Віскі можна за правом назвати одним із найпопулярніших алкогольних напоїв у світі. А ще віскі є основою для багатьох коктейлів, більшість з яких плавно перекочувала в розряд класичних і потрапила в офіційний список коктейлів Міжнародної асоціації барменів. Сьогодні поговоримо про коктейлі на основі віскі, які елементарно готуються вдома. Час прочитання — 8 хвилин.
Зміст
Віскі з колою
Найвідомішим коктейлем із віскі у світі за правом може називатися напій із нехитрою назвою «Віскі з колою». За непідтвердженими даними, цей коктейль став популярний у 1960-і завдяки легендарним «The Beatles», але це не точно. «Віскі з колою» зобов’язаний своєю популярністю не тільки через використання простих і доступних інгредієнтів, а й завдяки способу приготування — для цього не знадобиться ніякий барний інструмент.
У класичному дозуванні пропонують змішувати інгредієнти в пропорції 1:1, але так вийде досить міцний напій, який можна назвати більше чоловічим. У полегшеній версії коктейлю, яку ми й наведемо нижче, зазвичай застосовують пропорцію 1:3.
Інгредієнти:
- віскі — 50 мл;
- кола — 150 мл;
- лід;
- часточка лимона або гілочка м’яти для прикраси.
Склянку типу “хайбол” (висока) або “олд фешн” (низька) наповнюємо льодом до верху. Вливаємо віскі, а потім — охолоджену колу. Подається напій зазвичай із коктейльної трубочкою.
Бармени рекомендують використовувати для цього коктейлю віскі середньої цінової категорії, а дорожчі напої (односолодові віскі або з великим терміном витримки) приберегти для неспішного потягування в чистому вигляді, оскільки кола «з’їсть» усі складні смакові ноти. Багато хто з профі вважає, що найкращою базою для цього коктейлю є Jack Daniel’s. До речі, якщо в рецепті замінити колу на яблучний сік, можна отримати ще один популярний коктейль — «Яблучний Джек».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бленд |
Комплектація | Віскі 0,7 л, 2 склянки, подарункова коробка |
Виробництво | США (штат Теннесі) |
«Віскі сауер»
Ще один дуже поширений коктейль на основі віскі — це «Віскі сауер». Перша документальна згадка про цей напій датується ще 1870 роком. Взагалі сауери (від англ. Sour — кислий) — це ціла колекція коктейлів, обов’язковими інгредієнтами яких є міцна алкогольна основа, свіжовичавлений лимонний сік і цукровий сироп. І найвідоміші з них — «Дайкірі», «Кайпірінья», «Сайдкар» і «Маргарита». У цих напоїв хоч і є загальноприйняті пропорції, але регулювати ступінь кислоти та солодкості можна на свій смак, збільшуючи частку соку цитрусових або підсолоджувача.
Інгредієнти:
- бурбон — 45 мл;
- лимонний сік — 30 мл;
- цукровий сироп — 15 мл;
- білок яйця — 1 шт (або яєчний порошок за смаком);
- часточка апельсина/лимона або коктейльна вишня для прикраси.
Перш ніж перейти до приготування «Віскі сауер», зупинимося на одному з інгредієнтів – на цукровому сиропі. Він часто присутній в рецептах коктейлів, тому багато рекомендують використовувати готовий сироп, але можна приготувати його самостійно. Для цього потрібно взяти цукор і воду в пропорції 1: 1 (тобто на 100 г цукру беремо 100 мл води), довести до кипіння і варити до повного розчинення цукру. У коктейлях використовується виключно холодний (кімнатної температури) сироп, тому подбати про його приготуванні варто заздалегідь.
Готується коктейль просто. Бурбон, сироп, лимонний сік і білок ретельно збиваються в шейкері та виливаються в наповнений льодом стакан типу “олд фешн”. За бажанням можна прикрасити напій коктейльної вишнею, часточкою апельсина або лимона, або ж тертої цедрою.
До речі, існує альтернативний рецепт для тих, хто не дуже любить солодке. Коктейль «Віскі Сауер ориджинал» готується аналогічно, але складається тільки з віскі, лимонного соку й льоду.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бурбон |
Термін витримки | 4 роки |
Виробництво | США (штат Кентуккі) |
«Хрещений батько»
Точна історія появи цього коктейлю не відома, але, за легендою, цей напій був фаворитом Марлона Брандо, який зіграв Віто Корлеоне в культовому фільмі «Хрещений батько», якому коктейль і зобов’язаний своєю назвою. А, може, це був просто маркетинговий хід, але історія замовчує. Коктейль примітний тим, що міцність віскі розбавляється солодкістю та м’яким мигдальним ароматом лікеру.
Інгредієнти:
- віскі — 35 мл;
- лікер «Amaretto» — 35 мл;
- лід;
- цедра лимона або апельсина.
Склянка “олд фешн” наповнюється льодом, потім у нього виливається віскі і мигдальний лікер. За бажанням можна перемішати інгредієнти методом пральні (перемішування напою в бокалі, наповненому льодом, барною ложкою). Прикрасити можна цитрусової цедрою.
До речі, якщо замінити віскі горілкою, отримаємо коктейль «Хрещена мати», який, згідно з легендою, придумала жінка-бармен як більш м’яку альтернативу «Хрещеного батька». А якщо замість віскі використовувати бренді, вийде коктейль «Французький зв’язковий».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бленд |
Виробництво | Шотландія |
«Манхеттен»
Коктейль «Манхеттен» — це класика, яку, як і віскі з колою, можна зустріти в меню більшості барів. На рахунок його походження до цих пір ведуться суперечки. Одні стверджують, що коктейль був створений в барі «Manhattan Club» в 1874 році (звідки, власне, і назва напою), інші приписують створення «Манхеттена» в 1875 році леді Рендольф Черчилль, матері Вінстона Черчілля. Так чи інакше, а коктейль відомий вже майже півтора століття.
Інгредієнти:
- віскі — 50 мл;
- червоний вермут — 25 мл;
- біттер «Angostura» — 1–2 краплі;
- лід;
- коктейльна вишня для прикраси.
Усі інгредієнти вливаються в барний стакан з льодом, перемішуються барною ложкою і переливаються в охолоджену коктейльну чарку. Прикрасити напій можна вишнею. Взагалі у цього коктейлю багато варіацій. Так, наприклад, в «Сухому Манхеттені» червоний солодкий вермут замінюється сухим, а в рецепті «Ідеальний Манхеттен» використовується в рівній пропорції червоний і сухий вермути.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Односолодовий |
Виробництво | Ірландія |
«Іржавий цвях»
Ще один класичний коктейль у нашому списку — «Іржавий цвях». Це досить міцний напій, який готується з двох 40-градусних інгредієнтів – скотча й легендарного лікеру «Drambuie» одного з найміцніших лікарів. До речі, готується цей лікер на основі віскі 15-17 років витримки з додаванням меду і ароматних трав.
Незважаючи на те, що коктейль найімовірніше був відомий раніше, популярність він отримав в 1963 році завдяки нью-йоркській вечірці «Rat Track», гостями якої зазвичай були голлівудські зірки.
Інгредієнти:
- віскі — 45 мл;
- лікер «Drambuie»— 25 мл;
- лід;
- цедра лимона для прикраси.
Готується коктейль по аналогії з «Хрещеним батьком». У склянку олд фешн, наповнений льодом, по черзі вливаються інгредієнти і перемішуються барною ложкою. Прикрасити лимонною цедрою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бленд |
Термін витримки | 5 років |
Виробництво | Шотландія |
Кава по-ірландськи
На ряду з глінтвейном кава по-ірландськи відноситься до найпоширеніших зігріваючих коктейлів на основі алкоголю. Власне, його поява до цього і зводилося – в Ірландії в 30-40-х роках минулого століття їм відігрівали пасажирів, які добиралися через Атлантику на «водних літаках». Гідролітаки не відрізнялися особливим комфортом і навіть банальної ізоляцією, тому, перетинаючи океан на такому транспорті, мандрівники сильно замерзали. А вже роками пізніше ірландська кава не тільки став зустрічатися в багатьох барах світу, але і потрапив в список офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів у категорії «Сучасна класика». До речі, якщо в рецепті кави по-ірландськи замінити віскі на ром, вийде коктейль «Фарисей».
Інгредієнти:
- віскі — 40 мл;
- гаряча чорна кава (еспресо чи американо) — 80 мл;
- цукор — 1 ч. л.;
- збиті вершки — 30 мл.
В ідеалі для приготування канонічного ірландського кави потрібно збити охолоджені вершки безпосередньо перед приготуванням, але для спрощення завдання можна використовувати збиті вершки в балонах, які продаються в багатьох супермаркетах. Заварюємо каву (бажано використовувати арабіку) звичним способом. Обдаємо келих для ірландського кави окропом, щоб зігріти його, вливаємо кави і розчиняємо в ньому цукор. Потім вливаємо віскі і прикрашаємо напій шапкою зі збитих вершків.
Є ще варіант приготування холодного ірландського кави. В цьому випадку інгредієнти залишаються ті ж, змінюється лише приготування. Так, в готовому кави розчиняється цукор і остуджують до кімнатної температури, а в келих перед «збором» коктейлю кладуть кілька кубиків льоду.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бленд |
Виробництво | Ірландія |
«Ірландська автомобільна бомба»
Цей коктейль із досить довгою назвою відноситься до коктейлів «Глибинна бомба». Фішка цих коктейльних напоїв полягає в тому, що чарка з міцним алкоголем опускається в келих із пивом. Точне походження коктейлів такого типу не відомо, але подейкують, що перші документальні згадки про них з’явилися ще в 30-ті роки ХХ століття. Відсилання до Ірландії в назві коктейлю походить від інгредієнтів, з яких він зазвичай готується — стаута (темного пива) «Guinness», віскі «Jameson» і лікеру «Baileys Irish Cream». При цьому в самій Ірландії до цього напою відносяться зі скепсисом і не дуже люблять, коли його замовляють у барі.
Інгредієнти:
- ірландсикий віскі — 30 мл;
- лікер «Baileys» — 30 мл;
- темне пиво (краще ірландський стаут) — 200 мл.
Пивний келих наполовину наповнюється пивом. У класичну чарку для шотів наливається віскі та лікер. Можна укладати інгредієнти пошарово (спочатку віскі, а потім по ложечці акуратно влити лікер), а можна не морочитися і змішати їх. Після цього чарка акуратно опускається в келих з пивом. Подібні коктейлі рекомендується випивати залпом, тому зловживати «Глибинними бомбами» точно не варто.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Бленд |
Виробництво | Ірландія |
«Old fashioned»
Якщо ми говоримо про коктейлі з віскі, то не згадати «Old fashioned» було б непростимо. Цей класичний напій став відомий ще в 1830-х. Рецептура зазнавала різні зміни, бармени-експериментатори додавали в нього спеції і замінювали деякі інгредієнти, проте основа залишалася і залишається незмінною – це віскі, цукор і біттер.
Інгредієнти:
- віскі — 45 мл;
- бітер (в ідеалі «Angostura») — 1-2 капли;
- сахар-рафинад — 1 кубик;
- содова або чиста вода — 10 мл;
- лід;
- коктейльна вишня або часточка апельсина для прикраси.
На дно склянки “олд фешн” (до речі, свою назву келих отримав саме завдяки цьому коктейлю) укладаємо кубик цукру, просочуємо його біттером і додаємо воду або содову. Розчиняємо цукор за допомогою ложки або мадлера. Наповнюємо склянку льодом, додаємо віскі і прикрашаємо вишнею або часточкою апельсина.
Щоб зробити коктейль м’якше, можна додати більше содової. З іншого боку, багато хто стверджує, що содова псує смак класичного напою і пропонують взагалі не використовувати ні «шипучку», ні воду, не розбавляючи смак хорошого віскі. Для того, щоб зрозуміти яка версія «Old fashioned» ваша, варто спробувати кілька варіантів приготування і вибрати свого фаворита.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Односолодовий |
Виробництво | Ірландія |
Також за темою: