Ця стаття буде актуальна всім, хто цікавиться темою кулінарії і хоче урізноманітнити домашнє меню. Тут піде мова про найулюбленіший соус мільйонів — майонез. Ви дізнаєтеся, звідки він до нас прийшов та яких видів буває. А також ми зібрали топ кращих салатів із його участю. Час прочитання статті — 6 хвилин.
Майонез не покидає жоден святковий стіл вже багато поколінь поспіль, але мало хто знає, звідки він до нас прийшов. Ані критика, ані кулінарні тренди не можуть змусити цей продукт покинути наші холодильники. У чому ж секрет популярності майонезу?
Почнемо з того, що рецептів страв із ним незліченна кількість. Велика частина з них дуже проста в приготуванні, не вимагає великих витрат часу та фінансів. А ще страви з майонезом смачні до неможливості.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Європейський |
Об’єм | 0,440 г |
Цей продукт можна з упевненістю називати народним, і з’явився він на нашому столі за часів СРСР із легкої подачі Йосипа Сталіна. Тоді майонез можна було придбати за продуктовими картками. Ну а масове виробництво було запущене за часів партійного діяча Радянського Союзу Анастаса Мікояна.
У сучасних ресторанах мегаполісів вже не зустрінеш такий інгредієнт у салатах. Але в домашніх стравах він досі максимально актуальний. Згадати хоча б символічний «Олів’є», без якого не обходиться майже жоден новорічний стіл.
У майонеза вельми благородне походження і родом він із Франції. Традиційно, соуси називали іменами творців або регіону, де він був вигаданий. Однак майонез має вельми таємниче походження.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Європейський |
Об’єм | 0,480 г |
Ось одна з легенд. Герцог де Рішельє відбивав облогу в столиці острова Мінорка в далекому 1757 році. Називалося це місто Майон. Облога була жорстокою, проте стіни неприступні. Усе б нічого, але запаси продовольства виявилися на межі, і залишилися тільки яйця, лимони та оливкове масло.
Для досвідченого в їжі герцога таке мізерне меню було неприйнятне. Відсутність хорошої їжі виявилася для нього гірше ворожої облоги. Його кухар був у розпачі та змішав усі інгредієнти, додавши туди спеції і лимонний сік. І, о диво! Герцог був у захваті від незвичайного смаку нового соусу.
Згідно з іншою легендою, герцог Луї Крільонський у XVIII столітті завоював той самий Майон і на честь цього організував бенкет. Французькі кухарі вигадали новий соус для частування на цьому святі.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Оригінальний |
Об’єм | 0,420 г |
Яка з цих легенд правдива — історії невідомо. Однак сам майонез швидко набув популярності серед аристократів, ну а після — став доступним для всіх. У Європі він придбав ім’я маонського (з французької — «майонез») і став незмінним соусом для заправки до більшості холодних закусок.
З моменту створення майонез пережив кілька трансформацій. Він входить до числа продуктів світу, який найбільше виготовляють, адже підходить він до будь-якої страви. Хоча наш майонез відрізняється від європейського. Візьмемо, наприклад, знаменитий «Провансаль», в якому німець або англієць не зможе визнати знаменитий соус через низький відсоток жирності.
Відповідно до закону Німеччини, на упаковках майонезу мають стояти точні дані про жирність продукту. Він може бути тільки з 80%-ою жирністю, салатний — 70–50%, ну а просто соус для салату — 49–20%.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Європейський |
Об’єм | 0,250 г |
Окрема увага приділяється вмісту яєчного жовтка. Тому в європейських країнах справжній майонез висококалорійний і коштує дуже дорого. Його вживають трохи, на відміну від салатних соусів. Хоча страви з майонезом готують в усіх країнах. Наприклад, в США їм заправляють салат «Уолдорф», а в Німеччині його додають у картопляний салат.
Тепер поговоримо про найсмачніші та прості в приготуванні салати, які неодмінно порадують вашу родину. Їх можна сміливо використовувати як на святковий стіл, так і для повсякденного меню.
Для приготування знадобиться:
Приготування починайте з нарізки ковбасок та огірка невеликими шматочками. Болгарський перець — великими кубиками. Цибулю — півкільцями, а яйця дрібно нарізати. Додайте кукурудзу, сіль і майонез, змішаний з гірчицею та спеціями. Потім все перемішайте.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Виробник | Україна |
Об’єм | 0,340 г |
Для приготування знадобиться:
Наріжте крабові палички та яйця кубиками. Сир пропустіть через крупну тертку, а часник — розчавити або дрібно подробити. Додайте сухарики, лимонний сік і майонез. Добре все перемішайте.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Європейський |
Об’єм | 0,460 г |
Для приготування знадобиться:
Яловичину нарізати соломкою, сир потерти на дрібній тертці, а помідори — кубиками. Часник розчавити в часничниці й подрібнити цибулю. Потім додати майонез і перемішати.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 50% |
Об’єм | 0,300 г |
Для приготування знадобиться:
Натерту на крупній тертці картоплю слід помістити в глибоку ємність так, щоб вона не придавлювалась. Змащуємо тонким шаром майонезу. Подрібнену цибулю кладемо на картоплю й зверху натираємо яйця на крупній тертці. Знову тонкий шар майонезу. Гриби ріжемо пластинами й також кладемо зверху, а після — знову майонез. За таким самим принципом викладаємо терту моркву. Плавлений сир змішуємо з майонезом і викладаємо його в останній шар. Далі накриваємо харчовою плівкою або кришкою й стравимо в холодильник, щоб салат просочився.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 70% |
Об’єм | 0,395 г |
Для приготування знадобиться:
Яблука та огірки слід очистити від шкірки. Наріжте філе курки й дуже дрібно яйця. Яблуко порізати соломкою та збризнути соком лимона. Огірки можна нарізати теж соломкою або кубиками, як більше подобається. Додайте майонез і все перемішайте. Для прикраси використовуйте зелень і помідори, нарізані кружальцями.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 50% |
Об’єм | 0,160 г |
Для приготування знадобиться:
Дрібні шматочки філе обсмажити на олії до рум’яної скоринки. З білого хліба робимо сухарики у формі кубиків, ананас ріжемо невеликими шматочками. Сир тремо на крупній тертці. Додаємо майонез і все перемішуємо.
Для приготування знадобиться:
Куряче м’ясо нарізати або порвати на невеликі шматочки. Цибулю дрібно нарізати. Моркву подрібнити на тертці або порізати соломкою, потім обсмажити та остудити. Так само зробити із цибулею. Дрібно нарізати часник. Огірки — тонкою соломкою або кубиками. Додати перець, сіль за смаком і заправити майонезом.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Виробник | Японія |
Об’єм | 0,500 г |
Для приготування знадобиться:
Спочатку слід готувати маринад. Змішуєте масло, паприку, коріандр, сіль і перець. Потрібно їм змастити філе та відправити в духовку на 30 хвилин при 200°. Дайте їй охолонути. Тим часом нарізати капусту, посолити й трохи зім’яти руками. Перець ріжете соломкою. Моркву — тонкою соломкою або подрібніть на «корейській» тертці, теж пом’яти руками. Філе також наріжте соломкою. Додайте майонез і перемішайте.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 50% |
Об’єм | 0,550 г |
Для приготування знадобиться:
Для соусу:
Спочатку готують кисло-солодкий соус. Змішуєте всі інгредієнти в каструльці та кип’ятіть на повільному вогні, помішуючи. Потім дайте йому охолонути.
Подрібнити яйця, злити воду й просушити кукурудзу та горошок. Перець і бекон нарізати кубиками. Листи салату крупно порізати або порвати. Сир потерти. Маслини нарізати кружечками. Далі все викладаємо шарами в такому порядку: листи салату, кукурудза, солодкий перець, горошок, бекон, маслини. Заправити приготованим соусом і посипати тертим сиром.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 72% |
Об’єм | 0,550 г |
Для приготування знадобиться:
Філе наріжте смужками, посипте каррі та підсмажте протягом п’яти хвилин. Варені яйця потерти на тертці. Виноград розрізати на половинки та прибрати всі кісточки. Майонезом малюємо на тарілці форму виноградного грона. Далі все викладаємо шарами, кожен раз присипаючи горіхами й змащуючи майонезом: куряча грудка, горіхи або мигдаль, майонез, потім яйця, горіхи та майонез, потім сир і повторюємо шари ще раз. Зверху присипаємо сиром і виноградом, змоченим у майонезі.
Для приготування знадобиться:
Яйця потерти на тертці, куряче філе порвати на шматочки або нарізати кубиками. Чорнослив очистити від кісточок і порізати. Огірки нарізати соломкою. Горіхи подрібнити. Знову кладемо все шарами в такому порядку: огірки, курка (посолити й поперчити), сітка майонезу, чорнослив, яйця, знову майонез і чорнослив, потім волоські горіхи та зелень.
Параметри | Характеристики |
---|---|
Жирність | 72% |
Об’єм | 0,580 г |
Для приготування знадобиться:
Максимально простий і легкий салат у приготуванні. Усі продукти нарізаємо соломкою, додаємо кукурудзу та майонез. Перемішуємо. Дуже важливо не використовувати сіль.
Також за темою:
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…
View Comments
Вы б хоть как-то тексты вычитывали: падежи "гуляют" только так, читать невозможно. Несолидно, однако