Виноград хороший не тільки для виробництва вітамінних соків та алкогольних напоїв, а й для застосування в кулінарії. Він відмінно доповнює гарячі страви та випічку, використовується для приготування холодних і гарячих закусок, десертів. У цій статті ми зібрали кращі рецепти із цим інгредієнтом. Час прочитання — 6 хвилин.
Зміст
Закуски
Виноград з сиром – одне з класичних гастрономічних поєднань. Така закуска готується дуже просто і чудово доповнює келих червоного, білого чи ігристого.
Виноград із сиром на шпажках
Просте та елегантне рішення. А головне — приготування займе буквально кілька хвилин.
Нам знадобляться зубочистки або спеціальні шпажки, виноград без кісточок та улюблений сир.
- Виноградини відокремлюємо від гілочки, якщо взяти сорти різного кольору — закуска вийде більш строкатою та привабливою.
- Сир ріжемо середніми кубиками, нанизуємо на шпажку, чергуючи з ягодами.
Усе — можна подавати до столу!

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Сушений виноград темних сортів |
Країна-виробник | Україна |
Сирні кульки з виноградної начинкою
Ще один варіант сирно-виноградної закуски, але вже більш хитромудрий і в приготуванні, і в подачі.
Для рецепта беремо 200 г винограду, 50 г волоських горіхів, 150 г фісташок, по 150 г крем-сиру та сиру з пліснявою.
- Виноград миємо та знімаємо ягоди з грона. Краще взяти сорт без кісточок, інакше доведеться їх акуратно витягнути.
- Крем-сир розтираємо із сиром із цвіллю до однорідної маси.
- Фісташки та волоські горіхи подрібнюємо в блендері в крупну крихту.
- Кожну виноградину загортаємо в «шубку» із сирної маси, формуємо акуратні кульки.
- Гарненько обвалюємо кульки в горіховій крихті з усіх боків.
Перед подачею на стіл закуску на пів години відправляємо в холодильник.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Трав’яний із смаковими та ароматичними добавками |
Тип | Пакетований |
Країна-виробник | Великобританія |
Запечений виноград із сиром
Цього разу пристрасті між сиром і виноградом розпалюються — перед зустріччю на столі їм доведеться трохи разом погрітися в духовці.
Нам знадобиться 1 кг синього винограду, 1 столова ложка тростинного цукру, оливкова олія, червоний винний оцет, 300 г камамбера, гілочки свіжої шавлії.
- Виноград, не знімаючи з грона, викладаємо на деко, посипаємо тростинним цукром, скроплюємо оливковою олією та оцтом.
- Відправляємо в розігріту до 220°C духовку на 5–10 хвилин, поки виноград не почне лопатися, періодично акуратно його перевертаємо.
- Дістаємо деко з підпекшимся виноградом, рівномірно розкладаємо між ягодами шматочки порізаного камамберу.
- Зверху на виноград із сиром викладаємо сбризнуті олією листя шавлії і відправляємо ще хвилин на 5 у духову шафу, поки сир не почне плавитися, а шавлія не стане хрусткою.
Подають таку закуску з тостами або злаковими хлібцями. Не зайвими будуть волоські або будь-які інші горіхи.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Зелений зі смаковими та ароматичними домішками |
Тип | Розсипний крупнолистовой |
Країна-виробник | Шрі-Ланка |
Основні страви
Знайдеться місце винограду й в основних стравах, де залежно від сорту його кислинка або солодкість відтіняють основні інгредієнти.
Свинина з чорним виноградом
Така страва точно сподобається м’ясоїдам. Беремо 1,5 кг свинини без кістки, 500 г чорного винограду, 3 великі цибулини, пів склянки бальзамічного оцту, 2 столові ложки цукру, дрібку солі й перцю, рослинну олію, по кілька гілочок шавлії, розмарину та чебрецю, 2 склянки води.
- Свинину нарізаємо стейками, видаляючи зайвий жир.
- Натираємо кожен стейк сіллю й перцем, обсмажуємо в сотейнику на розігрітій олії по 5 хвилин із кожного боку.
- Викладаємо м’ясо на тарілку, а в олію, що залишилася від смаження, висипаємо знятий з гілки виноград і подрібнену цибулю.
- Смажимо цибулю з виноградом 5 хвилин, потім засипаємо цукром і заливаємо бальзамічним оцтом, помішуючи доводимо до кипіння.
- Повертаємо м’ясо в сотейник, викладаємо на нього всю зелень, заливаємо водою, доводимо до кипіння та вимикаємо.
- Накриваємо кришкою та відправляємо в духовку тушкуватися 30 хвилин на 160°C.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Форма випуску | Рідкий концентрат |
Кількість порцій | 65 |
Країна-виробник | Україна |
Риба з білим виноградом і печерицями
Не менш гармонійно виноград поєднується і з рибою. Але в цьому випадку краще взяти білі сорти.
Беремо 500–600 г філе будь-якої білої риби, 150 г білого винограду, 200 г свіжих печериць, 50 г вершкового масла, рослинну олію, по дрібці солі й перцю.
- Філе риби солимо, перчимо й залишаємо на 15–20 хвилин маринуватися.
- Печериці й виноград миємо та обсушуємо, гриби нарізаємо тонкими слайсами, ягоди відокремлюємо від гілочки.
- Рибу викладаємо на добре розігріту сковороду та обсмажуємо на вершковому маслі з обох боків по 5 хвилин.
- Рівномірно розподіляємо по рибі слайси грибів і виноград, накриваємо кришко й залишаємо тушкуватися 15 хвилин.
За бажанням можна подати до цієї страви соус із грибів, вершків, вершкового масла, часнику та спецій — з’єднайте всі інгредієнти на сковороді та готуйте до загустіння.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Призначення | Вираження смаку, кольору та аромату |
Застосування | Приготування алкогольних і безалкогольних коктейлів, кави, морозива |
Країна-виробник | Україна |
Курка з виноградним асорті та вермутом
Любителі птиці також не залишаться в стороні від виноградного меню. Пропонуємо приготувати апетитну курку за рецептом британського шеф-кухаря Джеймі Олівера.
Готуємо інгредієнти: 2 курячих стегенця, головку часнику, 250 г різнокольорових виноградин без кісточок, 100 мл червоного вермуту, кілька гілочок свіжого естрагону, щіпку солі й перцю, оливкова олія.
- Стегенця натираємо сіллю, перцем й оливковою олією.
- Викладаємо на розпечену жаростійку сковороду шкіркою вниз та обсмажуємо, поки вона не підрум’яниться.
- Перевертаємо курку шкіркою вгору, додаємо в сковороду роздавлені зубчики часнику й виноград, заливаємо все вермутом.
- Відправляємо запікатися в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин — курка має підрум’янитися, а заливка стати липкою й зменшиться в кількості.
- Подаємо готову страву, доповнивши гілочками естрагону.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | З виноградних кісточок |
Особливості | Збагачене вітамінами |
Країна-виробник | Італія |
Десерти
Свіжий виноград, як й інші фрукти та ягоди, відмінно доповнює будь-які десерти — починаючи желе, і закінчуючи випічкою.
Желе з виноградом
Швидкий і простий десерт із пікантними алкогольними нотками. Для приготування нам знадобиться: гілочка винограду без кісточок, 150 мл напівсолодкого білого вина, 1 чайна ложка желатину.
- Виноградини відокремлюємо від гілочок, миємо й даємо воді стекти.
- Желатин розводимо у 20 мл вина й залишаємо набухати.
- Решту вина добре нагріваємо, вливаємо в нього набряклий желатин і ретельно перемішуємо.
- Виноградини розкладаємо по порційних формочках і заливаємо винно-желатиновим сиропом.
- Відправляємо в холодильник до повного застигання.
За бажанням вино можна замінити шампанським або вермутом. Якщо вам більше до душі безалкогольний варіант, використовуйте виноградний сік або зелений чай.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вміст цукру | Напівсухе |
Сорт | Мерло |
Країна-виробник | Італія |
Виноградний пиріг
Рецепт смачної та ароматної випічки з нотками винограду й цитрусових.
Беремо 500 г винограду без кісточок, 400 г борошна, 270 г цукру, 4 яйця, 180 г вершкового масла та 100 мл оливкової олії, 150 мл молока, 1,5 чайної ложки розпушувача, 1 чайну ложку ванільного цукру, цедру одного апельсина й лимона.
- Яйця збиваємо із цукром — маса має збільшитися вдвічі.
- Вводимо оливкову олію та розм’якшене вершкове масло, продовжуємо збивати.
- Вливаємо молоко, просіюємо борошно, додаємо ванільний цукор і розпушувач.
- Акуратно перемішуємо все ложкою, додаємо натерту цедру й залишаємо тісто «відпочити» 10 хвилин.
- Висипаємо в тісто третину винограду, акуратно перемішуємо, викладаємо у форму для випічки та відправляємо на 10 хвилин у духовку, розігріту до 180°C.
- Дістаємо форму, щоб висипати зверху виноградини, що залишилися, і ставимо пектися ще на 45 хвилин до готовності.
Подаємо готовий пиріг із гарячим чаєм або кавою.
Також за темою:
- Як вибрати вино
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів