Дім і сад Допомога новачку Статті

Як вибрати коньяк

Стаття буде актуальна тим, хто хоче знати, як правильно вибрати якісний коньяк і на що слід звернути увагу, перш ніж вживати цей напій. У ній міститься інформація про різновиди, історію походження та строки витримки, а також поради, які допоможуть обійти стороною підробку та придбати відмінний коньяк. Час прочитання  — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Трохи історії

На просторах Інтернету є найпоширеніша легенда про те, що коньяк — це напій, який виготовили в місті Коньяк, у Франції, тому всі інші варіанти слід називати виноградним бренді.

Драматичне сказання

Є й інша версія, романтичніша й трагічніша. Її ви зможете розповісти друзям, попиваючи цей самий напій.

Отже, 16 століття, провінція містечка Коньяк (Франція). Відданий протестант Жак де ла Круа Марон був відмінним виноробом, коли відпочивав від військових кампаній.

Повернувшись додому після чергового бою, він дізнався про зраду дружини. Піддавшись люті, шевальє вбив обох. Каяття про скоєне та страх перед духовною розплатою надихнули його на перегін молодого вина. Отримавши безбарвний напій, де ла Круа Марон залив його в бочку з дуба найвищої якості. Закритий чан він підніс у дар монастирю як відкуп за гріхи.

Ченці прийняли його підношення, але відклали напій на кілька років. І лише через деякий час вони відкрили бочку й захопилися пахощами неймовірного напою.

Історична довідка

На заході 16-го століття Франція брала участь у війнах за спадок Іспанії. Торгівля вином з Англією зупинилася. Виноробам довелося робити виноградний спирт і закривати його в дубові ємності. Це була справжня криза, але саме вона подарувала світові новий алкогольний напій, смак якого поліпшується з кожним роком витримки. Рецепти приготування коньяку залишилися майже незмінними.

Класифікація

Розділяти види коньяку необхідно для того, щоб полегшити вибір якісного і відповідного напою за всіма параметрами. Класифікують його за терміном витримки та географією виробництва.

Маркування терміну витримки коньяку буває двох видів: французьке (міжнародне) і країн СНД.

Міжнародна маркування витримки

Французи стали законодавцями моди, відображаючи термін витримки латиницею. Ось їх розшифровка:

Маркування витримки країн СНД

Істинні гурмани стверджують, що справжній коньяк виробляють тільки у Франції. Однак є країни, які створюють гідний напій і пропонують його споживачам за доступнішу ціну.

Коньяк, який виробляють в Україні, Грузії, Вірменії, Росії, Азербайджані та Молдові, вже закріпив свої позиції на ринку.

Напій цих виробників ділиться на:

  • ординарний;
  • марочний;
  • колекційний.

Ординарні коньяки маркують зірками, кожна з яких символізує рік витримки. Марочні напої мають абревіатуру з букв та означають:

  • КВ — витимка більше 6 років;
  • КВВК — висока якість напою, що дозріває понад 8 років;
  • КС — старий алкоголь від 10 років;
  • ОС — найвищий термін витримки, який починається від 12 років дозрівання.

Ну і колекційний коньяк, який дозріває понад 23 роки.

На що потрібно звернути увагу при виборі коньяку

Якісний продукт завжди коштує чимало. Однак саме ця категорія товару найчастіше піддається шахрайським діям.

Пам’ятайте, якщо ціна на коньяк дивно низька, значить вам пропонують звичайний спирт із барвниками та ароматизаторами. Така консистенція загрожує отруєнням етиловим спиртом. Тому вкрай важливо дотримуватися деяких рекомендацій при виборі цього напою.

Зовнішнє оформлення: етикетка й тара

Коньяк слід купувати лише в перевірених і надійних точках продажів. На їх полицях важче виявити підроблений алкоголь завдяки автоматизованому контролю.

Уся інформація про виробництво алкоголю міститься на цифровому коді пляшки, який можна з легкістю зчитати мобільним телефоном.

Чим мудрованіша тара й дизайн етикетки, тим краще захист від фальсифікації. Це не означає, що потрібно купувати бренди з найгарнішою етикеткою та оформленням. Багато авторитетних брендів виробляють товар в аскетичній упаковці.

Рівно приклеєна етикетка, без патьоків клею, з рельєфного паперу, який на дотик схожий з грошовою купюрою. На ній зазначені відомості про виробництво, витримку, розлив та точний склад. До відома, у складі відмінного коньяку немає інгредієнтів із літерою «Є».

Таким чином, унікальна та хитромудра геометрія форми тари й правильна етикетка — гарант оригінальної продукції.

Пробка

Бездоганний коньяк будь-якого виробника дуже щільно закупорений. Неодмінно перевіряйте, наскільки добре пробка запечатує горло пляшки. Коньяк закупорюють корою коркового дуба. Для напоїв невисокою витримки допустиме використання агломерованих або синтетичних пробок.

Виробники сучасності роблять пробки у формі літери «Т» із комбінованого матеріалу. Так, нижня частина з дубової кори, верхня — синтетика чи пресована деревина.

Про низьку якість продукту свідчить слабка закупорка пляшки, при якій пробка легко провертається.

Бульбашки

Ще один момент, який ви можете перевірити в магазині, до здійснення покупки: просто переверніть пляшку. Якщо перед вами товар хорошої якості, то з дна впаде велика крапля, а по стінках будуть стікати струмочки.

При максимальному заповненні пляшки з’являться бульбашки. Після перевороту пляшки, до горла попрямують спочатку великі, потім маленькі. Це свідчить про густоту та маслянистість хорошого бренді.

Якщо напій неякісний, то він буде рідким, без натяку на в’язкість.

Аромат

Цю якість ви зможете перевірити, вже відкривши пляшку. Аромат напою повинен бути комплексним, із ноткою дубової бочки. Він — головний показник якості коньяку.

Запах розкривається поступово, покатавшись по стінках келиха. Він вміщує цілий спектр ароматів, ширина якого залежить від терміну дозрівання та особливостей чана. Наприклад, нотка ванілі з’являється тільки після п’ятирічної витримки.

Неякісний коньяк має різкий запах спирту, невиразний аромат, який не розвивається та швидко вивітрюється.

Густота

Дубильні речовини за роки витримки роблять коньяк маслянистим і в’язким. Покрутіть наповнений келих і подивіться, як він стікає по стінках.

Чим старше вік коньяку, тим повільніше він буде сковзати. Молоді сорти теж створюють в’язкі патьоки, але їх значно менше. А неякісний алкоголь ніяк не зміниться й не залишить слідів на склі після перевертання келиха.

Смакові особливості

Враховуйте, що коньяк не охолоджує перед розпиванням. Навпаки, його нагрівають руками, коли він вже в бокалі. Потім роблять маленький ковток, тримають трохи в роті й потім ковтають.

Повинен бути приємний зігріваючий післясмак. Ніякого палючого або неприємного залишку, навіть прикрашеного штучними ароматизаторами.

Рейтинг коньяків

Благородні напої родом із Франції. Один із найшанованіших та улюблених — Hennessy V. S. Це володар багатогранного смаку фруктових нот і ванільного післясмаку, кольору вогненної охри й аромату, що складається з дуба, ванілі, ягід і горіха.

КУПИТИ

Арарат Ахтамар виробляють у Вірменії. Він мідного відтінку із солодкуватим смаком, в якому відчувається кориця та приємний післясмак. Він пахне дубом, воском бджіл, ваніллю й чорносливом.

КУПИТИ

Мартель VSOP — французький особливо м’який коньяк із восьмирічною витримкою. Деревні відтінки переплітаються з виноградним ароматом. Дивний смак сухофруктів залишає приємний післясмак.

КУПИТИ

Коньяк Sarajishvili (Сараджишвілі) — гідна відповідь французькому напою. У нього унікальна насиченість і витонченість смаку, багатющий аромат із нотками ванілі й шоколаду.

КУПИТИ

Вірменський коньяк Арарат Васпуракан витримується 15 років. Його аромат складний: у ньому відчувається пряність, ноти сухофруктів і дуба. Різкуватий смак завершується приємною солодкістю.

КУПИТИ

 

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано