Мультиварка вже давно зайняла почесне місце на наших кухнях. Але набір функцій, якими ми користуємося в ній на постійній основі, зазвичай скромний, а мультиварка — пристрій все-таки багатофункціональний. Сьогодні ми поговоримо про її менш очевидні, але досить цікаві можливості, які допоможуть зробити меню різноманітнішим, а процес готування — зручним. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
Вистоювання дріжджового тіста в мультиварці
У будь-якому рецепті дріжджового тіста після підготовки всіх необхідних інгредієнтів є обов’язковий пункт залишити опару в теплому місці на 30–60 хвилин. Це потрібно для того, щоб активувати дріжджі й тісто почало підходити. Оптимальна температура для вистоювання становить 35–40°С, саме в цьому температурному режимі дріжджі найактивнішы.
Залишити ємність з тістом біля батареї або біля плити під час готування — метод не дуже ефективний, оскільки температура, найімовірніше, буде нижчою за необхідну й процес вистоювання може затягнутися. А використання для цього духовки без термостата здатне все зіпсувати — за температури понад 45–50°С дріжджі припиняють життєдіяльність.
У цьому разі на допомогу приходить мультиварка. Для вистоювання тіста варто використовувати режим “Йогурт” (на цій програмі мультиварка підтримує температуру 38–40°С) або ручний режим (він часто називається “Мультикухар“), де можна виставити необхідну температуру та час роботи самостійно. А щоб опара не чіплялася до чаші, дно можна застелити пергаментним папером або змастити олією. У Мережі можна знайти рекомендації, що для вистоювання підходить і функція підігріву, проте її краще не використовувати, оскільки для розігріву страви дно мультиварки нагрівається до 60–70°С, що згубно позначиться на опарі, а низ може почати пропікатися.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 750 Вт |
Кількість програм | 37 |
Додатково | Мультикухар, регулювання t від 40°С до 160°С |
Розморожування продуктів
Усі господині знають, що природне розморожування м’яса, риби чи інших продуктів — це тривалий процес. І іноді часу на очікування катастрофічно не вистачає. Щоб форсувати «подію», багато хто використовує мікрохвильову піч із функцією розморожування — це швидко й зручно. Але якщо її немає, із цим завданням чудово впорається мультиварка.
У багатьох моделях передбачено режим «Розморожування» за замовчуванням. Але якщо такої програми немає, є два варіанти як можна без неї обійтися. Можна просто покласти заморожений продукт у чашу мультиварки та ввімкнути низькотемпературний режим — той же “Йогурт” або ручний режим, в якому потрібно задати температуру 30–35°С. Або ж можна розморозити продукти за допомогою пари. Цей спосіб швидший, але в ньому є кілька нюансів. Для розморожування на пару в чашу потрібно залити воду, а зверху встановити кошик-пароварку, в який кладуться заморожені продукти. Кришку при цьому краще не закривати, а мультиварку встановити подалі від кухонних фасадів. В ідеалі — під витяжкою.
Під час розморожування на парі дуже важливо контролювати процес, адже від швидкого розморожування до початку готування один крок. Для рівномірного розморожування перевертайте продукт кожні 3 хвилини, поки він не стане більш м’яким. Якщо в упаковці знаходиться кілька шматків м’яса, що змерзли, через 5–10 хвилин спробуйте відокремити шматки один від одного й розкласти їх по всій площі чаші або пароварки — так розморозка піде швидше. Таким чином, протягом 15–20 хвилин (залежить від об’єму), продукт буде готовий до приготування.

Параметры | Характеристики |
---|---|
Потужність | 1000 Вт |
Кількість програм | 21 |
Додатково | Мультикухар, регулювання t від 40°С до 160°С, мова меню – українська |
Стерилізація
Для стерилізації тари для сезонних заготовок або обробки дитячих пляшечок, сосок і прорізувачів зовсім не обов’язково обзаводитися спеціальними стерилізаторами — тут теж може стати в нагоді мультиварка. Як і в разі розморожування, стерилізацію в ній можна здійснити двома способами — на пару або безпосередньо в чаші.
Для водної стерилізації в мультиварці в чашу та безпосередньо в саму тару (скляні банки для консервації або дитячі пляшечки), що розміщується в чаші, заливається вода. На програмі «Мультикухар» необхідно встановити температуру в 100°С та ввімкнути мультиварку на 40–60 хвилин.
Для стерилізації на пару потрібно заповнити чашу водою на третину, встановити кошик-пароварку, а зверху розмістити банки шийкою вниз. Вмикаємо мультиварку на режимі “На пару” і чекаємо, поки на стінках банки утворяться великі краплі води від пари — це означає, що тара простерилізована. Чим більший обсяг банки, тим більше її потрібно тримати на пару. Так, банкам об’ємом 0,5–1 л зазвичай достатньо 10 хвилин, а ємностям на 2–3 л — до 20 хвилин. Вибираючи варіант із паровою обробкою, мультиварку краще розмістити під витяжкою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 980 Вт |
Кількість програм | 15 |
Додатково | Функція «свій рецепт», регулювання t від 40°С до 160°С, 3D-нагрів |
Мультиварка в ролі фритюрниці
Страви, що приготовлені у фритюрі, нехай і не відносяться до корисних, але іноді так хочеться побалувати себе домашньою картоплею фрі, курячими крильцями в клярі чи пончиками. І, маючи мультиварку, можна обійтися без окремої фритюрниці.
У деяких моделях мультиварок є режим приготування у фритюрі, а в комплекті додається спеціальна сітка для смаження. Але якщо ваша мультиварка цього не передбачає, не біда. У цьому випадку олію можна розігріти на програмі «Смаження» або, за наявності «Мультикухаря», встановити максимальну температуру нагрівання вручну. А замість сітки для швидкого вилучення приготовлених смаколиків можна використовувати пластикову або силіконову шумівку, яка не пошкодить антипригарне покриття.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 900 Вт |
Кількість програм | 17 |
Додатково | Мультиварка-швидковарка, світлодіодний дисплей |
Приготування двох страв одночасно
Кошик-пароварка, яким комплектується більшість мультиварок, може впоратися не тільки з приготуванням на пару, стерилізацією або розморожуванням, але й послужити «другим ярусом» для одночасного приготування двох страв. Так, наприклад, у чаші мультиварки можна готувати гарнір (будь-яку кашу або тушковані овочі), а зверху — котлети, сосиски або просто м’ясо шматочками. Або навпаки: внизу готується м’ясо, а в пароварці — нарізані великими шматками овочі (баклажани, кабачки, перець тощо). Важливо, щоб у страві, яка готується у чаші мультиварки, була рідина. Пар, що утворюється в процесі готування, дозволить швидше та рівномірніше приготувати продукти у верхньому кошику.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 900 Вт |
Кількість програм | 13 |
Додатково | Функція Мастершеф Лайт, регулювання t від 30°С до 180°С із кроком в 1°С, 4-рівневий захист: клапан випуску пари, запірний клапан, температурний запобіжник, датчик надлишкового тиску |
Домашня молочка в мультиварці
Багато хто серед господинь знає, що в мультиварці можна приготувати ідеальний домашній йогурт без будь-яких домішок. Але її також можна використовувати для приготування інших домашніх смаколиків — від сиру до згущеного молока.
Щоб приготувати сир у мультиварці, знадобиться лише 1 л кефіру — за годину готування при 80°С вийде близько 200 г ніжного домашнього сиру. Для отримання домашнього твердого сиру за основу можна взяти сир, молоко, вершкове масло, яйця, харчову соду, а також різні домішки, які допоможуть зробити його ароматнішим — спеції, зелень, в’ялені помідори, горіхи, солодкий перець тощо. Усього пів години у режимі «Молочна каша» та смачний, твердий і, найголовніше, домашній твердий сир готовий.
Ласуни можуть побалувати себе та своїх близьких домашнім згущеним молоком. Для цього знадобиться жирне незбиране молоко, сухе молоко та цукор у пропорції 1:1:1 та 15–30 хвилин приготування на режимі «Суп» або «Тушкування». Любителям топленого молока доведеться набратися терпіння — неповторний аромат і колір молоко набуде за 4–5 годин у режимі «Молочна каша», «Тушкування» або в ручному при 98°С. Зате результат буде в рази смачнішим, ніж у магазинного аналога. Рецептів та варіацій — маса, тому не йогуртом і молочною кашею єдиними.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 750 Вт |
Кількість програм | 16 |
Додатково | Регулювання t від 40°С до 160°С, чаша з шестишаровим антипригарним керамічним покриттям у 2 мм |
Приготування за технологією су-від (Sous vide)
Останнім часом французька технологія су-від набирає все більшої популярності — це спосіб приготування страв при низьких температурах протягом тривалого часу. Так, наприклад, філе індички готується за температури 65°С за 2 години, стейк яловичий medium rare — до 3 годин на 58°С, а свиняча рулька — до 6 годин за температури 70°С. Страви, що готуються таким способом, виходять особливо ніжними й зберігають свої властивості, оскільки не піддаються високій тепловій обробці. Для приготування су-від мультиварка особливо зручна, бо з її допомогою контролювати потрібну температуру простіше, ніж при приготуванні на плиті.
В ідеалі для приготування за технологією су-від знадобиться вакуумний пакувальник. М’ясо, птиця або риба поміщається в герметичний вакуумний пакет, опускається у воду, нагріту до необхідної температури, і готується протягом заданого часу, який залежить від типу продукту та бажаного ступеня готовності. Але в домашніх умовах можна використовувати щільні пластикові пакети із замком Zip Lock або просто обернути продукт у кілька шарів харчової плівки, за винятком попадання повітря та води. Розміщуємо запаковане м’ясо або рибу в чашу з водою, на ручному режимі виставляємо потрібну температуру та час приготування, і за кілька годин насолоджуємось домашньою високою кухнею.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Потужність | 1000 Вт |
Кількість програм | 21 |
Додатково | Регулювання t від 40°С до 160°С, функція швидковарки, чотиришарова чаша, вибір рівня тиску |
Також за темою:
- Як вибрати мультиварку: на що важливо звернути увагу
- Як вибрати мультиварку у 2020
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Пароварка чи мультиварка: яку техніку краще вибрати
- Йогуртниця чи режим йогуртниці в мультиварці
- Як облаштувати кухню
- Як вибрати скороварку: готуємо швидко, смачно, корисно
- Яке покриття краще для мультиварки — тефлонове чи керамічне
- Функції мультиварки: максимум можливостей, мінімум занепокоєння
- «Розумна» техніка: на що здатні смарт-мультиварки сьогодні?
- Топ-10 кращих мультиварок 2019
© Вибираючи варіант із паровою обробкою, мультиварку краще розмістити над витяжкою.
Мабуть, шановні, все ж таки “під витяжкою”.
Авжеж “під”. Євгенія, дякуємо за уважність, виправили!