Ця стаття буде корисна тим, хто не уявляє жодного домашнього застілля без класичної закуски — маринованих огірків. Тут ви відкриєте для себе парочку нових рецептів, а може навіть удосконалите вже роками перевірені способи консервування чи маринування цього овоча. Час прочитання статті — 6 хвилин.
Зміст
Одні з найдовгоочікуваних овочів навесні для українців — це огірки. Багато хто чекає весну для того, щоб заповнити свій холодильник свіжими огірочками, які допоможуть зробити раціон різноманітніше й корисніше. Ну а ті, хто не звик розлучатися з ними й взимку, із задоволенням консервують або маринують. Таким чином, насолоджуватися огірками можна цілий рік. Але щоб маринування або консервація пройшли добре й швидко, важливо знати, які огірки ідеально підійдуть для цього процесу.
Як підібрати огірки для консервації
Для консервації та маринування краще зривати недостиглі огірки. Вони не будуть мати дуже велику кількість насіння, як це буває у великих і перезрілих плодах. Такі огірки після консервації не будуть хрустіти та не збережуть потрібну твердість. Також слід звернути увагу на розмір овоча. Чим менше огірочок, тим смачніше вийде. Існують 3 основних типи огірків для консервації:
- пікулі (довжина овоча від 3 до 5 см);
- корнішони (від 5 до 9 см);
- зеленці (від 9 до 12 см).
Важливо пам’ятати, що огірки псуються досить швидко. Навіть якщо ви зірвете дуже ранній плід і відкладете його на пару днів, для консервації він вже не підійде. Через те, що на 90% огірок складається з води, він дуже швидко починає втрачати вологу. Щоб консервація виявилася смачною та хрусткою, постарайтеся переробити всі плоди в день збору.
Ще одна важлива практика досвідчених господинь — сортуйте всі огірки за розмірами. Таким чином ваша консервація буде виглядати естетично. А що стосується першого врожаю, то він завжди багатший на сухі речовини та цукор, ніж наступний.
Знаючи, як правильно вибирати огірки для консервування, ви зможете забезпечити собі успіх у консервації. А щоб підсумок ваших старань неодмінно вийшов смачним, пропонуємо вам топ-5 рецептів маринованих і консервованих огірків. Літо вже зовсім скоро, тим паче закінчення карантину вже незабаром.
Рецепт 1: Огірочки з червоною смородиною
Перелік продуктів для 3-літрової банки (або дві по 1,5 л):
- огірки (від 600 до 700 г);
- часник (2–3 зубці, якщо зубчики маленькі, то краще 3);
- ріпчаста цибуля (досить однієї великої або двох маленьких);
- червона смородина (один або півтора стакана, без гілок і листя);
- перець чорний, горошок (достатньо 3–4 зернятка);
- гвоздика (3–4 шт);
- вода (знадобиться не менше літра);
- цукор (1–1,5 ст. л);
- сіль (2,5–3 ст. л.).
Обов’язково слід промити всі огірки й смородину від гілочок і листя. На денце заздалегідь простерилізованої баночки викласти спеції. Слідом розкласти огірки у вертикальному положенні. Частину смородини, а саме – половинку склянки акуратно розподіляємо в проміжках між огірками.
Далі приступаємо до всіма улюбленого розсолу. Спочатку готуємо окріп. У нього додаємо цукор, сіль та ягідки червоної смородини. Цю «суміш» акуратно розливаємо по банках. Як тільки всі ємності залили, їх важливо накрити кришками й простерилізувати не менше десяти хвилин. Після закручування вкутуємо банки в тепле зимове покривало та ховаємо в куточок.
Рецепт 2: Огірки з яблуками
Перелік продуктів для 3-літрової банки:
- яблука (можна 1 велике або 2 середніх, зовсім маленькі краще не брати);
- часник (3 або 4 зубчики, залежно від їх розміру);
- свіжі парасольки кропу (2 або 3 шт);
- кілька свіжих листів вишні;
- червона смородина (близько однієї жмені — це 100–150 г);
- перець духмяний (приблизно від 10 до 12 горошин);
- гвоздика (від 12 до 10 шт, на ваш особистий смак);
- лавровий лист (3–4 шт);
- цукор (4,5–5 ч. л.);
- сіль (не більше 4 ч. л.);
- оцтова есенція (не повні 2 ч. л.);
- огірки (не більше 2 кг, головне — вибрати невеликі).
Мариновані огірки з яблуками
Зелень та овочі варто добре промити. Найкраще кілька хвилин під напором води. Часник нашаткувати тоненькими шматочками. У чисті й заздалегідь стерилізовані банки накласти огірки. Між кожним з них дадавайте по одній часточці яблука. Шкірку у яблук не знімати.
Наступний етап — залити всі підготовлені баночки окропом. Постояти в такому вигляді вони повинні не менше 20–25 хв. Потім вся ця водичка повинна відправитися назад у каструлю (зазвичай це та сама, де раніше рідина й кип’ятилися) і ще раз прокип’ятити. Цього разу в киплячий розсіл додаємо цукор і сіль. Солоною сумішшю знову заливаємо наші огірочки. Через десять хвилин повертаємо всю рідину назад у каструлю, а в банки, поки вода доходить до кипіння, кладемо по 2 ч. л. оцту. Це буде останнє заливання розсолу. Тепер можна закручувати майбутню закуску.
Після закінчення процесу всі баночки слід перевернути й укутати в теплу ковдру для зберігання. Найкраще огіркам підходить кімнатна температура, але також їх цілком допустимо зберігати й у холодніших місцях.
Малосольні огірки з яблуками (гарячий спосіб)
Для початку нам знадобитися ємність із досить глибоким дном. Туди слід покласти огірки, часточки яблук і прянощі. Окремо в одному літрі гарячої води потрібно розвести 2 ст. л. солі. Потім цим сиропом заливаємо ємність з огірками та накриваємо тарілкою, щоб вони не виплили наверх. Це допоможе овочам максимально добре просочитися. Далі залишаємо всю нашу суміш, поки вона до кінця не охолоне, після чого ховаємо в холодильник. Через день саме час насолоджуватися ласощами.
Рецепт 3: Мариновані огірки з агрусом «Бабусині»
Перелік продуктів для чотирьох 1-літрових і трьох 700-грамових банок:
- огірки (краще брати близько 4 кг найдрібніших плодів);
- агрус (тільки свіжі ягоди, не більше 500 г);
- часник (якщо маленькі, то дві головки, а великої вистачить однієї);
- близько 10–12 свіжих листів вишні;
- лист смородини (можна 5–6 шт);
- лист хрону (найкраще знайти один великий або ж 2 середніх);
- кріп (найкраще підійде не просто парасолька, а ціла парасолька разом зі стеблом);
- чорний перець (близько 10–12 горошин);
- гвоздика (10 квіточок, краще, якщо вони будуть свіжі);
- корінь хрону (невеликий за розміром, вистачить 1 шт);
- вода (щоб вийшли хрусткі огірочки, краще брати джерельну 3,5 л);
- сіль (буде достатньо 2 ст. л.);
- цукор (від 2,5 до 3 ст. л.);
- оцет (бажано брати тільки 9% і не більше 80 г).
Спочатку дуже ретельно промиваємо всі наявні овочі, листя та корінці. Далі заливаємо огірки холодною водою й даємо постояти близько 4 годин. Зелень після промивання краще буде гарненько висушити. Для цього можна використовувати серветки. Коли вона висохне, можна її дрібно нарізати. Слідом подрібнити часник і корінець хрону. Потім всі отримані нарізані інгредієнти кладемо в миску й добре перемішуємо.
Після закінчення 4-х годин дістаємо огірки, відрізаємо у них краї. У заздалегідь простерилізовані баночки поміщаємо одну столову ложку раніше приготовленої суміші із зелені, а також часнику з хріном. Потім туди ж дуже щільно один до одного поміщаємо огірочки, зверху все засипаючи попередньо промитою жменею агрусу.
Далі йде наймонотонніший і важливий процес стерилізації. Доводимо воду в каструлі до кипіння, заливаємо нею огірки й залишаємо на 15–25 хвилин. Після закінчення часу проробляємо цей маневр вдруге. Втретє у воду, яку вже злили з огірків, додаємо перець, цукор, сіль, гвоздику та оцет. І вариться це все близько 15 хвилин на повільному вогні. Після закінчення заливаємо отриманим маринадом огірки доверху банки. Якщо буде трохи витікати, нічого страшного. Основне завдання, щоб огірки гарненько їм просочилися.
Потім залишається прокип’ятити кришки й закрутити банки. Перевернути їх та укутати в щось тепле. Так вони повинні простояти при кімнатній температурі мінімум пару днів. Потім їх можна перевернути й дати ще трохи настоятися. Через кілька днів ваші мариновані огірки вже можна ховати в комору й чекати відповідного застілля, щоб ними поласувати.
Рецепт 4: Малосольні огірки з горілкою «Ідеальна закуска»
Перелік продуктів:
- огірки (краще всього брати середнього й маленького розміру, не більше 1 кг);
- хрін (2 свіжих листочки);
- кілька свіжих листів вишневого дерева;
- листя смородини (близько 2–3);
- лавровий лист (2 великих або 3–4 маленьких);
- кріп (близько 2–3 невеликих парасольок);
- перець чорний (можна 4 горошинки, для гостроти — 5);
- горілка (пів стандартної чарочки, десь 50–70 г);
- сіль (2–3 ст. л.).
Насамперед варто гарненько промити огірки та все листя, яке було перераховане в інгредієнтах. Далі відрізаємо краї огірків. У цій справі не потрібно дуже старатися, кілька міліметрів буде досить. Всю перемиту зелень слід укласти на дно ємності, потім докинути туди перець. Зверху максимально збито викладаємо огірки.
Водночас можна почати готувати розсіл. На літр рідини додайте 2 ст. л. солі та 50 мл горілки. Цей розсіл не потрібно гріти або кип’ятити. Поки він холодний, просто залийте ним огірки й зверху покладіть тарілку так, щоб вона їх придавила на дно. Так вони не будуть спливати й гарненько промаринуються. Потім просто залиште їх на 24 години настоятися. Через цей час у вас з’явиться можливість насолодитися приготованими ласощами
Рецепт 5: Малосольні огірки «Перчинка»
Перелік продуктів:
- огірки (близько 1 кг негабаритних за розміром огірочків);
- часник (від 4 до 5 зубчиків, спираючись на розмір);
- гострий перець (краще взяти тільки половинку, щоб не переборщити),
- кріп (один великий пучок),
- сіль (близько 6–7 ст. л.).
Для того, щоб ваші малосольні огірки були хрусткими й пружними, дуже важливо зрізати їх молодими. Також не забувайте зрізати краї в огірків. Якщо забудете, то огірочки можуть трохи гірчити. Далі потрібно промити перець і розрізати його уздовж на кілька частин. При чищенні перцю обов’язково дістаньте все насіння, щоб не переборщити з гостротою.
На дно банки потрібно укласти половину кропу, а також подрібнений часник. Наступний етап — дуже щільно один до одного викласти огірки, після посипати їх часничком із додаванням часточок перцю. Наверх, якщо залишиться місце, можна викласти ще один шар огірків, при цьому теж посипавши їх перцем і часником. На закінчення посипте все кропом і сіллю, які залишилися. Після можна закрити (не закручуючи) банки кришками й гарненько потрясти. Це допоможе всім складовим лягти на своє місце, тим самим звільнивши місце для розсолу.
Тепер черга розсолу. Слід зауважити, що багато хто звертає увагу на смак розсолу більше, ніж на смак самих огірків. Тому для готування потрібна буде ємність з водою, яка відразу ж відправиться на плиту. Після того, як вона закипить — розіллємо її по всім баночкам до верху. Після цього почекаємо близько півгодини, щоб вміст гарненько настоявся.
Далі йде вже знайома всім господиням процедура: зливаємо воду з банок і знову кип’ятимо. Наступного разу вже заливаємо й залишаємо. При цьому накриваємо ємності відповідним блюдцем і залишаємо в тихому місці на два-три дні. Добре буде поверх блюдця додати ще яку-небудь вагу. Це допоможе зробити процес маринування максимально якісним.
Корисні поради для кожної господині
Рецептів засолювання, маринування та консервування огірків величезна кількість. До того ж кожна господиня виділяє для себе важливі та абсолютно непотрібні аспекти цього процесу. Ми ж вам запропонували найпопулярніші та цікаві рецепти.
Також ви можете поглянути на поради, які можуть вам стати в нагоді:
- Щоб консервовані або мариновані огірки виявилися максимально хрусткими, потрібно звертати увагу тільки на плоди з товстою шкіркою. Багато хто гадає, що хрустіти повинні всі молоді огірки, але це не так. Навіть якщо ви додасте до розсолу такі компоненти, як горілка, коньяк, кориця, аспірин і тому подібні, плоди з тоненькою шкуркою створити ефект соковитого хрускоту все-одно не зможуть.
- Для будь-якого розсолу дуже важливо, яку ви взяли рідину або вид солі. Максимально підходящим варіантом у цьому випадку є джерельна або кринична вода. Вона максимально ніжна та м’яка для консервування. Якщо ж, крім води з-під крана, ви нічого не маєте на цей момент, то постарайтеся її пропустити через фільтр. Також можна дати їй трохи відстоятися. Сіль же треба брати звичайнісіньку — кам’яну, але в жодному разі не йодовану.
- Щоб ваша консервація не помутніла й не «вибухнула», потрібно замочувати огірки перед консервуванням. Якщо ви їх тільки-тільки зірвали з грядки, то вони повинні пролежати в холодній воді мінімум 2 години до процесу консервації. Якщо ж ви збирали їх напередодні, то полежати огірки повинні трохи більше — мінімум 6–6,5 годин.
Приготувати смачну страву можна швидко й легко. Головне в цій справі — повністю довіритися собі та дотримуватися рекомендацій. Спробуйте отримати задоволення від процесу, і гарний результат не змусить вас чекати.
Також за темою: