Гарбуз — справжній король осіннього меню. Він надає стравам не тільки яскравий колір, але й не менш яскравий смак. А способи його приготування та варіанти поєднання з іншими продуктами вельми різноманітні. У нашій статті ви знайдете топ-10 рецептів із гарбуза. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
У прохолодні осінні дні хочеться рідкої зігріваючої їжі. Саме таким і є гарбузовий крем-суп. Для приготування нам знадобиться близько 1 кг гарбуза, 1–1,5 л води, олія, велика цибулина, прянощі та спеції (мелений коріандр, суміш перців, сіль), 100 мл жирних вершків, гарбузове насіння.
Вдалим доповненням до цієї страви стануть хрусткі тости, хлібці або сухарики.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Погружний |
| Потужність | 600 Вт |
| Основні насадки | Вінчик для збивання, мініподрібнювач на 500 мл, насадка-подрібнювач |
Для багатьох гарбузова каша на молоці асоціюється зі смаком дитинства. Але побалувати себе нею можна й у дорослому віці. Беремо 500–700 г очищеного та порізаного кубиками гарбуза, 1/5 скл. води, 1,5 скл. молока, 1/5 скл. рису, 1/3 скл. цукру, дрібку солі й вершкове масло за смаком.
При перемішуванні гарбуз можна розчавити або залишити шматочками. За бажанням у кашу додають корицю, сухофрукти або горіхи. Багато хто заміняє рис пшоном — виходить не менш смачно й корисно.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Об’єм | 2,5 л |
| Матеріал каструлі | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
| Матеріал кришки та ручок | Кришка – жароміцне скло та нержавіюча сталь, ручки – бакеліт |
Гарбуз відмінно поєднується з м’ясом та іншими овочами, тому в печені він якраз на своєму місці. Беремо наш ключовий інгредієнт, картоплю, цибулю та гриби з розрахунку на потрібну кількість порцій. Гарбуза та картоплі має бути приблизно порівну, а гриби й цибуля тільки доповнюють їх. Також нам знадобиться м’ясо, наприклад, свинина або індичка.
Найпростіше приготувати цю страву в мультиварці: спочатку використовуємо для всіх інгредієнтів програму «Смаження», потім переходимо на «Тушкування» і через заданий час насолоджуємося смачною їжею. Також можна запекти таку печеню в горщиках у духовці, накривши кришкою або фольгою — у цьому разі м’ясо та овочі викладають шарами.
Але найфектніший спосіб приготування й подачі — у самому гарбузі. Для цього необхідно вибрати круглий середній плід, схожий на каструльку, бажано з хвостиком, який стане ручкою для кришки. Зрізаємо верх — це буде наша кришка. В основи ретельно вичищаємо м’якоть, змащуємо стінки олією та начиняє овочами з м’ясом, закриваємо кришкою й відправляємо в духовку.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Об’єм чаші | 5 л |
| Потужність | 750 Вт |
| Автоматичні програми | 15 |
Гарний помаранчевий красень й у випічці. Один з яскравих доказів — пряний кекс. Нам знадобляться: 250 г гарбузового пюре, 300 г цукру, 250–300 г борошна, 100 мл олії, 2 яйця, 1,5 чайної ложки розпушувача, мікс мелених спецій, один апельсин, жменя волоських горіхів.
Готовність перевіряємо зубочисткою — після проколювання кексу вона має залишитися сухою. Для краси та ефектної подачі остиглий гарбузовий кекс можна покрити глазур’ю. Беремо наш апельсин зі знятою цедрою, вичавлюємо з нього сік і додаємо до нього цукрову пудру — чим її більше, тим густіше глазур. Намазуємо на кекс товстим шаром і даємо застигнути.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Призначення | Для кексів та бісквітів |
| Діаметр | 22 см |
| Матеріал | Вуглецева сталь |
Ще одні гарбузові ласощі — цукати. Скажемо відразу — процес приготування нешвидкий, але при цьому нескладний і результат безумовно того вартий.
Нам знадобиться: 400 г сирого гарбуза, склянка цукру, 0,5 скл. води, половина лимона, кориця в паличках, гвоздика, зірочки бадьяна та інші улюблені спеції, цукрова пудра для посипання.
Такі ласощі зберігають у герметичній ємності, але частіше за все зберігати нічого не виходить — гарбузові цукерки розлітаються миттєво.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Об’єм | 1 л, 400 мл |
| Матеріал | Пластик |
| Кришка | Вакуумна з ущільнювачем |
Такі оладки не менше апетитні за будь-які інші овочеві млинці. А приготувати їх дуже просто. Беремо 200 г сирого гарбуза, яйце, по склянці борошна та кефіру, по дрібці солі й соди, кілька ложок цукру.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Універсальна |
| Матеріал | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
| Особливості | Кришка в комплекті |
Сирні запіканки улюблені багатьма. Чому б не додати у звичне блюдо новий інгредієнт? Беремо 400 г м’якоті гарбуза й стандартний набір на сирну запіканку: 400 г сиру, 2 яйця, по 3 столові ложки борошна та цукру, дрібку солі й ванільного цукру, вершкове масло для змащування форми, сухофрукти та шоколад за бажанням.
У духовці печемо 30–40 хвилин при 180°C, поки верх апетитно не підрум’яниться. У мультиварці — стільки ж на програмі «Випічка».
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Електричений |
| Клас енергоспоживання | А+ |
| Об’єм духовки | 71 л |
Відмінна закуска швидкого приготування, для якої нам знадобиться 1 кг гарбузового м’якуша, кілька зубчиків часнику, спеції і сіль за смаком, пара ложок олії.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Комбінована (газова варильна поверхня + електрична духовка) |
| Об’єм духовки | 65 л |
| Кількість конфорок | 4 |
Ще один запечений варіант, але цього разу — солодкий десертний. Беремо 1 кг гарбуза, достатню кількість рідкого меду та мелену корицю.
Поєднання меду йкориці надає страві теплі карамельні нотки, але можна використовувати будь-які спеції за смаком. Чудовим доповненням до такого десерту стане посипання з горішків: подрібнених волоських, кешью, мигдалю, кедрових.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Настольная электрическая духовка |
| Потужність | 1500 Вт |
| Внутрішній об’єм | 45 л |
Ще один варіант використання цього плода в кулінарії — в якості інгредієнта для салатів, наприклад, у поєднанні з бринзою та міксом зелені.
Необхідні інгредієнти: 200 г гарбуза, 150 г листя салату, 100 г бринзи, олія для смаження, щіпка солі та перцю, мед за смаком, жменя гарбузового насіння.
| Параметри | Характеристики |
|---|---|
| Тип | Салатні ложки |
| Матеріал | Пластик |
| Матеріал ручок | Гума |
За бажанням бринзу можна замінити фетою або звичайним сиром, але бажано сухим і розсипчастим. Замість салатного листя добре підійде будь-яка інша зелень, наприклад, рукола. При смаженні до меду можна додати трохи соєвого соусу.
Також за темою:
Беріть участь у розіграші конструкторів LEGO® Harry Potter Корінь мандрагори, LEGO® Harry Potter Гедвіґа на Тисовій вулиці, LEGO® Harry Potter…
Гібрид чи електромобіль: що вигідніше у 2025 році? Хоча вартість експлуатації електрокара в 3–4 рази нижча за кілометр пробігу порівняно…
Втрата 40–60% запасу ходу взимку електромобілем — такий показник може відлякати будь-якого потенційного власника. Зимові умови дійсно кидають виклик технологіям,…
Через те що з 1 січня 2026 року купівля нового електрокару в Україні може подорожчати на 20%, багато користувачів цікавиться,…
Шукаєте, яка пароварка краще, щоб готувала без олії та справді економила час і нерви? Бо після робочого дня хочеться просто…
Беріть участь у розіграші м'яких іграшок Fuggler – Малюк Скрежетун, Крихітка Уга-Буга, Широкоокий.Умови розіграшу:Розіграш діє з 02.12.2025 р. по 18.12.2025…