Дім і сад Допомога новачку Статті

Кабачки та цукіні: кращі рецепти

На полицях супермаркетів кабачки та цукіні можна зустріти майже цілий рік. А на власному городі при правильному догляді їх урожай збирають із середини літа до середини осені. Ці багатогранні овочі відмінно поєднуються з найрізнішими продуктами, що дозволяє використовувати їх у безлічі рецептів. Кращі з них ми розглянемо в цій статті. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Відмінності цукіні від кабачка

Кабачки та цукіні такі схожі, але все ж трохи різні.

  • Кабачки мають дуже світлий, майже білий колір шкірки. Сама шкірка, як і м’якоть, досить щільна, особливо у добре дозрілих плодів. Розміри кабачків можуть бути дуже значними — окремі екземпляри досягають у довжину 30 см і більше.
  • Цукіні виділяються строкатим забарвленням — вони бувають темно-зеленими, жовтими, у контрастні смуги. Їх плоди ніжніші й зовні, і всередині — смачну та м’яку шкірку можна не зрізати, а м’якоть має відмінні смакові якості в сирому вигляді. Впізнавані цукіні й за компактними розмірами — стандартна довжина плодів, що вважаються дозріли, становить 15 см.
Лучшие блюда из помидоров, огурцов, перца, капусты и кабачков (14103602)
КУПИТЬ
Параметры Характеристики
Палітурка Тверда
Рік видання 2015

Користь і застосування в кулінарії

Незважаючи на деякі відмінності, і кабачки, і цукіні однаково смачні та популярні в кулінарії. І на це є пояснення:

  • це низькокалорійний продукт, який відмінно урізноманітнює й дієтичне, і повсякденне меню;
  • легко засвоюються організмом і сприяють поліпшенню травлення;
  • багаті вітамінами, особливо вітаміном С, який міститься в їх шкірці.

Незаперечна перевага — готуються вони швидко й просто, а значить, подужати такі рецепти під силу навіть недосвідченим кулінарам.

Вкусные кабачки, баклажаны, капуста, помидоры, перец (15600877)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Палітурка Тверда
Рік видання 2019

Кращі рецепти

Список рецептів із використанням кабачків і цукіні доволі різноманітний, і кожен знайде страву на свій смак. Ми зібрали найпопулярніші та розбавили їх парочкою оригінальних рішень, які точно варто спробувати.

Оладки

Почнемо з класики — добре знайомі дітям і дорослим кабачкові оладки ніколи не втрачають своєї актуальності.

Для приготування нам знадобляться:

  • кілька молодих кабачків, які можна натерти на тертці —механічній або насадці кухонного комбайна, не очищаючи шкірку й не виймаючи насіння;
  • від 3 до 5 ст. л. борошна — якщо кабачки водянисті, знадобиться більше;
  • курячі яйця — 2 шт .;
  • сіль, перець та інші спеції — за смаком.

Подальші дії гранично прості: натираємо кабачок на тертці, вбиваємо в натерту масу яйця, додаємо борошно та спеції, ретельно перемішуємо. Щоб урізноманітнити смак, можна додати в млинчики тертий твердий сир. Обсмажуємо оладки на рослинній олії з двох боків до появи рум’яної скоринки. Подаємо зі сметаною або соусом із майонезу, зелені та часнику.

Терка Maxmark MK-CT-9008
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Матеріал Нержавіюча сталь
Кількість робочих площин 4

Листковий торт

Беремо всі інгредієнти з попереднього рецепта, але формуємо на сковороді не маленькі млинчики, а один великий млинець. Печемо їх кілька штук — це будуть коржі торта.

В якості прошарку між коржами відмінно підійде вершковий сир, смажені гриби, свіжі овочі на зразок помідор і навіть просто сметана або майонез із подрібненою зеленню.

Беремо блюдо й викладаємо коржі таначинку шарами: першим та останнім шаром має бути кабачковий млинець. Відправляємо листковий торт на годину просочуватися в холодильник, а потім дістаємо й приступаємо до дегустації.

Рулет

Готуємо тісто аналогічно за двома попередніми рецептами: змішуємо натерті кабачки з борошном, яйцями та спеціями. У випадку з рулетом не зайвим буде додати дрібку розпушувача.

Ключова відмінність від оладок і торта — корж не смажать, а печуть.

  • Застеляємо деко пергаментом, викладаємо на нього тісто й добре розрівнюємо.
  • Відправляємо на 30–40 хвилин у попередньо розігріту до 180°С духовку й печемо, поки верх не стане апетитно золотистим.
  • Виймаємо корж із духовки, даємо трохи охолонути, акуратно перевертаємо та знімаємо пергамент.
  • Уже остиглий корж рясно промазуємо начинкою, звертаємо рулоном і даємо просочитися. Найпопулярніший варіант начинки — м’який сир із зеленню, що надає рулету м’якість і ніжний смак. Але за бажанням можна використовувати що завгодно, починаючи смаженими грибами в сметані, і закінчуючи м’ясним фаршем.

При подачі рулет ріжуть порційними пластинами, можна додати до страви соус.

Противень Vinzer 89486
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Матеріал Нержавіюча сталь
Розмір 24×33 см

Лайфхак: при будь-якій випічці з використанням кабачків посоліть їх відразу після натирання на тертці й залиште на пів години пустити сік, потім злийте його. Так ви позбавитеся від зайвої водянистості та значно скоротите витрати борошна. Таке тісто краще триматиме форму.

Фаршировані кабачки

Таке блюдо можна приготувати двома способами — у вигляді човників і діжок.

  • У першому випадку розрізаємо кабачок уздовж на дві половини, у другому — ріжемо поперек на частини потрібного розміру.
  • Серцевину акуратно вирізаємо ножем, залишаючи тільки трохи м’якоті у самої шкірки.
  • Саму м’якоть не викидаємо — вона може стати частиною начинки разом із будь-якими іншими овочами, м’ясом і крупами. Останні потрібно попередньо довести до напівготовності або запарити на кілька годин.
  • Щоб сам кабачок краще пропікся, злегка змащуємо його зовні й всередині рослинною олією.
  • Заповнюємо звільнені від м’якоті отвори начинкою на свій смак і відправляємо в спеціальній формі в розігріту духовку.
  • Печемо 35 хв. а температури 170–180°С, виймаємо, щедро посипаємо тертим сиром і відправляємо в духовку ще на 10 хв. до утворення рум’яної сирної шапочки.

Кабачкові діжки також можна тушкувати в мультиварці в томатній пасті, як фаршировані перці. Для цього випадку відмінно підійде класична начинка з фаршу, рису, моркви та цибулі.

Духовой шкаф Bosch HBF534EB0Q SER4
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Тип Електричний
Об’єм 66 л

Спагетті

Так, вам не почулося. В англомовному світі таке блюдо навіть отримало назву zoodles від «zucchini» і «noodles», що буквально можна перекласти як «локшина з цукіні». Але звичайний кабачок також підійде.

  • Беремо один середній цукіні або кабачок, миємо й ріжемо тонкою соломкою. Якщо дозволяє кулінарна майстерність, то за допомогою ножа, але набагато швидше й простіше використовувати зубчасту сторону овочечистки або спеціальну насадку кухонного комбайна.
  • Добре розігріваємо сковороду зі столовою ложкою оливкової олії.
  • Висипаємо в неї нашу «локшину», приправляємо сіллю й перцем за смаком.
  • Обсмажуємо на оливковій олії не більше двох хвилин, щоб цукіні не розм’якли й залишалися хрусткими.
  • Знімаємо з вогню, скроплюємо лимонним соком, посипаємо дрібно посіченою зеленню і відразу ж розкладаємо по тарілках.
Овощечистка Berghoff LEO 3950003
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Матеріал леза Нержавіюча сталь
Матеріал ручки Пластик

Квіти кабачка в клярі

Це ще одне блюдо, яке може стати для багатьох кулінарним відкриттям. Якщо маєте свою присадибну ділянку, то у вас не виникне труднощів із головним інгредієнтом. Якщо свого городу немає, пошукати кабачкові квітки можна в продажу або добути у знайомих дачників.

  • Готуємо основний інгредієнт — обережно моєму квітки всередині й зовні, витягаємо маточки й тичинки. Трохи обсушуємо, можна дбайливо промокнути паперовим рушником.
  • Готуємо кляр із борошна, яєць, оливкової олії, солі й води — ретельно перемішуємо всі інгредієнти, поступово підливаючи рідину. Консистенція має нагадувати густу сметану. Також рекомендується білок відокремити від жовтка, збити окремо й вести в самому кінці, а вже готовому кляру дати настоятися хвилин 20–30.
  • Рясно обмакаємо кабачкові квітки в клярі та обсмажуємо на добре розігрітій сковороді до золотистої скоринки.

Для пікантності в кляр можна додати кілька столових ложок білого вина, а квітки начинити тягучим сиром, що добре плавиться, на зразок моцарели або емменталя.

Bosch MUM58720
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Потужність 1000 Вт
Насадки Блендер, віночки для збивання й для рідкого тіста, для нарізки скибочками, гак для тіста, шинкування

Кабачкові чіпси

Приготовлені власноруч овочеві чіпси набагато корисніші за стандартні покупні картопляні. І кабачок відмінно підходить для їх приготування.

  • Нарізаємо тонкими кружечками молодий кабачок без великого насіння всередині.
  • Висипаємо нарізку в миску, поливаємо олією, солимо, рясно приправляємо сухими травами.
  • Ретельно перемішуємо, щоб кружечки кабачка були покриті олією та спеціями з усіх боків рівномірно.

Далі вибираємо відповідний спосіб приготування.

  • У мікроволновій печі. Викладаємо майбутні чіпси на тарілку, виставляємо мікрохвильовку на максимальну потужність і вмикаємо на 5–10 хв. Час готування залежить від потужності техніки й товщини нарізки.
  • У духовці. Викладаємо кабачкові кружечки на деко, застелене пергаментом. Важливо, щоб вони не насувалися один на одний і пропікалися рівномірно. Відправляємо в попередньо розігріту духовку та підсушують на 180°С протягом приблизно години.
  • В електричній сушці.Викладаємо кабачки на піддони й сушимо до повного висихання — готові чіпси хрумтять і легко ламаються.
Gorenje FDK20MG (KYS-326A)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Потужність 240 Вт
Кількість піддонів 5

Смажені кабачки в азіатському стилі

Гарні в якості повноцінної гострої закуски та як доповнення до нейтральних гарнірів накшталт рису.

  • Готуємо заливку з 4 столових ложок соєвого соусу, столової ложки крохмалю, подрібненої цибулини, щіпки меленого імбиру, солі.
  • Добре розігріваємо сковороду, змащуємо олією та обсмажуємо нарізані середніми кубиками 1–2 кабачки до напівготовності.
  • Вливаємо в сковороду заливку й тушкуємо вміст під кришкою ще 5 хв.
  • Додаємо 3–5 зубчиків подрібненого часнику, ретельно все перемішуємо, знімаємо з вогню й даємо всім смакам гарненько між собою з’єднатися.
  • При подачі посипаємо кунжутом.

За бажанням до кабачків можна додавати й інші овочі: баклажани, перець, моркву.

Сервиз Luminarc Carine Black/White 18 предметов (N1479)
КУПИТЬ
Параметри Характеристики
Матеріал Скло
Тип посуду Тарілки
Кількість предметів 18
ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано