Допомога новачку Сад і город Статті Туризм UA

Порівняння мангала та гриля

Поїздки «на шашлики» чи барбекю-вечірки — такий вид дозвілля люблять, напевно, всі. Подібний відпочинок немислимий без веселої компанії, соковитого м’яса або риби, різноманітних овочів, і, звичайно ж, мангала або гриля. Сьогодні поговоримо про те, чим відрізняється мангал від гриля, і що з цього краще вибрати, щоб радувати себе та своїх близьких смачними стравами на відкритому вогні. Час прочитання — 10 хвилин.

В МАГАЗИН

Що таке гриль, мангал і барбекю — розбираємося в термінології

Пропонуємо трохи розібратися в термінах, які часто можуть вводити в оману. Отже, мангали й грилі — це пристрої для готування продуктів. А ось барбекю — це спосіб готування на відкритому вугіллі. Тому будь-який мангал, по суті, дозволяє приготувати барбекю. Так само, як і гриль без кришки перетворюється на більш наворочений мангал для барбекю. Такі грилі без кришки так і називаються — грилі-барбекю.

Сравнение мангала и гриля - Esbit
Гриль складаний Esbit BBQ300S
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Складаний (переносний) гриль
Тип палива На твердому паливі
Додатково Матеріал – нержавіюча сталь, вага – 2,4 кг

Особливості мангала

Мангал — найзвичніший та найпоширеніший у наших краях пристрій для приготування їжі на вугіллі. Класичний мангал оснащується прорізами для зручного встановлення й обертання шампурів. Ширина мангалів, як правило, фіксована, під розмір шампурів, а от довжина може бути різноманітна. Найкомпактніші мангали вміщають п’ять шампурів, а найбільші — двадцять і більше.

Сравнение мангала и гриля - MOUSSON
MOUSSON PROMETEO Q 10 V
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Складаний (переносний) мангал
Тип палива На твердому паливі
Додатково Регульована висоти решітки-гриль, вороніння, додаткові ручки, маса – 17 кг

Конструкція мангалів

Конструктивно мангали можна розділити на кілька класів, що відрізняються як матеріалом виготовлення, так і форматом, який забезпечує зручність використання в різних умовах.

Найпростіші й недорогі мангали — переносні. Вони являють собою легку розбірну конструкцію, найчастіше з алюмінію або тонкої сталі. Переносні мангали недовговічні й погано зберігають тепло. Утім, можливість компактно упакувати такий мангал і взяти його із собою на пікнік із лишком компенсує всі його недоліки.

Сравнение мангала и гриля - Мангал разборной UaStal
Мангал розбірний UaStal “Стандарт” зі змінними ніжками
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Складаний (переносний) мангал
Тип палива На твердому паливі
Додатково Маса – 10,1 кг, місткість – 13 шампурів

До переносних мангалів також можна віднести так звані похідні мангали. Повноцінними мангалами вони не є та являють собою тільки розкладну підставку для шампурів без самої жаровні. Вони дуже прості й бюджетні, так і в зібраному вигляді за розміром вони не більше, ніж пара шампурів. Готувати їжу на них вийде тільки в безвітряну погоду. Утім, для похідника компактні габарити й мала вага — найголовніші параметри.

Сравнение мангала и гриля - Time Eco
Мангал Time Eco JR002
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Складаний (переносний) мангал (рамка)
Місткість шампурів 6 шампурів, у комплекті

Для використання вдома й на дачі найкраще підійде стаціонарний мангал. Це класичний і найзручніший варіант. Конструкція його нерозбірна, а маса і габарити не дозволять брати його з собою на пікніки. Подібні мангали виготовляють з товстої сталі або чавуну, щоб забезпечити оптимальну тепловіддачу. Термін служби у них вимірюється роками, навіть якщо він зберігається просто на вулиці. Серед варіантів виконання можна натрапити як на звичні (на ніжках), так і на пересувні, на коліщатках. Останні зручніші в користуванні, оскільки навіть самому переставити такий мангал не складе труднощів. Пересувні мангали часто оснащуються різноманітними поличками й підставками. Дуже зручно, коли є куди поставити миски з їжею й приправами.

Сравнение мангала и гриля - Мангал стационарный Daddy Smoke
Мангал стаціонарний Daddy Smoke (на 12 шампурів)
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Стаціонарний мангал
Тип палива На твердому топливі
Додатково Маса — 32 кг, матеріал – сталь, товщина стінок – 3 мм

Детальніше про матеріали

Матеріалів, з яких виготовляються мангали, безліч, але найпопулярнішим є сталь — відносно легкий і дешевий матеріал. Варто відзначити, що мангали з тонкої листової сталі служать недовго, оскільки схильні до корозії і деформації від високих температур. Мангали із сталевих листів 4–6 мм можуть служити десятиліттями, але компактними й легкими їх ніяк не назвеш.

Менш популярні у нас мангали з чавуну. У них жар від вугілля поширюється найрівномірніше, до того ж такі мангали довше інших утримують тепло. Чавунні мангали важкі і нерозбірні й доступні тільки в стаціонарному оформленні.

Серед переносних мангалів найдоступніші алюмінієві. Вони досить легкі й не схильні до корозії. Довговічними, втім, їх теж не назвеш, оскільки алюміній деформується й прогорає від високих температур.

Зовсім рідкісний тип мангалів — керамічний. Такі моделі зберігають тепло навіть краще чавунних, але мають досить високу вартість. Зовнішній вигляд керамічних мангалів нікого не залишить байдужим, деякі з них — просто витвір мистецтва. Єдиний недолік — крихкість. Розбити подібний мангал можна просто з необережності, і відновленню, як правило, він вже не підлягає.

Гриль: чим він крутіший за мангал

Вугільні грилі-барбекю в наших широтах не особливо поширені. А дарма, адже вони — дуже гідна заміна класичного мангалу, так би мовити, його якісний апгрейд. За допомогою грилів можна готувати їжу безліччю способів, що допоможе розвинути вашу кулінарну творчість і здивувати друзів незвичайними рецептами.

Тління вугілля в грилі плавно регулюється засувками для поддува повітря, до того ж легко змінюється відстань між вугіллям і гратами для продуктів. Грилі мають систему очищення від попелу, так званий зольник. У цілому пристрій гриля, скоріше, нагадує пристрій класичної печі з усіма її перевагами. Гриль дозволяє не тільки приготувати їжу на жару, а й закоптити її, наділяючи блюдо непередаваними ароматами. Грилі потребують менше вугілля для готування, ніж класичний мангал, і до того ж мають кришку, що дозволяє розподіляти тепло з усіх боків, а не тільки знизу.

Сравнение мангала и гриля - Гриль угольный
Гриль вугільний Easy Camp Adventure Grill Green
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Переносний гриль
Тип палива На твердому паливі (вугілля)
Додатково Вага – 2,4 кг, діаметр чаші – 36 см, складні ніжки

Конструкція грилей

Як і мангали, грилі поділяють на мобільні й стаціонарні, але з деякими габаритними поправками. Так, мобільний гриль рідко буде менше добротного стаціонарного мангалу як за вагою так і за розмірами. Мобільний найчастіше він лише тому, що оснащений коліщатками для транспортування в межах вашої ділянки. Взяти його із собою на пікнік можна, але лише володіючи великим завзяттям і солідним багажним відділенням в автомобілі. Хоча існують й компактніші моделі, які без проблем можна брати із собою на відпочинок.

Стаціонарні грилі взагалі являють собою цілі системи з безліччю поверхонь для готування продуктів. Такі пристрої вже більше нагадують міні-кухні з усім необхідним інструментарієм. Мобільні грилі найчастіше виготовляються зі сталі, а стаціонарні можуть навіть викладатися з цегли й каменю.

Сравнение мангала и гриля - Daddy Smoke бочка
Бочка Daddy Smoke
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Стаціонарний гриль
Тип палива На твердоум паливі
Додатково Вага – 25 кг

Типи грилей за видом палива

На відміну від мангалів, грилі, залежно від конструкції, можуть працювати на різноманітному паливі. Найпоширеніші типи — вугільні, електричні, дров’яні та газові грилі. Зупинимося на кожному виді детальніше.

Вугільний гриль

Грилі, що працюють на деревному вугіллі, тому самому, який продається на будь-який автозаправці та в будь-якому супермаркеті, найпопулярніші. Насамперед через доступність самого вугілля. До того ж подібні грилі швидко приходять у бойову готовність — досить розпалити вугілля й можна готувати будь-які страви. Використовувати дрова в таких грилях не дуже правильно, тому що відкритий вогонь легко деформує його тонкі стінки. Подібні грилі оснащуються зольником, куди потрапляють відходи тління вугілля. Така конструкція дозволяє томити або коптити продукти протягом довгих годин, не побоюючись за чистоту й температуру вугілля.

Вугільні грилі в більшості випадків обладнані кришкою з регулюванням відтоку повітря, що, разом із піддувалом, дозволяє плавно регулювати температуру всередині гриля. Також подібна конструкція забезпечує мимовільну конвекцію всередині гриля, дозволяючи готувати продукти швидше й домагатися рівномірної скоринки з усіх боків.

Сравнение мангала и гриля - Гриль угольный Weber
Гриль вугільний Weber Classic Kettle 47 см, чорний
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Стаціонарний гриль з колесами
Тип палива На твердому паливі (вугілля)
Додатково Матеріал корпусу, кришки – жароміцна сталь, покрита порцелянової емаллю, термометр в кришці, жаровідсикач на ручці, вентиляційна заслінка і піддон для золи з алюмінію

Дров’яний гриль

Грилі, що використовують в якості палива дрова, часто викладаються з цегли або каменю, але є й сталеві важкі моделі. Подібні грилі, звичайно ж, можуть працювати й на вугіллі. Найчастіше такі грилі використовуються тільки для приготування барбекю, оскільки не мають верхньої кришки для конвекції повітря. На відміну від стаціонарних мангалів, побудовані дров’яні грилі мають кілька ярусів для розміщення продуктів при готуванні. У силу габаритів і конструкції, дров’яні грилі іноді поєднують у собі функцію вуличного каміна. Часто їх будують в центрі альтанки, для зігрівання осінніми вечорами й неспішного готування.

Сравнение мангала и гриля - HOLLA GRILL
SmokeHouse (барбекю) HOLLA GRILL чорний
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Стаціонарний гриль
Тип палива На твердому паливі
Додатково Маса – 70 кг, матеріал корпусу – вуглецева сталь, покриття – жаростійкий емаль

Електрогриль

Досить популярні електричні грилі, які володіють деякими особливостями. По-перше, сама конструкція електричних грилів компактніше, насамперед через відсутність зольника. Він там просто не потрібен, адже немає й продуктів горіння. По-друге, такі грилі набагато чистіші, знову ж таки, там нічому утворювати сажу. Ну, і, по-третє, наявність електрики дозволяє розмістити в деяких моделях обертовий рожен або встановлювати на них посуд для готування.

Сравнение мангала и гриля - Tristar
Tristar BP-2986 (5 in 1)
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Переносний гриль
Тип палива Електричний
Додатково Маса — 5 кг, антипригарне покриття жарильної поверхні, можна використовувати як електроплиту (у комплекті є сковорода, сковорода-вок, ківш та ємність для фондю)

Електричні грилі універсальні й можуть бути як мобільними, так і стаціонарними. Крім класичних електричних грилів існують і грилі контактні. В останніх використовують дві розпечені поверхні, між якими розташовують продукти. Контактні грилі найкомпактніші серед інших і дозволяють приготувати їжу в найкоротші терміни. До того ж з їх допомогою можна добитися рівномірної хрусткої скоринки з обох боків. Найчастіше їх купують для використання в приміщенні та на кухнях і сьогодні вони користуються завидною популярністю.

Сравнение мангала и гриля - Tefal
Гриль Tefal GC712D34
КУПИТИ
Параметри Характеристики
Тип Контактний настільний гриль
Тип палива Електричний
Додатково Підстроювання по висоті продукту, автоматичний сенсор приготування, кут нахилу панелі 7°, індикатор ступеня підсмажування, функція збереження їжі теплою, ручний режим (4 рівня температури), режим для приготування заморожених продуктів, 6 автоматичних програм (бургер, птиця, стейк, паніні/сендвічі, риба, свинина/сосиски/баранина), знімні панелі та лоток для стікання жиру можна мити в посудомийній машині

Газовий гриль

Ще один досить рідкісний тип грилів — газовий. Рідкісний він, утім, тільки для більшості любителів готування на природі. На професійних кухнях такі грилі набули великого поширення. Газові грилі, як й електричні, можуть бути як класичними, так і контактними. Та й золи вони, звичайно ж, не залишають. Існують і мобільні версії газових грилів, які можна підключити до похідного газового болону й використовувати на природі. Варто відзначити, що запаху димку в газовому грилі добитися не вдасться, все-таки це нішеві пристрої, які створені для використання на ресторанних кухнях.

Так що ж краще?

Підводячи підсумки, складно не помітити, що за всіма параметрами грилі перевершують мангали. Вони функціональніші й дозволяють не тільки готувати барбекю (з чим, власне, справляється і будь-який мангал), але й коптити та готувати соковитіші та різноманітніші страви під закритою кришкою. За рахунок регулятора піддуву повітря, можна регулювати температуру й швидкість приготування, що дозволяє експериментувати з рецептами і досягати ідеальної прожарювання.

Єдиний суб’єктивний недолік грилів — це вартість. Він обійдеться дорожче, але можливості його значно ширше. Якщо ви часто збираєтеся в колі близьких на дачі або вдома, і любите готувати страви на відкритому вогні, то саме гриль дозволить вам урізноманітнити улюблене меню. Щоправда, як похідний варіант гриль не дуже підходить, тому в цьому випадку переносні мангали рятують ситуацію.

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано