що тварина утримувалась у поганих умовах і в неї постійно вироблявся адреналін. Звідси сильна жорсткість.

Гриль Tefal GC712D34
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Прижимний (контактний)
Установка Настільна

Як зберігати м’ясо

Правильне зберігання

М’ясо вибрали, але смажити збираєтесь не одразу? Тоді вам потрібно знати, як правильно зберігати його до приготування. Професіонали рекомендують обмотати його марлею або вафельним папером. Також можна запакувати в кухонний рушник, і якщо міняти щодня, то зберігати можна дуже довго. Оптимальна температура зберігання м’яса — від -3°С до -1°С.

Помилки при зберіганні

Однією з найпоширеніших помилок є загортання м’яса в харчову плівку. Якщо в такий спосіб зберігати м’ясо, воно остаточно зіпсується дня за три.

Не варто заморожувати м’ясо. Надто низька температура руйнує його структуру, і смак втратить свою яскравість.

Духовой шкаф Bosch HBF534EB0Q SER4
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Електричний
Об’єм 66 л

Як готувати м’ясо до смаження

Правильна підготовка

Для початку потрібно дістати м’ясо з холодильника та відставити на столі, щоб воно стало кімнатною температурою. Якщо цього не зробити, то шматок залишиться холодним усередині та зовні. Під час смаження зверху вже вийде скоринка, а всередині він залишиться непросмаженим та холодним. А все через те, що температура не встигне піднятися до потрібної. Якщо стейк був заморожений, то дайте йому час на розморожування і покладіть у холодильник цілу ніч.

При нарізанні м’яса пам’ятайте, що слід різати поперек волокон. Ідеальна товщина – від 2,5 см і до 4 см для будь-якого ступеня прожарювання. Після того, як стейк набуде потрібної температури, нагрійте сковорідку. Найкраще використовувати гриль або важку модель.

Tefal GC760D30
 
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Прижимний (контактний)
Установка Настільна

Перевірити ступінь нагріву сковорідки дуже просто – достатньо крапнути на неї водою. Якщо крапля відразу випарувалася, значить можна починати. Перед смаженням м’ясо потрібно висушити, витерши паперовим рушником.

Помилки під час підготовки

  • Фахівці рекомендують не використовувати спеції, а лише сіль і перець. Відмінне м’ясо має свій унікальний смак, який не слід перебивати.
  • Тонкі сковорідки не варто використовувати, бо вони погано тримають температуру. Якщо покласти на тонку сковорідку холодний стейк, він знизить її температуру, і прожарка погіршиться. Ідеальними будуть чавунні моделі – м’ясо краще просмажиться і набуде чудового смаку.
Сковорода UNIQUE UN-5112-18 с крышкой/гранит светлый
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип сковорідки Універсальна
Матеріал  Чавун

Види стейків

Усе м’ясо для стейків поділяють на класичні та альтернативні відруби. Класичні – це найпростіші типи: рибай, стриплойн та ін. Альтернативні включають складні стейки: з діафрагми – мачете і скерт, з пашини – фланк, з лопатки – топ-блейд і флет-айрон, з крижів – пікання і сирлой.

Види прожарювання

У кожного стейка свій ступінь прожарювання, який залежить від структури волокон і рівня жирності. Професійні кулінари виділяють:

  • rare (вогонь ледве стосується м’яса);
  • medium rare (на стейках утворюється скоринка, але всередині майже сирий);
  • medium (м’ясо прогрівається повністю, проте середина – сира);
  • medium well (трохи рожеве в середині);
  • welldone (добре обсмажене та доведене до повної готовності м’ясо).
Плита комбинированная Hansa FCMW59299
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип плити Комбінована
Дисплей Є

Як правильно смажити

Готувати вдома соковиті стейки нескладно, потрібно лише дотримуватись деяких правил. Розібравшись у видах стейків та ступеня їх прожарювання, можна приступати до безпосереднього приготування. Зрозуміло, є багато рецептів, проте основна техніка смаження у всіх одна.

Процес смаження

  1. Стейк слід класти на добре розігріту сковорідку або найсильнішу зону жару на грилі. З кожного боку потрібно обсмажити до легкої скоринки.
  2. Потім вогонь трохи зменшуємо та кладемо м’ясо на середній жар. Тепер обсмажуємо стейк з кожного боку до потрібного ступеня прожарювання. Контролювати слід за часом, густиною м’яса або за допомогою кулінарного термометра.
  3. Забираємо стейк зі сковороди/гриля і даємо йому полежати кілька хвилин. Так м’ясо доходитиме до готовності за рахунок власних соків.
  4. Додаємо сіль (якщо не зробили цього на початку) та перець.
Сковорода Florina Modi Grill B/P 28 см (1P0097)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип сковорідки Гриль
Матеріал  Керамічна

Трохи секретів

  1. Якщо стейк великий, то замість фінальної смаження можна відправити його в духовку хвилин на 15–20.
  2. Готуючи на грилі, перевертайте стейк так, щоб утворився гарний візерунок ґрат.
  3. Якщо готуєте мармурову яловичину, то не додавайте приправ. У неї свій дуже яскравий смак і буде достатньо солі та перцю.
  4. Не рекомендують важкі гарніри до стейків. Найкраще – легкий салат чи овочі.
  5. Приготовлений стейк варто нарізати впоперек волокон, щоб м’ясо було дуже ніжне.
  6. Олію можна не використати – жир розплавиться і розтечеться по сковорідці сам.
  7. Сковорідка має бути дуже добре розігріта, але не димитися. Інакше стейк пригорить, але не приготується. Ідеальне нагрівання – це коли м’ясо зашипить, торкнувшись розігрітої поверхні.
  8. Для смаження досить кілька хвилин. Підніміть м’ясо і подивіться, чи з’явилася скоринка. Якщо так, то перевертайте і повторюйте це з кожною стороною. Якщо стейк з кісточкою, то обсмажувати треба і з її боку.
  9. Є відмінний і простий спосіб зрозуміти ступінь прожарювання. Торкніться вказівним пальцем подушечки в центрі великого пальця — таким же на дотик повинен бути стейк у прожарці medium rare, торкаючись середнім пальцем — medium well, а безіменним — well done.
Сковорода Гриль-Газ BENSON с антипригарным покрытием Оригинал
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип сковорідки Гриль
Матеріал  Мармур

Руйнуємо міфи

Є дуже багато різних порад і рекомендацій, які можуть зіпсувати стейк і додати зайвого клопоту. Зруйнуємо деякі з них:

  • м’ясо перед приготуванням необов’язково мити, але обов’язково варто просушити;
  • не кладіть м’ясо в морозилку після покупки;
  • не маринуйте довго і не відбивайте стейк, як би вас не запевняли, що яловичина тверда;
  • не робіть надріз у центрі стейка, щоб переконатися у його готовності. І тут м’ясо втратить соковитість;
  • соус не знадобиться, оскільки правильно приготовлений стейк буде смачним та соковитим і без нього.

Правильна подача

Коли смажать кілька стейків на компанію, краще їх нарізати і викласти на одну велику і обов’язково теплу тарілку чи дерев’яну дошку. А ось запивати прийнято стейки червоним сухим вином. 

Лопатка Coolinar (1604782)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Лопатки
Матеріал  Нейлон

Кращі рецепти стейків

Далі представлені найсмачніші та найпопулярніші рецепти стейків, які кожному під силу.

Під соусом теріякі 

Теріяки – соус родом з Японії, який насичує страву особливим смаком та привабливим золотавим кольором. Його використовують для страв із м’яса та риби.

Що потрібно:

Усі інгредієнти, крім м’яса, змішати та зробити маринад. Обмастити стейк і залишити на всю ніч. Перед початком обсмажування маринад прибрати та готувати м’ясо по 4 хвилини з кожної сторони для середньої прожарки.

Щипцы для стейка Lesko GDAY Z560 из нержавеющей стали
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Щипці
Матеріал  Нержавіюча сталь

Ніжний свинячий стейк із лавандою та розмарином

Такий стейк неодмінно припаде до смаку шанувальникам спецій. Крім того, лаванда та розмарин благотворно впливають на травну та нервову систему.

Що потрібно:

Починати потрібно готувати за добу до обсмажування. Гілочки лаванди та розмарину покласти між листами пергаментного паперу. Розкачати качалкою або притиснути чимось важким, щоб активізувалися ефірні олії. Потім прянощі помістити в каструлю і залити оливковою олією. Проварити на слабкому вогні 5 хвилин і повністю остудити. Замаринувати їм свинину та дати постояти протягом 20 хвилин. Смажити по 10-15 хвилин з кожного боку або готувати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180° (все залежить від товщини стейків).

Tefal OptiGrill Elite GC750D30
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип  Прижимний (контактний)
Установка Настільна

Філе-міньйон із Дор Блю

Особливий рецепт, який задовольнить смак найвибагливішого гурмана.

Що знадобиться:

Для початку потрібно змішати оливкову олію з розмарином, кмином, гірчицею та бальзамічним оцтом. Стейки натерти сіллю та перцем, залити отриманим маринадом. Залишити хвилини на 30.

Далі нагріти сковорідку та змастити олією. Обсмажити цибулю до прозорості, додати|добавляти| цукор і продовжувати смажити, поки|доки| він не закарамелізується. Дати охолонути. Стейки обсмажити на сильному вогні, потім зменшити і продовжувати готувати на середньому, перевертаючи. Потім засипати цибулею і дрібно нарізаним сиром, накрити кришкою і дати протомитися кілька хвилин.

Плита комбинированная Gorenje K 52 CLI
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип плити Комбінована
Дисплей Немає
ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Наталя Звягiнцева

Share
Published by
Наталя Звягiнцева
Tags: барбекювечерягрильдля кухниКулинариямясорецептистейкфіле міньйон

Recent Posts

  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

1 день ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

2 дні ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ геймерської могутності!

Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…

5 днів ago
  • Статті

ТОП-20 фільмів на вечір: велика добірка на будь-який настрій

Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…

1 тиждень ago