Дім і сад Допомога новачку Статті

Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти

Полуниця — одна з найулюбленіших багатьма ягід і її сезон чекають з особливим нетерпінням, щоб не тільки насолодитися нею у свіжому вигляді, але й зробити заготовки. У цій статті ви знайдете прості та смачні рецепти з полуницею, приготувати які зможуть навіть недосвідчені кулінари. Час прочитання — 7 хвилин.

В МАГАЗИН

Полуниця з вершками

Класика жанру — дуже швидко й завжди смачно. Вам знадобиться: 300 г полуниці, 100 мл вершків жирністю 30–35%, цукор за смаком.

  1. Полуницю промити й дати обсохнути.
  2. Дрібні ягоди можна залишити цілими, великі — нарізати половинками або четвертинками.
  3. За допомогою міксера чи блендера з потрібною насадкою вершки збити з цукром до консистенції щільної піни.
  4. Викласти десерт у відповідну скляну ємність, чергуючи шари полуниці та вершків.

Важливо: попередньо охолоджені вершки збиваються легше.

Можна полегшити собі завдання й використовувати вже готові збиті вершки в балоні — їх досить просто видавати на полуницю зверху або так само чергувати шарами з ягодами.

Збиті вершки Schlag Wunder Topping Star, 250 г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Фасовка 250 г
Країна-виробник Венгрия

Полуничний лимонад

Додавання полуниці в літній освіжаючий напій додасть йому яскраві ягідні нотки. З інгредієнтів беремо 2 лимони, 200 г полуниці, 200 мл звичайної води, 2 л газованої води, 150 г цукру, гілочку м’яти.

  1. Приготувати сироп: довести до кипіння 200 мл звичайної води і розчинити в ній цукор.
  2. Не зчищаючи цедру, нарізати лимон часточками, прим’яти, щоб цитрус пустив сік, і кинути на дно глечика, в якому буде подаватися лимонад.
  3. Залити лимони ще гарячим сиропом, щоб прибрати з них гіркоту і дати лимонну кислоту та цукрової солодощі гарненько з’єднатися.
  4. Коли сироп охолоне, закинути в глечик помиту і нарізану полуницю, листочки м’яти. Для більш насиченого аромату і смаку м’яту можна трохи розтерти пальцями.
  5. Залити всі інгредієнти газованою водою, за бажанням додати кубики льоду.

Оптимально додавати ягоду в лимонад великими шматочками — розрізану слайсами, половинками або четвертинками. Якщо полуницю перебити в пюре або пом’яти виделкою, у лимонаді буде плавати багато її волокон, що подобається не всім. Якщо ж ягоди залишити цілими, вони не зможуть повною мірою віддати напою свій смак.

Набір для напоїв Luminarc Brighton (6350997)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Обсяг глечика 1,8 л
Кількість і обсяг склянок 7 шт по 310 мл

Полуниця в шоколаді

Максимально простий десерт, який прикрасить будь-який стіл. Візьміть 1 кг полуниці, кілька плиток шоколаду без добавок і різні посипання для декору: кокосова стружка, подрібнені горіхи, кондитерська посипання. Щоб десерт був і на вигляд, і на смак більш різноманітним, використовуйте не один вид шоколаду, а асорті з білого, чорного й молочного.

  1. Полуницю промити і добре висушити, розклавши на паперовому рушнику. Плодоніжки не відривати.
  2. Поламаний на дрібні шматочки шоколад висипати в глибоку піалу та розтопити на водяній бані. Якщо використовується кілька видів шоколаду, кожен з них розтоплюється в окремій ємності.
  3. Коли шоколад повністю розплавився, його необхідно зняти з вогню і приступити до умочуванням полуниці: взяти ягоду за «хвостик», занурити повністю або наполовину в шоколадну суміш, вийняти і покласти на блюдо, застелене пергаментом. Можна по черзі занурювати полуницю спочатку в один, а потім в інший вид шоколаду, робити бризки чорного шоколаду на білому і навпаки – вітаються будь-які експерименти.
  4. Поки шоколадний шар ще липкий, декоруємо ягоди й відправляємо в холодильник для застигання.

Чим більші ягоди, тим простіше їх вмочати в шоколад. Також для зручності ягоди можна наколоти на дерев’яні зубочистки або пластикові шпажки.

Черный шоколад Leopol’ ТМ Леополь Кокос-Клубника 95 г (Кокос-Клубн/95)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Вид  Чорний шоколад з домішками
Країна-виробник Україна

Сорбет

Якщо ви не любите класичне морозиво або чутливі до лактози, а холодних десертів все ж хочеться, рекомендуємо приготувати сорбет. І полуниця в якості його ключового інгредієнта підходить ідеально. Вам знадобиться 300 г свіжих ягід, 1 лимон, 75 г цукру, 25 мл води, м’ята для прикраси.

  1. Помиті і очищені від «хвостиків» ягоди нарізати тонкими часточками.
  2. Викласти в ємність і засипати цукром, влити вичавлений з лимона сік і 25 мл води.
  3. Залишити на 10-15 хвилин, щоб ягоди зацукрувати і пустили сік.
  4. Блендером подрібнити всі інгредієнти до однорідної консистенції пюре. При бажанні пюре можна додатково протерти через сито.
  5. Вилити в широку ємність, зручну для перемішування, і відправити на годину в морозилку.
  6. Дістати ємність і перемішати вміст, щоб зруйнувати застиглі шматочки льоду.
  7. Знову відправити у морозилку і повторити процедуру з перемішуванням ще кілька разів з інтервалами в 1-2 години.
  8. З добре застиглого сорбета сформувати кульки, використовуючи звичайну столову ложку або спеціальну для морозива. При подачі прикрасити листочками м’яти.

Не варто ігнорувати регулярне перемішування — тоді ваш сорбет вийде ніжним, без жорстких крупинок льоду.

Ложка для мороженого автомат 40мм Stenson R83505 Mini
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Діаметр 40 мм
Матеріал Нержавіюча сталь

Крамбл

Це ідеальна літня випічка з мінімумом тіста і щедрою ягідної начинкою. А головне – його легко готують навіть ті, хто не сильно дружить з тестом. Беремо 300 г полуниці, 100 г борошна, 70 г вершкового масла, 50 г цукру, пакетик ванільного цукру, дрібку солі.

  1. Миті ягоди повністю висушити природним шляхом або за допомогою паперових рушників, видалити у них плодоніжки.
  2. Розрізати ягоди на 2 або 4 частини і викласти на дно форми для випікання, попередньо змащену вершковим маслом.
  3. Борошно, цукор, сіль і ванільний цукор розім’яти з маслом до утворення пісочної крихти. Зробити це можна вручну, в чаші блендера або кухонного комбайна.
  4. Присипати отриманої крихтою полуницю, розподіляючи рівномірним шаром.
  5. Відправити на 20-30 хвилин в розігріту до 180–200° духовку. Поява золотистої скоринки свідчить про готовність крамбль.

Для цікавішого смаку й аромату до пісочної крихти можна додати кокосову стружку, мигдальні пластівці, подрібнені горіхи.

Luminarc N3165
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Діаметр 28 см
Матеріал Жароміцне скло

Полуничні заготовки

Заготівля ягід у сушеному, в’яленому, замороженому або консервованому вигляді — відмінна можливість насолоджуватися полуничним смаком і ароматом в період, коли свіжа ягода вже відійшла, а до наступного врожаю ще далеко.

Чипси з полуниці

Полуничні чіпси гарні як самостійний перекус, натуральна ароматична і смакова добавка до чаю, прикраса для десертів. Приготувати їх можна в духовці або спеціальній сушарці.

Сушимо в духовці:

  • нарізаємо помиті ягоди без «хвостиків» пластинами завтовшки близько 2 мм;
  • рівномірно розкладаємо на деко, застелене пергаментом;
  • відправляємо в духовку, розігріту до не більше 100°;
  • якщо немає режиму конвекції, дверцята залишаємо злегка прочиненими.
Bosch HBF534ES0Q SER4
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричний
Загальний об’єм 66 л

Сушимо в сушарці:

  • нарізаємо помиті ягоди без «хвостиків» пластинами завтовшки близько 2 мм;
  • рівномірно розкладаємо на піддоні;
  • сушимо при низьких температурах близько 45–50°.
Gorenje FDK 500 GCW
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Потужність 450 Вт
Загальний об’єм 17,5 л

В обох випадках ягоди повинні повністю втратити вологу й стати абсолютно сухими. У духовці на це піде близько 3 годин, у сушарці — близько 5. Якщо чіпси погано просушити, вони можуть запліснявіти.

Зберігати їх слід у щільно закритій ємності, щоб вони не відсиріли й залишалися хрусткими.

Заморожена полуниця

Залежно від якості ягід їх можна заморозити декількома способами і використовувати для різних цілей. Але підготовка для всіх однакова – ретельно миємо, даємо обсохнути, позбавляємо від плодоніжок.

  • Цілі щільні ягоди є сенс заморозити цілком – розкласти по спеціальним пакетам для заморозки або герметично закривається судочки. Бажано робити це акуратно, щоб полуниця не пом’ялися. Таку заготовку можна використовувати як начинку в пирогах і вареники, варити компот, просто їсти зі сметаною і цукром.
  • Дрібну і прим’яту полуницю також не варто списувати з рахунків. Її можна заморозити у вигляді подрібненого пюре – перебити в блендері й розлити по пакетам або судочкам. Вона відмінно підійде для приготування топінгів, вітамінних морсів.
Морозильна камера Beko RFNE 270K21 W
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Клас енергоспоживання А+
Загальний об’єм  270 л

Варення

Класичний рецепт полуничного варення з цілими ягідками. Для його приготування необхідно всього два інгредієнти в пропорції 1:1 – кілограм полуниці і кілограм цукру.

  • Попередньо помиту і очищену від плодоніжок ягоду помістити в каструлю.
  • Засипати зверху 400-500 г цукру і залишити на кілька годин, щоб полуниця пустила сік.
  • Утворений сік злити в іншу каструлю, трохи підігріти і розчинити в ньому решту цукру.
  • Отриманим сиропом залити залишилися в першій каструлі ягоди, довести до кипіння, зняти пінку, проварити протягом 5 хвилин і дати охолонути протягом декількох годин.
  • Знову поставити на вогонь, проварити протягом 5 хвилин і знову остудити. Повторити цей процес ще три рази.
  • Гаряче варення розлити в попередньо стерилізовані банки, закрити кришками, дати охолонути і відправити на зберігання – в холодильник або прохолодне приміщення.
Варенье из Клубники Sahinoglu 380г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Маса 380 г
Країна-виробник  Турція

В’ялена полуниця

Для приготування полуничних цукатів доведеться трохи попрацювати, але результат того вартий – він сподобається всім ласунам. Для приготування вам знадобиться 1 кг свіжих ягід, 800 г цукру і 250 мл води.

  • Перший етап підготовки схожий на приготування варення: помиті і почищені ягоди засипати частиною цукру, дати їм час пустити сік, злити його.
  • Цукор, що залити водою, поставити на вогонь, домогтися повного розчинення і засипати в отриманий сироп відокремлені раніше від соку ягоди.
  • Полуниця має проваритися в сиропі на маленькому вогні протягом 10 хвилин.
  • Після каструлю зняти з вогню, акуратно витягнути ягоди на друшляк, дати їм добре охолонути, а сиропу повністю стекти.
  • Розкласти солодкі ягоди на піддоні сушарки так, щоб вони не торкалися одне одного.
  • Сушити при температурі 60-70°, періодично перевертаючи. Процес може зайняти близько 10 годин.
Полуниця “WINWAY”, 100г
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Вид  Сухі фрукти
Країна-виробник  Україна

Підв’ялену полуницю зберігають в сухий, щільно закритій тарі в прохолодному місці. У холодильник поміщати не потрібно. Заготовлена таким спосіб ягода відмінно замінює цукерки, може використовуватися як прикраса в десертах.

 

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано