Поки хтось вважає мультиварку кухонною технікою для ледачих кулінарів, інші впевнено називають її незамінною помічницею в побуті. Використання цієї техніки істотно заощаджує не тільки час, витрачений на приготування тих чи інших страв, а й ваші нерви, допомагає уникнути багатьох кулінарних провалів.
Ми зібрали для вас кілька популярних рецептів, які найкраще виходять саме в мультиварці. Перевірено на особистому досвіді автора цього тексту.
Також на тему:
Лідер рейтингу — бісквіт у мультиварці. Справжній порятунок для тих, хто не особливо дружить із випічкою та постійно дістає з духовки непропечені чи підгорілі коржі. Вибравши функцію «Випічка» в мультиварці та виставивши необхідний час (зазвичай вистачає 45 хвилин), ви точно отримаєте ідеальний корж. Так, він не буде таким рум’яним зверху, як бісквіт із духовки, але знизу та з боків він підрум’яниться не бліьше, ніж вам необхідно.
Такий спосіб приготування підходить не тільки для бісквітних коржів, але й для бісквітних пирогів із різними начинками: вишня та шоколад, горіхи та цукати, яблука та кориця, тощо.
Перед заповненням чаші тістом не забувайте змащувати дно й стінки вершковим маслом! Звичайно, на якість бісквіта впливає й дотримання пропорцій усіх інгредієнтів, і що особливо важливо — добре збиті яйця із цукром. Інакше він може просто не зійти.
Ситуація аналогічна з бісквітом — якщо у вашій духовці немає таймера, запіканка може там або підгоріти, або ви можете її рано дістати. У мультиварці це виключено, адже ви готуєте на програмі «Випічка» рівно стільки, скільки необхідно для отримання готової страви. У результаті вона виходить ніжною та саме такою, як ви собі й уявляли.
Це, мабуть, один із найпростіших рецептів для мультиварки. Просто змішайте інгредієнти (для отримання ніжної запіканки краще збити міксером або блендером), складить у попередньо змащену вершковим маслом чашу на потрібний час і дістаньте повністю готову страву. Перед дегустацією їй потрібно тільки дати охолонути.
Традиційний рецепт передбачає використання сиру й борошна, але якщо воно раптово закінчилося, можна взяти манку. Додавайте її у тих самих пропорціях, але дайте сирно-манній масі трохи настоятися перед запіканням, щоб крупинки набрякли.
Ніколи не будуть зайвими в запіканці родзинки, курага або цукати — сипте їх щедро. Якщо ви віддаєте перевагу варіанту без домішоок, але хочете додати страві яскравішого смаку й аромату, на допомогу прийде пакетик ванільного цукру.
Ще один рецепт із серії «усе змішати, завантажити в мультиварку, натиснути на кнопку та отримати готовий обід». Для його приготування вам знадобляться: картопля, морква, цибуля, улюблене м’ясо, спеції, олія, а також за бажанням томати й перець. Нарізаємо все невеликими кубиками, солимо, перчимо, заправляємо спеціями, поливаємо олією, ретельно перемішуємо та готуємо на програмі «Тушкування» протягом години. За цей час усі інгредієнти встигають добряче протушкувати й увібрати один від одного кращі нотки аромату й смаку.
Здавалося б, у чому може бути складність приготування каші — беремо крупу, заливаємо водою або засипаємо її в уже киплячу воду, і варимо. Але будемо відвертими, неприємність у вигляді злиплої рисової маси або сухоъ гречки хоча б один раз траплялася з кожним. Під час приготування каші в мультиварці такі ризики зводяться до мінімуму.
Програма «Рис/Крупи» усе зробить за вас — гречка й рис будуть розсипчастими та апетитними. За бажанням, хвилин за 10 до кінця програми ви можете додати до круп попередньо обсмажені овочі або гриби, щоб зробити страву соковитішою.
Плов із мультиварки також жодного разу не підводив — завжди смачно й хочеться добавки. Для його приготування вам знадобляться дві програми. Спочатку вибираємо «Смаження» та обсмажуємо в чаші нарізане м’ясо із цибулею, морквою та вашими улюбленими спеціями. Потім додаємо сюди ж рис, попередньо замочений на 20-30 хвилин, заливаємо стакан води й перемикаємо на програму «Плов». Не мине й години, як будинок наповниться чудовим ароматом цієї страви.
Мультиварка з функцією «Йогурт» — справжня знахідка для всіх любителів кисломолочних десертів. А головне — домашній йогурт виходить не тільки смачним, але й по-справжньому корисним, і в нього точно не потраплять фабричні консерванти, барвники або підсилювачі смаку. Адже процес приготування ви контролюєте від А до Я.
У приготуванні йогурту в мультиварці немає нічого складного. Для цього необхідно мати під рукою всього 2 інгредієнти — молоко й закваску.
У молоко додаємо закваску, ретельно перемішуємо, розливаємо у спеціальні порційні стаканчики та завантажуємо їх у мультиварку. Запускаємо програму «Йогурт» на 8 годин, після дістаємо готовий йогурт і ставимо в холодильник на 4 години остигати.
Якщо у вас немає спеціальних формочок, підійдуть будь-які ємності з термостійкого скла. Також можна приготувати необхідну кількість йогурту прямісінько в чаші, а вже готовий продукт розлити порційно.
Результатом приготування стане свіжий і ніжний йогурт, якому, за бажанням, завжди можна додати потрібний смак, додавши пару ложок улюбленого джему, ягоди або шматочки фруктів, посипати гранолою.
Як бачимо, мультиварка – це по-справжньому корисна річ, застосування якій знайдеться на кожній кухні. Приготувати в ній можна майже все — експериментуйте та знаходьте свої топ-страви. Смачного!
Фото взяті із сайту povar.ru
Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…
Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)
Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…
Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)
Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…
Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…