Правильна подача алкогольних напоїв впливає не тільки на естетичне сприйняття, але й допомагає повною мірою розкритися їхньому смаку та аромату. Тому важливо підібрати келихи відповідного виду й призначення. Допоможе в цьому наша стаття. Час прочитання — 6 хвилин.
Зміст
Походження і конструкція келихів
Термін келил походить від французького «bocal» і перекладається досить нехитро – «банку». Перші наближені до сучасних моделей келихи були в ходу у аристократів вже в XVII-XVIII столітті. З тих пір тонкостінні судини для напоїв пройшли ряд дизайнерських модифікацій, але ключові елементи конструкції залишаються незмінними:
- основа — допомагає судині рівно й стійко стояти на поверхні;
- ніжка — служить для фіксації келиха в руках без прямого контакту з напоєм, так тепло тіла не гріє вміст чаші, а пальці не залишають на стінках неестетичні розлучення;
- чаша — безпосередньо ємність для напою, залежно від форми дозволяє йому по-різному розкритися.
У келила з правильними пропорціями все елементи гармонійно підібрані: розмір чаші відповідає ширині підстави і висоті ніжки.
Ще один важливий елемент – ободок чаші. Він повинен бути тонким і акуратним, щоб при глотці в першу чергу відчувався смак алкоголю, а не груба скляна кромка.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для вина |
Об’єм | 260 мл |
Матеріал | Скло |
Матеріали виготовлення
Для виготовлення келихів використовується звичайне і ударостійке скло, кришталь і кришталеве скло.
Кришталь привертає вишуканим видом і чарівною грою світла – він заломлюється на гранях і ефектно грає відблисками. Стінки кришталевих келихів кристально прозорі і тонкі, але при цьому відмінно підходять для гравіювання різних візерунків. Ні з чим не сплутаєш і чистий мелодійний дзвін таких келихів.
Але є у матеріала й недоліки:
- він дуже делікатний і крихкий, тому часто б’ється;
- у складі міститься не менше 24% оксиду свинцю, що в сучасному світі викликає деякі сумніви в екологічності.
Саме через бажання багатьох виробників відмовитися у виробництві від використання свинцю або знизити його частку з’явилося кришталеве скло. Цей матеріал зберіг зовнішню привабливість кришталю, включаючи витонченість і здатність заломлювати світло, але отримав поліпшені характеристики. Він безпечніше за рахунок використання менш токсичних і важких елементів, а також набагато міцніше.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для вина |
Об’єм | 170 мл |
Матеріал | Кришталеве скло |
Колір бокалів
Цей параметр підбирається з особистих переваг. Хтось любить яскраві кольорові моделі, які служать оригінальним декоративним акцентом в сервіровці столу. Але більшість справжніх цінителів алкоголю віддає перевагу келихах з повністю прозорими стінками – так можна повною мірою оцінити колір напою, всі його відтінки і переливи, а також побачити будь-які домішки або осад.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для коньяку |
Об’єм | 410 мл |
Матеріал | Ударостійке скло |
Основні види
Кожен з келихів має своє призначення – вони створювалися під конкретні напої з урахуванням їх фортеці, смакових якостей, розкриття аромату, зручності вживання і інших параметрів. Розглянемо найбільш популярні види.
Для шампанського
Для розпивання ігристого використовується два типи бокалів. Перший – flute, який отримав свою назву через схожість з флейтою. Подовжена форма і вузьке горлечко келиха флюте дійсно нагадують цей музичний інструмент. Також такі особливості конструкції допомагають шампанському довше зберігати аромат і його ключову фішку – бульбашки вуглекислого газу, що викликають приємне поколювання мовою.
Другий тип відомий як coupe de champagne або креманка – це широкий келих для шампанського, який користувався великою популярністю до середини XX століття. Саме його тримає в руці Леонардо Ді Капріо на знаменитому кадрі з фільму «Великий Гетсбі». Тому якщо вам хочеться додати вечірці кінематографічності і ретро-ноток – креманки стануть вдалим вибором. Також вони широко використовуються для спорудження ефектних пірамід із шампанського на різних заходах. Але є нюанс – через широкого горлечка «газики» випаровуються набагато швидше, ніж з флюте.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для шампанського |
Об’єм | 170 мл |
Матеріал | Ударостійке скло |
Винні
У цьому випадку ємність підбирається під колір напою – вина з темних і світлих сортів винограду відрізняються не тільки візуально, але і по смаковим і ароматичним якостям. А правильно підібраний келих допоможе їх підкреслити.
- Для червоного. Мають округлу форму з широкою середньою частиною і завужені шийкою. Досить велика ширина келиха необхідна для кращого насичення напою киснем – це покращує його смак і аромат, не дарма вино часто залишають «подихати».

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для вина |
Об’єм | 470 мл |
Матеріал | Кришталеве скло |
- Для білого. Відрізняється витягнутою формою, наявністю довгої ніжки і меншим обсягом. Перший параметр необхідний для кращого розкриття більш тонкого і ніжного аромату білих вин. Довжина ніжки і обсяг пов’язані з тим, що такі вина подаються охолодженими – тому, чим їх менше в келиху, і чим далі алкоголь від тепла рук, тим довше напій збереже потрібну температуру.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для вина |
Об’єм | 270 мл |
Матеріал | Скло |
Коньячні
Друга назва коньячних келихів сніфтер походить від англійського «нюхати». Це пов’язано з тим, що така ємність має коротку ніжку і широку чашу, яка зручно лягає в долоню – тепло рук гріє алкоголь і допомагає поступово розкритися всім ноток його багатого аромату. Коньячний келих не прийнято наливати до країв – чаша заповнюється не більше третини.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для коньяку |
Об’єм | 410 мл |
Матеріал | Ударостійке скло |
Пивні
Подача пива в бокалах, а не в кружках виглядає набагато витонченіше – такі скляні ємності менш важкі і краще лежать в руці. У пивній культурі використовується близько десятка різновидів під кожен пивний стиль. Розглянемо найбільш поширені:
- Pint. Універсальний пивний келих, з плавним розширенням чаші у верхній частині. Залежно від обсягу і незначних відмінностей в конструкції розрізняють американську і британську пінти.
- Pilsner. Толстодонной, вузький і плавно розширюється до верху. Високий і витончений. Отримав назву на честь однойменного пива.
- Weizen Glass. Стійкий келих з вузькими нижньої і середньої частинами і широким верхом. Використовується переважно для пшеничного пива і дозволяє добре утримувати його щільну пінну шапку.
- Tulip. Масивна чаша тюльпановідной форми із звуженою горловиною, на короткій ніжці. Має універсальне призначення і використовується для будь-якого пива.
- Teku. Як і попередня модель має тюльпановідную чашу, але ніжка не коротка, а тонка і довга, як у винних келихів. Популярне рішення для крафтового пінних напоїв і використання під час певних дегустацій.
- Goblet/Chalice. Пивні келихи у формі кубка або чаші, масивна ємність з широкою шийкою на високій товстій ніжці. Міцно асоціюються з бельгійськими сортами пива.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для пива |
Об’єм | 450 мл |
Матеріал | Ударостійке скло |
Для лікеру
Лікери подаються в невеликих чарках на тонкій високій ніжці – у неї поміщається одна порція чистого концентрованого напою.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для лікеру |
Об’єм | 80 мл |
Матеріал | Кришталеве скло |
Коктейльні
Для подачі коктейлів служать не тільки низькі склянки олд фешн і високі хайбол, а й ряд спеціальних келихів.
- Для маргарити. Ємність для подачі однойменного коктейлю можна дізнатися по округлої і широкої чаші з поглибленням в нижній частині, на довгій ніжці середньої товщини.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для коктейлів |
Об’єм | 455 мл |
Матеріал | Скло |
- Для мартіні.У них подають мартіні та охолоджені коктейлі невеликого обсягу без додавання льоду. Чаша конусоподібна з широкою шийкою, візуально нагадує трикутник, ніжка довга і тонка.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для коктейлів |
Об’єм | 190 мл |
Матеріал | Скло |
- Харикейн. Один з найвідоміших коктейльних келихів має грушоподібної форми чаші і коротку товсту ніжку. Відрізняється великим обсягом, в середньому близько 500 мл. Він ідеальний для тропічних коктейлів з великою кількістю льоду і свіжих фруктів. Також в «урагані» подають охолоджені кавові та молочні коктейлі.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для коктейлів |
Об’єм | 504 мл |
Матеріал | Кришталеве скло |
Для води
Так, воду також наливають в келих – така подача більш естетична, ніж в звичайному склянці. Келих для води переважно має об’єм близько 300 мл – цього достатньо для втамування спраги під час однієї трапези. Якщо він більш місткий, то заповнюється наполовину.

Парамети | Характеристи |
---|---|
Призначення | Для води |
Об’єм | 290 мл |
Матеріал | Скло |
Також за темою:
- Як зібрати домашній бар самостійно
- Як вибрати вино
- Як вибрати віскі
- Як вибрати водку
- Як вибрати ром
- Як вибрати джин
- Як вибрати лікер
- Як вибрати текілу
- Коктейлі з коньяком: топ кращих рецептів для дому
- Як вибрати штопор
- Розумні штопори Xiaomi: HuoHou Electric Wine Opener та Electric Wine Bottle Opener Circle Joy Sil
- Як облаштувати кухню
- Коктейлі з віскі: рецепти кращих коктейлів для дому
- Як приготувати коктейль «М’ятний джулеп»
- Коктейлі з коньяком: топ кращих рецептів для дому