Кажуть, їжа – це мистецтво. Особливо коли її смачно приготувати, грамотно подати і гарно сфотографувати. Сьогодні розглядаємо кулінарний креатив і дивуємося, наскільки їжа може бути фотогенічною, а фантазія й людські можливості – безмежні.
Дівчина зізнається, що в дитинстві вона дуже любила грати з їжею, чим була незадоволена її мати. Але тепер та може пишатися дочкою: креативні роботи Анни користуються попитом у видавництвах і таких великих компаніях, як: Nestle, Netflix, Proctor & Gamble, Coca-Cola і Kraft.
Ось це комбо: їжа і … все що завгодно
Сполучення їжі і звичайних предметів авторства Матія Ерцег, графічного дизайнера з Ванкувера, який створив профіль seriousdesign, не можуть залишити байдужими.
Одним людям його роботи подобаються, у інших вони викликають огиду, але точно не байдужість. І збирають величезну кількість коментарів і лайків.
Згодні, підхід до теми їжі вельми специфічний, і від цього креатив тільки виграє. Він яскравий і запам’ятовується. Ми, наприклад, не змогли пройти повз.
Ерцег відверто, що ідея виникла після побаченого знімка сандалій із м’ясом замість підошви. Хлопцеві сподобалося, і він вирішив доповнити їжею інші речі.
Наприклад – окуляри. Або ігровий джойстик. Ну або відправити їжу у вуха, зробивши її оригінальними навушниками.
Їжа та корги
Ще одне досить дивне поєднання – на цей раз їжі та собак породи коргі. І якщо ви любите цих мілах, то й аккаунт Ліз Шталь вам може сподобатися.
Дівчині з усіх куточків планети надсилають ідеї і асоціації собак із їжею. Вона щодня обробляє понад 50 запитів. А мотивацією служать позитивні коментарі: «Хтось каже, що мій акаунт – це єдине, що викликає посмішку за увесь день. Для мене цього достатньо, щоб я продовжувала працювати над ним далі».
Кулінарія + малювання + фотографія = їстівне мистецтво
Київська художниця Дар’я Косар любить не тільки готувати, але й малювати, а також фотографувати.
І завдяки творчому міксу цих захоплень у її інстаграмі з’явився яскравий креатив: чи то страви, чи то картини – загалом, таке собі їстівне мистецтво. І воно, якщо вірити автору, має шалений попит у зарубіжних країнах.
Це і справді апетитно. Напевно кожна дитина мріє побачити у своїй тарілці таку красу. І не тільки дитина.
Утім, є у Дарини й цілком серйозні роботи – логотипи популярних соціальних мереж і закладів.
І портрети. Наприклад – британського шеф-кухаря Гордона Рамзі, на Instagram-аккаунт якого сьогодні підписано 3,6 млн чоловік.
The Art Toast Project від Іди Фроск
Приголомшливі картини з їжі й у Іди Фроск (Ida Frosk) – мешканки Норвегії, яка втілила свою пристрасть до мистецтва та любов до їжі у творчому проекті The Art Toast Project.
Дівчина займається фуд-фотографією й дивує не хитромудрими рецептами, а подачею. Погляньте на її креативні тости – репродукцію картин великих художників.
Сальвадор Далі, Пабло Пікассо, Едвард Мунк, Ендрю Уайет, Поль Сезанн, Густав Клімт, Вінсент Ван Гог… Чиї роботи упізнали ви? А які хотіли би скуштувати? Ми, наприклад, тост Моне, покритий фісташковим маслом із яблуком та ківі.
Апетитний мінімалізм по-японськи
Від кулінара Ейко Морі (Eiko Mori), який явив світові серію тостів із натуральних елементів. Напевно це шалено смачно.
Картини навколо їжі
А турецький художник Корхала Ерчін (Korhan Erchin) дивує їжею в оточенні грайливих ілюстрацій власного авторства.
Градієнт і райдужні картини
Фуд-фотограф Бріттані Райт (Brittany Wright) із Сіетла знає, як розкласти продукти так, щоб вони перетворилися в райдужні полотна.
Одразу видно, вона – справжній перфекціоніст – і любить, щоб усе було гарно й рівно. І на своєму місці.
І розкладена нею за кольором, розміром і текстурі їжа чудова.
А нещодавно дівчина випустила цілу книгу їстівних градієнтів – Feast Your Eyes.
Неймовірні фігурки з молочної пінки
Хочете побачити у своїй каві восьминога або котика? Талановита художниця Дафна Тан (Daphne Tan) точно знає, як їх заселити у вашу чашку.
Її 3D-фігурки з молочної пінки просто неймовірні. Креатив народжує на латте мімімішних міньйонів, кошенят, їжачків, хом’ячків, рибок – різну апетитну і фантазійну живність. І в чашках оживають Віні-Пух, Пікачу та інші популярні мультяшні герої.
Латте-арт, або Як зробити улюблений напій ще краще
Надати йому естетично красивий вид. У Кангбін Лі (Kangbin Lee) це здорово виходить.
Бариста придумав цілий рух Cremart, присвятивши себе створенню небанальних малюнків на кавовій пінці.
Додайте до напою який-небудь смаколик на кшталт вимоченого в ромі й залитого шоколадом інжиру – і все: летиш зі цієї планети.
Малюють і на чорному – майже готичному – латте, модному напої кінця цього року.
Примітно, що він не містить кофеїн. А чорний колір дає відомий абсорбент – активоване вугілля.
Кава з блискітками
Це свіженький тренд Instagram.
Вочевидь, гастроіндустрія не стоїть на місці, встигаючи епатувати новими видами і смаками. І треба сказати, що кава із блискітками – це дуже красиво: гідно того, щоб дістати свій смартфон і зробити пару кадрів для соцмереж.
Кава із блискітками – кажуть, саме таким його питимуть у 2018 році. Свіженький гастротренд перекочував із б’юті-індустрії. Наприклад, ми пам’ятаємо нігті та брови із глітером, якими нас дивували цієї весни найсміливіші модниці. І треба сказати, що кава із блискітками – це дійсно красиво
Просто фантастика: дивовижні десерти від французького кондитера Седріка Гроле
Познайомимо вас зі Седріком Гроле (Cedric Grolet) – хлопцем, осяяв Instagram променистою усмішкою й сотнями своїх кондитерських шедеврів. Він один із наймолодших новаторів-кондитерів.
Його геометричні десерти – це haute couture у світі кондитерського мистецтва.
Кожен елемент цього їстівного кубика Рубіка створений вручну. До речі, Седрік Гроле за його створення був навіть відзначений двома зірками Мішлен.
І кожну деталь хочеться спробувати.
Седрік Гроле сьогодні веде курси кондитерів і є переможцем безлічі конкурсів.
І у своєму інстаграмй він зізнається, що творить заради насолоди формою і смаком.
Погляньте й на інші реалістичні десерти кондитера.
Є чому повчитися, чому надихнутися та чому наслідувати.
Їжа, яка зовсім не їжа
Із порцеляни і скла, але як реалістична!
Американська художниця Шайна Лейб (Shayna Leib) через проблеми зі здоров’ям не може їсти солодке, тому любов до десертів висловлює за допомогою мистецтва.
Їстівний букет
І це оригінальний подарунок до будь-якого свята, утому числі й на Новий рік.
У Instagram за хештегом «їстівний букет» можна знайти безліч смачних варіантів зі фруктів, овочів і трав.
Їстівні квіти й функціональні гриби та інший суперфуд: у якості дієтичних добавок, калети й калкоти, їжа для єдинорогів і русалок та яскраві смузі-боул, зелений чай матчу й золоте молоко – у рамках теми проведемо вас за актуальними гастрономічними тенденціями Instagram. Бути може, у 2018-му ця хіпстерска екзотика буде в нас з вами на сніданок, обід і вечерю. Принаймі, так вважають авторитетні кулінарні експерти й гурмани
Резюмуючи 2017 рік, ми також вирішили зібрати для вас найбільш значущі його фуд-тренди, які заявили про себе в Instagram-акаунтах та іменитих ресторанах по всьому світу. Заразом подивимося, що буде прикрашати соціальні мережі і визначати гастрономічну палітру в наступному році.
Кулінарні експерти і впливові гурмани пророкують у тренди 2018 року flower power.
Цього року їстівні квіти подавали на гарнір у мішленівських ресторанах. На думку кулінарних експертів та авторитетних гурманів, у 2018 році вони перекочують у кафе для народу й на наші з вами кухні
І якщо раніше квіткові пелюстки обережно й строго в обмеженій кількості – як декор – додавалися в напої, десерти й закуски, то тепер флористичний настрій дозволяє щосили експериментувати: наповнювати тарілки цілими квітками і квітковими гранулами, щоб підкреслити смак страв і надати їм вишуканий аромат.
Кажуть, на столі у нас будуть квіти-трави, які добре зарекомендували себе в парфумерії: лаванда, чайна троянда, гібіскус.
А лаванда взагалі обіцяє стати зіркою квіткового шоу на тарілках і в келихах. Її сьогодні активно додають у каву раф. Народу подобається.
Модна їжа сучасних вегетаріанців – калети (#kalettes).
Із виду це щось середнє між капустою й маленькими китайськими артишоками, по суті, гібрид звичайної і брюссельської капусти.
Це солодка зелена цибуля-переросток із Каталонії, яка росте навіть взимку. Місцеві жителі її смажать і їдять із соусом.
Вегетаріанці точно оцінять! На думку експертів, у наступному році меню альтернативних страв для них істотно розшириться. І сьогодні великі виробники, слухаючи веганські тренди, нерідко заміняють рослинними продуктами рибу й м’ясо. Тому, можливо, скоро будемо любити й жалувати вегетаріанські гамбургери та суші без тунця.
Одним із найбільш часто вживаних веганами продуктів у 2018 році можуть стати лікарські гриби, здатні наситити будь-яку страву якісним білком.
Кордицепс, чага, шиітаке, рейши та левова грива – це буквально must eat вегетаріанців і новітній фуд-тренд, який перекочував до нас із азіатської кухні.
Висушені й подрібнені в порошок гриби-суперфуд сьогодні часто додають у коктейлі і трав’яні чаї. І будуть це робити у 2018-му, використовуючи їх навіть для приготування шоколадно-кавових десертів. До речі, і усілякого роду корисні порошки, а ми маємо на увазі, перш за все, подрібнену спіруліну, какао, куркуму, чай матчу, є топ-інгредієнтами енергетичних ранкових коктейлів.
А що стосується матчу, то цей японський зелений чай у 2018 році ще не раз розкриє свій потенціал у модному нині торті Матчу-Мілле (Matcha Mille crepe cake).
Під хештегом matchamillecrepecake ви знайдете більше трьохсот варіантів шикарних багатошарових конструкцій із млинців і вершків із матчу.
А щоб не злиплося – місо-карамель – солона!
Любителям пива напевно сподобається icemanpour – коли крафтове пиво наливається до самої кромки склянки, як у народі кажуть, “по самі вінця”. Для піни місця немає.
А для супротивників алкоголю – золоте молоко (#goldmilk) із куркумою.
Воно відоме і як куркума-латте. До речі, дієвий засіб від застуди. Перевірено.
Один з найпопулярніших трендів Instagram, що минає – так звана їжа єдинорога. Для єдинорогів і для русалок, де усе таке барвисте і чарівне, прикрашене у стилі мультфільмів для дошкільнят. І це справжнісінький мейнстрім для мілленіалів, просунутих і креативних представників покоління Y. Їм подобаються усі ці райдужні пончики і квітчасті солодощі.
Щоб зробити звичайне блюдо чарівним, потрібно пофарбувати його у відповідні казкові кольори, прикрасити химерними фігурками зі фруктів і маршмеллоу й посипати їстівним глітером
Хоча варто сказати, що їжа для єдинорогів не обмежена певними стравами, але найчастіше зустрічається саме у формі кави, десертів і тортів.
Одним з родоначальників цього гарного напряму вважають фуд-стиліста Аделін Во (Adeline Waugh) із Майамі.
За її членством у Instagram сьогодні стежить майже 95 тисяч фоловерів.
Дівчина пише, що якось просто експериментувала з буряком, використовуючи його, як фарбу для своїх страв. Після того, як вона запостила декілька фото, люди активно стали ділитися знімками їжі з хештегом #unicornfood.
Але тости Аделін особливі. І цю веселку неможливо не помітити й не захотіти повторити, намазав справжнісіньку казку на хліб.
Свої тости креативщиця поділяє на два види: ніжні рожево-фіолетові, призначені для єдинорогів, і з блакитним, бірюзовим і зеленуватим відтінками – для русалок.
А ще сьогодні готують райдужну локшину.
Раніше шедеври кулінарії і мішленівських шеф-кухарів роками набували популярність, а зараз – завдяки Instagram у тому числі – вони майже миттєво стають трендами. Тільки встигай стежити!
Це, по суті, проста локшина, зварена разом із червоною капустою, завдяки чому вона грає рожево-фіолетово-блакитною гамою. Краса!
І почати день зі смузі-боул (Smoothie Bowls) – добра справа.
Жодну фітоняшку не залишить байдужою красива чаша зі фруктами, насінням та горіхами, іноді навіть квітами. Корисно як для фігури, так і для мозку. Це дуже вдале гастрономічне поєднання.
І вміст чаш просто гіпнотизує (загляньте сюди й сюди). Судіть самі.
Більше варіантів шукайте за хештегом #smoothiebowl (1 261 533 публікацій).
У наступному році ваш Instagram напевно буде забитий такими смачними трендовими фото.