У цій статті ви прочитаєте про нюанси при виборі вина — одного з найпопулярніших у світі алкогольних напоїв. Напевно, немає більше жодного такого «примхливого» алкоголю — на смак вина може вплинути навіть погода, при якій ріс виноград. Тому увагу потрібно звертати на безліч факторів, про які ми розповімо далі. Час прочитання — 18 хвилин.
Зміст
Колір вина
Саме на цю характеристику насамперед звертаєш увагу при виборі вина. Колір відразу говорить про його характер і гастрономічні характеристики. Виділяються три основні кольори вина (червоне, біле й рожеве) і ще кілька додаткових.
Червоне
Виготовляється з червоних сортів винограду, причому в процесі шкурки винограду контактують із суслом, через що й досягається червоний колір напою. Червоне вино відрізняється підвищеною терпкістю через наявність у ньому танінів — поліфенолів природного походження, які потрапляють в напій із твердих частин винограду (наприклад, шкурок) і бочкової деревини. Червоне вино насамперед асоціюється зі стравами з червоного м’яса, хоча воно добре поєднується і з багатьма іншими стравами.
Біле
Вино, яке роблять як із білих, так і з червоних сортів винограду, але без контакту зі шкірками. Це й обумовлює колір напою — сам виноградний сік майже безбарвний, а світлі та солом’яні відтінки біле вино отримує через тривалий контакт із бочковою деревиною. У білому вині дуже мало танінів, тому у нього ніжніший та освіжаючий смак. Цей напій добре підходить до білого м’яса та морепродуктів, але, як і у випадку з червоним вином, усе залежить від сорту винограду або купажу.
Рожеве
При виготовленні цього вина шкурки червоного винограду контактують із суслом лише нетривалий час, встигаючи віддати не так багато фарбувальних пігментів і танінів. Головна перевага рожевого вина — його універсальність. Завдяки збалансованому смаку без сильних перекосів у танінність або кислотність воно поєднується майже з будь-якими стравами, а також добре підходить як аперитив.
Помаранчеве
Цей тип вина роблять із білих сортів винограду, але за технологією виготовлення червоного — коли шкурки довго контактують із суслом. У результаті у вино переходить велика кількість ароматичних речовин, а саме воно набуває бурштинового кольору. Смак такого вина відрізняється від білого. Воно насиченіше, у ньому менше свіжості й фруктових ноток. Помаранчеве вино відмінно підходить до сирів, пікантної східної кухні та овочів.
Блакитне
Модна новинка останніх кількох років. Це звичайне біле вино, яке підфарбували в блакитний колір тим чи іншим способом (зазвичай використовуються натуральні барвники, наприклад, індигокармін або чорниця). На смак це не впливає, зате дозволяє здивувати гостей. Тому до блакитного вина потрібно ставитися як до звичайного білого, але тільки з вау-ефектом.
Типи вина за змістом спирту й цукру (столові)
Це один із найпопулярніших і простих способів класифікації вин у світі. Коли вино тільки починають робити, у ньому є певна кількість цукру, яке надійшло з виноградного соку. Під час бродіння дріжджі харчуються цим цукром і переробляють його на спирт. Від того, скільки спочатку було цукру та яку його частину дріжджі змогли вжити, залежить смак вина та його міцність.
Безалкогольне вино
Для тих, хто з тих чи інших причин не вживає алкогольні напої, існує безалкогольне вино з вмістом спирту не більше 0,5%. Це традиційне вино (найчастіше сухе), з якого різними способами видалили винний спирт. Найпоширеніший метод — це нагрівання напою з поступовим випаровуванням алкоголю, але є йскладніші технології. При цьому саме вино майже не втрачає корисні властивості та смак. Як і традиційне, цей напій містить у великій кількості антиоксиданти, різноманітні вітаміни та мікроелементи, тому вживати його корисно для здоров’я. І на ранок точно не буде боліти голова.
Сухе вино
У сухому вині цукор ферментований майже повністю, його зміст не перевищує 4 грами на літр, а обороти — від 8 до 15%. Це один із найпопулярніших типів вина у світі, оскільки відсутність цукру дозволяє повністю розкрити смак та аромат напою. «Сухість» такому вину надають таніни. Саме вони відповідальні за сухий і терпкий смак вина. Але в сучасній індустрії при класифікації вина використовується саме кількість цукру, а не наявність танінів.
Полусухе вино
Солодкість у такому вині все ще майже не відчувається — від 4 до 18 грам на літр, але при цьому його кислотність і танінність може бути істотно нижче, ніж у сухому. Напівсухе вино повсякденніше, воно добре підходить під просту їжу й буде відмінним варіантом для пікніка або вечірки. Його міцність також становить від 8 до 16% об.
Напівсолодке вино
Тут вміст цукру вже досить суттєвий — від 18 до 50 г/л, солодкість явно відчувається в смаку. Такий зміст цукру досягається двома способами: або на певному етапі переривається бродіння, або в сухе вино додається цукор перед розливом у пляшки. Головна проблема напівсолодких вин у тому, що вони погано поєднуються майже з будь-якою їжею, а цукор у них заглушає смак безпосередньо винограду. Тим не менш якісне та ароматне напівсолодке вино теж можна знайти в магазині. Міцність таких вин — від 6 до 15% об.
Солодке вино
Містить не менше 45 грам цукру на літр, при цьому його міцність залишається в діапазоні від 7 до 18% об. Тут теж на перший план виходить саме солодкість напою, але, на відміну від напівсолодкого, смак такого вина насиченіший, через що у нього досить багато любителів. Солодке вино добре підходить до десертів, фруктів і деяких видів сирів.
Хороший приклад такого вина — біле Chateau Mukhrani Muscat. У нього повний, насичений і збалансований мускатний смак із дубовим присмаком.
Типи вина за змістом спирту й цукру (кріплені)
У кріплене вино на певному етапі бродіння додаються спиртовмісні продукти, найчастіше бренді або чистий винний спирт. Таке вино зроблене з винограду з високим вмістом цукру і, як правило, на виході виходить дуже солодким. Хоча тут є відомі виключення, наприклад, херес або мадера можуть бути як солодкими, так і сухими. Єдина ж незмінна спільна риса всіх кріплених вин — підвищений вміст спирту в напої. Вони часто вживаються як аперитив або діжестив.
Сухе кріплене
Сюди відносяться такі відомі вина, як портвейн, мадера, херес, марсала тощо. Для них характерна велика міцність у 17–21% об. при низькому вмісті цукру — до 4 г/л. Через низький вміст цукру та високу міцність вони мають дуже специфічний смак, а пити їх потрібно невеликими ковтками.
Напівсухе/напівсолодке кріплене
Сюди відносяться вина з вмістом цукру від 50 до 120 г/л і міцністю від 14 до 20% об. Як і у випадку із сухими кріпленими винами, напівсолодкими бувають багато відомих видів — портвейн, херес та ін. Такі напої добре підходять до копчених сирів, риби, сушених фруктів і страв східної кухні.
Наприклад, біла напівсуха мадера Henriques & Henriques відмінно підходить до витриманих сирів, випічки та пасти. У смаку присутні сухофрукти, горіхи, є нотки шоколаду.
Десертне вино
У цьому напої міститься від 160 до 200 грам цукру на літр, а міцність — від 12 до 17% об. Як зрозуміло з назви, найкраще поєднується з різноманітними десертами.
Лікерне вино
Містить від 210 до 300 грам цукру на літр (хоча зустрічаються й солодші варіанти), а його міцність становить 12–16% об. Це досить в’язке вино, яке зазвичай п’ють зі спеціальних лікерних чарок невеликими порціями, воно добре поєднується із солодощами та десертами.
Різновиди ігристих вин
Ігристе вино насичене вуглекислим газом, який отримано в результаті природного бродіння, що робить його «шипучим». Тиск у пляшці з ігристим вином досягає 5–6 атмосфер, через що при відкритті звучить характерний хлопок.
Виготовляють ігристе вино двома основними способами. Дорожчий класичний «шампанський метод» має на увазі бродіння вина безпосередньо в пляшці. Через це багато людей називають всі ігристі вина шампанськими, хоча робити це слід тільки у відношенні ігристого вина, виробленого безпосередньо у французькій провінції Шампань. При використанні дешевшого «методу Шарма», бродіння вина відбувається у великих за обсягом чанах, після чого воно під тиском розливається в пляшки.
Шампанське (Champagne)
Вироблене в Шампані класичним методом вино стало свого роду еталоном для ігристих вин у всьому світі. Шампанське має гармонійний, насичений і збалансований смак. Через безліч вимог і нюансів виробництва вельми дороге.
Креман (Cremant)
Французьке ігристе, яке виготовлене за межами провінції Шампань. За винятком географічного розташування виноградників, воно мало чим відрізняється від шампанського — має такий самий багатий смак, але коштує при цьому дешевше.
Просекко (Prosecco)
Італійське ігристе, яке вироблене методом Шарма. Просекко — це досить легке вино з яскраво вираженими фруктовими нотками.
Ламбруско (Lambrusco)
Ще одне італійське ігристе, яке назване за однойменним сорту винограду. Виготовляється методом Шарма та відрізняється надзвичайною легкістю й низьким вмістом алкоголю.
Франчакорта (Franciacorta)
Роблять в Італії ігристі вина й класичним методом, одне з них — Франчакорта. Його виготовляють у провінції Брешіа з трьох сортів винограду — Шардоне, Піно-нуар і Піно-блан. Має насичений смак і багатий фруктовий аромат.
Кава (Cava)
Іспанське ігристе, що виготовлене класичним методом із (в основному) місцевих сортів винограду. Велика частина кави виробляється в регіонах Валенсія та Каталонія. Смак залежить від сорту винограду й багатьох нюансів, тому можна наштовхнутися як на дуже добротні напої, так і на досить посередні.
Наприклад, Castillo Perelada Cava Dolce відноситься саме до добротної кави. В ароматі напою мед і стиглі фрукти, смак збалансований та яскраво виражений.
Зект (Sekt)
Загальна назва ігристих вин Німеччини та Австрії. Робиться як класичним методом, так і методом Шарма. Може сильно відрізнятися за смаком і якістю залежно від використовуваного сорту винограду й виробника.
Типи ігристого вина за вмістом цукру
За вмістом цукру класифікація ігристих вин відрізняється від столових і кріплених.
Найсухіше ігристе називається “брют Натюр” (brut nature). У ньому вміст цукру не перевищує 3 г/л. Далі йде “екстра брют” (extra brut), в ньому міститься цукру від 3 до 6 г/л. У звичайному брюті кількість цукру може варіюватися від 6 до 12 г/л. Брюти різного ступеня сухості — це відмінні аперитиви, також вони добре поєднуються з морепродуктами.
За брют іде “екстрасухе ігристе” (extra dry). У ньому вміст цукру варіюється від 12 до 17 г/л. У звичайному сухому ігристому цукру міститься від 17 до 32 г/л. Сухе й екстрасухе ігристе — теж хороші аперитиви, особливо для тих, хто не любить надмірну кислоту вина.
Taurino Cosimo Stria Extra Dry — це хороший приклад якісного екстрасухого італійського ігристого зі збалансованим смаком і свіжим фруктовим ароматом.
У напівсолодкому ігристому з цукром вже трохи краще — від 32 до 50 г/л. У якісного напівсолодкого дуже яскравий смак, який добре підійде до фруктів і десертів, але також доповнить смак деяких видів сирів, овочевих страв і пасти. А солодкі ігристі вина містять від 50 г/л і краще всього поєднуються з різноманітними десертами.
Витримка
За віком вина діляться на три групи — молоде, витримане й старе. До 90% виробленого у світі вина — це молоде вино з витримкою до одного року, яке вже повністю розкрило свій потенціал, і триваліше зберігання ані в бочках, ані в пляшках не призведе до поліпшення його смаку, але може привести до погіршення.
До 10% вироблених вин має потенціал до витримки більше одного року. Його смак буде поліпшуватися протягом декількох років, причому це може відбуватися не тільки в бочці, але й після розливу в пляшки. Щоправда, для цього потрібні особливі умови утримання з підтримкою температури (для цього використовуються спеціальні винні холодильники). Такі вина коштують дорожче, купувати їх слід у спеціалізованих закладах, де дотримуються всі необхідні умови.
Близько одного відсотка виробленого у світі вина може витримуватися від п’яти до десяти й більше років. Це найдорожчі та колекційні вина, підходити до вибору яких найкраще з консультацією фахівця, який у змозі пояснити всі нюанси тієї чи іншої пляшки.
Сорти винограду
У світі є тисячі сортів винограду, з якого роблять вино. Вони діляться на автохтонні та міжнародні. Автохтонні (або місцеві, терруарні та ін.) характерні тільки для окремих регіонів і територій. При спробі їх вирощування в інших регіонах вони або не приживаються, або сильно змінюють смак та аромат.
Міжнародні сорти вирощуються повсюдно, вони підходять для різних природних умов і ґрунтів, при цьому їх смак та аромат не змінюються залежно від регіону. До найпопулярніших сортів технічного винограду (які насамперед призначені для виробництва вина, а не вживання в їжу) відносяться: Каберне Совіньон, Мерло, Шардоне, Совіньон Блан, Піно-нуар, Санджовезе, Сапераві, Ркацетелі, Одеський чорний (Аліберне), Темпранільо та ін.
Як приклад хорошого вина з цього сорту наведемо чилійське Santa Rita Reserva Chardonnay. У нього характерний свіжий смак із фруктовими відтінками, серед яких особливо виділяються цитрусові.
Багато вина роблять не з одного, а відразу з декількох сортів винограду. Це дозволяє домогтися гармонійнішого та збалансованого смаку. Наприклад, вино Chateau Mukhrani Grappe Noire — це купаж сортів Каберне Совіньон і Сапераві. У результаті вийшов якісний напій із бархатистою текстурою та яскраво вираженими ягідними нотами.
Країни
Через величезну кількість сортів винограду та їх велику залежність від кліматичних умов, грунтів та інших факторів, навіть вина однієї країни часто сильно відрізняються один від одного. Наприклад, у Франції є 14 виноробних регіонів, у кожного з яких свої особливості. Проте, якісь загальні характеристики є у кожної країни.
Не найкраща репутація українського вина тягнеться ще з часів Радянського Союзу. Наклало свій відбиток і знищення виноградників наприкінці 80-х років минулого століття в рамках антиалкогольної кампанії. Але за останні 10–15 років багато українських підприємств модернізували свої виробництва (або побудували з нуля за сучасними технологіями) і почали випускати добротні столові вина. Зараз у середньому ціновому сегменті можна знайти гарне українське вино, яке за якістю не поступатиметься європейським винам тієї ж категорії.
Серед українських вин виділимо Вино князя П.Н.Трубецького Cabernet Sauvignon витримане. Його роблять у Херсонській області на одній із найстаріших виноробень країни, у нього повний, збалансований смак зі зрілою танінністю й тривалим післясмаком.
Вікові традиції виноробства в Грузії та активний розвиток цієї галузі в останнє десятиліття дозволяють місцевим винам гідно конкурувати з виробниками з багатьох країн. У Грузії є власний спосіб виготовлення вина — кахетинський. Витримка та зберігання при цьому відбувається в спеціальних конусоподібних посудинах, які закопуються в землю для досягнення стабільної температури бродіння.
Червоне напівсолодке Kartuli Vazi Кіндзмараулі — це приклад смачного грузинського вина, в якому наявність цукру не перебиває аромат напою, а лише більше розкриває фруктові та ягідні нотки в смаку.
Одне з кращих новозеландських вин — це Saint Clair Marlborough Sun Sauvignon Blanc. Воно дуже свіже, з багатим букетом і тривалим післясмаком. У смаку нотки свіжоскошеної трави, агрусу та легкий натяк на цитрусові.
Ще в якості прикладу наведемо червоне сухе вино з Південно-Африканської Республіки — Obikwa Pinotage. Це збалансоване вино з помірною танінністю та вираженим ягідним ароматом.
Також за темою: