Categories: Дім і садДопомога новачкуПобутова технікаСтатті

10 смачних страв із бататом

Багато хто чув про батат і неодноразово бачив його в продажу, але пробували далеко не всі. І дуже дарма, бо це не лише дуже смачно, а й корисно. До того ж такий коренеплід дуже простий у приготуванні. Підтвердженням цього стануть 10 смачних страв із бататом, рецепти яких ми зібрали у нашій статті. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Знайомимося з бататом

  • Часто батат називають «солодкою картоплею» за зовнішню схожість бульб та їх смакові якості. Але з біологічної точки зору таке визначення неправильне — картопля належить до роду пасльонових, а батат — до в’юнкових.
  • За найпоширенішою версією батьківщиною батата вважається Південна Америка, де він здавна застосовувався в їжу корінним населенням. А потім був завезений до Європи моряками, які робили експедиції в ті теплі краї.
  • Існує кілька різновидів батату з різним забарвленням. Найчастіше в кулінарії використовується батат із помаранчевою або жовтою м’якоттю — за вмістом каротину він сміливо може змагатися з морквою. Фіолетовий батат багатий на антоціани, які зберігаються навіть при термічній обробці та активно протистоять запальним процесам в організмі, позитивно впливають на роботу кишечника й стан судин.
  • Порівняно зі звичайною картоплею, батат крохмалистіший та цукристіший. Але при цьому зовсім незначно підвищує рівень цукру в крові та має менше дієтичних обмежень.

Топ-10 рецептів

Човники з батату з бринзою

Інгредієнти: 2 бульби батату, 150 г бринзи, 30 г вершкового масла, спеції за смаком.

  • Батат миємо, ретельно витираємо та відправляємо запікатися в розігріту до 180°C духовку.
  • У середньому процес запікання займе близько години, готовність визначаємо по тому, як бульби легко протикаються.
  • Запечені бульби розрізаємо вздовж на дві половини.
  • На кожну з них викладаємо шматочок вершкового масла та акуратно розминаємо його вилкою разом із м’якоттю.
  • Солимо й приправляємо до смаку, а потім посипаємо розкришеною бринзою.
  • Повертаємо ще на 10–15 хвилин у духовку.
  • При подачі можна прикрасити страву рубаною зеленню.

Щоб човники виглядали апетитно та акуратно, краще вибрати короткі округлі бульби, що максимально нагадують великі картоплини, а не довгі та тонкі, які також зустрічаються в продажу.

Плита электрическая Gorenje EC5341SC
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електрична
Духовка Об’єм 70 л, конвекція, гриль, підсвічування, таймер

Батат-фрі в духовці

Інгредієнти: 1 кг батату, рослинна олія, сіль, за бажанням сухі трави.

  • Батат очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкою соломкою.
  • Змішуємо із сіллю та олією — вона має добре покривати кожен шматочок.
  • За бажання можна додати й сухі трави.
  • Викладаємо батат рівномірним шаром на лист і відправляємо запікатися при 230°С у духовку до появи хрусткої золотистої скоринки.

Це вдала альтернатива традиційній картоплі-фрі. А за рахунок запікання, а не смаження у фритюрі, — ще й корисніша.

Противень TVS Dolci Idee 38х28 см (22070)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Розмір 38×28 см
Матеріал корпуса Алюміній

Батат, запечений із медом та корицею

Інгредієнти: 1 кг батату, рослинна олія, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. молотоъ кориці, сіль, перець.

  • Батат очищаємо від шкірки, нарізаємо середніми кубиками та викладаємо у форму для запікання.
  • Готуємо заправку з олії, змішаної з медом і корицею. Солимо й перчимо за смаком.
  • Поливаємо заправкою кубики батату й ретельно перемішуємо, щоб вони повністю покриті нею.
  • Запікаємо при 190°С близько пів години до м’якості — шматочки мають легко проколюватися.
Мед пчелиный натуральный сорт: “Майский сбор” 240г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Вид продукту Мед, отриманий з нектару рослин, що переважно медоносять у травні
Країна-виробник Україна

Чипси з копченою паприкою та пармезаном

Інгредієнти: кілька бульб батату, олія, сіль, копчена паприка, тертий пармезан.

  • Очищений від шкірки батат нарізаємо тонкими слайсами. Найпростіше робити це овочерізкою або кухонною технікою накшталт комбайна з підходящою насадкою.
  • Намагаємось робити слайси однакової товщини, щоб вони рівномірно приготувалися.
  • Змішуємо нашу заготовку із сумішшю солі та олії та викладаємо в один шар на лист.
  • Запікаємо приблизно 25 хвилин у розігрітій до 230°С духовці. Не забуваймо перевертати — треба, щоб чипси пропеклися з кожного боку й стали хрусткими, але не пригоріли.
  • За кілька хвилин до отримання готових чипсів із духовки використовуємо додаткові смакові добавки: частину присипаємо тертим пармезаном, який встигне добре розплавитися, а решту приправляємо копченою паприкою.
  • Даємо охолонути й насолоджуємося закусками.

Як і рецепт із бататом-фрі в духовці, такі домашні чипси чудово замінять покупні та допоможуть фанатам фаст-фуду знайти йому дієтичну заміну.

Многофункциональная терка-слайсер Hou Hou Pink
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Насадки в комплекті Нарізка кружальцями, нарізка соломкою, терка, шатківниця
Матеріал корпуса Пластик

Теплий салат із бататом, беконом та червоною цибулею

Інгредієнти: 800 г батату, 120 г бекона, 1 велика червона цибулина, оливкова олія, лимонний сік, сіль та перець, пучок зелені.

  • Очищений батат нарізаємо кубиками, змішуємо з оливковою олією, сіллю та перцем.
  • Викладаємо на застелений пергаментом лист і відправляємо в розігріту до 180°С духовку.
  • Запікаємо приблизно 30–40 хвилин, щоб батат став м’яким і придбав золотисту скоринку.
  • На другому деку запікаємо бекон і збризкану оливковою олією і посипану сіллю цибулину, поки вони не підрум’янюються, а потім дрібно нарізаємо.
  • У глибокому салатнику змішуємо батат із запеченою цибулею.
  • Заправляємо сумішшю оливкової олії з лимонним соком і ретельно перемішуємо.
  • Зверху посипаємо подрібненим беконом і рубаною зеленню.
Духовой шкаф Hansa BOES64471
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електрична
Особливості Об’єм 67 л, гриль, підсвічування, таймер

Теплий салат із бататом, запеченими овочами та курагою

Інгредієнти: 1 середній батат, 1 середній баклажан, 1 велика цибулина, 1 склянка коктейльних помідорів, 2 зубчики часнику, оливкова олія, лимон, жменя кураги, пучок свіжої кінзи. Зі спецій знадобиться сіль і по ½ ч. л. коріандру, кориці та імбиру.

  • Батат і баклажан ретельно миємо, залишаємо в шкірці й нарізаємо дрібними кубиками.
  • Цибулю нарізаємо великими півкільцями, коктейльні томати — навпіл.
  • Змішуємо в мисці оливкову олію з видавленим через прес часником, соком половини лимона, сіллю та сумішшю спецій.
  • Висипаємо в заправку всі нарізані овочі, все перемішуємо, а потім в один шар розкладаємо мікс овочевий на один або кілька деко.
  • Відправляємо в розігріту до 200°С духовку запікатися до м’якості батату та баклажану.
  • Готові овочі висипаємо в глибокий салатник, додаємо до них тонко нарізану курагу та подрібнену свіжу кінзу.
  • Солимо за смаком, за необхідністю ще трохи збризкуємо оливковою олією, добре перемішуємо та подаємо до столу теплим.
Курага Ще Краще 200 г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Вид продукту Сухі фрукти
Країна-виробник Україна

Пиріг з бататом

Для тіста: 4,5 ст. борошна, 340 г вершкового масла, 2 ч. л. солі, 0,5 ст. крижаної води.

  • Борошно змішуємо з розм’якшеним та нарізаним кубиками вершковим маслом та сіллю до утворення крихти.
  • Поступово вливаємо крижану воду й продовжуємо вимішувати, добиваючись еластичності.
  • Розкочуємо готове тісто тонким шаром і викладаємо в змащену вершковою олією форму для випічки.

Для начинки: 2 ст. пюре з батату, 4 яйца, 1 ст. тростинного цукру, 1 ст. жирних вершків, 1 апельсин, 60 г вершкового масла, по щіпці кориці, мускатного горіха та запашного перцю.

  • Батат очищаємо від шкірки, відварюємо або запікаємо до м’якості та перебиваємо в однорідне пюре.
  • Змішуємо пюре з розм’якшеним вершковим маслом, видавленим з апельсина соком, вершками та спеціями.
  • По одному вводимо яйця, злегка збиваючи все вінчиком, щоб начинка вийшла однорідною.

Приготування:

  • Пісочну основу випікаємо 10 хвилин у розігрітій до 180°С духовці.
  • Дістаємо, виливаємо на корж начинку та відправляємо в духовку ще на 25 хвилин.

У готовому пирозі начинка має повністю застигнути з обох боків і в центрі. Доповнити шматочок такого десерту можна збитими вершками чи морозивом.

Krauff 26-203-060
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Розмір 22×6,2 см
Матеріал корпусу Вуглецева сталь

Сирні крокети з бататом

Інгредієнти: 4 середні бульби батату, 1 ст. борошна, 1 ст. тертого твердого сиру, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. крохмалю, 4 яйця, панірувальні сухарі, сіль і перець за смаком, олія для смаження.

  • Батат очищаємо, нарізаємо шматочками та відварюємо до готовності.
  • Зливаємо воду, додаємо вершкове масло й розминаємо в пюре.
  • Даємо трохи охолонути та додаємо до батату яйця, крохмаль, просіюємо борошно, солимо й перчимо.
  • Ретельно перемішуємо, домагаючись суміші однорідного тіста.
  • Формуємо з нього невеликі кульки, обвалюємо в панірувальних сухарях і обсмажуємо в олії на добре розігрітій сковороді.
  • Виловлюємо готові крокети шумівкою та викладаємо на паперові серветки або рушники, щоб стек зайвий жир.
  • Подаємо з улюбленим соусом.
Панировочные сухари Cykoria (200 г)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Вид продукту Панірувальні сухарі для м’яса, риби, овочів
Країна-виробник Україна

Пікантний батат на грилі з перцем чилі

Інгредієнти: 2 бульби батату, оливкова олія, сіль, 3 перці чилі, свіжа петрушка та кінза, зубчик часнику, цибулина шалот.

  • Готуємо заправку: у сковороді на оливковій олії злегка підсмажуємо нарізаний перець чилі з подрібненою цибулею і часником, знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути, додаємо рубану зелень, приправляємо за смаком.
  • Очищений батат нарізаємо товстими кільцями, змащуємо сумішшю олії з сіллю та відправляємо на розігрітий гриль.
  • Запікаємо з кожного боку до м’якості, на це піде приблизно 10-15 хвилин.
  • Викладаємо батат-гриль на тарілку та поливаємо пікантною заправкою.
Гриль Tefal GRILL SUPERGRILL TIMER GC451B12
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Притискний (контактний) настільний
Потужність 2000 Вт

Пряне пюре з батату

Інгредієнти: 2 бульби батату, 30 г вершкового масла, сіль за смаком, по щіпці мускатного горіха та суміші перців.

  • Батат очищаємо, крупно нарізаємо та відправляємо в каструлю.
  • Заливаємо водою, ставимо на вогонь і варимо, поки він стане м’яким.
  • Зливаємо воду, додаємо до батату олію та ретельно перемішуємо, щоб вона добре розтанула.
  • Висипаємо в каструлю спеції та перебиваємо все в однорідне пюре за допомогою занурювального блендера.

За бажанням можна додавати й інші прянощі, регулюючи смак відповідно до своїх уподобань.

Блендер ручной Philips Daily Collection HR2537/00
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Занурювальний
Потужність 650 Вт
ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Наталя Звягiнцева

Share
Published by
Наталя Звягiнцева
Tags: бататКулинариянайкращі рецептирецептисмачні стравистрави з бататом

Recent Posts

  • Статті

ТОП-20 найкращих фільмів жахів: вимкніть світло та вмикайте звук

Коли вмикаєте фільм жахів, а замість страху ви засинаєте, справа не завжди в сюжеті. Монстр може вилізти з ванни, кров…

1 годину ago
  • Статті

ТОП-10 шампунів для жирного волосся: найкращі варіанти за відгуками

Жирне волосся — не тільки естетична проблема, а справжній виклик у повсякденному догляді. Щоденні миття, пошук ефективних засобів і боротьба…

3 години ago
  • Акції та конкурси

Розіграш смартфона Samsung Galaxy S25 FE в Instagram

Беріть участь у розіграші смартфона Samsung Galaxy S25 FE 5G 8/128GB JETBLACKУмови розіграшу:Розіграш діє з 04.09.2025 р. по 12.09.2025 р.…

4 дні ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ ігрової клавіатури Logitech G515 Lightspeed TKL

Бери участь у розіграші ігрової клавіатури Logitech G15 Lightspeed TKL (більше…)

5 днів ago
  • Статті

Pixel 9 Pro vs Pixel 9 Pro XL: повний огляд відмінностей

Вибір між двома крутими флагманами — це складний компроміс, проте справа, як завжди, в деталях. Смартфони Pixel відомі передовими камерами,…

6 днів ago
  • Акції та конкурси

РОЗІГРАШ сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0

Бери участь у розіграші сольової гвинтівки для полювання на комах Bug-A-Salt 3.0 (більше…)

6 днів ago