Ще якихось років 5-7 тому мультиварка була дивиною та рідко зустрічалася в нашому побуті. Тоді здавалося, що це просто віяння моди та що популярність їх упаде так само, як колись це сталося з хлібопічками. Однак час іде, а затребуваність у мультиварці нітрохи не падає. А все тому, що цей кухонний пристрій потрібен не для того, щоб час від часу змітати з нього пил – річ виявилася дуже зручною, економічною та елементарною в роботі.
Про правила вибору мультіварок сказано вже чимало. Але прогрес не стоїть на місці, побутова техніка поступово обростає якимись нововведеннями та наворотами, чому дуже сприяє здорова конкуренція на ринку. І, отже, з це теж cлід враховувати. Тому ми поговоримо про те, як вибрати мультиварку саме сьогодні – з якими параметрами обов’язково слід визначитися перед покупкою, а якими можна й знехтувати. Наприкінці статті на вас чекає ТОП-5 моделей мультиварок, які вибирають покупці найчастіше. Поїхали.
Зміст
- Види мультиварок – якими бувають і в чому їх особливості
- Як визначитися з об’ємом чаші
- Покриття та матеріал чаш
- Потужність – чи так вона важлива в мультиварці?
- Види підігріву
- Режими мультиварок: від найуніверсальніших до вузькоспеціалізованих
- Який вид мультиварок сьогодні на піку популярності
- ТОП-5 популярних моделей
Види мультиварок – якими бувають і в чому їх особливості
Побутові пристрої, які ми помилково називаємо одним поняттям «мультиварка», насправді діляться на кілька видів. У кожного з них є свої нюанси та фішки, які важливо знати перед тим, як визначатися з вибором.
Класична мультиварка
Імовірно, представляти звичну для багатьох мультиварку немає необхідності. Мультиварка, яка створена на основі тієї ж рисоварки, розширила свої можливості, а також список страв, які їй до снаги. Сьогодні це, мабуть, найпоширеніший вид електроварок на наших кухнях, який став відмінним підручним засобом у готуванні.
Але навіть у рядах звичайних, здавалося б, мультиварок можна знайти моделі, оснащені за останнім словом техніки. Смарт-мультиварки з’явилися на ринку нещодавно, але викликали непідробний інтерес з боку тих користувачів, яким близька ідея створення “розумного будинку”. Головна їхня фішка полягає в тому, що керуються вони не тільки традиційним способом (кнопками на корпусі кухонного гаджета), але й зі смартфона. Фірмові програми відчутно розширюють можливості “розумних” мультиварок. Крім віддаленого керування, стає доступною віртуальна рецептурная книга, а також тлумачні рекомендацій з роботи з мультиваркою. А крім цього, за допомогою вашого смартфона й застосунку можна об’єднати безліч побутових приладів у єдину екосистему. Такі просунуті моделі можна знайти в рядах виробників Xiaomi та Redmond.
Рисоварка
Рисоварку можна по праву вважати першопрохідцем – саме вона стала прабатьком сучасних мультиварок і прийшла на наш ринок з Далекого Сходу, імовірно, з Японії. Як ми знаємо, основою азіатської кухні є рис: його використовують як самостійно, так і в складі різних страв. Оскільки приготування цього крахмалистого гарніру на звичайній плиті вимагає постійного контролю з боку господині, це не завжди буває зручним. Тому створення автономного пристрою, який буде самостійно справлятися з приготуванням розсипчастого рису, було відмінним рішенням, яке заощаджувало час і зусилля. Усупереч назві, у рисоварці можна готувати не тільки рис, але й будь-які розсипчасті гарніри, а також використовувати прилад для приготування на пару.
Повільноварка
З назви стає зрозуміло, що повільноварка готує довше звичайних пристроїв і має вузкішу спеціалізацію. Повільноварки розраховані на тривале томління страв за невисоких температур, через що їжа, що приготована в ній, зберігає максимум корисних властивостей і набуває дуже ніжний смак. Найчастіше такі пристрої вибирають любителі смачної і здорової їжі, які в готуванні керуються не швидкістю приготування, а користю страв.
Мультиварка-швидковарка
Довгий час мультиварка-швидковарка залишалася недооціненою. Такі прилади зазвичай коштують трохи дорожче звичайних мультиварок і не кожна господиня розуміла, чи потрібно за неї переплачувати. Однак якщо ви хочете з більшою користю розподіляти свій час, то мультиварка з функцією швидковарки цьому посприяє. Завдяки тому, що приготування в ній відбувається при підвищеному тиску, будь-які страви готуються в ній значно швидше. Приготувати холодець за 1,5 години? – Легко.
Мультикухня
Можна сказати, що мультикухня – це маркетингова назва мультиварок, які можна використовувати не тільки в звичайному режимі. Такі прилади також підтримують роботу зі сковорідками або сотейниками, тобто використовувати їх можна для повноцінного та зручного смаження. Сковорідка може бути в комплекті, але деякі моделі можуть працювати і з вашим кухонним посудуом. Головне – це підібрати його відповідний діаметр.
Мультипіч
Ще один різновид мультиварок – це мультипіч. За функціональністю вона пішла ще далі, ніж класичні мультиварки, і фактично об’єднує собою мультиварку, пароварку, фритюрницю та навіть звичайну піч. Вартість таких приладів зазвичай вища, але окупається це великою кількістю можливостей та економією простору на кухні.
Су-вид (Sous vide)
Су-види помилково приймають за різновид мультиварки, проте це не зовсім так. З мультиваркою су-вид об’єднує тільки зовнішній вигляд і можливість автономне готування. Ці прилади можна назвати пристроєм для високої кухні: приготування страв у них здійснюється у вакуумних пакетах, які розміщуються в чашу, і готуються вони зазвичай при дуже низькій температурі від декількох годин до навіть декількох діб. Ця технологія прийшла до нас з Франції, яка славиться своїм неординарним підходом до приготування навіть найпростіших страв і доведення їх до рівня кулінарного шедевра. Тому су-вид можна назвати гурманським приладом, який у нас є не найпопулярнішим видом електроварок.
Як визначитися з об’ємом чаші
Обсяг чаші – це, мабуть, один з основних параметрів (після визначення необхідної функціональності, звичайно), який важливо врахувати до покупки. Залежно від виду та можливостей приладу, їх обсяг у середньому може варіюватися від 1 до 6 літрів.
На сім’ю до 2-х осіб можна розглядати пристрій з об’ємом чаші до 3 літрів. Менший обсяг страв буде готуватися швидше, і для багатьох це незаперечний плюс. Але це може бути застосоване для тих господинь, які зазвичай не готують про запас. Якщо ви до їх числа не належите, то краще придивитися до мультиварки більш місткої – до 4,9 л.
Для середньостатистичних сімей з 3-5 осіб оптимальним розміром буде 5-6 літрів. Для деяких цифра може здатися надто вже великою, але на практиці все інакше. Обсяг, який вказують у мультиварці, найчастіше має номінальний характер, а реальний корисний об’єм буде трохи скромнішим. Ми ж не готуємо їжу, закладаючи продукти до самої кришки, так? Тому краще взяти пристрій із запасом і заповнювати не до країв, ніж перенавантажувати його, у результаті чого страви будуть готуватися довше і, відверто кажучи, гірше.
Покриття та матеріал чаш
Основа чаші для мультиварки в більшості випадків виготовляється з алюмінію. Матеріал примітний невисокою ціною, а також гарними теплопровідними властивостями – він швидко нагрівається і так само швидко остигає. Чаші з алюмінію можуть бути як тонкими й легкими, так і бути щільними і, що логічно, важчими. Вибираючи між легкою та литою (важко.) чашею, краще віддати перевагу другій – тонкий метал не такий довговічний і за роки експлуатації може трохи деформуватися (в основному це стосується дна чаші).
Інші матеріали для чаш використовуються значно рідше й в основному застосовуються в нестандартних моделях мультиварок. Наприклад, для моделей з індукційним типом нагріву чашу в основному виготовляють із сталі, яка повинна володіти магнітними властивостями. І це відчутно здорожчує вартість приладу. Для пересічних мультиварок виготовлення чаші з дорожчих матеріалів сенсу як такого не має. Алюміній відмінно проявляє себе на практиці, тим більше, що готування відбувається не на «голому» металі, а на антипригарному покритті.
Антипригарні покриття, які використовуються для чаш мультиварок, можна умовно поділити на два типи – тефлонове та керамічне. Тефлон, повна назва якого політетрафторетилен (язика можна зламати), напевно в побуті знайомий багатьом господиням. І господарям. Це найпоширеніший вид антипригарного покриття, який застосовується не тільки в мультиварці, але й в інших побутових приладах, в яких відбувається процес приготування їжі (вафельниці, хлібопічки, бутербродниці та інше), і, звичайно ж, у посуді. Його плюсом можна назвати невисоку вартість, добротні антипригарні властивості і можливість миття в посудомийній машині. Головне правило роботи з тефлоном – ніяких подряпин. Використовуйте лопатки та ополоники тільки з м’яких матеріалів, які не дряпають: силікону або дерева. Можна використовувати й пластикові приладдя, але тільки в тому випадку, якщо пластик гарної якості та не має гострих країв.
Але сьогодні більшою мірою набирає популярність керамічне покриття. Його теж широко застосовують, а також працюють над поліпшенням його властивостей. Наприклад, відоме сьогодні мармурове покриття – це похідний матеріал від кераміки з додаванням «мармурової» крихти, яка служить для збільшення терміну служби покриття. Кераміка в покритті – це маркетингова назва, яка не має нічого спільного з тією керамікою, з якої виготовляють посуд та інші вироби. Це композитний матеріал, який більше схожий з емаллю, ніж з керамікою в класичному її розумінні, але при цьому володіє яскраво вираженими антипригарними властивостями. Цінник за таке покриття зазвичай вищий, але й свої властивості воно зберігає довше. До його недоліків можна віднести лише те, що кераміка, також, як і тефлон, боїться подряпин і відколів, тому використовувати для нього варто тільки щадні кухонні аксесуари. А ще такі чаші не варто використовувати в посудомийках, якщо про це не написано в інструкції.
Однозначно сказати, яке саме покриття краще й практичніше, украй важко. У кожного з них є свої плюси та свої підводні камені, які слід враховувати й працювати досить обережно. Якщо підводити риску, то, в принципі, вибирати можна мультиварку з будь-яким покриттям. Так чи інакше, антипригарні властивості будь-якого з них зберігаються на висоті протягом декількох років активної експлуатації. Потім вони поступово будуть погіршуватися – це факт, який стосується будь-якого антипригарного покриття, будь він на мультиварці або на сковороді. Якщо ви вибираєте пристрій, яким плануєте користуватися довгі роки, то краще зробити ставку на ту модель, на яку в перспективі можна докупити нову чашу.
Потужність – чи так вона важлива в мультиварці?
Забігаючи наперед скажемо, що важлива, але по суті не є точкою відліку для вашого вибору. У більшості випадків у цьому питанні застосуємо один і той самий принцип – чим більший обсяг у чаші мультиварки, тим більша потужність їй знадобиться. Це ж стосується й функціональності – чим вона різноманітніша, тим потужнішим повинен бути прилад. Звичайно, якщо ви вибираєте між двома схожими мультиварками, одна з яких володіє меншою потужністю, а інша – більшою, то краще вибирати другу. Але на практиці відчутно виграти в часі приготування навряд чи вийде. Усе-таки виробники (здебільшого), перед тим, як випустити нову модель мультиварки, збалансовано підходять до потужності нового пристрою. Щоб споживання ресурсів було розумним, а процес приготування не тривав годинами. З цієї причини вам навряд чи вдасться знайти 6-літрову мультиварку з потужністю в 500 Вт, так само як і 2-літрову на 3000 Вт.
Види підігріву
Фактично на ринку мультиварок існують два види нагрівальних елементів – ТЕНи та індукція. По суті, як у плитах або варильних поверхнях. Незалежно від типу елемента, він практично завжди розташовується на дні пристрою.
ТЕН – найпоширеніший спосіб підігріву, який притаманний більшості моделей, від найбюджетних до преміум-класу. Принцип роботи ТЕНа досить простий. При ввімкненні пристрою нагрівається сам ТЕН, у результаті чого нагрівається чаша й починається приготування страви. Завдяки тому, що мультиварки мають досить щільний корпус, ефективність ТЕНа в мультиварці значно вище, ніж плитах і варильних поверхнях такого ж типу – гаряче повітря не розсіюється по кухні, а зберігається всередині, що забезпечує якісніше готування.
Індукційні нагрівальні елементи теж перекочували в мультиварки з варильних поверхонь. І на сьогоднішній день вони вважаються найефективнішими, оскільки під час приготування нагрівається безпосередньо сам посуд, а не навколишній простір. Хоча насправді мультиварка – це замкнутий простір, в якому і без того втрати тепла невисокі. До гідності індукційного типу варто віднести швидше нагрівання, яке спрямоване виключно на чашу. У результаті електроенергія споживається розумніше, а сам прилад є безпечнішим, адже доти, поки чаша не буде встановлена в мультиварку, прилад неможливо буде ввімкнути. На жаль, у ТЕНових пристроях це можливо. Недоліком індукційних моделей можна назвати вищий цінник, але це й логічно – за комфорт (у нашому випадку це швидкість, ефективність і безпека) доведеться доплачувати.
Режими мультиварок: від найуніверсальніших до вузькоспеціалізованих
Будь-яка, навіть найдорожча мультиварка, в обов’язковому порядку має низку універсальних програм, на яких відбувається приготування більшості популярних у нашому раціоні страв.
- Варка – базовий режим, який дозволяє замінити звичні нам каструлі й варити будь-які продукти: овочі, м’ясо, рибу та інше
- Жарка – режим, здатний замінити сковороду; особливо зручний у приготуванні складних страв, де спочатку потрібно обсмажити продукти, а потім тушкувати або варити
- Каша / Гречка / Рис – програма для приготування різних каш і гарнірів
- Перші страви / Суп – те саме, що й Варка, тільки програма Суп триваліша за часом
- Випічка – режим для приготування домашніх пирогів, запіканок, шарлоток і бісквітів
- Тушкування – ідеальна для овочевих соте й тушкування м’ясних і рибних страв
- Готування на пару – більшість мультиварок сьогодні можуть грати роль пароварки, якщо в комплекті є спеціальний вкладиш (зазвичай пластиковий) для готування на пару
- Плов – програма для приготування класичного плову або розсипчастих гарнірів
- Молочна каша / Дитяче харчування – режим для приготування страв для дитячого раціону, готування на якому відбувається при не дуже високих температурах
- Йогурт – тривалий режим (від 6 до 8 годин), при якому підтримується оптимальна температура (близько 40⁰С) для приготування натуральних йогуртів і кисломолочних продуктів; замінює йогуртницю
Крім основних режимів практично всі мультиварки мають додаткові можливості на кшталт відстрочки старту, автоматичного підігріву страв, швидкого розморожування або розігріву. Це вже стало цілком очевидним.
Але є ще одна примітна й дуже зручна фішка, якої не знайти в бюджетних моделях. Це ми про Мультикухаря. Вона може мати різні назви, але зміст залишається незмінним. Ця програма дозволяє самостійно вибирати час приготування й виставляти температурний режим. Наявність цієї функції розширює можливості вашої мультиварки практично до незкінечності, адже ви самостійно можете керувати процесом у залежності від тієї страви, яку хочете приготувати. До того ж багато моделей з Мультикухарем дозволяють зберігати вибрані налаштування й використовувати їх у подальшому буквально в кілька натискань без необхідності знову вручну вводити всі дані. Це особливо зручно, якщо ви любите складні рецепти й на різних етапах приготування вам потрібна різна температура.
Який вид мультиварок сьогодні на піку популярності
Трохи вище ми говорили про те, що мультиварки-швидковарки довгий час були не дуже затребуваними, оскільки не всі господині вважали їх доцільними. А після жахіть з вибухаючими швидковарками на кухонних плитах – ще й небезпечними. Але сьогодні тенденція змінюється й мультиварки з можливостями швидковарки користуються підвищеним попитом. І причина проста – наш темп життя з кожним днем тільки зростає, за 24 години потрібно встигати більше, а готування, погодьтеся, забирає пристойний шматок нашого часу. Мультиварки-швидковарки дозволяють впоратися з рутинними завданнями не просто автономно, без вашої безпосередньої участі, але й значно швидше. З таким пристроєм немає необхідності готувати, наприклад, птаха цілком протягом декількох годин – півгодини буде більш ніж достатньо.
Така швидкість досягається завдяки тому, що приготування відбувається за допомогою тиску, яке створюється всередині мультиварки. Однак думка про те, що швидковарки небезпечні, сьогодні як мінімум втратили свою актуальність. Усі сумлінні виробники (а не про сумлінних ми й говорити не будемо) оснащують свої прилади декількома ступенями захисту, які стоять на сторожі будь-якої незапланованої зміни. Тому мультиварки-швидковарки сьогодні займають одну з лідируючих позицій на ринку подібних кухонних пристроїв.
ТОП-5 популярних моделей
Від загального перейдемо до приватного. Як би там не було, а популярністю сьогодні користуються не тільки мультиварки-швидковарки, але також класичні моделі й моделі зі смарт-керуванням. Які з них стали народним вибором?
Redmond SkyCooker RMC-M903S
Мультиварка Redmond SkyCooker RMC-M903S – це «розумний» побутовий прилад, яким можна керувати не тільки за допомогою сенсорного керування, а й просто зі смартфона. Для цього досить встановити фірмовий застосунок від Redmond, який відкриє перед вами новий підхід до сучасної техніки. 17 вбудованих програм, а також функція Мультикухаря дозволяють готувати найрізноманітніші страви – від повсякденних до кулінарних шедеврів. Чаша має об’єм 5 л і керамічне покриття, що виконане за фірмовою технологією Anato. З додаткових можливостей – приготування фондю, сиру, пастеризація, а також стерилізація посуду й столових приладів.
Мультиварка-швидковарка Moulinex CE501132
Moulinex CE501132 відноситься до моделей мультіварок-швидковарок, яка дозволяє готувати як під тиском, так і в звичайному режимі. Товстостінна 5-літрова чаша зі зручними ручками має керамічне покриття. Модель оснащена 21 передвстановленим режимом приготування й програмою Мультишефа для готування за вашими особистими рецептами. А ще мультиварка від Moulinex має цікавий та оригінальний дизайн, який прикрасить будь-який інтер’єр кухні.
Philips Viva Collection HD4734/03
Мультиварка Philips HD4734/03 із серії Viva Collection здобула популярність завдяки тому, що являє собою надійного помічника для щоденних завдань. Обсяг чаші з керамічним покриттям становить 5 л, а потужність пристрою – 980 Вт. 21 вбудована програма доповнюється функцією Мій рецепт, яка дозволяє вносити власні рецепти в пам’ять пристрою.
Мультипіч Philips HD9650/90
Компактну мультипіч Philips HD9650/90 вибирають ті, хто прагне харчуватися різноманітно й при цьому з мінімумом споживаних жирів. Мультипіч від Philips дозволяє насолоджуватися смачною випічкою, стравами гриль, смаженими або запеченими смаколиками без єдиного граму олії. У моделі використовується технологія Twin TurboStar, яка забезпечує рівномірний прогрів страви, завдяки чому виходить апетитна хрустка скоринка. Якщо ви готуєте рибу або м’ясо, то весь жир при цьому стікає в окремий піддон, який після готування можна злити. Ідеально для тих, хто стежить за своєю фігурою та здоров’ям.
Tefal RK745832
Tefal RK745832 може похвалитися 40 програмами приготування, три з яких можна коригувати вручну. Чаша має вже знайомі за попередніми моделями характеристики – 5 л і керамічне покриття. Доступна функція Мультикухаря, а також технологія Fuzzy Logic, яка самостійно підбирає температурний режим і час для готування смачних і розсипчастих гарнірів.