Гарбуз — справжній король осіннього меню. Він надає стравам не тільки яскравий колір, але й не менш яскравий смак. А способи його приготування та варіанти поєднання з іншими продуктами вельми різноманітні. У нашій статті ви знайдете топ-10 рецептів із гарбуза. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
Крем-суп
У прохолодні осінні дні хочеться рідкої зігріваючої їжі. Саме таким і є гарбузовий крем-суп. Для приготування нам знадобиться близько 1 кг гарбуза, 1–1,5 л води, олія, велика цибулина, прянощі та спеції (мелений коріандр, суміш перців, сіль), 100 мл жирних вершків, гарбузове насіння.
- Цибулю нарізаємо кубиками та обсмажуємо до золотистого кольору в добре розігрітому сотейнику.
- Висипаємо до нього нарізану середніми кубиками гарбузову м’якоть, попередньо очищену від шкірки та насіння.
- Обсмажуємо разом із цибулею, заправляємо спеціями, потім заливаємо водою, доводимо до кипіння та проварюємо хвилин 15–20, поки гарбуз не стане м’яким.
- Знімаємо сотейник із вогню, подрібнюємо всі інгредієнти до однорідної консистенції за допомогою погружного блендера.
- Вливаємо в наш суп-пюре вершки та ретельно перемішуємо — цей інгредієнт додасть більш м’який смак. Замість вершків можна використовувати крем-сир або навіть натертий на тертці плавлений сирок, але їх вводити краще індивідуально кожному в тарілку.
- При подачі порції такого крем-супу прикрашають смаженим гарбузовим насінням.
Вдалим доповненням до цієї страви стануть хрусткі тости, хлібці або сухарики.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Погружний |
Потужність | 600 Вт |
Основні насадки | Вінчик для збивання, мініподрібнювач на 500 мл, насадка-подрібнювач |
Каша
Для багатьох гарбузова каша на молоці асоціюється зі смаком дитинства. Але побалувати себе нею можна й у дорослому віці. Беремо 500–700 г очищеного та порізаного кубиками гарбуза, 1/5 скл. води, 1,5 скл. молока, 1/5 скл. рису, 1/3 скл. цукру, дрібку солі й вершкове масло за смаком.
- Гарбузові кубики висипаємо в каструлю, заливаємо водою, ставимо на плиту, доводимо до кипіння й проварюємо хвилин 10.
- Додаємо сіль і цукор, вливаємо молоко й доводимо до кипіння.
- Насипаємо промитий рис рівномірним шаром, поки не перемішуємо.
- Накриваємо кришкою й на повільному вогні варимо до готовності рису.
- Додаємо вершкове масло, ретельно перемішуємо та знімаємо з плити.
При перемішуванні гарбуз можна розчавити або залишити шматочками. За бажанням у кашу додають корицю, сухофрукти або горіхи. Багато хто заміняє рис пшоном — виходить не менш смачно й корисно.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 2,5 л |
Матеріал каструлі | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
Матеріал кришки та ручок | Кришка – жароміцне скло та нержавіюча сталь, ручки – бакеліт |
Печеня
Гарбуз відмінно поєднується з м’ясом та іншими овочами, тому в печені він якраз на своєму місці. Беремо наш ключовий інгредієнт, картоплю, цибулю та гриби з розрахунку на потрібну кількість порцій. Гарбуза та картоплі має бути приблизно порівну, а гриби й цибуля тільки доповнюють їх. Також нам знадобиться м’ясо, наприклад, свинина або індичка.
- М’якоть гарбуза, картоплю та м’ясо ріжемо однаковими кубиками й обсмажуємо окремо на сковороді.
- Окремо обсмажуємо цибулю з грибами.
- Потім з’єднуємо всі інгредієнти в ємності для приготування. Якщо при обсмажуванні продукти виділили мало соку, доливаємо потрібну кількість води та відправляємо тушкуватися на 40 хвилин.таи часником.
Найпростіше приготувати цю страву в мультиварці: спочатку використовуємо для всіх інгредієнтів програму «Смаження», потім переходимо на «Тушкування» і через заданий час насолоджуємося смачною їжею. Також можна запекти таку печеню в горщиках у духовці, накривши кришкою або фольгою — у цьому разі м’ясо та овочі викладають шарами.
Але найфектніший спосіб приготування й подачі — у самому гарбузі. Для цього необхідно вибрати круглий середній плід, схожий на каструльку, бажано з хвостиком, який стане ручкою для кришки. Зрізаємо верх — це буде наша кришка. В основи ретельно вичищаємо м’якоть, змащуємо стінки олією та начиняє овочами з м’ясом, закриваємо кришкою й відправляємо в духовку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм чаші | 5 л |
Потужність | 750 Вт |
Автоматичні програми | 15 |
Кекс
Гарний помаранчевий красень й у випічці. Один з яскравих доказів — пряний кекс. Нам знадобляться: 250 г гарбузового пюре, 300 г цукру, 250–300 г борошна, 100 мл олії, 2 яйця, 1,5 чайної ложки розпушувача, мікс мелених спецій, один апельсин, жменя волоських горіхів.
- Гарбуз без насіння та шкірки нарізаємо кубиками й запікаємо в духовці або мікрохвильовій печі, поки він не стане м’яким. Перебиваємо в пюре блендером, ретельно розминаємо виделкою або перетираємо через сито.
- Викладаємо пюре в миску та засипаємо корицею, кардамоном, меленим імбиром, мускатним горіхом. Для «теплого» смаку беріть пряні та зігріваючі спеції.
- Додаємо до гарбузово-пряної суміші цукор. Якщо взяти білий наполовину з коричневим тростинним, отримаємо більше яскравих карамельних ноток.
- Ретельно перемішуємо всі інгредієнти. Вливаємо олію й знову перемішуємо.
- Вводимо яйця. За бажанням їх можна попередньо трохи збити в окремій ємності.
- Потроху додаємо борошно, змішане з розпушувачем, доводимо тісто до консистенції густої сметани.
- Висипаємо в тісто крупно порубані горіхи й натерту цедру апельсина, ще раз ретельно перемішуємо.
- Викладаємо всю масу в змащену олією форму та відправляємо на 45–50 хвилин пектися в заздалегідь розігріту до 180°C духовку.
Готовність перевіряємо зубочисткою — після проколювання кексу вона має залишитися сухою. Для краси та ефектної подачі остиглий гарбузовий кекс можна покрити глазур’ю. Беремо наш апельсин зі знятою цедрою, вичавлюємо з нього сік і додаємо до нього цукрову пудру — чим її більше, тим густіше глазур. Намазуємо на кекс товстим шаром і даємо застигнути.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Призначення | Для кексів та бісквітів |
Діаметр | 22 см |
Матеріал | Вуглецева сталь |
Цукати
Ще одні гарбузові ласощі — цукати. Скажемо відразу — процес приготування нешвидкий, але при цьому нескладний і результат безумовно того вартий.
Нам знадобиться: 400 г сирого гарбуза, склянка цукру, 0,5 скл. води, половина лимона, кориця в паличках, гвоздика, зірочки бадьяна та інші улюблені спеції, цукрова пудра для посипання.
- Очищену від насіння й шкірки м’якоть нарізаємо середніми кубиками.
- Висипаємо кубики в каструлю, нарізаємо туди ж половину лимона часточками або видавлюємо сік, засипаємо цукром і ставимо на кілька годин у прохолодне місце або холодильник, щоб пустити більше соків.
- Ставимо каструлю без кришки на вогонь, додаємо воду, поки вона не покриє весь вміст, засипаємо спеції і на повільному вогні доводимо до кипіння.
- Після закипання сиропу проварюємо майбутні цукати 5 хвилин, знімаємо з вогню й добре охолоджуємо.
- Повторюємо процедуру 3–4 рази. Важливо кожен раз давати вмісту каструлі повністю охолонути, інакше при наступному нагріванні шматочки разваряться.
- Під час фінального варіння сироп має стати густим, а гарбузові кубики — прозорішими. Виловлюємо їх шумівкою, даємо стекти й викладаємо на пергамент так, щоб кубики не торкалися один одного.
- Тепер необхідно цукати підсушити. Зробити це можна природним шляхом, залишивши на ніч у сухому місці, а також духовці або сушарці для овочів і фруктів.
- Готовність перевіряємо на дотик — готові цукати пружні, з м’якою серединою. Верх не потрібно занадто пересушувати — він має залишатися трохи липким, щоб при фінальному обвалювання в цукровій пудрі вона добре трималася.
Такі ласощі зберігають у герметичній ємності, але частіше за все зберігати нічого не виходить — гарбузові цукерки розлітаються миттєво.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 1 л, 400 мл |
Матеріал | Пластик |
Кришка | Вакуумна з ущільнювачем |
Оладки
Такі оладки не менше апетитні за будь-які інші овочеві млинці. А приготувати їх дуже просто. Беремо 200 г сирого гарбуза, яйце, по склянці борошна та кефіру, по дрібці солі й соди, кілька ложок цукру.
- У кефір додаємо соду й поступово вводимо борошно, ретельно перемішуючи — тісто має бути досить густим.
- Гарбуз натираємо на дрібній тертці, змішуємо із сіллю, цукром, яйцями й висипаємо в тісто.
- Смажимо млинці на добре розігрітій і змащеній олією сковороді по 2 хвилини з кожного боку.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Універсальна |
Матеріал | Алюміній із внутрішнім антипригарним покриттям |
Особливості | Кришка в комплекті |
Сирно-гарбузова запіканка
Сирні запіканки улюблені багатьма. Чому б не додати у звичне блюдо новий інгредієнт? Беремо 400 г м’якоті гарбуза й стандартний набір на сирну запіканку: 400 г сиру, 2 яйця, по 3 столові ложки борошна та цукру, дрібку солі й ванільного цукру, вершкове масло для змащування форми, сухофрукти та шоколад за бажанням.
- М’якоть запікаємо в духовці до розм’якшення та змішуємо з іншими інгредієнтами.
- Для більш ніжної та однорідної структури краще перебити всі компоненти блендером.
- За бажанням додаємо сухофрукти (родзинки, курагу, журавлину тощо) і тертий шоколад.
- Змащуємо форму вершковим маслом, викладаємо сирно-гарбузову масу та відправляємо запікатися.
У духовці печемо 30–40 хвилин при 180°C, поки верх апетитно не підрум’яниться. У мультиварці — стільки ж на програмі «Випічка».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електричений |
Клас енергоспоживання | А+ |
Об’єм духовки | 71 л |
Запечений із часником і спеціями
Відмінна закуска швидкого приготування, для якої нам знадобиться 1 кг гарбузового м’якуша, кілька зубчиків часнику, спеції і сіль за смаком, пара ложок олії.
- М’якоть нарізаємо часточками або великими кубиками.
- Готуємо заправку з рослинної олії, солі, спецій і подрібненого часнику.
- Ретельно обмазуємо нею кожен шматочок і викладаємо у форму.
- Запікаємо 20–30 хвилин у розігрітій до 200°C духовці.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Комбінована (газова варильна поверхня + електрична духовка) |
Об’єм духовки | 65 л |
Кількість конфорок | 4 |
Запечений із медом і корицею
Ще один запечений варіант, але цього разу — солодкий десертний. Беремо 1 кг гарбуза, достатню кількість рідкого меду та мелену корицю.
- Нарізаємо основний інгредієнт часточками, зрізаємо внутрішню частину з насінням, але залишаємо шкірку — вона допоможе розм’яклим запеченим шматочкам тримати форму.
- Натираємо кожну часточку корицею та змащуємо рідким медом — прямісінько руками або за допомогою кондитерського пензлика.
- Викладаємо у форму або на деко так, щоб вони не стикалися й не накладалися один на одний.
- Відправляємо на 40 хвилин у попередньо розігріту до 180–190°C духовку.
- Готовність визначаємо ножем — шматочки мають легко протикатися.
Поєднання меду йкориці надає страві теплі карамельні нотки, але можна використовувати будь-які спеції за смаком. Чудовим доповненням до такого десерту стане посипання з горішків: подрібнених волоських, кешью, мигдалю, кедрових.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Настольная электрическая духовка |
Потужність | 1500 Вт |
Внутрішній об’єм | 45 л |
Салат зі смаженим гарбузом та бринзою
Ще один варіант використання цього плода в кулінарії — в якості інгредієнта для салатів, наприклад, у поєднанні з бринзою та міксом зелені.
Необхідні інгредієнти: 200 г гарбуза, 150 г листя салату, 100 г бринзи, олія для смаження, щіпка солі та перцю, мед за смаком, жменя гарбузового насіння.
- Гарбузову м’якоть ріжемо середніми кубиками та обсмажуємо на олії, поливши медом. Смажимо на добре розігрітій сковороді всього кілька хвилин — кубики мають підрум’янитися зовні, але залишатися щільними й не розм’якнути.
- Викладаємо в миску мікс салатного листя, нарізану кубиками бринзу та обсмажений гарбуз.
- Заправляємо олією із сіллю й перцем, перемішуємо, прикрашаємо гарбузовим насінням.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Салатні ложки |
Матеріал | Пластик |
Матеріал ручок | Гума |
За бажанням бринзу можна замінити фетою або звичайним сиром, але бажано сухим і розсипчастим. Замість салатного листя добре підійде будь-яка інша зелень, наприклад, рукола. При смаженні до меду можна додати трохи соєвого соусу.
Також за темою:
- Що приготувати з винограду: кращі рецепти
- Топ продуктів для пам’яті
- Як вибрати вино
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів