Полуниця — одна з найулюбленіших багатьма ягід і її сезон чекають з особливим нетерпінням, щоб не тільки насолодитися нею у свіжому вигляді, але й зробити заготовки. У цій статті ви знайдете прості та смачні рецепти з полуницею, приготувати які зможуть навіть недосвідчені кулінари. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
Полуниця з вершками
Класика жанру — дуже швидко й завжди смачно. Вам знадобиться: 300 г полуниці, 100 мл вершків жирністю 30–35%, цукор за смаком.
- Полуницю промити й дати обсохнути.
- Дрібні ягоди можна залишити цілими, великі — нарізати половинками або четвертинками.
- За допомогою міксера чи блендера з потрібною насадкою вершки збити з цукром до консистенції щільної піни.
- Викласти десерт у відповідну скляну ємність, чергуючи шари полуниці та вершків.
Важливо: попередньо охолоджені вершки збиваються легше.
Можна полегшити собі завдання й використовувати вже готові збиті вершки в балоні — їх досить просто видавати на полуницю зверху або так само чергувати шарами з ягодами.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Фасовка | 250 г |
Країна-виробник | Венгрия |
Полуничний лимонад
Додавання полуниці в літній освіжаючий напій додасть йому яскраві ягідні нотки. З інгредієнтів беремо 2 лимони, 200 г полуниці, 200 мл звичайної води, 2 л газованої води, 150 г цукру, гілочку м’яти.
- Приготувати сироп: довести до кипіння 200 мл звичайної води і розчинити в ній цукор.
- Не зчищаючи цедру, нарізати лимон часточками, прим’яти, щоб цитрус пустив сік, і кинути на дно глечика, в якому буде подаватися лимонад.
- Залити лимони ще гарячим сиропом, щоб прибрати з них гіркоту і дати лимонну кислоту та цукрової солодощі гарненько з’єднатися.
- Коли сироп охолоне, закинути в глечик помиту і нарізану полуницю, листочки м’яти. Для більш насиченого аромату і смаку м’яту можна трохи розтерти пальцями.
- Залити всі інгредієнти газованою водою, за бажанням додати кубики льоду.
Оптимально додавати ягоду в лимонад великими шматочками — розрізану слайсами, половинками або четвертинками. Якщо полуницю перебити в пюре або пом’яти виделкою, у лимонаді буде плавати багато її волокон, що подобається не всім. Якщо ж ягоди залишити цілими, вони не зможуть повною мірою віддати напою свій смак.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Обсяг глечика | 1,8 л |
Кількість і обсяг склянок | 7 шт по 310 мл |
Полуниця в шоколаді
Максимально простий десерт, який прикрасить будь-який стіл. Візьміть 1 кг полуниці, кілька плиток шоколаду без добавок і різні посипання для декору: кокосова стружка, подрібнені горіхи, кондитерська посипання. Щоб десерт був і на вигляд, і на смак більш різноманітним, використовуйте не один вид шоколаду, а асорті з білого, чорного й молочного.
- Полуницю промити і добре висушити, розклавши на паперовому рушнику. Плодоніжки не відривати.
- Поламаний на дрібні шматочки шоколад висипати в глибоку піалу та розтопити на водяній бані. Якщо використовується кілька видів шоколаду, кожен з них розтоплюється в окремій ємності.
- Коли шоколад повністю розплавився, його необхідно зняти з вогню і приступити до умочуванням полуниці: взяти ягоду за «хвостик», занурити повністю або наполовину в шоколадну суміш, вийняти і покласти на блюдо, застелене пергаментом. Можна по черзі занурювати полуницю спочатку в один, а потім в інший вид шоколаду, робити бризки чорного шоколаду на білому і навпаки – вітаються будь-які експерименти.
- Поки шоколадний шар ще липкий, декоруємо ягоди й відправляємо в холодильник для застигання.
Чим більші ягоди, тим простіше їх вмочати в шоколад. Також для зручності ягоди можна наколоти на дерев’яні зубочистки або пластикові шпажки.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Чорний шоколад з домішками |
Країна-виробник | Україна |
Сорбет
Якщо ви не любите класичне морозиво або чутливі до лактози, а холодних десертів все ж хочеться, рекомендуємо приготувати сорбет. І полуниця в якості його ключового інгредієнта підходить ідеально. Вам знадобиться 300 г свіжих ягід, 1 лимон, 75 г цукру, 25 мл води, м’ята для прикраси.
- Помиті і очищені від «хвостиків» ягоди нарізати тонкими часточками.
- Викласти в ємність і засипати цукром, влити вичавлений з лимона сік і 25 мл води.
- Залишити на 10-15 хвилин, щоб ягоди зацукрувати і пустили сік.
- Блендером подрібнити всі інгредієнти до однорідної консистенції пюре. При бажанні пюре можна додатково протерти через сито.
- Вилити в широку ємність, зручну для перемішування, і відправити на годину в морозилку.
- Дістати ємність і перемішати вміст, щоб зруйнувати застиглі шматочки льоду.
- Знову відправити у морозилку і повторити процедуру з перемішуванням ще кілька разів з інтервалами в 1-2 години.
- З добре застиглого сорбета сформувати кульки, використовуючи звичайну столову ложку або спеціальну для морозива. При подачі прикрасити листочками м’яти.
Не варто ігнорувати регулярне перемішування — тоді ваш сорбет вийде ніжним, без жорстких крупинок льоду.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Діаметр | 40 мм |
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Крамбл
Це ідеальна літня випічка з мінімумом тіста і щедрою ягідної начинкою. А головне – його легко готують навіть ті, хто не сильно дружить з тестом. Беремо 300 г полуниці, 100 г борошна, 70 г вершкового масла, 50 г цукру, пакетик ванільного цукру, дрібку солі.
- Миті ягоди повністю висушити природним шляхом або за допомогою паперових рушників, видалити у них плодоніжки.
- Розрізати ягоди на 2 або 4 частини і викласти на дно форми для випікання, попередньо змащену вершковим маслом.
- Борошно, цукор, сіль і ванільний цукор розім’яти з маслом до утворення пісочної крихти. Зробити це можна вручну, в чаші блендера або кухонного комбайна.
- Присипати отриманої крихтою полуницю, розподіляючи рівномірним шаром.
- Відправити на 20-30 хвилин в розігріту до 180–200° духовку. Поява золотистої скоринки свідчить про готовність крамбль.
Для цікавішого смаку й аромату до пісочної крихти можна додати кокосову стружку, мигдальні пластівці, подрібнені горіхи.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Діаметр | 28 см |
Матеріал | Жароміцне скло |
Полуничні заготовки
Заготівля ягід у сушеному, в’яленому, замороженому або консервованому вигляді — відмінна можливість насолоджуватися полуничним смаком і ароматом в період, коли свіжа ягода вже відійшла, а до наступного врожаю ще далеко.
Чипси з полуниці
Полуничні чіпси гарні як самостійний перекус, натуральна ароматична і смакова добавка до чаю, прикраса для десертів. Приготувати їх можна в духовці або спеціальній сушарці.
Сушимо в духовці:
- нарізаємо помиті ягоди без «хвостиків» пластинами завтовшки близько 2 мм;
- рівномірно розкладаємо на деко, застелене пергаментом;
- відправляємо в духовку, розігріту до не більше 100°;
- якщо немає режиму конвекції, дверцята залишаємо злегка прочиненими.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електричний |
Загальний об’єм | 66 л |
Сушимо в сушарці:
- нарізаємо помиті ягоди без «хвостиків» пластинами завтовшки близько 2 мм;
- рівномірно розкладаємо на піддоні;
- сушимо при низьких температурах близько 45–50°.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 450 Вт |
Загальний об’єм | 17,5 л |
В обох випадках ягоди повинні повністю втратити вологу й стати абсолютно сухими. У духовці на це піде близько 3 годин, у сушарці — близько 5. Якщо чіпси погано просушити, вони можуть запліснявіти.
Зберігати їх слід у щільно закритій ємності, щоб вони не відсиріли й залишалися хрусткими.
Заморожена полуниця
Залежно від якості ягід їх можна заморозити декількома способами і використовувати для різних цілей. Але підготовка для всіх однакова – ретельно миємо, даємо обсохнути, позбавляємо від плодоніжок.
- Цілі щільні ягоди є сенс заморозити цілком – розкласти по спеціальним пакетам для заморозки або герметично закривається судочки. Бажано робити це акуратно, щоб полуниця не пом’ялися. Таку заготовку можна використовувати як начинку в пирогах і вареники, варити компот, просто їсти зі сметаною і цукром.
- Дрібну і прим’яту полуницю також не варто списувати з рахунків. Її можна заморозити у вигляді подрібненого пюре – перебити в блендері й розлити по пакетам або судочкам. Вона відмінно підійде для приготування топінгів, вітамінних морсів.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Клас енергоспоживання | А+ |
Загальний об’єм | 270 л |
Варення
Класичний рецепт полуничного варення з цілими ягідками. Для його приготування необхідно всього два інгредієнти в пропорції 1:1 – кілограм полуниці і кілограм цукру.
- Попередньо помиту і очищену від плодоніжок ягоду помістити в каструлю.
- Засипати зверху 400-500 г цукру і залишити на кілька годин, щоб полуниця пустила сік.
- Утворений сік злити в іншу каструлю, трохи підігріти і розчинити в ньому решту цукру.
- Отриманим сиропом залити залишилися в першій каструлі ягоди, довести до кипіння, зняти пінку, проварити протягом 5 хвилин і дати охолонути протягом декількох годин.
- Знову поставити на вогонь, проварити протягом 5 хвилин і знову остудити. Повторити цей процес ще три рази.
- Гаряче варення розлити в попередньо стерилізовані банки, закрити кришками, дати охолонути і відправити на зберігання – в холодильник або прохолодне приміщення.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Маса | 380 г |
Країна-виробник | Турція |
В’ялена полуниця
Для приготування полуничних цукатів доведеться трохи попрацювати, але результат того вартий – він сподобається всім ласунам. Для приготування вам знадобиться 1 кг свіжих ягід, 800 г цукру і 250 мл води.
- Перший етап підготовки схожий на приготування варення: помиті і почищені ягоди засипати частиною цукру, дати їм час пустити сік, злити його.
- Цукор, що залити водою, поставити на вогонь, домогтися повного розчинення і засипати в отриманий сироп відокремлені раніше від соку ягоди.
- Полуниця має проваритися в сиропі на маленькому вогні протягом 10 хвилин.
- Після каструлю зняти з вогню, акуратно витягнути ягоди на друшляк, дати їм добре охолонути, а сиропу повністю стекти.
- Розкласти солодкі ягоди на піддоні сушарки так, щоб вони не торкалися одне одного.
- Сушити при температурі 60-70°, періодично перевертаючи. Процес може зайняти близько 10 годин.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Сухі фрукти |
Країна-виробник | Україна |
Підв’ялену полуницю зберігають в сухий, щільно закритій тарі в прохолодному місці. У холодильник поміщати не потрібно. Заготовлена таким спосіб ягода відмінно замінює цукерки, може використовуватися як прикраса в десертах.
Також за темою:
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів