Вечірня трапеза — чудова можливість зібратися всією сім’єю за одним столом і неквапливо насолодитися їжею. Але водночас, втомившись від денних турбот, так не хочеться проводити багато часу біля плити. На допомогу приходять рецепти з категорії «Вечеря за 30 хвилин». У цій статті ви знайдете одразу 15 різноманітних варіантів. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
- «Лінивий» хачапурі
- Паста з консервованими тунцем та томатами
- Паста з креветками та вершковим соусом
- Грибний крем-суп
- Запіканка з брокколі
- Лосось у духовці
- Стручкова квасоля з яйцем та сиром
- Смажена картопля з часником та сиром
- Перець з яйцем у духовці
- Деруни
- Курка в кисло-солодкому соусі
- Рис з овочами
- Шаурма з куркою
- Бургер із яловичиною
- Піца на сковороді
«Лінивий» хачапурі
Потрібно: 250–300 г сулугуні, 1 склянка молока, 1 склянка борошна, 1 яйце, сіль, перець до смаку, вершкове масло.
- Сулугуні натираємо на великій тертці в миску.
- Сюди ж додаємо молоко, борошно, яйце.
- Ретельно перемішуємо, солимо й перчимо до смаку.
- Змащуємо сковороду вершковим маслом. Виливаємо на неї «тісто» і розрівнюємо по всій поверхні, щоб вийшов тонкий великий млинець.
- Печемо під кришкою приблизно по 5 хвилин з кожного боку, поки хачапурі не підрум’яниться й не утворилаться апетитна скоринка.
Щоб урізноманітнити страву, можна додати в тісто рубану зелень, комбінувати сулугуні з іншими сирами й навіть розсипчастим сиром.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Діаметр | 28 см |
Матеріал | Нержавіюча сталь із внутрішнім антипригарним покриттям |
Паста з консервованими тунцем та томатами
Потрібно: 350 г пасти, банка консервованого тунця, банка консервованих томатів, цибулина, зубчик часнику, сіль та перець за смаком, олія для смаження.
- Відварюємо пасту до готовності в киплячій підсоленій воді, відкидаємо на друшляк.
- Подрібнену цибулю та часник обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору.
- Тунця витягаємо з банки, даємо стекти і відправляємо на сковороду до засмажки. Перемішуємо і гасимо кілька хвилин.
- Сюди ж висипаємо томати, все солимо і перчимо, гасимо ще хвилин 10.
- Додаємо до сковороди зварену пасту, перемішуємо і тримаємо кілька хвилин на вогні, щоб вона просочилася підливою.
При подачі готову страву прикрашаємо рубаною свіжою зеленню.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Тунець у власному соку, нарізаний шматочками |
Країна-виробник | Україна |
Паста з креветками та вершковим соусом
Потрібно: 300 г пасти, 500 г креветок, 250 мл жирних вершків, 50 г пармезану, 50 г вершкового масла, зубчик часнику, сіль.
- Пасту відварюємо до готовності в киплячій підсоленій воді та відкидаємо на друшляк.
- Креветки з подрібненим часником обсмажуємо на вершковому маслі протягом 5–7 хвилин.
- Вливаємо в сковороду вершки та тушкуємо ще близько 5 хвилин.
- Висипаємо до соусу пасту та добре перемішуємо.
Зручно використовувати вже зварені та очищені заморожені креветки. Вершки беремо чим жирніше, тим краще — оптимально 33%.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Із твердих сортів пшениці |
Країна-виробник | Україна |
Грибний крем-суп
Потрібно: 400 г печериць, 4 картоплини, 2 ріпчасті цибулини, 500 мл 20%-х вершків, сіль і спеції за смаком, вершкове масло.
- Картоплю чистимо, дрібно ріжемо й ставимо варитися.
- Цибулю з грибами обсмажуємо до золотистого кольору на вершковому маслі.
- З готової картоплі зливаємо воду, залишаючи про всяк випадок біля склянки цієї рідини для розведення.
- У каструлю до картоплі висипаємо гриби з цибулею, виливаємо вершки, солимо та приправляємо на смак.
- Подрібнюємо усі інгредієнти блендером. Якщо маса виявиться занадто густою, розбавляємо її злитою з картоплі рідиною.
Готовий крем-суп подаємо з грінками, тостами, хлібцями чи сухариками.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 2,5 л |
Матеріал | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
Запіканка з брокколі
Потрібно: 400 г броколі, 200 мл вершків, 3 яйця, 100 г твердого сиру, 2 ст. л. борошна, вершкове масло, сіль та приправи за смаком.
- Головку брокколі розбираємо на суцвіття, відварюємо в підсоленій воді не більше 3–5 хвилин, щоб вони не втратили колір, відкидаємо на друшляк.
- Готуємо заправку з яєць, борошна, вершків та спецій, ретельно перемішану вінчиком.
- Половину твердого сиру натираємо на тертці та додаємо до заправки.
- Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, викладаємо рівномірним шаром броколі та заливаємо заправкою.
- Відправляємо запікатись на 15 хвилин при 190–200°С.
- Дістаємо форму, затираємо блюдо залишками твердого сиру й повертаємо в духовку ще на 10 хвилин, доки він не розплавиться.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 26,8×16,5×4,7 см |
Матеріал | Кераміка |
Лосось у духовці
Потрібно: стейки лосося, лимон, приправа для риби, фольга для запікання.
- Ділимо фольгу на клаптики, достатні для розміщення стейка.
- Викладаємо на них рибу, присипаємо приправами та збризкуємо лимонним соком.
- Щільно загортаємо лосося у фольгу, щоб не залишалося дірок та перепусток, тоді всі соки залишаться всередині й страва вийде дуже ніжною.
- Викладаємо на лист і відправляємо на 20 хвилин у розігріту до 180°С духовку.
Замість стейків можна використовувати філе лосося, що розрізане на порційні шматки.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Форма випуску | Рулон |
Ширина | 28 см |
Стручкова квасоля з яйцем та сиром
Потрібно: 400 г свіжої або замороженої стручкової квасолі, 3 яйця, 150 г твердого сиру, вершкове масло, сіль та перець.
- Свіжу квасолю відварюємо 5 хвилин у підсоленій воді. Заморожену дістаємо з морозилки й трохи тримаємо за кімнатної температури.
- Яйця збиваємо із сіллю та спеціями.
- Твердий сир дрібно натираємо на тертці.
- Квасолю висипаємо на добре розігріту сковороду, змащену вершковим маслом, і обсмажуємо протягом декількох хвилин.
- Виливаємо зверху збиті яйця, перемішуємо їх із квасолею та обсмажуємо до готовності яєць.
- Зверху посипаємо тертим сиром, даємо йому розплавитись і розкладаємо страву по тарілках.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Витриманий твердий сир |
Країна-виробник | Італія |
Смажена картопля з часником та сиром
Потрібно: картопля, твердий сир, кілька зубчиків часнику, рослинна олія.
- Картоплю чистимота нарізаємо брусочками.
- Смажимо на олії на невеликому вогні, періодично перемішуючи.
- Коли картопля буде майже готова, солимо та додаємо до неї видавлений через прес або подрібнений ножем часник, регулюючи кількість на свій смак.
- Зверху посипаємо натертим сиром, накриваємо кришкою, щоб сир краще розплавився, і доводимо до повної готовності.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Пластик, нержавіюча сталь |
Особливості | Протиковзка ручка, можна мити в посудомийній машині |
Перець з яйцем у духовці
Потрібно: 3 болгарські перці, 6 яєць, 100 г твердого сиру, пучок зелені, сіль та приправи, олія.
- Помитий перець розрізаємо на половинки, видаляємо насіння та всі начинки.
- Усередині та зовні змащуємо сумішшю рослинної олії із сіллю та приправами.
- Сир натираємо на терці, змішуємо з рубаною зеленню та начиняємо такою сумішшю перці.
- Поверх сирної начинки кожну половинку розбиваємо по 1 курячому яйцю.
- Викладаємо перці у форму та запікаємо 15 хвилин у духовці при 200°С.
Щоб страва була барвистішою, використовуйте перець різних кольорів: жовтий, червоний, помаранчевий. Прикрасьте його подрібненою зеленою цибулею або кропом.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Призначення | Універсальні |
Матеріал | Сталь |
Деруни
Потрібно: 5 картоплин, 1 яйце, 1 цибулина, 1,5 ст. л. борошна, сіль, перець, олія.
- Картопля та цибуля подрібнюємо на тертці або за допомогою кухонної техніки.
- Додаємо до них яйце, борошно, сіль, перець і все перемішуємо.
- На розігріту сковороду з олією ложкою вкладаємо невеликі порції тіста, формуючи млинці.
- Обсмажуємо з кожного боку до золотистого кольору.
Подаємо до столу гарячими. Ідеальний соус до цієї страви — сметана, за бажання доповнена пропущеним через прес часником і рубаною зеленню.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Кількість площин | 6 |
Курка в кисло-солодкому соусі
Потрібно: 300 г курячого філе, 100 мл соєвого соусу, 4 ст. л. крохмалю, по 1 ст. л. томатної пасти, цукру та яблучного оцту, часник, рослинна олія, перець та сіль.
- Куряче філе нарізаємо середніми шматочками, злегка підсолюємо та перчимо.
- Присипаємо курку половиною крохмалю й перемішуємо, щоб він покривав кожен шматочок.
- Протягом 10 хвилин обсмажуємо запаніроване в крохмалі філе на олії.
- Дістаємо обсмажені шматочки зі сковороди, а в олію, що залишилася, виливаємо оцет і соєвий соус.
- Даємо трохи потомитися на повільному вогні, потім додаємо цукор і томатну пасту.
- Сюди ж вичавлюємо через прес кілька зубчиків часнику.
- Залишки крохмалю розчиняємо в склянці холодної води, виливаємо крохмальну рідину в сковороду й кілька хвилин уварюємо, поки вона не загусне.
- У готовий соус повертаємо обсмажену курку та залишаємо тушкуватись хвилин 10.
Готова страва добра сама по собі або як доповнення до рису.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Кисло-солодкий на основі соєвого соусу |
Країна-виробник | Китай |
Рис з овочами
Потрібно: 1 склянка пропареного рису, 2 склянки води, сіль, приправи, олія, 1 ріпчаста цибулина, упаковка замороженої овочевої суміші.
- Рис промиваємо, заливаємо 2 склянками підсоленої води та варимо на середньому вогні, періодично помішуючи, протягом 10 хвилин до напівготовності.
- Відкидаємо рис на друшляк і промиваємо, щоб він не склеївся і був розсипчастим.
- На сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, висипаємо туди упаковку замороженої овочевої суміші та смажимо все разом кілька хвилин.
- Висипаємо до овочів на сковороду рис, солимо, посипаємо спеціями, перемішуємо.
- Заливаємо все склянкою окропу та залишаємо тушкуватись ще на 10 хвилин під закритою кришкою.
За бажання можна використовувати не готову заморожену суміш, а скласти її на свій смак з овочів, що є під рукою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Пропарений шліфований |
Країна-виробник | Україна |
Шаурма з куркою
Потрібно: упаковка лаваша, 300 г курячого філе, листя салату або пекінська капуста, улюблені свіжі овочі, цибуля, йогурт без домішок або майонез, зелень, часник.
- Нарізаємо курку невеликими шматочками, приправляємо сіллю та спеціями, обсмажуємо до рум’яної скоринки.
- Готуємо овочеву начинку: беремо листя салату або пекінської капусти, нарізаємо свіжі томати та огірок, цибулю ріжемо півкільцями.
- Розкладаємо лаваш та змащуємо його соусом. Базовий варіант — майонез із часником та зеленню. У дієтичному варіанті майонез можна замінити йогуртом без домішок.
- На соус викладаємо овочі, а поверх — м’ясо.
- Акуратно загортаємо лаваш, щоб усі краї були закриті та начинка не випадала.
- Відправляємо готові порції на суху розігріту сковороду чи електрогриль. Підрум’янюємо з кожного боку, щоб боки апетитно хрумтіли.
Начинка в домашній шаурмі — справа смаку. Можна додати гриби, підсмажену соломкою картоплю, моркву по-корейськи, сир та все, чого душа забажає.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 2000 Вт |
Розмір робочої поверхні | 28,8×25,8 см |
Бургер із яловичиною
Потрібно: 2 булочки, 300 г яловичого фаршу, 1 яйце, сіль, перець, сир чеддер, солодка цибуля, маринований огірок, помідор, листя салату, кетчуп та майонез.
- Фарш змішуємо з яйцем, сіллю та перцем, інтенсивно все перемішуємо та формуємо тонкі котлети за розміром вибраних булочок.
- Обсмажуємо з обох боків до готовності. Можна використовувати звичайну сковороду чи гриль.
- Булочки розрізаємо навпіл і підсушуємо в тостері, на грилі або сухій сковороді.
- Починаємо збирати бургер. На змащену майонезом булочку викладаємо лист салату, тонко нарізаний помідор, потім котлету, на неї скибочку чеддера, що добре плавиться, кільця цибулі та маринованого огірка. Зверху поливаємо кетчупом і накриваємо другою половинкою булочки.
Можна також використовувати спеціальний бургерний соус.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Томатний з гірчицею та патокою |
Країна-виробник | Нідерланди |
Піца на сковороді
Потрібно: 2 яйця, 4 ст. л. сметани, 9–10 ст. л. борошна, 3 ст. л. майонезу, щіпка солі, кетчуп та будь-які інгредієнти для начинки.
- Збиті з сіллю яйця з’єднуємо з борошном, сметаною та майонезом — має вийти пастоподібне тісто.
- Беремо широку сковороду, змащуємо олією та рівномірно розподіляємо тісто, щоб воно заходило й на борти.
- Змащуємо тісто кетчупом, викладаємо набрану на свій смак начинку, зверху рясно присипаємо тертим сиром.
- Печемо піцу на повільному вогні під закритою кришкою протягом 15–20 хвилин.
Готова піца має добре піднятися, а її краї стати золотистими.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Діаметр | 22 см |
Матеріал | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
Також за темою:
- Топ-10 рецептів з авокадо
- 5 найсмачніших рецептів імбирного печива
- Як приготувати ідеальний стейк
- Смачна випічка в духовці: кращі рецепти
- Що приготувати з гарбуза: топ-10 рецептів
- Що приготувати з винограду: кращі рецепти
- Топ продуктів для пам’яті
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня — 10 оригінальних рецептів