Дім і сад Допомога новачку Статті

Що приготувати з гарбуза: топ-10 рецептів

Гарбуз — справжній король осіннього меню. Він надає стравам не тільки яскравий колір, але й не менш яскравий смак. А способи його приготування та варіанти поєднання з іншими продуктами вельми різноманітні. У нашій статті ви знайдете топ-10 рецептів із гарбуза. Час прочитання — 7 хвилин.

В МАГАЗИН

Крем-суп

У прохолодні осінні дні хочеться рідкої зігріваючої їжі. Саме таким і є гарбузовий крем-суп. Для приготування нам знадобиться близько 1 кг гарбуза, 1–1,5 л води, олія, велика цибулина, прянощі та спеції (мелений коріандр, суміш перців, сіль), 100 мл жирних вершків, гарбузове насіння.

  • Цибулю нарізаємо кубиками та обсмажуємо до золотистого кольору в добре розігрітому сотейнику.
  • Висипаємо до нього нарізану середніми кубиками гарбузову м’якоть, попередньо очищену від шкірки та насіння.
  • Обсмажуємо разом із цибулею, заправляємо спеціями, потім заливаємо водою, доводимо до кипіння та проварюємо хвилин 15–20, поки гарбуз не стане м’яким.
  • Знімаємо сотейник із вогню, подрібнюємо всі інгредієнти до однорідної консистенції за допомогою погружного блендера.
  • Вливаємо в наш суп-пюре вершки та ретельно перемішуємо — цей інгредієнт додасть більш м’який смак. Замість вершків можна використовувати крем-сир або навіть натертий на тертці плавлений сирок, але їх вводити краще індивідуально кожному в тарілку.
  • При подачі порції такого крем-супу прикрашають смаженим гарбузовим насінням.

Вдалим доповненням до цієї страви стануть хрусткі тости, хлібці або сухарики.

Блендер Braun MQ535 SAUCE
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Погружний
Потужність 600 Вт
Основні насадки Вінчик для збивання, мініподрібнювач на 500 мл, насадка-подрібнювач

Каша

Для багатьох гарбузова каша на молоці асоціюється зі смаком дитинства. Але побалувати себе нею можна й у дорослому віці. Беремо 500–700 г очищеного та порізаного кубиками гарбуза, 1/5 скл. води, 1,5 скл. молока, 1/5 скл. рису, 1/3 скл. цукру, дрібку солі й вершкове масло за смаком.

  • Гарбузові кубики висипаємо в каструлю, заливаємо водою, ставимо на плиту, доводимо до кипіння й проварюємо хвилин 10.
  • Додаємо сіль і цукор, вливаємо молоко й доводимо до кипіння.
  • Насипаємо промитий рис рівномірним шаром, поки не перемішуємо.
  • Накриваємо кришкою й на повільному вогні варимо до готовності рису.
  • Додаємо вершкове масло, ретельно перемішуємо та знімаємо з плити.

При перемішуванні гарбуз можна розчавити або залишити шматочками. За бажанням у кашу додають корицю, сухофрукти або горіхи. Багато хто заміняє рис пшоном — виходить не менш смачно й корисно.

Кастрюля с крышкой Berlinger Haus 2,5л (BH 1256N)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм 2,5 л
Матеріал каструлі Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям
Матеріал кришки та ручок Кришка – жароміцне скло та нержавіюча сталь, ручки – бакеліт

Печеня

Гарбуз відмінно поєднується з м’ясом та іншими овочами, тому в печені він якраз на своєму місці. Беремо наш ключовий інгредієнт, картоплю, цибулю та гриби з розрахунку на потрібну кількість порцій. Гарбуза та картоплі має бути приблизно порівну, а гриби й цибуля тільки доповнюють їх. Також нам знадобиться м’ясо, наприклад, свинина або індичка.

  • М’якоть гарбуза, картоплю та м’ясо ріжемо однаковими кубиками й обсмажуємо окремо на сковороді.
  • Окремо обсмажуємо цибулю з грибами.
  • Потім з’єднуємо всі інгредієнти в ємності для приготування. Якщо при обсмажуванні продукти виділили мало соку, доливаємо потрібну кількість води та відправляємо тушкуватися на 40 хвилин.таи часником.

Найпростіше приготувати цю страву в мультиварці: спочатку використовуємо для всіх інгредієнтів програму «Смаження», потім переходимо на «Тушкування» і через заданий час насолоджуємося смачною їжею. Також можна запекти таку печеню в горщиках у духовці, накривши кришкою або фольгою — у цьому разі м’ясо та овочі викладають шарами.

Але найфектніший спосіб приготування й подачі — у самому гарбузі. Для цього необхідно вибрати круглий середній плід, схожий на каструльку, бажано з хвостиком, який стане ручкою для кришки. Зрізаємо верх — це буде наша кришка. В основи ретельно вичищаємо м’якоть, змащуємо стінки олією та начиняє овочами з м’ясом, закриваємо кришкою й відправляємо в духовку.

Мультиварка Tefal RK321A34
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм чаші 5 л
Потужність 750 Вт
Автоматичні програми 15

Кекс

Гарний помаранчевий красень й у випічці. Один з яскравих доказів — пряний кекс. Нам знадобляться: 250 г гарбузового пюре, 300 г цукру, 250–300 г борошна, 100 мл олії, 2 яйця, 1,5 чайної ложки розпушувача, мікс мелених спецій, один апельсин, жменя волоських горіхів.

  • Гарбуз без насіння та шкірки нарізаємо кубиками й запікаємо в духовці або мікрохвильовій печі, поки він не стане м’яким. Перебиваємо в пюре блендером, ретельно розминаємо виделкою або перетираємо через сито.
  • Викладаємо пюре в миску та засипаємо корицею, кардамоном, меленим імбиром, мускатним горіхом. Для «теплого» смаку беріть пряні та зігріваючі спеції.
  • Додаємо до гарбузово-пряної суміші цукор. Якщо взяти білий наполовину з коричневим тростинним, отримаємо більше яскравих карамельних ноток.
  • Ретельно перемішуємо всі інгредієнти. Вливаємо олію й знову перемішуємо.
  • Вводимо яйця. За бажанням їх можна попередньо трохи збити в окремій ємності.
  • Потроху додаємо борошно, змішане з розпушувачем, доводимо тісто до консистенції густої сметани.
  • Висипаємо в тісто крупно порубані горіхи й натерту цедру апельсина, ще раз ретельно перемішуємо.
  • Викладаємо всю масу в змащену олією форму та відправляємо на 45–50 хвилин пектися в заздалегідь розігріту до 180°C духовку.

Готовність перевіряємо зубочисткою — після проколювання кексу вона має залишитися сухою. Для краси та ефектної подачі остиглий гарбузовий кекс можна покрити глазур’ю. Беремо наш апельсин зі знятою цедрою, вичавлюємо з нього сік і додаємо до нього цукрову пудру — чим її більше, тим густіше глазур. Намазуємо на кекс товстим шаром і даємо застигнути.

Форма для выпечки Pyrex Asimetria AS22BY0
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Призначення Для кексів та бісквітів
Діаметр 22 см
Матеріал Вуглецева сталь

Цукати

Ще одні гарбузові ласощі — цукати. Скажемо відразу — процес приготування нешвидкий, але при цьому нескладний і результат безумовно того вартий.

Нам знадобиться: 400 г сирого гарбуза, склянка цукру, 0,5 скл. води, половина лимона, кориця в паличках, гвоздика, зірочки бадьяна та інші улюблені спеції, цукрова пудра для посипання.

  • Очищену від насіння й шкірки м’якоть нарізаємо середніми кубиками.
  • Висипаємо кубики в каструлю, нарізаємо туди ж половину лимона часточками або видавлюємо сік, засипаємо цукром і ставимо на кілька годин у прохолодне місце або холодильник, щоб пустити більше соків.
  • Ставимо каструлю без кришки на вогонь, додаємо воду, поки вона не покриє весь вміст, засипаємо спеції і на повільному вогні доводимо до кипіння.
  • Після закипання сиропу проварюємо майбутні цукати 5 хвилин, знімаємо з вогню й добре охолоджуємо.
  • Повторюємо процедуру 3–4 рази. Важливо кожен раз давати вмісту каструлі повністю охолонути, інакше при наступному нагріванні шматочки разваряться.
  • Під час фінального варіння сироп має стати густим, а гарбузові кубики — прозорішими. Виловлюємо їх шумівкою, даємо стекти й викладаємо на пергамент так, щоб кубики не торкалися один одного.
  • Тепер необхідно цукати підсушити. Зробити це можна природним шляхом, залишивши на ніч у сухому місці, а також духовці або сушарці для овочів і фруктів.
  • Готовність перевіряємо на дотик — готові цукати пружні, з м’якою серединою. Верх не потрібно занадто пересушувати — він має залишатися трохи липким, щоб при фінальному обвалювання в цукровій пудрі вона добре трималася.

Такі ласощі зберігають у герметичній ємності, але частіше за все зберігати нічого не виходить — гарбузові цукерки розлітаються миттєво.

Набор контейнеров смарт-система Berghoff LEO 2шт 3950145
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Об’єм 1 л, 400 мл
Матеріал Пластик
Кришка Вакуумна з ущільнювачем

Оладки

Такі оладки не менше апетитні за будь-які інші овочеві млинці. А приготувати їх дуже просто. Беремо 200 г сирого гарбуза, яйце, по склянці борошна та кефіру, по дрібці солі й соди, кілька ложок цукру.

  • У кефір додаємо соду й поступово вводимо борошно, ретельно перемішуючи — тісто має бути досить густим.
  • Гарбуз натираємо на дрібній тертці, змішуємо із сіллю, цукром, яйцями й висипаємо в тісто.
  • Смажимо млинці на добре розігрітій і змащеній олією сковороді по 2 хвилини з кожного боку.
Сковорода Ringel Nigella 22 см (RG-1133-22)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Універсальна
Матеріал Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям
Особливості Кришка в комплекті

Сирно-гарбузова запіканка

Сирні запіканки улюблені багатьма. Чому б не додати у звичне блюдо новий інгредієнт? Беремо 400 г м’якоті гарбуза й стандартний набір на сирну запіканку: 400 г сиру, 2 яйця, по 3 столові ложки борошна та цукру, дрібку солі й ванільного цукру, вершкове масло для змащування форми, сухофрукти та шоколад за бажанням.

  • М’якоть запікаємо в духовці до розм’якшення та змішуємо з іншими інгредієнтами.
  • Для більш ніжної та однорідної структури краще перебити всі компоненти блендером.
  • За бажанням додаємо сухофрукти (родзинки, курагу, журавлину тощо) і тертий шоколад.
  • Змащуємо форму вершковим маслом, викладаємо сирно-гарбузову масу та відправляємо запікатися.

У духовці печемо 30–40 хвилин при 180°C, поки верх апетитно не підрум’яниться. У мультиварці — стільки ж на програмі «Випічка».

Духовой шкаф Hotpoint-Ariston FA5 841 JH BL HA
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричений
Клас енергоспоживання А+
Об’єм духовки 71 л

Запечений із часником і спеціями

Відмінна закуска швидкого приготування, для якої нам знадобиться 1 кг гарбузового м’якуша, кілька зубчиків часнику, спеції і сіль за смаком, пара ложок олії.

  • М’якоть нарізаємо часточками або великими кубиками.
  • Готуємо заправку з рослинної олії, солі, спецій і подрібненого часнику.
  • Ретельно обмазуємо нею кожен шматочок і викладаємо у форму.
  • Запікаємо 20–30 хвилин у розігрітій до 200°C духовці.
Плита комбинированная Hansa FCMW59299
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Комбінована (газова варильна поверхня + електрична духовка)
Об’єм духовки 65 л
Кількість конфорок 4

Запечений із медом і корицею

Ще один запечений варіант, але цього разу — солодкий десертний. Беремо 1 кг гарбуза, достатню кількість рідкого меду та мелену корицю.

  • Нарізаємо основний інгредієнт часточками, зрізаємо внутрішню частину з насінням, але залишаємо шкірку — вона допоможе розм’яклим запеченим шматочкам тримати форму.
  • Натираємо кожну часточку корицею та змащуємо рідким медом — прямісінько руками або за допомогою кондитерського пензлика.
  • Викладаємо у форму або на деко так, щоб вони не стикалися й не накладалися один на одний.
  • Відправляємо на 40 хвилин у попередньо розігріту до 180–190°C духовку.
  • Готовність визначаємо ножем — шматочки мають легко протикатися.

Поєднання меду  йкориці надає страві теплі карамельні нотки, але можна використовувати будь-які спеції за смаком. Чудовим доповненням до такого десерту стане посипання з горішків: подрібнених волоських, кешью, мигдалю, кедрових.

Электрическая печь Ventolux Milena
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Настольная электрическая духовка
Потужність 1500 Вт
Внутрішній об’єм 45 л

Салат зі смаженим гарбузом та бринзою

Ще один варіант використання цього плода в кулінарії — в якості інгредієнта для салатів, наприклад, у поєднанні з бринзою та міксом зелені.

Необхідні інгредієнти: 200 г гарбуза, 150 г листя салату, 100 г бринзи, олія для смаження, щіпка солі та перцю, мед за смаком, жменя гарбузового насіння.

  • Гарбузову м’якоть ріжемо середніми кубиками та обсмажуємо на олії, поливши медом. Смажимо на добре розігрітій сковороді всього кілька хвилин — кубики мають підрум’янитися зовні, але залишатися щільними й не розм’якнути.
  • Викладаємо в миску мікс салатного листя, нарізану кубиками бринзу та обсмажений гарбуз.
  • Заправляємо олією із сіллю й перцем, перемішуємо, прикрашаємо гарбузовим насінням.
Набор BERGHOFF приборов для салата LEO, 30 см (3950068)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Салатні ложки
Матеріал Пластик
Матеріал ручок Гума

За бажанням бринзу можна замінити фетою або звичайним сиром, але бажано сухим і розсипчастим. Замість салатного листя добре підійде будь-яка інша зелень, наприклад, рукола. При смаженні до меду можна додати трохи соєвого соусу.

 

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано