Дім і сад Допомога новачку Статті

Як вибрати інструмент для загострення ножів

Гострі ножі — радість і гордість кожного кулінара. А підтримувати ріжучу кромку в ідеальному стані допомагають спеціальні точила. Із цієї статті ви дізнаєтеся про їх основні типи, а також про те, чим базове загострення відрізняється від правки та доведення. Час прочитання — 7 хвилин.

В МАГАЗИН

Загострення, правка й доведення

Лезу ножа може знадобитися як загострення, так і правка або доведення. Це різні процеси:

  • Під час загострення на полотні ножа зрізається найтонший шар металу й формується оновлена ​​кромка леза. Загострення надає крайці загальну форму й робить ніж знову придатним для продуктивної роботи.
  • Виправлення передбачає зміну кута ріжучої крайки та одночасно із цим усунення мікродефектів, що утворилися на ній за час роботи ножем — найдрібніші відколи, шорсткості й нерівності. Для редагування ножових лез використовуються мусати, точильні камені та точила, що оснащені додатковими правлячими пластинами.
  • Доведення — завершальний етап, у процесі якого досягається висока чистота ріжучої поверхні. Після фінальної обробки клинок набуває дзеркального блиску й максимальної гостроти. Виконувати доведення найкраще інструментом із дрібнозернистим точилом.

Щоб добитися ідеального стану ріжучого полотна, рекомендується комплексний підхід: спочатку загострення для грубої роботи, потім правка для делікатніших завдань і фінальне доведення. Хоча в побуті більшість користувачів обмежується тільки загостренням із використанням зручного точила.

Типи точил

Інструменти для загострення відрізняються своєю конструкцією та функціональністю. Можна виділити кілька основних типів.

Електричні

Найсучасніший і зручніший тип інструменту, що забезпечує якісне й довговічне загострення. Його основні переваги — швидкість роботи й витривалість, що особливо актуально при необхідності нагострити велику кількість ножів. Він відмінно справляється із заготсренням інструменту з пошкодженою робочою частиною — зі сколами, зазублинами, подряпинами. Тому електричні точила широко поширені у сфері громадського харчування та ресторанного бізнесу.

Для побутового використання вони також стануть вдалим придбанням — пристрій автоматично задає потрібний кут заточування й вам не доводиться докладати ніяких зусиль. При цьому електричні моделі безпечні у використанні та зводять до мінімуму шанси поранити руки лезом. Комплектуються блоком живлення й працюють від мережі.

КУПИТИ

Також до категорії електричних відносяться цілі точильні комплекси, робота яких заснована на використанні гнучких абразивних стрічок різної зернистості. Вони легко справляються із загостренням не тільки ножів, але й будь-якого інструменту з ріжучою частиною, чи те лопати, сокири, леза газонокосарок, ножиці. Наприклад, універсальне електричне точило Work Sharp.

КУПИТИ

Механічні

Добре знайомі всім кухонні точила з одним або декількома точильними роз’ємами можуть використовуватися не тільки для загострення, але й для редагування леза. Механічне точило дуже просте у використанні, займає мало місця на кухні, має заводський кут заточення, відповідний для будь-якого кухонного ножа. Вдалим вибором стане модель із настільним упором і довгою ручкою, щоб під час роботи інструмент стійко розташовувався на стільниці, а рука, яка утримує його, знаходилася подалі від зони загострення.

КУПИТИ

Кишенькові або точила-брелоки

Максимально компактні портативні точила, які легко поміщаються не тільки в рюкзак або сумку, а й просто в кишеню. Вони завжди прийдуть на допомогу власникові ножа, що затупився, у поїздці, поході, на риболовлі чи полюванні.

КУПИТИ

Точильні камені

Загострення з використанням спеціальних каменів є найдавнішим способом і з часом технологія майже не змінилася. Більшість точильних каменів мають вигляд бруска, який виконаний повністю з одного абразивного матеріалу або комбінації декількох. Сучасні точильні камені доповнюються підкладкою, ручкою-тримачем, дерев’яним або пластиковим корпусом. Їх ефективне використання вимагає певного досвіду, оскільки кут загострення не виставлений автоматично та ви визначаєте його самі.

КУПИТИ

Мусати

Мусатом називають точило для ножів, яке схоже за формою й принципом використання з напилком. Вони складаються з рукоятки й точильного стрижня круглої, квадратної, прямокутної або овальної форми з ребрами, що розташовані вздовж нього. Ще одна особливість таких точил — намагнічений кінчик, який перешкоджає розльоту металевої стружки під час роботи. Використовуються вони для правки — з їх допомогою можна вирівняти всі подряпини та щербини на лезі ножа, додати йому гостроти.

КУПИТИ

Точильні набори

Крім стандартних інструментів для гостріння та правки, ви можете використовувати й спеціальні точильні набори, які відрізняються комплектацією та ступенем функціональності.

Точильний верстат — складається з підстави, напрямної для виставлення необхідного кута гостріння й комплекту точильних брусків різної зернистості. За необхідністю кількість брусків можна збільшувати, докуповуючи їх під ваші потреби.

КУПИТИ

Точильна система — до комплекту входить зажим для фіксації ножа зі змінним кутом гостріння, набір точильних каменів і напрямних для них, а також спеціальне мастило, яке не тільки захищає камені від зносу, а й покращує якість загострення. Кожен брусок забезпечений пластиковою рукояткою різного кольору, який відповідає його зернистості.

КУПИТИ

Точило з фіксованими стрижнями — у комплекті ви знайдете два абразивних стрижні й дерев’яний пенал, який використовується не тільки для їх зберігання, а й в якості підставки. На кришці пенала просвердлені отвори для фіксації стрижнів під потрібним кутом. Проводьте по них лезом ножа, поки не досягнете потрібної гостроти ріжучої крайки. Така модель не призначена для повного госріння ножів, але з правкою справляється відмінно.

КУПИТИ

Матеріал точила

Матеріал або абразив, з якого виготовлене точило, впливає не тільки на якість гостріння, а й на тривалість експлуатації інструменту.

  • Алмаз: алмазні точила славляться зносостійкістю та довговічністю. Завдяки великій твердості такий матеріал гострить швидко та якісно, з легкістю знімаючи шар металу з ріжучої крайки.
  • Кераміка: точила з кераміки працюють делікатніше за алмазні, і знімають метал не так інтенсивно. З їх допомогою зручно робити доведення та полірування лез.
  • Карбід вольфраму: міцний композитний матеріал, який гарантує міцність і тривалий термін експлуатації точила.

Абразиви відрізняються ступенем зернистості:

  • грубозернисті — використовуються для грубої роботи, як-от перегостріння або зміна кута загострення;
  • середньозернисті — гарний вибір для базового гостріння;
  • тонкозернисті — підходять для правки або доведення, з їх допомогою проводять фінішне полірування лез.

Тип ріжучої крайки

Для отримання якісного результату варто вибирати точила, виходячи з типу леза вашого ножа.

  • Звичайне лезо — пряма ріжуча крайка, яка зустрічається у більшості ножів. Ножі такого типу використовуються для нарізування майже будь-яких продуктів.
  • Серрейторне лезо — ріжуча крайка зубчаста, що ускладнює її правильне гостріння. Підтримувати такий ніж ідеально гострим — завдання досить складне й вимагає використання спеціальних точил. Такі ножі знайшли застосування в нарізці хлібобулочних і кондитерських виробів.

У продажу зустрічаються моделі точил із можливістю комбінованого гостріння — і звичайних лез, і серрейторних.

 

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано