Авокадо — улюблений багатьма плід. Більшість воліє не морочитися й вживає його виключно у свіжому вигляді — на бутербродах або салатах. Але кулінарне застосування такого продукту набагато ширше й поширюється також на запікання в духовці та грилі, використання в десертах. У цій статті розглянемо топ-10 рецептів з авокадо на будь-який смак. Час прочитання — 8 хвилин.
Зміст
Цікаві факти про авокадо
- Це плодове дерево сімейства лаврові родом із Центральної Америки.
- Сьогодні найбільшим імпортером плодів вважається Мексика.
- Друга назва авокадо — алігаторова груша.
- Більшість плодів має зелену шкірку, а темна з фіолетовим відливом притаманна сорту хаас — більшого, з м’ясистою жирною м’якоттю.
- Авокадо славиться високим вмістом жирних кислот, антиоксидантів, калію, магнію, вітамінів Е та К, біотину та інших корисних компонентів.
- Вживання продукту сприяє зниженню рівня холестерину.
- Широке застосування знайшла й олія з авокадо, яку використовують у кулінарії, а також у косметології при приготуванні масок для шкіри та волосся.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Авокадове, холодного віджиму |
Країна-виробник | США |
Як його правильно вибрати
Дуже важливо вибрати стиглий та якісний авокадо. У продажу часто зустрічаються тверді незрілі плоди, які точно не прикрасять вашу страву, будуть майже без смаку або навіть гіркими. Інша крайність — переспілі авокадо, очистивши які можна побачити темні плями гнилі.
Щоб не помилитися з вибором, не соромтеся перед покупкою добре помацати плоди: шкірка та м’якоть під нею мають піддаватися натисканню. Якщо вибраний екземпляр все ж таки здається зеленуватим, потримайте його кілька днів у темному місці в компанії стиглих фруктів на кшталт банана або яблука. Для посилення ефекту помістіть усі плоди в паперовий пакет або герметичний харчовий контейнер.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Авокадова, макухова |
Країна-виробник | США |
Що з нього приготувати: топ-10 рецептів з авокадо
Авокадо — частий гість у кулінарії. Воно виступає не лише одним із рядових інгредієнтів страви, але й відіграє головну роль у багатьох рецептах. До того ж, плід досить універсальний і знайшов застосування в закусках, основних стравах і навіть десертах.
Гуакамоле
Найпопулярніший і простий рецепт із використанням авокадо — мексиканський гуакамоле, який може виступати як соусом, так і холодною закускою.
Нам знадобиться: 1 стиглий авокадо, сік лимона чи лайма, сіль, перець. За бажанням: цибуля, зелень, подрібнений перець або томати.
- Авокадо миємо, розрізаємо навпіл, витягаємо кісточку.
- М’якуш акуратно дістаємо з половинок, відокремлюючи від шкірки ложкою, і розминаємо її. Для цих цілей чудово підійде звичайна вилка.
- За смаком додаємо лимонний сік, перець та сіль.
- Якщо використовуються подрібнені овочі, висипаємо їх до розім’ятого авокадо та ретельно перемішуємо.
- Подаємо з тостами, кукурудзяними чи картопляними чипсами, крекером, хлібцями.
Якщо вам попався не надто стиглий авокадо, який складно розминається вилкою, можна використовувати для подрібнення блендер.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 600 Вт |
Об’єм чаші-подрібнювача | 350 мл |
Тост з авокадо та лососем
Авокадо гармонійно поєднується з червоною рибою, і тости з такими інгредієнтами виходять дуже смачними.
Нам знадобиться: кілька скибочок хліба, авокадо, слабосолона сьомга, форель, горбуша чи будь-які інші представники сімейства лососевих.
- Скибочки хліба відправляємо в тостер. Якщо тостеру немає, їх можна підсушити на сухій сковороді або на деці в духовці.
- М’якуш авокадо розмазуємо по тостах. Щоб не виникло складнощів, вибирайте м’який стиглий плід. За бажання злегка поливаємо лимонним соком, солимо, перчимо.
- Зверху викладаємо тонко нарізану рибку та насолоджуємося смаком.
Не менш популярний варіант подачі — не розминати авокадо, а нарізати тонкими часточками.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 850 Вт |
Режими | 7 ступенів прожарювання + розморожування |
Авокадо, запечене з яйцем
Ще один простий, швидкий та корисний рецепт передбачає запікання авокадо з яйцем у духовці.
Нам знадобиться: 1 великий плід авокадо, 2 яйця, сіль та перець за смаком, за бажання — твердий сир.
- Вибираємо підходящий плід авокадо — чим більший, тим краще.
- Розрізаємо навпіл, залишаємо шкірку, видаляємо кісточку, а утворені нею в м’якоті заглиблення розширюємо так, щоб у них вільно помістилося ціле яйце.
- Розбиваємо по яйцю в кожну половинку авокадо, солимо, перчимо і оправляємо в духовку.
- За бажання можна поспати зверху улюбленим тертим сиром.
- Запікаємо за температури 210–220°С близько 15 хвилин.
При подачі готову страву можна присипати зеленню, прикрасити скибочкою бекону, сальсою — дрібно подрібненими овочами.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електричний |
Об’єм | 66 л |
Авокадо-гриль
Приготовлена на вуличному мангалі така закуска урізноманітнює звичне барбекю-меню, а в домашніх умовах із її приготуванням чудово впорається електричний гриль.
Нам знадобиться: 4–6 щільних плодів авокадо, оливкова олія, сіль та перець за смаком.
- З авокадо виймаємо кісточку та розрізаємо кожен плід на 4 частини.
- Змащуємо оливковою олією, солимо, перчимо і відправляємо на гриль — періодично перевертаючи скибочки, смажимо близько 3 хвилин.
Відмінним доповненням до закуски стане заправка з бальзамічного укусу, діжонської гірчиці, оливкової олії, часнику та свіжої зелені. Змішайте всі інгредієнти в пропорції на свій смак, відправте в блендер та перебийте до однорідної консистенції. Полийте соусом ще теплі шматочки авокадо.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 2000 Вт |
Розмір робочої поверхні | 30×20 см |
Салат з авокадо та креветками
Легкий салат, що створює літній настрій будь-якої пори року.
Нам знадобиться: авокадо, варені очищені креветки, салатне листя, помідори черрі.
- Салатне листя рвемо руками на дрібні шматочки, помідори черрі розрізаємо на половинки, авокадо нарізаємо середніми кубиками.
- Поєднуємо всі інгредієнти в салатнику разом із креветками.
- Проливаємо салат заправкою з оливкової олії, лимонного соку, видавленого через прес часнику, подрібненої свіжої зелені, солі та перцю.
- Ретельно перемішуємо, щоб соус рівномірно розподілився.
За бажання готовий салат можна посипати дрібно натертим твердим сиром або горішками, наприклад, кедровими.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 390 мл кожний |
Матеріал | Скло |
Салат з авокадо, копченою куркою та манго
Ще один варіант салату, якому, крім авокадо, екзотики додає стиглий солодкий манго.
Нам знадобиться: 200 г копченої курки, 1 великий авокадо, 1 невелике манго, пучок руколи, 3 столові ложки оливкової олії, 2 столові ложки лимонного соку, 2 столові ложки гірчиці в зернах, сіль та перець.
- Рукклу миємо, даємо обсохнути й викладаємо в миску.
- До неї висипаємо нарізані шматочками приблизно однакового розміру курку, манго та авокадо.
- Поливаємо салат заправкою з лимонного соку, гірчиці та оливкової олії.
- Солимо, перчимо й добре перемішуємо.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 1,1 л |
Матеріал | Кераміка |
Спагеті з авокадо
Традиційно до спагеті готують томатну заправку, але, використавши для цього авокадо, ви зможете легко надати новий смак добре знайомій страві.
Нам знадобиться: спагеті, авокадо, кілька гілочок базиліка, лимон, оливкова олія, часник, сіль та перець.
- Відварюємо пасту до готовності.
- М’якуш очищеного авокадо ріжемо шматочками та відправляємо в чашу кухонного комбайна.
- Додаємо до них листя базиліка, зубчик часнику, кілька столових ложок оливкової олії, видавлюємо сік лимона, солимо та перчимо.
- Перебиваємо все до однорідності та виливаємо заправку до спагетті.
- Ретельно все перемішуємо та розкладаємо по порціях.
За бажання можна прикрасити блюдо в тарілках дрібно нарізаною зеленню.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Довжина | 30 см |
Шоколадний пудинг з авокадо
Якщо вам здається, що авокадо не поєднується з шоколадом, варто спробувати цей десерт.
Нам знадобиться: авокадо, 1/3 склянки кокосового молока, 55 г темного шоколаду, щіпка солі великого помелу.
- Темний шоколад розтоплюємо на водяній бані.
- М’якуш очищеного авокадо нарізаємо середніми шматками.
- Відправляємо ці інгредієнти в чашу блендера або кухонного комбайна разом із кокосовим молоком та сіллю.
- Усе ретельно збиваємо, доки не вийде густа кремова маса.
Готовий пудинг їдять одразу або зберігають у холодильнику до 2 днів. Якщо чорний шоколад дасть сильну гіркуватість, можна додати трохи меду або іншого підсолоджувача.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 700 Вт |
Об’єм основної чаші | 3,8 л |
Морозиво з авокадо та банана
Авокадо має природну жирність і бархатисту текстуру, що робить його ідеальним інгредієнтом для домашнього морозива.
Нам знадобиться: авокадо, 2 банани, лимонний сік, мед, фруктові чи ягідні добавки — за смаком.
- Банани очищаємо від шкірки, ріжемо кружальцями та отруюємо на пару годин у морозилку.
- М’якуш очищеного авокадо нарізаємо кубиками.
- З’єднуємо обидва інгредієнти в чаші блендера, збризкуємо соком лимона, вводимо мед на свій смак і перебиваємо до однорідності.
- За бажання додаємо в морозиво дрібно нарізані ягоди та фрукти на зразок полуниці, ківі, лохини.
- Розкладаємо десерт по порційним ємностям, прикрашаємо шоколадною крихтою або горішками.
Крім корисного та зрозумілого складу, головна перевага такого морозива — відсутність лактози, що важливо для людей, які погано її переносять.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Довжина | 21 см |
Чизкейк без випікання
Ще один варіант десерту з авокадо — чизкейк, який не потребує випічки.
Нам знадобиться: 6 авокадо, 200 г крекеру, 250 г кокосової олії, 200 г вершкового сиру, 150 мл соку лайма або лимона, 175 г меду, 1 пакетик агар-агара.
- Розтоплюємо 100 г кокосової олії і змішуємо її з подрібненим у крихту крекером.
- Отриману суміш викладаємо у форму та рівномірно розподіляємо по дну, трохи захоплюючи бортики.
- З авокадо витягаємо м’якоть і змішуємо її із соком лайма чи лимона.
- Додаємо сюди мед і вершковий сир, все ретельно розминаємо і перемішуємо до однорідності.
- Кип’ятимо невелику кількість води та розчиняємо в ній агар-агар, випарюємо 2 хвилини, знімаємо з вогню та остуджуємо.
- Додаємо до агаг-агару підготовлену масу з авокадо та залишки кокосової олії.
- Виливаємо отриману суміш на корж з печива і відправляємо на 4 години в холодильник, застигати та настоюватися.
Десерт виходить дуже легким та особливо доречний влітку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Двокамерний |
Клас енергоспоживання | A++ |
Також затемою:
- 5 найсмачніших рецептів імбирного печива
- Як приготувати ідеальний стейк
- Смачна випічка в духовці: кращі рецепти
- Що приготувати з гарбуза: топ-10 рецептів
- Що приготувати з винограду: кращі рецепти
- Топ продуктів для пам’яті
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів