Стаття для тих, хто й дня не може прожити без страв із картоплі, але вже встиг пересититися пюре та смаженою на сковороді. У ній ми розглянемо альтернативний спосіб приготування — у духовці. І розповімо про 10 рецептів на будь-який смак. Час прочитання — 7 хвилин.
Молода картопля, запечена цілком
Молода картопля ідеально підходить для запікання цілком і їстівна навіть зі шкіркою. Головне — ретельно її помити перед приготуванням.
Вибираємо картоплини одного розміру — так вони приготуються одночасно. Краще брати середні або дрібні, а також зробити кілька проколів ножем, щоб краще пропеклися. Миємо, вирізаємо вади, насухо витираємо та засипаємо в миску або каструлю. Поливаємо заправкою з декількох столових ложок рослинного або оливкового масла з додаванням солі та улюблених спецій. Добре перемішуємо, щоб заправка покрила кожну картоплину. Викладаємо все на деко в один шар і відправляємо пектися на пів години.
Для надання насиченішого смаку та аромату можна додати в заправку кілька гілочок свіжого розмарину, трохи лаврового листа або роздавлені зубчики часнику.
Картопля дольками по-селянськи
Такий спосіб підходить як для молодої картоплі, так і для старої, а технологія приготування майже ідентична попередньому рецепту. Добре миємо картоплю, даємо обсохнути або витираємо рушником, нарізаємо шматочками та заправляємо маслом зі спеціями, ретельно перемішуючи. Висипаємо на деко й печемо 30–40 хвилин, періодично перевертаючи кухонною лопаткою. З приправ для такої страви відмінно підходить ппарика, сухий часник, суміш пряних трав.
Картопляна гармошка з начинкою
Для цієї страви використовуємо велику картоплю, яку по всій довжині нарізуємо тонкими слайсами, але не робимо надрізи занадто глибокими, щоб після заповнення начинкою все не розвалилося. Натираємо картоплю маслом із сіллюта сухими пряними травами на ваш смак. Далі процес залежить від обраної начинки:
- Бекон — заповнюємо кожен розріз тонкими шматочками бекону, викладаємо картоплини у форму та ставимо в духовку на 40–45 хвилин. Картопля встигне не тільки підрум’янитися зверху, але й гарненько просочитися жиром від бекону всередині й точно не буде сухою.
- Сир — спочатку протягом 40 хвилин запікаємо саму розрізану картоплю, потім дістаємо з духовки, заповнюємо розрізи скибочками сиру й відправляємо назад ще на 10–15 хвилин. За бажанням можна посипати зверху дрібно подрібненим часником.
Картопляні чіпси
Домашні чіпси? Чому б і ні! Чистимо від шкірки картоплю та нарізаємо тонкими слайсами — чим тонше, тим хрусткішими вийдуть чіпси. Промиваємо слайси водою від надлишку крохмалю та викладаємо на паперовий рушник підсушитися. Висипаємо їх у миску, посипаємо улюбленими спеціями, солимо, поливаємо парою ложок рослинного масла та перемішуємо.
Викладаємо нашу заготовку на застелене пергаментом деко, рівномірно розподіляючи по всій поверхні. Запікаємо до золотистого кольору близько 15 хвилин.
Нехай вас не бентежить, що гарячі чіпси здаються м’якими — при охолодженні вони затвердіють і будуть апетитно хрустіти.
Картопля у фользі
Навіть якщо сезон пікніків ще не настав, немає приводу відмовлятися від улюбленої запеченої картоплі у фользі. Адже її можна приготувати не тільки на багатті, а й у духовці. Беремо необхідну кількість середніх картоплин, ретельно миємо та, не очищаючи від шкірки, розрізах навпіл, але не до кінця. Натираємо сіллю, а в отриманий розріз вкладаємо шматочок сала. Загортаємо в харчову фольгу кожну картоплину й запікаємо близько години. Перевіряємо готовність зубочисткою — якщо картопля проколюється легко, її час діставати.
Половинки картоплі з яйцем
Цей рецепт точно оцінять любителі картоплі з яєчнею на сковорідці. Інтерпретація для духовки виходить не менш смачною, і при цьому оригінально виглядає.
Вам знадобиться відварити середню або велику картоплю в шкірці та розрізати навпіл. У кожній половинці ложкою робимо виїмку, натираємо заготовки маслом із сіллю. Потім у кожний картопляний човник розбиваємо сире яйце та ставимо пектися на 15 хвилин. За бажанням можна додати до яйця шматочки ковбаси чи сосисок, посипати зверху сиром.
Картопляні човники з грибами, куркою та сиром
Рецепт схожий на попередній, але картопля не вимагає попереднього відварювання, і ви можете використовувати сиру. Чистити її або залишити зі шкіркою — справа смаку. Розрізаємо бульби на дві частини та акуратно вирізаємо з них ножем серцевину, залишаючи тільки тонкий шар біля стінок. Заповнюємо отримані формочки заздалегідь обсмаженими шматочками курки з грибами та цибулею. Ставимо в духовку на 20 хвилин, після дістаємо, щоб посипати тертим сиром і відправляємо допікати ще на 10 хвилин.
Картопля, запечена з овочами
Максимально простий рецепт, в якому головний інгредієнт — очищена та нарізана кубиками картопля. Доповнити її можна всім, що знайдеться в домі. Моркву, кабачки, солодкий перець, баклажани також нарізаємо кубиками, у брокколі й кольорової капусти поділяємо головку на дрібні частини, у спаржевої квасолі відрізаємо хвостики й додаємо цілком, цибулю нарізаємо товстими кільцями. Завантажуємо всі компоненти у форму для запікання, перемішуємо з рослинним маслом, солимо, перчимо та посипаємо улюбленими сушеними травами. Накриваємо форму фольгою та ставимо в духовку на 10–15 хвилин, щоб овочі трохи пропарити, потім знімаємо фольгу й залишаємо пектись та підрум’янюватися ще протягом 20 хвилин.
За бажанням готове, ще гаряче блюдо можна притрусити тертим пармезаном, щоб він трохи розплавився та поділився з овочами своїм пікантним смаком.
Картопляна запіканка
Якщо ви приготували дуже багато картопляного пюре, але не подужали все з’їсти — саме час перетворити його на запіканку. Вам також знадобляться інгредієнти для начинки й сир для посипання.
Змащуємо форму маслом і починаємо викладати шари запіканки. На низ пюре, потім начинку, закриваємо другим шаром пюре та відправляємо в духовку на 20–30 хвилин.
- Щоб картопляна маса краще склеювалась і тримала форму, вбийте в неї одне яйце.
- В якості начинки можна використовувати що завгодно: гриби, рибний або м’ясний фарш, овочі. Усі інгредієнти для начинки краще заздалегідь обсмажити або пригасити — це скоротить час перебування запіканки в духовці.
- Ніколи не буде зайвою на запіканці сирна скоринка. Якщо хочете, щоб вона була рум’яною й хрусткою, сипте сир на верхній шар картоплі відразу при завантаженні страви в духовку. Якщо віддаєте перевагу добре розплавленому тягучому сиру, додайте його за 10 хвилин до готовності.
Картопляні кульки
Для приготування цієї апетитної закуски вам знадобиться попередньо відварити картоплю в шкірці, а потім очистити й натерти на дрібній тертці. До натертої картоплі додаємо натертий сир, кілька столових ложок борошна, яйце, солимо та перчимо до смаку й перемішуємо до однорідної консистенції. З отриманої маси катаємо невеликі кульки, обвалюючи в борошні чи панірувальних сухарях. На невеликій відстані один від одного кульки розкладаємо на змащене олією деку та відправляємо запікатися до появи рум’яної скоринки — на 15–20 хвилин.
Страву можна подавати як гарячою, так і злегка охолодженою, доповнивши соусом на ваш смак: кисло-солодким журавлинним, ніжним вершковим, пікантним часниковим або звичайним кетчупом.
Готувати всі перераховані вище блюда рекомендується в попередньо розігрітій духовці за температури у 180–200С°.
Кількість інгредієнтів залежить від бажаної кількості порцій.
Смачного!
Також за темою:
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- Як вибрати духовку: особливості, поради, нюанси
Фото взяті із сайтів: kartofell.ru, 1000.menu, inpast.ru, garrys.com.ua, pikabu.ru