Багато хто чув про батат і неодноразово бачив його в продажу, але пробували далеко не всі. І дуже дарма, бо це не лише дуже смачно, а й корисно. До того ж такий коренеплід дуже простий у приготуванні. Підтвердженням цього стануть 10 смачних страв із бататом, рецепти яких ми зібрали у нашій статті. Час прочитання — 8 хвилин.
Зміст
- Знайомимося з бататом
- Топ-10 рецептів
- Човники з батату з бринзою
- Батат-фрі в духовці
- Батат, запечений із медом та корицею
- Чипси з копченою паприкою та пармезаном
- Теплий салат із бататом, беконом та червоною цибулею
- Теплий салат із бататом, запеченими овочами та курагою
- Пиріг з бататом
- Сирні крокети з бататом
- Пікантний батат на грилі з перцем чилі
- Пряне пюре з батату
Знайомимося з бататом
- Часто батат називають «солодкою картоплею» за зовнішню схожість бульб та їх смакові якості. Але з біологічної точки зору таке визначення неправильне — картопля належить до роду пасльонових, а батат — до в’юнкових.
- За найпоширенішою версією батьківщиною батата вважається Південна Америка, де він здавна застосовувався в їжу корінним населенням. А потім був завезений до Європи моряками, які робили експедиції в ті теплі краї.
- Існує кілька різновидів батату з різним забарвленням. Найчастіше в кулінарії використовується батат із помаранчевою або жовтою м’якоттю — за вмістом каротину він сміливо може змагатися з морквою. Фіолетовий батат багатий на антоціани, які зберігаються навіть при термічній обробці та активно протистоять запальним процесам в організмі, позитивно впливають на роботу кишечника й стан судин.
- Порівняно зі звичайною картоплею, батат крохмалистіший та цукристіший. Але при цьому зовсім незначно підвищує рівень цукру в крові та має менше дієтичних обмежень.
Топ-10 рецептів
Човники з батату з бринзою
Інгредієнти: 2 бульби батату, 150 г бринзи, 30 г вершкового масла, спеції за смаком.
- Батат миємо, ретельно витираємо та відправляємо запікатися в розігріту до 180°C духовку.
- У середньому процес запікання займе близько години, готовність визначаємо по тому, як бульби легко протикаються.
- Запечені бульби розрізаємо вздовж на дві половини.
- На кожну з них викладаємо шматочок вершкового масла та акуратно розминаємо його вилкою разом із м’якоттю.
- Солимо й приправляємо до смаку, а потім посипаємо розкришеною бринзою.
- Повертаємо ще на 10–15 хвилин у духовку.
- При подачі можна прикрасити страву рубаною зеленню.
Щоб човники виглядали апетитно та акуратно, краще вибрати короткі округлі бульби, що максимально нагадують великі картоплини, а не довгі та тонкі, які також зустрічаються в продажу.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електрична |
Духовка | Об’єм 70 л, конвекція, гриль, підсвічування, таймер |
Батат-фрі в духовці
Інгредієнти: 1 кг батату, рослинна олія, сіль, за бажанням сухі трави.
- Батат очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкою соломкою.
- Змішуємо із сіллю та олією — вона має добре покривати кожен шматочок.
- За бажання можна додати й сухі трави.
- Викладаємо батат рівномірним шаром на лист і відправляємо запікатися при 230°С у духовку до появи хрусткої золотистої скоринки.
Це вдала альтернатива традиційній картоплі-фрі. А за рахунок запікання, а не смаження у фритюрі, — ще й корисніша.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 38×28 см |
Матеріал корпуса | Алюміній |
Батат, запечений із медом та корицею
Інгредієнти: 1 кг батату, рослинна олія, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. молотоъ кориці, сіль, перець.
- Батат очищаємо від шкірки, нарізаємо середніми кубиками та викладаємо у форму для запікання.
- Готуємо заправку з олії, змішаної з медом і корицею. Солимо й перчимо за смаком.
- Поливаємо заправкою кубики батату й ретельно перемішуємо, щоб вони повністю покриті нею.
- Запікаємо при 190°С близько пів години до м’якості — шматочки мають легко проколюватися.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид продукту | Мед, отриманий з нектару рослин, що переважно медоносять у травні |
Країна-виробник | Україна |
Чипси з копченою паприкою та пармезаном
Інгредієнти: кілька бульб батату, олія, сіль, копчена паприка, тертий пармезан.
- Очищений від шкірки батат нарізаємо тонкими слайсами. Найпростіше робити це овочерізкою або кухонною технікою накшталт комбайна з підходящою насадкою.
- Намагаємось робити слайси однакової товщини, щоб вони рівномірно приготувалися.
- Змішуємо нашу заготовку із сумішшю солі та олії та викладаємо в один шар на лист.
- Запікаємо приблизно 25 хвилин у розігрітій до 230°С духовці. Не забуваймо перевертати — треба, щоб чипси пропеклися з кожного боку й стали хрусткими, але не пригоріли.
- За кілька хвилин до отримання готових чипсів із духовки використовуємо додаткові смакові добавки: частину присипаємо тертим пармезаном, який встигне добре розплавитися, а решту приправляємо копченою паприкою.
- Даємо охолонути й насолоджуємося закусками.
Як і рецепт із бататом-фрі в духовці, такі домашні чипси чудово замінять покупні та допоможуть фанатам фаст-фуду знайти йому дієтичну заміну.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Насадки в комплекті | Нарізка кружальцями, нарізка соломкою, терка, шатківниця |
Матеріал корпуса | Пластик |
Теплий салат із бататом, беконом та червоною цибулею
Інгредієнти: 800 г батату, 120 г бекона, 1 велика червона цибулина, оливкова олія, лимонний сік, сіль та перець, пучок зелені.
- Очищений батат нарізаємо кубиками, змішуємо з оливковою олією, сіллю та перцем.
- Викладаємо на застелений пергаментом лист і відправляємо в розігріту до 180°С духовку.
- Запікаємо приблизно 30–40 хвилин, щоб батат став м’яким і придбав золотисту скоринку.
- На другому деку запікаємо бекон і збризкану оливковою олією і посипану сіллю цибулину, поки вони не підрум’янюються, а потім дрібно нарізаємо.
- У глибокому салатнику змішуємо батат із запеченою цибулею.
- Заправляємо сумішшю оливкової олії з лимонним соком і ретельно перемішуємо.
- Зверху посипаємо подрібненим беконом і рубаною зеленню.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Електрична |
Особливості | Об’єм 67 л, гриль, підсвічування, таймер |
Теплий салат із бататом, запеченими овочами та курагою
Інгредієнти: 1 середній батат, 1 середній баклажан, 1 велика цибулина, 1 склянка коктейльних помідорів, 2 зубчики часнику, оливкова олія, лимон, жменя кураги, пучок свіжої кінзи. Зі спецій знадобиться сіль і по ½ ч. л. коріандру, кориці та імбиру.
- Батат і баклажан ретельно миємо, залишаємо в шкірці й нарізаємо дрібними кубиками.
- Цибулю нарізаємо великими півкільцями, коктейльні томати — навпіл.
- Змішуємо в мисці оливкову олію з видавленим через прес часником, соком половини лимона, сіллю та сумішшю спецій.
- Висипаємо в заправку всі нарізані овочі, все перемішуємо, а потім в один шар розкладаємо мікс овочевий на один або кілька деко.
- Відправляємо в розігріту до 200°С духовку запікатися до м’якості батату та баклажану.
- Готові овочі висипаємо в глибокий салатник, додаємо до них тонко нарізану курагу та подрібнену свіжу кінзу.
- Солимо за смаком, за необхідністю ще трохи збризкуємо оливковою олією, добре перемішуємо та подаємо до столу теплим.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид продукту | Сухі фрукти |
Країна-виробник | Україна |
Пиріг з бататом
Для тіста: 4,5 ст. борошна, 340 г вершкового масла, 2 ч. л. солі, 0,5 ст. крижаної води.
- Борошно змішуємо з розм’якшеним та нарізаним кубиками вершковим маслом та сіллю до утворення крихти.
- Поступово вливаємо крижану воду й продовжуємо вимішувати, добиваючись еластичності.
- Розкочуємо готове тісто тонким шаром і викладаємо в змащену вершковою олією форму для випічки.
Для начинки: 2 ст. пюре з батату, 4 яйца, 1 ст. тростинного цукру, 1 ст. жирних вершків, 1 апельсин, 60 г вершкового масла, по щіпці кориці, мускатного горіха та запашного перцю.
- Батат очищаємо від шкірки, відварюємо або запікаємо до м’якості та перебиваємо в однорідне пюре.
- Змішуємо пюре з розм’якшеним вершковим маслом, видавленим з апельсина соком, вершками та спеціями.
- По одному вводимо яйця, злегка збиваючи все вінчиком, щоб начинка вийшла однорідною.
Приготування:
- Пісочну основу випікаємо 10 хвилин у розігрітій до 180°С духовці.
- Дістаємо, виливаємо на корж начинку та відправляємо в духовку ще на 25 хвилин.
У готовому пирозі начинка має повністю застигнути з обох боків і в центрі. Доповнити шматочок такого десерту можна збитими вершками чи морозивом.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 22×6,2 см |
Матеріал корпусу | Вуглецева сталь |
Сирні крокети з бататом
Інгредієнти: 4 середні бульби батату, 1 ст. борошна, 1 ст. тертого твердого сиру, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. крохмалю, 4 яйця, панірувальні сухарі, сіль і перець за смаком, олія для смаження.
- Батат очищаємо, нарізаємо шматочками та відварюємо до готовності.
- Зливаємо воду, додаємо вершкове масло й розминаємо в пюре.
- Даємо трохи охолонути та додаємо до батату яйця, крохмаль, просіюємо борошно, солимо й перчимо.
- Ретельно перемішуємо, домагаючись суміші однорідного тіста.
- Формуємо з нього невеликі кульки, обвалюємо в панірувальних сухарях і обсмажуємо в олії на добре розігрітій сковороді.
- Виловлюємо готові крокети шумівкою та викладаємо на паперові серветки або рушники, щоб стек зайвий жир.
- Подаємо з улюбленим соусом.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид продукту | Панірувальні сухарі для м’яса, риби, овочів |
Країна-виробник | Україна |
Пікантний батат на грилі з перцем чилі
Інгредієнти: 2 бульби батату, оливкова олія, сіль, 3 перці чилі, свіжа петрушка та кінза, зубчик часнику, цибулина шалот.
- Готуємо заправку: у сковороді на оливковій олії злегка підсмажуємо нарізаний перець чилі з подрібненою цибулею і часником, знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути, додаємо рубану зелень, приправляємо за смаком.
- Очищений батат нарізаємо товстими кільцями, змащуємо сумішшю олії з сіллю та відправляємо на розігрітий гриль.
- Запікаємо з кожного боку до м’якості, на це піде приблизно 10-15 хвилин.
- Викладаємо батат-гриль на тарілку та поливаємо пікантною заправкою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Притискний (контактний) настільний |
Потужність | 2000 Вт |
Пряне пюре з батату
Інгредієнти: 2 бульби батату, 30 г вершкового масла, сіль за смаком, по щіпці мускатного горіха та суміші перців.
- Батат очищаємо, крупно нарізаємо та відправляємо в каструлю.
- Заливаємо водою, ставимо на вогонь і варимо, поки він стане м’яким.
- Зливаємо воду, додаємо до батату олію та ретельно перемішуємо, щоб вона добре розтанула.
- Висипаємо в каструлю спеції та перебиваємо все в однорідне пюре за допомогою занурювального блендера.
За бажанням можна додавати й інші прянощі, регулюючи смак відповідно до своїх уподобань.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Занурювальний |
Потужність | 650 Вт |
Також за темою:
- Вечеря за 30 хвилин: 15 рецептів
- Топ-10 рецептів з авокадо
- 5 найсмачніших рецептів імбирного печива
- Як приготувати ідеальний стейк
- Смачна випічка в духовці: кращі рецепти
- Що приготувати з гарбуза: топ-10 рецептів
- Що приготувати з винограду: кращі рецепти
- Топ продуктів для пам’яті
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня — 10 оригінальних рецептів