Коли сезон головних баштанних культур у самому розпалі, але в чистому вигляді ви ними вже нагодовані, саме час поекспериментувати. У цій статті зібрані цікаві рецепти з кавуна та дині, які урізноманітнюють звичне меню. Час прочитання — 6 хвилин.
Кавун можна назвати універсальним інгредієнтом — він однаково гарний як у десертах, так і в якості оригінальної закуски або в основних блюдах.
Кавун на грилі
Смажений кавун — спочатку звучить трохи лякаюче, але смак готової закуски вас приємно здивує.
Нарізаємо кавун скибочками бажаного розміру.
Змащуємо кожен з них оливковою або будь-якою іншою рослинною олією.
Приправляємо за смаком: сіллю, в тому числі і копченої, перцем, різними травами.
Щоб посилити свіжі нотки смаку скроплюємо соком лимона або лайма.
Відправляємо на гриль і смажимо скибочки по 2–3 хвилини з кожного боку.
Завдяки вмісту в кавуні природного цукру швидко з’явиться апетитна карамельна скоринка. Готову закуску можна подавати в чистому вигляді, у поєднанні з будь-якими гострими сирами, полити медом и посипати горіхами.
Гарний кавун і як ключовий інгредієнт у салаті. Пропонуємо приготувати два легких і смачних варіанти.
Салат із кавуна та фети з м’ятою
Вирізаємо з кавуна м’якоть, очищаємо від кісточок і нарізаємо великими шматочками.
Не менш крупно ріжемо фету.
Помите листя м’яти підсушуємо та дрібно рубаємо.
Готуємо заправку з оливкової олії, соку лайма та чорного перцю.
З’єднуємо всі інгредієнти в салатник, швидко й ретельно перемішуємо та відразу подаємо до столу, поки кавун не пустив сік, і страва не стала занадто водянистою.
За бажанням можна експериментувати і замінювати фету і овечий сир бринзою, а м’яту і рукколу листям зеленого або синього базиліка. Салатні заправки також можна міняти на свій смак і вводити нові інгредієнти, на кшталт посипання страви горішками або сумішшю насіння.
Кавуновий гаспачо
Знаменитий холодний іспанський суп тільки виграє від додавання кавунової м’якоті – він стане ще більш літнім і освіжаючим. Для приготування нам знадобиться: стакан очищеної від кісточок і шкірки кавунової м’якоті, 3 томата, 1 огірок, сік половинки лайма, улюблена зелень, по чайній ложці оливкової олії і винного оцту, сіль, перець.
Огірок і томати очищаємо від шкірки, ріжемо і засипаємо в чашу блендера.
Додаємо до них подрібнені кавунову м’якоть і зелень, вичавлений сік лайма, масло, оцет і спеції.
Перебиваємо все до однорідної маси і відправляємо в холодильник охолоджуватися.
Розливаємо по тарілках, прикрашаємо листочками м’яти або базиліка.
Любителі пікантніших смаків можуть використовувати в рецепті зубчик часнику або стручок гострого перцю.
Тарелка суповая Krauff Nature круглая 21 см (24-269-042)КУПИТЬ
Параметри
Характеристики
Матеріал
Кераміка
Діаметр
21 см
Крюшон в кавуні
В цьому випадку кавун служить і ключовим інгредієнтом, і ємністю для напою. Поданий прямо в кавуні крюшон стане справжньою окрасою будь-якого столу.
Для його приготування вам знадобиться один великий кавун, ягоди і фрукти, алкоголь: кілька пляшок улюбленого вина і до 100 мл коньяку або міцного лікеру. Вино стане основою, міцний алкоголь додасть градуса і добре оживляти фрукти і ягоди. При бажанні можна додати шампанське.
У помитого й добре обтертого кавуна зрізаємо верх таким чином, щоб було зручно витягувати з нього всю м’якоть.
Половина м’якоті нам не знадобиться. А другу подрібнюємо блендером або ножем в окремій ємності.
Додаємо до подрібненого кавуну нарізані шматочками фрукти і цілі ягоди, посипаємо цукром, щоб вони краще пустили сік.
Заливаємо міцним алкоголем – коньяком або лікером і частиною вина, відправляємо настоюватися в холодильник на годину-півтори.
Дістаємо добре просочений фруктово-ягідний мікс з холодильника і перекладаємо в нашу порожню кавунову чашу, заливаємо також попередньо охолодженим вином, і акуратно перемішуємо.
Набор вина L’Hermitage de la Vin Vin Rouge Sec красное сухое + L’Hermitage de la Vin Vin Blanc Sec белое сухое 2*0.75л 12%КУПИТЬ
Параметри
Характеристики
Вміст цукру
Сухе
Країна-виробник
Франція
Страви з дині
Солодка і соковита диня відмінно поєднується з гострими і солоними продуктами, що дозволяє вводити її в найрізноманітніші страви і завжди отримувати відмінний гастрономічний результат.
Диня з хамоном
Одне з найвідоміших поєднань — диня з хамоном або melón con jamón. Улюблена багатьма закуска з іспанським колоритом готується дуже швидко усього з двох інгредієнтів.
Беремо солодку смачну диню та відокремлюємо м’якоть від шкірки й насіння.
Нарізаємо на свій смак — тонкими часточками або великими кубиками.
Якщо нарізали шматочками — кожний загортаємо в шматочок хамона.
Якщо диня нарізана кубиками — хамон викладаємо на диню зверху та фіксуємо зубочисткою або спеціальною шпажкою.
Страва готова! Для повної гармонії залишається тільки налити келих вина.
Ця максимально проста закуска грає на контрасті смаку й структури — м’яка солодка диня та більш жорстке солоне м’ясо разом складають ідеальну пару.
Краще брати вже нарізаний слайсами хамон. По-перше, це зручніше та доступніше, ніж великий шматок або ціла нога. По-друге, вам не доведеться морочитися з нарізкою — шматочки й так будуть ідеально тонкими.
Хамон Espana Серрано Резерва на кости 14 месяцев выдержки 6.5кгКУПИТЬ
Параметри
Характеристики
Матеріал
Фарфор
Габарити
26×12 см
Пряне варення з дині з коньяком
Якщо ви ніколи не куштували варення з дині, настав час це виправити. Крім очікуваної солодкості воно матиме пікантні нотки — допоможуть у цьому коньяк та прянощі.
Спеції за смаком (перець, кориця, бадьян, кардамон, імбир або будь-які інші) запарюємо 300 мл окропу й даємо настоятися хвилин 20–30.
В отриманому настої розчиняємо 200 мл цукру й доводимо на вогні до кипіння. Самі прянощі можна як залишити всередині, так і виловити.
У киплячий сироп висипаємо попередньо порізаний великими кубиками 1 кг м’якоті дині та уварюємо 15–20 хвилин на повільному вогні.
У кінці вливаємо в пряну цукрово-динну суміш 200 мл коньяку, ретельно все перемішуємо та вимикаємо.
Розливаємо варення по стерилізованим банкам, закочуємо кришками.
За бажанням можна додати до таких інгредієнтів натерту цедру апельсина або лимона. Сік останнього також не завадить — лимонна кислота служить природним консервантом, врівноважує смак, допомагає зберегти гарний яскравий колір варення.
Банка с крышкой QUATTRO STAGIONI 200 мл. 354757MDE121990 BORMIOLI ROCCOКУПИТЬ
Параметри
Характеристики
Об’єм
200 мл
Тип кришки
Що закручується
Кавуново-динний десерт
Відмінна ідея використовувати кавун і диню в рецептах не тільки окремо, але й разом. Наприклад, для приготування фруктового льоду із вермутом.
Беремо по 100 г м’якоті кавуна й дині, ложку меду та 30 мл вермуту.
Відправляємо всі інгредієнти в чашу блендера й ретельно подрібнюємо.
Розливаємо отриману однорідну масу у спеціальні формочки та відправляємо в морозильну камеру до повного замерзання.
Насолоджуємося насиченим літнім смаком із ніжним трав’яним присмаком вермуту.
Форма для мороженого IKEA CHOSIGT розовая 802.084.782КУПИТЬ
Параметри
Характеристики
Матеріал
Поліпропилен
Висота формочки
10 см
Якщо немає формочок для морозива, можна використовувати звичайні одноразові стаканчики, а замість ніжки — дерев’яну мішалку для гарячих напоїв.
Беріть участь у розіграші 1000 Алло ГрошейУмови розіграшу:Розіграш діє з 16.10.2025 р. по 23.10.2025 р.(включно) на території України, окрім тимчасово…
Розглядаючи різноманітні кухонні прилади, пропонуємо дізнатися, як вибрати мультипіч, адже це багатофункціональна та зручна побутова техніка. Використовуючи її, ви зможете…