Categories: Дім і садДопомога новачкуПобутова технікаСтатті

Смачна випічка в духовці: кращі рецепти

Домашня випічка в духовці по-особливому смачна. Адже випікаючи для себе та своїх близьких, вкладаєш у неї не тільки добірні інгредієнти, але й свою любов. У цій статті ми зібрали кращі рецепти — кимось вони давно вподобані, а для когось стануть кулінарним дебютом. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Мармуровий кекс

Проста, але досить незвичайна випічка, яку точно варто спробувати. Головна фішка мармурового кексу в розрізі — саме так найкраще помітно його двоколірне забарвлення.

Нам знадобиться: 300 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 3 яйця, 1 столова ложка какао-порошку, по дрібці розпушувача й солі.

  • Розтоплюємо вершкове масло, додаємо до нього збиті з цукром яйця й ретельно перемішуємо.
  • Поступово просіюємо до цих інгредієнтів борошно, змішане із сіллю та розпушувачем, не перестаючи перемішувати.
  • Поділяємо тісто на 2 частини: одну залишаємо світлою, іншу фарбуємо в темний колір за допомогою порошку какао. Якщо ви переборщили з какао, і воно занадто ущільнило тісто, додайте в нього трохи молока.
  • Змащуємо форму для випічки маслом і починаємо викладати тісто ложкою, чергуючи кольору.
  • Випікаємо 30 хвилин у розігрітій до 180°С духовці. Готовність перевіряємо зубочисткою — після проколювання вона має залишитися сухою.

Сміливо експериментуйте: підсильте смак темної частини тертим шоколадом, гармонійно доповнить її і вишня, за бажанням вимочена в ромі або коньяку. Можна використовувати свіжі, заморожені або сушені ягоди. Для більш завершеного вигляду остиглий кекс покривають густим шаром шоколадної глазурі.

Духовой шкаф Bosch HBF534EB0Q SER4
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричний
Об’єм 66 л
Клас енергоспоживання А
Кількість програм 8

Булочки синабон

Знамениті булочки з корицею нікого не залишають байдужими. Це візитна картка мережі кафе-пекарень Cinnabon, заснованої в 1985 році в американському місті Сіетл. Сьогодні солодкі ароматні ласощі продаються у всьому світі, але приготувати їх можна й на власній кухні.

Нам знадобляться інгредієнти для трьох ключових складових булочок: тіста, начинки й крему.

  • Для тіста: 20 г живих пресованих дріжджів, 600 г борошна, 250 мл молока, 2 яйця, 85 г цукру, 70 г вершкового масла, 5 г солі.
  • Для начинки: 125 г цукру, 50 г вершкового масла, 5 столових ложок кориці.
  • Для крему: 175 г вершкового крем-сиру, 50 мл молока, 50 г цукрової пудри.
Simply Organic,органічна кориця, 69 г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Призначення Для випічки, для кави
Особливості Органічна продукція, сертифікована Департаментом сільського господарства США (USDA)

Зібравши всі компоненти в потрібній кількості, приступаємо до приготування:

  • У першій ємності з’єднуємо дріжджі з чайною ложкою цукру й теплим молоком, залишаємо їх «підростати» на 15–20 хвилин у теплому місці.
  • У другій ємності збиваємо яйця з цукром, а в третій — підігріваємо масло, щоб воно повністю розтопилося, але не закипіло.
  • Додаємо інгредієнти з другої і третьої ємності в першу до дріжджів та акуратно, але ретельно перемішуємо.
  • Борошно вводимо частинами. Спочатку просіюємо половину порції, змішану з сіллю. Коли вона повністю перемішається з іншими інгредієнтами, додаємо іншу.
  • Ретельно все перемішуємо, поки тісто не заміситься. Затягуємо ємність з тістом харчовою плівкою або накриваємо рушником і залишаємо на годину — за цей час воно має збільшитися приблизно вдвічі.
  • Готове тісто розгортаємо тонким шаром, формуючи прямокутник. Рясно змащуємо вершковим маслом, посипаємо сумішшю цукру й кориці.
  • Загортаємо рулетом, щоб вийшло до 5 витків. Потім нарізаємо його шматочками шириною близько 3 см. Намагаємося, щоб усі шматочки були приблизно однаковими.
  • Викладаємо їх на змащене маслом деко або у форму, залишаємо в теплому місці хвилин на 20–30, щоб булочки ще краще підійшли.
  • Відправляємо на пів години в духовку, розігріту до 180°С.
  • Готові булочки виймаємо, даємо трохи охолонути та рясно змащуємо кремом із м’якого сиру, збитого з молоком і цукровою пудрою. Крем повинен мати однорідну консистенцію і густоту сметани.

Не варто поспішати й змащувати ще гарячі булочки — так крем тільки розтечеться й погано зафіксується. Для аромату можна додати в нього щіпку ванілі.

Духовой шкаф Hotpoint-Ariston FA5 841 JH BL HA
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричний
Об’єм 71 л
Клас енергоспоживання А+

Тертий пиріг

 

Такий пиріг із тертою «шубкою» й апетитним прошарком із варення довго не затримується на тарілці. Але це не біда, адже в його приготуванні немає нічого складного й завжди можна поповнити запаси.

Нам знадобиться: 400 г борошна, 250 г цукру, 200 г вершкового масла, 2 яйця, по 10 г розпушувача та ванільного цукру, дрібка солі.

  • Масло рубаємо кубиками, висипаємо в глибоку миску, даємо трохи підтанути.
  • Відправляємо до розм’яклого масла звичайний і ванільний цукор, сіль і добре збиваємо.
  • Вводимо по одному яйця та продовжуємо ретельно збивати.
  • Змішуємо борошно з розпушувачем і просіваємо в миску з іншими інгредієнтами.
  • Замішуємо тісто — не варто прикладати занадто багато зусиль, воно має бути пластичним і м’яким.

Готове тісто ділимо: 1/3 відправляємо в морозильну камеру на 30 хвилин, 2/3 — теж на 30 хвилин, але в холодильник. Підмерзле тісто з морозилки буде легше натирати, а охолоджене з холодильника стане більш пластичним і краще розкатається. Більшу частину тіста рівномірно розгортаємо товщиною в кілька сантиметрів. Намазуємо корж варенням, злегка загинаємо бортики, щоб начинка не витікала. Зверху на варення натираємо на тертці меншу частину тіста. Випікаємо пиріг протягом 30 хвилин при 180°С.

Джем Дідусеві ягоди Черная смородина 600 г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Склад Чорна смородина свіжа або свіжоморожена, цукор
Особливості Без консервантів

Поради:

  • Найпростіше розкачати нижній корж на пергаменті, разом із ним перенести його на деко й вже там викладати начинку та формувати терту «шубку».
  • Само собою тісто досить солодке, тому варення краще вибрати з кислинкою. Відмінно для цих цілей підходить смородинове або не сильно солодке абрикосове.
  • Також в якості начинки можна використовувати сир із різними добавками.
  • Найчастіше тертий пиріг готують прямокутної форми, а потім нарізають порційними квадратиками. Але можна використовувати круглу форму й різати його трикутними шматочками.
Духовой шкаф Hansa BOES64471
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричний
Об’єм 67 л
Класс енергоспоживання А
Кількість програм 7

Слойки з грушею та сиром дорблю

Щоб самостійно приготувати листкове тісто в домашніх умовах, потрібен певний час і майстерність. Тому пропонуємо спростити собі життя й використовувати в цьому рецепті покупне — бездріжджове або дріжджове на ваш смак.

  • Розморожуємо листкове тісто, злегка розкатуємо та розрізаємо на квадратики, намагаючись робити їх однакового розміру.
  • На сковороді розтоплюємо вершкове масло з цукром і варимо карамель, коли вона почне темніти додаємо в сковороду порізану тонкими часточками грушу і, акуратно помішуючи, карамелізуємо її хвилин 5.
  • Викладаємо грушу на квадратики листового тіста, відступаючи трохи від краю.
  • Вільні від начинки краї змащуємо яєчним жовтком для отримання красивої золотистої скоринки.
  • На скибочки груші дрібно кришимо сир із блакитною пліснявою.
  • Викладаємо слойки на деко та відправляємо в розігріту до 200°С духовку на 20 хвилин.

Готові слойки мають добре підрум’янитися, а сир — розплавитися.

Духовой шкаф Electrolux EZB53430AK
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Электрический
Об’єм 60 л
Клас енергоспоживання А
Кількість програм 5

Пиріг із сухим тістом

Максимально простий рецепт для тих, хто не дружить із традиційним тістом, але час від часу відчуває бажання що-небудь спекти. Тут не потрібно нічого збивати і замішувати – досить з’єднати всі інгредієнти і викласти шарами.

Для сухого тіста беремо по склянці борошна, манки і цукру. Для начинки – будь-які соковиті фрукти або ягоди. Для рум’яної скоринки – вершкове масло.

  • Змішуємо в мисці цукор з борошном і манною крупою.
  • Фрукти або ягоди для прошарку готуємо таким чином, щоб вони дали більше соку: яблука і груші трьом на тертці, добре визріли персики і сливи можна просто порізати дольками, ягоди злегка розминаємо виделкою.
  • Беремо форму для випічки і починаємо викладати шари. Перший і останній – сухе тісто, насипати рівномірно.
  • Чергуючи шари тіста з ягідної або фруктовою начинкою, заповнюючи форму доверху.
  • На верхній шар тіста натираємо на тертці охолоджене вершкове масло або нарізаємо його тонкими пластинками. Розподіляємо по всій поверхні – воно розтопиться в духовці і дасть золотисту скориночку.
  • Відправляємо пектися протягом 50-60 хвилин при 180-200°С.

Завдяки соку начинки та вершковому маслу сухе тісто відмінно просочується. Для апетитного аромату можна додати до нього ванільний цукор або корицю.

Духовой шкаф Gunter&Hauer EOV 7505 BS
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричеий
Об’єм 75 л
Клас енергоспоживання А
Кількість програм 4

Домашня піца

Крім солодкої випічки, у духовці можна спекти йщось солоне. Наприклад, апетитну піцу з улюбленою начинкою. Пропонуємо спробувати два види тіста, які були перевірені шеф-кухарем Євгеном Клопотенко.

На дріжджовому тісті

Якщо вас не лякають дріжджі, готуємо тісто на їх основі.

Нам знадобиться: 300 г борошна, 20 г пресованих свіжих дріжджів, 180 мл теплої води, чайна ложка солі і половина чайної ложки цукру, 2,5 столові ложки олії.

  • Просіваємо в миску борошно, додаємо сіль і цукор.
  • Кришимо туди ж дріжджі і ретельно все перемішуємо, найкраще руками, щоб добре відчувати текстуру.
  • Вливаємо рідкі інгредієнти: теплу воду і масло. Рекомендована температура води – близько 40 ° С. Цього достатньо, щоб запустити роботу дріжджів, але при цьому не вбити окропом дріжджові гриби.
  • Замішуємо тісто – воно повинно бути м’яким і не липнути до рук.
  • Накриваємо рушником або серветкою і відправляємо в тепло “підніматися”. Обсяг тіста має збільшитися вдвічі. На це піде в середньому 30-40 хвилин.
  • Коли тісто піднялося, викладаємо його на присипану борошном стільницю і ще раз вимішуємо – консистенція повинна бути однорідною.
  • Розкачуємо отриману масу до бажаної товщини, змащуємо соусом, викладаємо підібрану на свій смак начинку і відправляємо в розігріту до 180°С духовку: тонке тісто пропечеться за 5-7 хвилин, для більш товстого знадобиться більше часу.
Духовой шкаф Gorenje BO735E114X + ECT41SC комплект
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричні варильна поверхня + духовка
Об’єм духовки 71 л
Клас енергоспоживання А
Кількість програм 9

На кефірі

Якщо ж працювати з дріжджами ви боїтеся, приготуйте тісто для піци на кефірі – це простіше і швидше.

Нам знадобиться: 300 г борошна, 200 мл кефіру, 4 столові ложки рослинної олії, по половині чайної ложки солі, цукру і розпушувача.

Борошно просіваємо в миску і поетапно з’єднуємо з іншими інгредієнтами: спочатку сухими, потім рідкими. Ретельно перемішуємо до однорідної консистенції, залишаємо на 20 хвилин настоятися і розгортаємо на присипаної борошном стільниці.

Нож для пиццы Berghoff Essentials (1301058)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Призначення Для піци
Матеріал леза Нержавіюча сталь
Матеріал рукоятки Нержавіюча сталь, поліпропілен
Довжина леза 8 см

Щоб піца вийшла смачнішою та ситнішою, спробуйте зробити сирні бортики. Для цього по краю тіста розкладаємо брусочки моцарели або іншого тягучого сиру, добре плавиться, та акуратно защипуємо їх тістом по колу.

Також варто приділити увагу соусу — збалансований і правильно підібраний він кардинально змінює смак піци навіть із найпростішими інгредієнтами та перетворює її на справжній кулінарний шедевр. Крім базового томатного, можна приготувати ніжний вершковий, сирний, грибний і багато інших. Не бійтеся експериментувати, і ваша домашня випічка легко перевершить творіння кращих піцерій міста.

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Наталя Звягiнцева

Recent Posts

  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

1 день ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

2 дні ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

3 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ геймерської могутності!

Бери участь у розіграші механічної клавіатури HATOR Rockfall 3 Mecha та ігрової миши HATOR Quasar 3 ULTRA – легка, швидка та…

5 днів ago
  • Статті

ТОП-20 фільмів на вечір: велика добірка на будь-який настрій

Ось нарешті знайшовся вільний вечір, ви зручно розташувалися на дивані та готові відпочити, але потім годинами гортаєте стрічки кіносервісів і…

1 тиждень ago