Стаття для тих, хто хоче розібратися, у чому секрет приготування соковитих ресторанних стейків та як вдома приготувати їх не гірше. Ви дізнаєтеся про види прожарювання, способи приготування та головні нюанси, яких слід дотримуватися. Час прочитання — 6 хвилин.
Є два типи людей-м’ясоїдів: одні люблять жир у стейках, інші його уникають. Але кулінари рекомендують вибирати м’ясо з невеликим жировим прошарком, який надає особливої соковитості та яскравості смаку. Фермери відгодовують тварин спеціальним кормом із високим вмістом протеїну. Завдяки цьому м’ясо набуває мармуровості, і чим її більше, тим краще буде смак.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Переносні (складані) |
Форма | Прямокутні |
Розрізняють три види мармурової яловичини:
Вибираючи м’ясо, оглядайте його структуру. Якщо взяти шматок у руку, він не має обвисати. Прошарок жиру має бути білим, і чим він світліший, тим краще. Це говорить про якість корму. Наприклад, якщо годували кукурудзою, то м’ясо буде з білим жиром та солодкуватим смаком.
Колір самого м’яса має бути насичено червоним. Уникайте сірого та бордового кольору. Це означає, що тварина утримувалась у поганих умовах і в неї постійно вироблявся адреналін. Звідси сильна жорсткість.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Прижимний (контактний) |
Установка | Настільна |
М’ясо вибрали, але смажити збираєтесь не одразу? Тоді вам потрібно знати, як правильно зберігати його до приготування. Професіонали рекомендують обмотати його марлею або вафельним папером. Також можна запакувати в кухонний рушник, і якщо міняти щодня, то зберігати можна дуже довго. Оптимальна температура зберігання м’яса — від -3°С до -1°С.
Однією з найпоширеніших помилок є загортання м’яса в харчову плівку. Якщо в такий спосіб зберігати м’ясо, воно остаточно зіпсується дня за три.
Не варто заморожувати м’ясо. Надто низька температура руйнує його структуру, і смак втратить свою яскравість.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електричний |
Об’єм | 66 л |
Для початку потрібно дістати м’ясо з холодильника та відставити на столі, щоб воно стало кімнатною температурою. Якщо цього не зробити, то шматок залишиться холодним усередині та зовні. Під час смаження зверху вже вийде скоринка, а всередині він залишиться непросмаженим та холодним. А все через те, що температура не встигне піднятися до потрібної. Якщо стейк був заморожений, то дайте йому час на розморожування і покладіть у холодильник цілу ніч.
При нарізанні м’яса пам’ятайте, що слід різати поперек волокон. Ідеальна товщина – від 2,5 см і до 4 см для будь-якого ступеня прожарювання. Після того, як стейк набуде потрібної температури, нагрійте сковорідку. Найкраще використовувати гриль або важку модель.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Прижимний (контактний) |
Установка | Настільна |
Перевірити ступінь нагріву сковорідки дуже просто – достатньо крапнути на неї водою. Якщо крапля відразу випарувалася, значить можна починати. Перед смаженням м’ясо потрібно висушити, витерши паперовим рушником.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковорідки | Універсальна |
Матеріал | Чавун |
Усе м’ясо для стейків поділяють на класичні та альтернативні відруби. Класичні – це найпростіші типи: рибай, стриплойн та ін. Альтернативні включають складні стейки: з діафрагми – мачете і скерт, з пашини – фланк, з лопатки – топ-блейд і флет-айрон, з крижів – пікання і сирлой.
У кожного стейка свій ступінь прожарювання, який залежить від структури волокон і рівня жирності. Професійні кулінари виділяють:
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип плити | Комбінована |
Дисплей | Є |
Готувати вдома соковиті стейки нескладно, потрібно лише дотримуватись деяких правил. Розібравшись у видах стейків та ступеня їх прожарювання, можна приступати до безпосереднього приготування. Зрозуміло, є багато рецептів, проте основна техніка смаження у всіх одна.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковорідки | Гриль |
Матеріал | Керамічна |
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковорідки | Гриль |
Матеріал | Мармур |
Є дуже багато різних порад і рекомендацій, які можуть зіпсувати стейк і додати зайвого клопоту. Зруйнуємо деякі з них:
Коли смажать кілька стейків на компанію, краще їх нарізати і викласти на одну велику і обов’язково теплу тарілку чи дерев’яну дошку. А ось запивати прийнято стейки червоним сухим вином.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Лопатки |
Матеріал | Нейлон |
Далі представлені найсмачніші та найпопулярніші рецепти стейків, які кожному під силу.
Теріяки – соус родом з Японії, який насичує страву особливим смаком та привабливим золотавим кольором. Його використовують для страв із м’яса та риби.
Що потрібно:
Усі інгредієнти, крім м’яса, змішати та зробити маринад. Обмастити стейк і залишити на всю ніч. Перед початком обсмажування маринад прибрати та готувати м’ясо по 4 хвилини з кожної сторони для середньої прожарки.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Щипці |
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Такий стейк неодмінно припаде до смаку шанувальникам спецій. Крім того, лаванда та розмарин благотворно впливають на травну та нервову систему.
Що потрібно:
Починати потрібно готувати за добу до обсмажування. Гілочки лаванди та розмарину покласти між листами пергаментного паперу. Розкачати качалкою або притиснути чимось важким, щоб активізувалися ефірні олії. Потім прянощі помістити в каструлю і залити оливковою олією. Проварити на слабкому вогні 5 хвилин і повністю остудити. Замаринувати їм свинину та дати постояти протягом 20 хвилин. Смажити по 10-15 хвилин з кожного боку або готувати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180° (все залежить від товщини стейків).
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Прижимний (контактний) |
Установка | Настільна |
Особливий рецепт, який задовольнить смак найвибагливішого гурмана.
Що знадобиться:
Для початку потрібно змішати оливкову олію з розмарином, кмином, гірчицею та бальзамічним оцтом. Стейки натерти сіллю та перцем, залити отриманим маринадом. Залишити хвилини на 30.
Далі нагріти сковорідку та змастити олією. Обсмажити цибулю до прозорості, додати|добавляти| цукор і продовжувати смажити, поки|доки| він не закарамелізується. Дати охолонути. Стейки обсмажити на сильному вогні, потім зменшити і продовжувати готувати на середньому, перевертаючи. Потім засипати цибулею і дрібно нарізаним сиром, накрити кришкою і дати протомитися кілька хвилин.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип плити | Комбінована |
Дисплей | Немає |
Також за темою:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…