Сковорода та сотейник — корисний посуд, який стане в нагоді на будь-якій кухні. Але чи можна обійтися чимось одним? У цій статті ми розберемося в призначенні такого кухонного начиння, головних відмінностях між сковородою та сотейником і дізнаємося, наскільки вони взаємозамінні. Час прочитання — 4 хвилини.
Зміст
Сковорода: призначення та основні типи
Пряме призначення такого посуду — смажіння різних продуктів. Більшість сковорідок універсальні, але є й спеціальні різновиди, під конкретний кулінарний процес.
- Для млинців. Плоскі та легкі сковорідки з низькими бортиками, що дозволяють запросто перевернути млинець лопаткою або підкинути верх. Характерні особливості: утолщенное дно для рівномірного прогріву тесту і довга ручка, яка не розжарюється навіть при тривалому готуванні.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Для млинців |
Матеріал | Алюміній |
Внутрішнє покриття | Керамічне |
Диаметр | 24 см |
- WOK. Головний помічник у приготуванні страв східної кухні. Має конусоподібну форму, завдяки чому вміст можна інтенсивно перемішувати, не боячись, що воно випаде за бортики. Завдяки тонким стінок посуд добре прогрівається, що дозволяє швидко готувати при високих температурах, зберігаючи в продуктах максимум користі і смаку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | WOK |
Матеріал | Алюміній |
Внутрішнє покриття | Антипригарне |
Діаметр | 28 см |
- Гриль. Характерна особливість – ребристе дно, завдяки чому на продуктах залишаються ті самі апетитні бороздочки, як під час приготування на решітці. Ще одна перевага – ребриста поверхня піднімає їжу над дном, вона не плаває в маслі, а самого масла потрібно набагато менше, ніж при звичайній жарке. Таким чином, страви виходять соковитими, але не жирними, прямо як на відкритому вогні.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Гриль |
Матеріал | Алюміній |
Внутрішнє покриття | Антипригарне |
Діаметр | 26 см |
- Порційні. Призначені для ефектної подачі їжі на стіл без перекладання на тарілку – так їжа довше залишається гарячою, зберігає насичений аромат. Використовуються як вдома, так і в закладах, де такі страви в меню значаться як «Гаряча сковорідка». Часто комплектуються спеціальною підставкою, щоб не пропалити скатертину і не пошкодити стільницю.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Порційна |
Матеріал | Чавун |
Діаметр | 20 см |
- Жаровня. Різновид сковороди, повністю виготовлена з жароміцних матеріалів, включаючи ручки і кришку. Готувати в ній можна як на плиті, так і в духовці.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Жаровня |
Матеріал | Чавун |
Діаметр | 20 см |
Крім традиційних круглих сковорід, сьогодні у продажу представлені квадратні, овальні та прямокутні. Для їх виготовлення переважно використовується алюміній, нержавіюча сталь, чавун.
- Алюмінієві моделі привертають легкою вагою і відмінно проводять тепло.
- Нержавійка стійка до хімічного впливу і перепадів температур, не вступає в реакцію з продуктами, не спотворює їх смакові якості.
- Чавун рівномірно прогрівається й довго тримає температуру, славиться довговічністю.
Більшість брендів оснащує свій посуд спеціальними внутрішніми покриттями, що дозволяють уникнути пригорання в процесі приготування і спрощують подальшее миття.

Параметрии | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Універсальна |
Матеріал | Алюміній |
Внутрішнє покриття | Антипригарне |
Діаметр | 22 см |
Використання сотейника
Сотейник — це вже щось середнє між сковородою та дрібною каструлею. У ньому можна як швидко обсмажити, так і довго гасити продукти. При цьому велика кількість рідини – не проблема, так як високі стінки не дадуть їй виплеснутися за межі чаші. Підійде сотейник і для приготування страв у фритюрі – кипляче масло не буде розбризкується на всі боки. Як і жаровню, багато сотейники можна поміщати в духовку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Сотейник |
Матеріал | Алюміній |
Внутрішнє покриття | Мраморне |
Діаметр | 28 см |
Від сковороди його відрізняє ряд конструкційних особливостей:
- Збільшена висота стінок, щоб вміст залишалося всередині навіть при бурлінні рідини або струшуванні.
- У більшості випадків комплектується кришкою, що вкрай важливо для довгого приготування продуктів на невеликому вогні: гасіння, томління у власному соку. Бажано, щоб в кришці був отвір для виходу пари.
- Замість однієї довгої ручки часто має дві короткі бічні.
- Дно та стінки товстіші, що додає посуді ваги.
Як і сковороди переважно бувають алюмінієвими, чавунними, з нержавіючої сталі, з антипригарним покриттям. Форми чаші також не обмежуються кругом — можна купити овал, прямокутник, квадрат.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип сковороди | Сотейник |
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Діаметр | 27 см |
Взаємозамінність сковороди й сотейника
Розібравшись в призначенні і особливості конструкції цих двох видів посуду, можна зробити висновок, що сотейник більш універсальний предмет кухонного начиння. Але повністю замінити їм сковороду все ж не вдасться.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Сотейник |
Матеріал | Чавун |
Діаметр | 28 см |
Через високі стінки посмажити в сотейнику щось тонке й делікатне накшталт млинчців, яєчні або омлету не вийде — їх буде складно швидко й акуратно перегорнути. Тому любителям таких страв без традиційної сковороди в домі таки не обійтися.
Також за темою:
- Як вибрати сковороду
- Як вибрати посуд для індукційної варильної поверхні
- Як вибрати каструлі
- Як вибрати набір посуду для кухні
- Яка варильна поверхня краще: індукційна чи електрична
- Посуд і аксесуари для кухні: основні правила вибору
- Огляд кухонної техніки і аксесуарів Xiaomi
- Як облаштувати кухню
- Топ-10 кращих варильних поверхонь