Дім і сад Допомога новачку Статті

Як вибрати віскі

У цій статті ми розповімо про основні чинники, на які слід звертати увагу при виборі віскі. На що впливає витримка напою, як відрізняється віскі з різних країн, у чому різниця між односолодовим віскі та купажем — про ці та інші аспекти читайте далі. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Віскі — це один з найпопулярніших у світі міцних алкогольних напоїв, історія якого налічує не одне століття. І незважаючи на величезну кількість марок, при виборі потрібно звертати увагу всього на кілька основних параметрів. Ну і, звичайно, на свій смак, але це справа суто індивідуальна.

Регіон

У світі є кілька країн, де роблять віскі. Кожна має свої особливості, тому говорячи, скажімо, про ірландський віскі можна дати загальну характеристику напою з цієї країни.

Шотландія

Ця країна славиться величезною кількістю винокурень і, як наслідок, великою різноманітністю виробленого віскі. Одна з відмінних рис шотландського віскі — використання для його витримки бочок із під інших напоїв. Зараз левова частка припадає на бочки з-під бурбона (американського віскі) — до 90%. Далі йдуть бочки з-під іспанського хересу (до 10%) та інших напоїв (наприклад, стаута). Такий підхід не тільки економічно вигідний (використані бочки коштують дешевше нових), а й надає продукту додаткові смакові нотки. Як приклад подібного віскі наведемо Dewar’s Caribbean Smooth, який витримується в бочках з-під карибського рому, що надає йому м’якість і характерні солодкуваті нотки тропічних фруктів.

КУПИТИ

Також Шотландія відома тим, що всередині самої країни є кілька регіонів, де смак віскі може кардинально відрізнятися — від солодких і фруктових ароматів до димних і торф’яних. Усього в Шотландії є шість основних регіонів виробництва віскі.

Високогір’я (Highlands)  — це найбільша частина країни, яка займає більше половини її території. Як наслідок, тут розташовано дуже багато винокурень і випускається велика частина шотландського віскі. З огляду на розмір регіону, смак віскі тут теж неоднорідний. На півночі роблять дуже насичений напій з акцентом на солодкість і солодовий, ближче до півдня домінують фруктові й квіткові тони. Схід тяжіє до менш насичених напоїв з основним акцентом на смак самого зерна, а на заході переважають торф’яні нотки. Тобто віскі з Високогір’я можуть бути дуже різноманітними. Тому при виборі такого напою потрібно більше орієнтуватися на конкретні бренди та найменування.

Один із представників цього регіону — віскі Glen Turner Heritage. Він володіє багатим ароматом, в якому читаються сухофрукти, ваніль, мед та абрикосовий джем. У напою дуже м’який смак і тривалий післясмак, що робить його хорошим варіантом для вживання в чистому вигляді.

КУПИТИ

Рівнини (Lowlands) — південна частина Шотландії і другий за обсягами регіон, що виробляє віскі. У його продукції переважають квіткові та трав’яні аромати, а багато винокурень використовують метод потрійної дистиляції (нехарактерний у цілому для Шотландії). Через це віскі виходить дуже легким та ароматним, він добре підходить жінкам, а також в якості аперитиву.

Спейсайд (Speyside) — цей регіон містить у собі долину річки Спей на північному сході Шотландії. При невеликій площі там розташована дуже велика кількість винокурень і, як наслідок, є великий асортимент напоїв. У віскі цього регіону домінують квіткові, солодові, пряні й навіть хересні тони, також він відрізняється багатим букетом, насиченістю та щільністю.

З відомих і недорогих віскі Спейсайд виділимо Hankey Bannister Original. У нього досить насичений і збалансований смак з яскраво вираженими медовими тонами й приємний післясмак. Цей напій рекомендується вживати в чистому вигляді.

КУПИТИ

Айла (Islay) — цей острів, що розташований біля західного узбережжя Шотландії, відомий завдяки своїм торф’яним або димним віскі. Такими вони виходять через те, що зерно сушиться на торф’яних вогнищах, дим яких просочує його та передає свій аромат самому напою. Торф’яні віскі мають складний аромат. У них є нотки копченостей, морської солі, водоростей і паленого дерева. Вважається, що айловський віскі — це напій насамперед для цінителів. Тому починати своє знайомство з віскі як напоєм саме з цього регіону вкрай не рекомендується.

Один із популярних віскі з острова Айла називається Douglas Laing Big Peat Blend. Це 46-градусний напій, з яскраво вираженим торф’яним ароматом і насиченим смаком.

КУПИТИ

Острови (Islands) — у Шотландії та крім Айли є дуже багато островів, і до цього регіону належать всі вироблені там віскі (за винятком якраз айловських). Раніше вони належали до високогір’я, але не так давно за розпорядженням Асоціації шотландського віскі стали окремим регіоном. Напої з островів теж мають характерний торф’яної смак і букет, хоча зрідка зустрічаються й квіткові варіанти.

Кемпбелтаун (Campbeltown) — невеликий регіон за назвою однойменного міста, розташований на заході Шотландії, у південній частині півострова Кінтайр. Раніше цей невеличкий клаптик суші буквально був утиканий винокурнями, але зараз переживає не найкращі часи — виробництва там можна перерахувати на пальцях однієї руки. Проте, Кемпбелтаун продовжує вважатися окремим регіоном виробництва віскі. Його напої відрізняються помірною торф’янистістю, насиченим і приємним букетом, міцністю, а також складним смаком.

Ірландія

Хоч ця країна і є сусідкою Шотландії, а за легендою віскі там робили ще в V столітті н. е. (до чого доклав руку відомий Святий Патрік), особливою різноманітністю вона похвалитися не може. Тут немає регіонів, які б яскраво виділялися, і великої різноманітності смаків. Ірландці при виробництві свого віскі найчастіше використовують метод потрійної дистиляції, що робить його смак дуже м’яким і чистим. У букеті домінують квіткові й ванільні тони, сам напій п’ється дуже легко. Ірландський віскі — це відмінний варіант для тих, хто тільки знайомиться з цим напоєм, а також для людей, які віддають перевагу простим смачним напоям.

Мабуть, найвідоміший ірландський віскі — це Jameson. У нього дуже м’який смак з ароматом ванілі, карамелі та горіховим відтінком. Він відмінно йде в чистому вигляді, але може також стати основою смачного коктейлю.

КУПИТИ

Сполучені Штати Америки

У США традицію гнати віскі привезли шотландські та ірландські емігранти. Але оскільки там однією з основних сільськогосподарських культур є кукурудза, то поступово саме цей злак став основою місцевого віскі. Смак американського віскі специфічний і впізнаваний. Він відрізняється гармонійністю, легкою пряністю, у багатьох напоях є карамельні й квіткові тони, а більшість до того ж має солодкуватий присмак. При цьому, залежно від сировини й способу виробництва, американський віскі може бути як дуже м’яким, так і вельми жорстким напоєм. В останньому випадку мова йде про витриманий віскі міцністю від 60%. У США теж є внутрішній поділ на регіони, про нього далі.

Штат Кентуккі — тут виробляють найвідоміший американський віскі (і левову частку американського віскі взагалі) — бурбон. Назва напою походить від однойменного графства в Кентуккі, де спочатку розташовувалася більшість американських винокурень. Головна відмінність бурбона від європейського віскі в тому, що його роблять з кукурудзи, витримують у нових дубових бочках, обпалених зсередини за спеціальною технологією, мінімум два роки (хоча більшість виробників витримують напій чотири роки й більше). Віскі, який відповідає цим вимогам, має маркування Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Один із найвідоміших і популярних у світі бурбонів — це Jim Beam White. Його смак відрізняється квітковим ароматом із деревними нотками, він легкий і ненав’язливий. Цей бурбон добре підходить як для вживання в чистому вигляді, так і для змішування з колою.

КУПИТИ

Штат Теннессі — там розташовані кілька винокурень, які виробляють віскі за схожим з бурбоном рецептом. Одна з головних відмінностей теннессійського віскі від бурбона полягає в тому, що тут напій перед розливом у бочки проходить фільтрацію через вугілля цукрового клена, тоді як бурбон очищається безпосередньо перед розливом у пляшки. Це надає напою дуже м’який і впізнаваний смак.

Віскі, що зроблений у Теннессі з дотриманням технології, називається Tennessee Whiskey. Найяскравіший і відомий напій з цієї категорії — Jack Daniels old №7. У нього дуже насичений аромат і м’який смак із нотками диму, він дуже популярний не тільки в чистому вигляді, але й у складі різноманітних коктейлів.

КУПИТИ

Канада

Історія канадського віскі багато в чому схожа з історією американського. Винокурні тут засновували емігранти, а розцвіла галузь під час Сухого закону в США та подальшої за ним кризи галузі. Щоправда, це виявився той випадок, коли кількість превалювала над якістю, через що репутація у канадського віскі склалася неоднозначна. Проте зараз канадський віскі користується попитом через різноманітність смаків, але при цьому в нього немає характерних особливостей, як, скажімо, у бурбона.

Японія

Після того, як нприкінці XIX століття в Японії потрапив шотландський віскі, цей напій поступово придбав там культовий статус. З огляду на те, що природні умови Японії багато в чому схожі з Шотландією, японці скопіювали виробництво скотчу та почали робити власний віскі. Через невеликі обсяги випуску та серйозні обсягів споживання довгий час японський віскі майже не продавався за межами Країни висхідного Сонця. Та й зараз вибір японського віскі в більшості країн вельми обмежений.

Оскільки в Японії віскі робиться за шотландською технологією, найбільше цей напій нагадує скотч. Як яскравий приклад якісного й недорогого японського віскі наведемо Tenjaku. Це напій із гармонійним смаком і тривалим післясмаком, який має аромат квітів, меду й цитрусових. Найкраще підходить для вживання в чистому вигляді в якості диджестива.

КУПИТИ

Види віскі

Віскі ділиться на кілька основних видів залежно від того, яким чином виходить напій — шляхом змішування витриманих спиртів чи ні.

Купажований віскі (Blended Whisky) — це суміш із декількох солодових і зернових спиртів із різних винокурень. У деяких брендів їх кількість в одному бленді досягає декількох десятків. Купажований віскі має простий смак, тому знайомство з ним найкраще починати саме з цього виду напою, згодом переходячи до складніших.

Односолодовий віскі (Single Malt) — напій, що вироблений із спиртів, отриманих на одній винокурні із соложеного ячменю. Смак такого напою складніше, ніж у звичайного бленда, але й коштує він дорожче в силу складнішого виробництва. Купаж односолодового віскі різних винокурень називається Blended Malt, Vatted Malt або Pure Malt.

Приклад односолодового віскі — Tamnavulin Speyside Single Malt, в ароматі якого ви знайдете сухофрукти, спеції, ваніль, торф, лісовий горіх, а також нотки цитрусових. Цей напій варто вживати тільки в чистому вигляді.

КУПИТИ

Однобочковий віскі (Single Cask або Single Barrel) — це віскі, який витримувався в одній конкретній бочці й прямісінько з неї потрапив у пляшку. Смак цього напою може трохи відрізнятися від пляшки до пляшки (оскільки характеристики напою в різних бочках, з яких його розливали в конкретну тару, може відрізнятися), але в цілому він характеризується як глибший і насиченіший відносно до звичайного односолодового віскі.

Витримка

Смак віскі багато в чому залежить від терміну витримки в дубових бочках. Саме там він набуває свої основні нотки, за час витримки змінюється склад різних речовин у напої. Наприклад, тривала витримка робить віскі більш сухим, при цьому знижується його спіртуозність. Потрібно розуміти, що до терміну витримки зараховується тільки час, проведений напоєм у бочці, після розливу в пляшку відлік припиняється.

2–4 роки

Це мінімальні терміни витримки для різних видів віскі. Такий термін забезпечує перетворення дистиляту безпосередньо на віскі й придбання сновних смакових якостей. Таку витримку має більшість напоїв у нижньому ціновому сегменті. Приклад подібного напою — трирічний скотч Glen Clyde.

4–8 років

За цей час віскі в бочці встигає розкритися. Напій отримує глибший і насиченіший смак, при цьому вже можна говорити про різні аромати й відтінки продукту. Такі терміни витримки в основному зустрічаються в середньому ціновому сегменті.

8–12 років

У такому віскі помітно йде на спад спіртуозність, даючи повною мірою розкритися його аромату. Така витримка зустрічається як у середньому, так і у високому ціновому сегменті, а як приклад наведемо Hankey Bannister Regency 12-річної витримки з легкими ванільними нотками й солодкуватим присмаком. Найкраще пити його в чистому вигляді.

КУПИТИ

12–18 років

Таку витримку мають напої з вищого цінового сегмента, вони відрізняються багатим букетом і складним смаком. Подібний віскі (особливо 18-річний) добре підходить як для поціновувачів, так і просто для любителів м’якого та ароматного віскі.

Від 18 років

Напої з цієї категорії найчастіше мають дуже складний смак, а якщо мова йде про витримку від 21 року і більше, то це вже колекційні напої. Рекомендується для справжніх цінителів віскі, здатних вловити найтонші нюанси в смаку і ароматі.

Сировина

Віскі робиться на основі різних зернових культур, дуже часто може змішуватися дистилят із декількох видів злаків. Далі коротко про них.

Ячмінь — це традиційний злак, з якого роблять віскі в Шотландії. Для виробництва напою за класичною технологією використовують ячмінний солод — пророщене зерно. На смак такого віскі впливає в основному техніка приготування, яка використовується на різних етапах виробництва, починаючи від соложіння й закінчуючи витримкою.

Кукурудза — основа виробленого в США віскі. У бурбоні й теннессійському віскі зміст кукурудзяних спиртів має бути не менше 51%. У зробленого з кукурудзи віскі є характерний солодкуватий післясмак.

Жито — ще один популярний на північноамериканському континенті злак для виробництва віскі. Напій, який зроблений із цієї сировини, відрізняється трохи терпким і гірким присмаком, а також пряним ароматом.

Пшениця — популярна в Північній Америці й Шотландії сировина, віскі з пшениці має м’який смак і квітковий аромат.

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано