Categories: Дім і садДопомога новачкуПобутова технікаСтатті
10 смачних страв із бататом
Багато хто чув про батат і неодноразово бачив його в продажу, але пробували далеко не всі. І дуже дарма, бо це не лише дуже смачно, а й корисно. До того ж такий коренеплід дуже простий у приготуванні. Підтвердженням цього стануть 10 смачних страв із бататом, рецепти яких ми зібрали у нашій статті. Час прочитання — 8 хвилин.
Часто батат називають «солодкою картоплею» за зовнішню схожість бульб та їх смакові якості. Але з біологічної точки зору таке визначення неправильне — картопля належить до роду пасльонових, а батат — до в’юнкових.
За найпоширенішою версією батьківщиною батата вважається Південна Америка, де він здавна застосовувався в їжу корінним населенням. А потім був завезений до Європи моряками, які робили експедиції в ті теплі краї.
Існує кілька різновидів батату з різним забарвленням. Найчастіше в кулінарії використовується батат із помаранчевою або жовтою м’якоттю — за вмістом каротину він сміливо може змагатися з морквою. Фіолетовий батат багатий на антоціани, які зберігаються навіть при термічній обробці та активно протистоять запальним процесам в організмі, позитивно впливають на роботу кишечника й стан судин.
Порівняно зі звичайною картоплею, батат крохмалистіший та цукристіший. Але при цьому зовсім незначно підвищує рівень цукру в крові та має менше дієтичних обмежень.
Топ-10рецептів
Човники з батату з бринзою
Інгредієнти: 2 бульби батату, 150 г бринзи, 30 г вершкового масла, спеції за смаком.
Батат миємо, ретельно витираємо та відправляємо запікатися в розігріту до 180°C духовку.
У середньому процес запікання займе близько години, готовність визначаємо по тому, як бульби легко протикаються.
Запечені бульби розрізаємо вздовж на дві половини.
На кожну з них викладаємо шматочок вершкового масла та акуратно розминаємо його вилкою разом із м’якоттю.
Солимо й приправляємо до смаку, а потім посипаємо розкришеною бринзою.
Повертаємо ще на 10–15 хвилин у духовку.
При подачі можна прикрасити страву рубаною зеленню.
Щоб човники виглядали апетитно та акуратно, краще вибрати короткі округлі бульби, що максимально нагадують великі картоплини, а не довгі та тонкі, які також зустрічаються в продажу.
Мед, отриманий з нектару рослин, що переважно медоносять у травні
Країна-виробник
Україна
Чипси з копченою паприкою та пармезаном
Інгредієнти: кілька бульб батату, олія, сіль, копчена паприка, тертий пармезан.
Очищений від шкірки батат нарізаємо тонкими слайсами. Найпростіше робити це овочерізкою або кухонною технікою накшталт комбайна з підходящою насадкою.
Намагаємось робити слайси однакової товщини, щоб вони рівномірно приготувалися.
Змішуємо нашу заготовку із сумішшю солі та олії та викладаємо в один шар на лист.
Запікаємо приблизно 25 хвилин у розігрітій до 230°С духовці. Не забуваймо перевертати — треба, щоб чипси пропеклися з кожного боку й стали хрусткими, але не пригоріли.
За кілька хвилин до отримання готових чипсів із духовки використовуємо додаткові смакові добавки: частину присипаємо тертим пармезаном, який встигне добре розплавитися, а решту приправляємо копченою паприкою.
Даємо охолонути й насолоджуємося закусками.
Як і рецепт із бататом-фрі в духовці, такі домашні чипси чудово замінять покупні та допоможуть фанатам фаст-фуду знайти йому дієтичну заміну.
Теплий салат із бататом, запеченими овочами та курагою
Інгредієнти: 1 середній батат, 1 середній баклажан, 1 велика цибулина, 1 склянка коктейльних помідорів, 2 зубчики часнику, оливкова олія, лимон, жменя кураги, пучок свіжої кінзи. Зі спецій знадобиться сіль і по ½ ч. л. коріандру, кориці та імбиру.
Батат і баклажан ретельно миємо, залишаємо в шкірці й нарізаємо дрібними кубиками.
Цибулю нарізаємо великими півкільцями, коктейльні томати — навпіл.
Змішуємо в мисці оливкову олію з видавленим через прес часником, соком половини лимона, сіллю та сумішшю спецій.
Висипаємо в заправку всі нарізані овочі, все перемішуємо, а потім в один шар розкладаємо мікс овочевий на один або кілька деко.
Відправляємо в розігріту до 200°С духовку запікатися до м’якості батату та баклажану.
Готові овочі висипаємо в глибокий салатник, додаємо до них тонко нарізану курагу та подрібнену свіжу кінзу.
Солимо за смаком, за необхідністю ще трохи збризкуємо оливковою олією, добре перемішуємо та подаємо до столу теплим.
Готуємо заправку: у сковороді на оливковій олії злегка підсмажуємо нарізаний перець чилі з подрібненою цибулею і часником, знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути, додаємо рубану зелень, приправляємо за смаком.
Очищений батат нарізаємо товстими кільцями, змащуємо сумішшю олії з сіллю та відправляємо на розігрітий гриль.
Запікаємо з кожного боку до м’якості, на це піде приблизно 10-15 хвилин.
Викладаємо батат-гриль на тарілку та поливаємо пікантною заправкою.