Categories: Дім і садДопомога новачкуСтатті

Смачні страви із цвітною та брюссельською капустою

Якщо цвітна капуста не потребує особливого представлення й широко використовується в багатьох рецептах, то брюссельська у багатьох викликає певне здивування — як готувати ці мініатюрні голівки та з чим їх поєднувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті. Час прочитання — 7 хвилин.

В МАГАЗИН

Сезонність і користь

Цвітна капуста буває ранніх та пізніх сортів. У першому випадку врожай збирають вже в середині літа, а в другому — дозрівання плодів припадає на кінець серпня або на початок вересня, і овочі починають активно використовуватися в сезонному осінньому меню.

Брюссельська капуста вважається осінньо-зимовим овочем. Її сезон триває з жовтня до середини весни — саме в цей час мініатюрні голівки з’являються на прилавках супермаркетів та розкладках овочевих ринків. Також вона часто зустрічається у замороженому вигляді.

Обидва овочі багаті на вітаміни групи В і С, легкозасвоюване залізо, клітковину, калій, фосфор, магній, кальцій. Це корисні й при цьому низькокалорійні інгредієнти, які точно не будуть зайвими на вашому столі.

Лучшие блюда с белой, красной, цветной капустой (14103508)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Кількість сторінок 224
Обкладинка Тверда

Страви із цвітною капустою

Цвітна капуста – досить універсальний овоч, який зберігає відмінні смакові якості та впізнавану текстуру при багатьох техніках приготування. Розглянемо найпопулярніші й при цьому найпростіші рецепти.

Запечена цілком із вершковим маслом

Нам знадобиться качан цвітної капусти, сіль та 50–100 г вершкового масла.

  • Капусту очищаємо від зайвого листя, відрізаємо занадто довгу ніжку, миємо і на 5 хвилин повністю відправляємо в каструлю з киплячою солоною водою.
  • Дістаємо, даємо стекти воді, викладаємо на лист або у форму для випічки.
  • Рясно змащуємо розтопленим вершковим маслом, за бажанням посипаємо спеціями.
  • Відправляємо на 40-50 хвилин у розігріту до 180°С духовку.
  • Періодично поливаємо качан маслом, що стікає у форму – так він стане більш рум’яним й апетитним.

Готова капуста виходить ніжною та ароматною. Вона може бути як повноцінною стравою, так і відмінним гарніром до м’яса чи риби.

Духовой шкаф Samsung NV68R2340RS/WT
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Электричний вбудований
Об’єм 68 л

Смажена шматочками в клярі

Нам знадобиться головка капусти середнього розміру, вода, сіль, олія для смаження. Для кляру беремо кілька яєць, приблизно 150 мл молока та 200–250 г борошна.

  • Головку цвітної капусти ділимо на суцвіття і 5 хвилин відварюємо в киплячій підсоленій воді.
  • Відкидаємо на дуршляк, даємо добре стекти і трохи охолонути.
  • Готуємо кляр із збитих із сіллю яєць, молока та борошна — він має вийти середньої рідини та однорідної консистенції, тому важливо ретельно перемішати всі інгредієнти, а борошно вводити поступово, домагаючись потрібної густоти.
  • Обмочуємо суцвіття по одному в кляр і відправляємо на розігріту сковороду обсмажуватися в олії до утворення рум’яної скоринки.

За бажанням у кляр можна натерти твердий сир, крім солі додати різні трави та спеції. А для більшого хрускоту — після кляру обмокнути капусту в панірувальні сухарі. Подають таку страву з вершковим або сирним соусом, просто зі сметаною з часником та рубаною зеленню.

Сковорода Kela Cailin 28 см (10966)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Діаметр 28 см
Матеріал Нержавіюча сталь із внутрішнім антипригарним покриттям

Капустяні стейки на грилі

Власники вуличного твердопаливного гриля або домашнього електричного можуть трохи поекспериментувати та приготувати стейки із цвітної капусти.

Знадобиться головка цвітної капусти та олія для обмазування. Інші інгредієнти маринаду залежать від особистих уподобань та фантазії: можна обмежитися сумішшю солі та спецій, домогтися карамельної скоринки завдяки соєвому соусу та меду, додати пікантних ноток за допомогою гострого перцю чи часнику, освіжити смак соком лимона чи лайма.

Гриль угольный Outwell Calvados Grill L Grey (650825)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Діаметр чаші 40 см
Матеріал Сталь

Сам процес приготування гранично простий:

  • Очищену від зайвого листя головку цвітної капусти нарізаємо на плоскі стейки завтовшки близько 2 см.
  • Рясно змащуємо маринадом і відправляємо на розігрітий гриль.
  • Смажимо з кожного боку по 10-15 хвилин – готовий капустяний стейк повинен підрум’янитися і легко проколюватися ножем.

Якщо гриля у вас немає, приготувати овочі в такий спосіб можна і у звичайній духовці, виклавши скибочки на деко. За бажання можна доповнити кожен із них беконом або сиром.

Гриль Tefal GC712D34
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Робоча поверхня 30×20 см
Потужність 2000 Вт

Страви з брюссельською капустою

Як і попередній інгредієнт, брюссельська капуста підходить майже для всіх способів приготування – починаючи запіканням і закінчуючи варінням і тушкуванням.

Запечена в духовці з часником

Беремо 500-600 г брюссельської капусти, кілька зубчиків часнику, пару ложок оливкової олії, сіль та перець за смаком.

  • Головки брюссельської капусти залишаємо цілими або розрізаємо навпіл.
  • Часник дрібно рубаємо ножем або подрібнюємо спеціальним пресом.
  • У формі для запікання з’єднуємо капусту з часником, поливаємо оливковою олією, солимо, перчимо і ретельно перемішуємо.
  • Відправляємо на 20-30 хвилин у розігріту до 180 ° С духовку – капуста повинна підрум’янитися і стати трохи хрумкою.

За бажання до оливкової олії можна додати трохи лимонного соку. А на фінальній стадії запікання посипати вміст форми тертим пармезаном.

Форма Berghoff для выпекания 33,5х23,2х8 см (1697002)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Матерыал Кераміка
Особливості Бічні ручки, можна мити в посудомийній машині

Тушкована з м’ясом

Брюссельська капуста добре поєднується з м’ясом, і це доводить ця страва. Нам знадобиться 500-600 г брюссельської капусти, 300 г яловичини, пару цибулин і морквин, олія, по щіпці солі та перцю, кілька штук сушеного лаврового листка.

  • Яловичину ріжемо середніми кубиками і обсмажуємо на олії з цибулею і морквою.
  • Перекладаємо в глибокий сотейник або чашу мультиварки, вливаємо трохи води і гасимо близько 20 хвилин, поки м’ясо не стане м’яким.
  • Додаємо цілу або порізану капусту, солимо, перчимо, кидаємо лавровий лист і залишаємо тушкуватися ще хвилин 20.

За бажання можна додати кілька ложок томатної пасти. Готову страву подаємо гарячою, прикрасивши зеленню. Вдалим доповненням до неї стане картопляне пюре.

Мультиварка Tefal RK321A34
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм чаші 5 л
Кількість програм 37

Теплий салат із беконом та в’яленими томатами

Сезон брюссельської капусти припадає на холодну пору року, тому на зміну легким салатикам приходять ситніші рецепти на кшталт цієї теплої варіації. Беремо 300 г капусти, 150 г бекону, в’ялені томати, кілька зубчиків часнику, вершкове масло.

  • Капусту очищаємо від жорстких верхніх листочків і проварюємо 5-10 хвилин у киплячій солоній воді, відкидаємо на друшляк і даємо добре стекти.
  • На вершковому маслі обсмажуємо часник з беконом – коли з’явиться золотиста скоринка, додаємо в сковороду або сотейник нарізані смужками в’ялені томати.
  • За хвилину-півтори, коли всі смаки та аромати з’єдналися, додаємо до решти інгредієнтів брюссельську капусту, солимо і перчимо, ретельно перемішуємо і смажимо всі разом ще кілька хвилин.

При подачі теплий салат можна посипати хрусткими підсмаженими волоськими горіхами.

Сотейник с крышкой Berlinger Haus 3,8 л (BH 1893)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Діаметр 28 см
Матеріал Алюміній із внутрішнім мармуровим покриттям

Поєднуємо два інгредієнти в одній страві

Найпростіший і смачний спосіб «подружити» цвітну та брюссельську капусту в одній страві – використовувати їх у запіканці чи супі.

Запіканка під сирно-сметанним соусом

У цьому рецепті до наших двох капуст приєднується третя – броколі. Беремо кожну з них по 200 г, цибулю, сіль, перець, спеції за смаком, олію, півсклянки жирних вершків, 100 г сметани і 100 г твердого сиру.

  • У брюссельської капусти відрізаємо жорсткі ніжки, цвітну та броколі розбираємо на суцвіття.
  • Відварюємо всі види капусти в киплячій солоній воді близько 10 хвилин або близько 15 хвилин готуємо в пароварці, щоб вони трохи пом’якшилися, але зберегли колір.
  • Для соусу змішуємо натертий сир із вершками, сметаною, сіллю, перцем та спеціями.
  • Глибоку форму змащуємо олією, викладаємо овочі рівномірним шаром та заливаємо соусом.
  • Відправляємо в розігріту до 200°С духовку на 15 хвилин, дістаємо і подаємо гарячим до столу.

Така запіканка гарна сама по собі, як доповнення до рису чи картоплі. За бажанням до трьох видів капусти можна додати нарізане кубиками куряче філе, попередньо відварене або підсмажене.

Кастрюля для запекания Pyrex O Cuisine (466AC00)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм 4,5 л
Матеріал Жароміцне скло

Овочевий суп на курячому бульйоні

Обидва види капусти ідеально підходять для приготування супів. Наприклад, на наваристому курячому бульйоні.

Нам знадобиться: 400 г курячої грудки, 2 моркви, 2 картоплі, 1 цибулина, по 200 г цвітної та брюссельської капусти, пучок зелені, сіль за смаком.

  • Починаємо з приготування бульйону: в каструлю поміщаємо курячі грудки, одну цілу моркву і цибулину, заливаємо 1,5 л води, солимо і ставимо на вогонь.
  • Варимо бульйон близько години, постійно прибираючи з поверхні пінку шумівкою або ложкою.
  • Виймаємо із рідини всі інгредієнти. Цілі моркву та цибулину просто викидаємо, а куряче м’ясо розділяємо на волокна руками або ріжемо шматочками.
  • Картоплю подрібнюємо кубиками, другу моркву, що залишилася, нарізаємо кільцями або півкільцями – висипаємо все це в бульйон і варимо до напівготовності, щоб овочі легко протикалися виделкою.
  • Потім додаємо оброблену на суцвіття цвітну капусту, цілі або розрізані навпіл головки брюссельської капусти, варимо разом ще хвилин 15.
  • Додаємо до овочів м’ясо курки та подрібнену зелень, ще трохи проварюємо та вимикаємо.
Кастрюля с крышкой Berlinger Haus 2,5л (BH 1256N)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм 2,5 л
Матеріал Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям

Якщо ви не любите супи на м’ясних бульйонах або віддаєте перевагу вегетаріанському меню, приготувати таку страву можна й просто на воді, а для більш насиченого смаку додати в гарячий суп тертий плавлений сир.

 

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Наталя Звягiнцева

Share
Published by
Наталя Звягiнцева
Tags: Кулинариянайкращі рецептирецептирецепти з капустисезонні стравистрави з брюссельською капустоюстрави з капустистрави з цвітною капустою

Recent Posts

  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

1 день ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

2 дні ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ геймерської могутності!

Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…

4 дні ago
  • Статті

ТОП-20 фільмів на вечір: велика добірка на будь-який настрій

Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…

1 тиждень ago