Стаття буде цікава тим, хто любить вівсянку або хоче знайти для себе привід її полюбити. Тут ви знайдете інформацію про те, як вона з’явилася в нашому раціоні, яких видів буває, у чому її особливість і користь, а також як смачно та різноманітно готувати її на сніданок для себе й своєї сім’ї. Час прочитання — 6 хвилин.
Історична довідка
Вівсяна каша пройшла багато трансформацій і місцями образливих традицій, перш ніж знайти титул однієї з найкорисніших і звичних страв для сніданку в усьому світі.
У давні часи той хто вживав вівсянку, піддавався глузуванням. Адже довгий час овес вважався виключно тваринним кормом. А все через те, що спочатку ця рослина була бур’яном, який знищували в Монголії та Китаї. Наприклад, німці вживали її без забобонів. У Шотландії овес ріс відмінно через вологий і прохолодний клімат, тому місцеві її швиденько розсмакували та активно впроваджували в раціон. Однак англійці довгий час продовжували годувати вівсянкою коней.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Швидкого приготування |
Вага | 35 г |
На території Київської Русі кашу з вівсянки готували в північному регіоні. Рослина невибаглива, тому отримала широку популярність. У південній частині вівсянку використовували для лікування різних недуг. Простий люд робив толокно, діти ліпили фігурки та із задоволенням з’їдали їх, а дорослі робили вівсяний кисіль — «цеж».
Наприкінці XIX століття стався промисловий прогрес, і овес навчилися обробляти й пресувати. Це допомогло з’явитися знаменитим вівсяним пластівцям, які дуже зручні в приготуванні, зберіганні та транспортуванні. Але при цьому вони не втратили своїх цілющих і поживних властивостей.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Швидкого приготування |
Вага | 35 г |
Особливості вівсянки
Описання
Вівсянка — каша, яка приготована з вівсяної крупи різними способами обробки. Крупа з вівсянки буває таких видів:
- недроблена;
- плющена;
- пластівці «Геркулес»;
- «Екстра 1»;
- «Екстра 2»;
- «Екстра 3».
Від типу вівсяної крупи залежить час її приготування.
Склад
Вівсяна каша наповнена вітамінами А, E, К, РР і групи В. У ній містяться макро- та мікроелементи, а саме — фтор, кальцій, марганець, магній, калій, нікель, фосфор, кремній, йод, залізо, натрій та інші мінеральні речовини. У ній знаходиться цінний рослинний білок, жири, незамінні амінокислоти, клітковина та інші корисні елементи.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Полиетилен |
Вага | 0,05 кг |
Рівень калорійності
Вівсянка — вельми калорійний продукт. У 100 грамах міститься 345 ккал. Однак її активно рекомендують тим, хто хоче скинути зайву вагу. До того ж у приготованому вигляді, без масла, молока, меду й цукру, вівсянка містить всього 90 калорій на 100 г.
Про користь
З давніх часів і до цього дня вівсянка використовується в цілющих цілях. Адже вона має властивості загоювати, пригнічувати стрес і лікувати багато хвороб. Каша з вівсянки сприятливо впливає на імунну та серцево-судинну систему, знижує холестерин. Вона виступає як профілактичний засіб атеросклерозу та інших захворювань серця.
Вівсянка полегшує роботу травної системи, адже здатна обволікати шлунок тонкою плівкою й знімати рівень кислотності. Вона буде корисна при запорах, здатна очищати кишечник і покращувати обмін речовин.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Тип | Швидкого приготування |
Вага | 35 г |
Така їжа буде корисна людям, які страждають на цукровий діабет. Вівсянка благодійно впливає на роботу головного мозку, пам’ять і дозволяє краще концентрувати увагу.
Якщо ви живете у великому місті, то вівсянку потрібно їсти всією сім’єю, оскільки вона виводить солі важких металів, які скупчуються в мегаполісах і забруднених регіонах.
Вівсянка робить людей гарними та доглянутими, адже впливає на здоров’я зубів і шкіри, роблячи її чистою, оксамитовою та еластичною. Ба більше, вона допомагає в боротьбі із зайвою вагою та нарощуванні м’язової маси.
Протипоказання
Вівсянка має деякі протипоказання. Її не можна вживати тим, хто має непереносимість або алергію на глютен. Вівсянку не можна зовсім маленьким дітям. Занадто багато їсти вівсянку теж не рекомендується, навіть якщо ваше здоров’я відрізняється бездоганністю. Вона може створити проблеми для всмоктування кальцію в організм.
Також якщо є недуги, пов’язані з кістками, то вівсянка теж не рекомендується. Вона може вимивати кальцій і заважати засвоюватися вітаміну D.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Паперова |
Вага | 0,5 кг |
Як та з чим їдять
Один із секретів популярності вівсянки полягає в легкості її приготування. Саме тому вона входить до рецептів багатьох страв.
Найчастіше її їдять вранці, варять на молоці або воді й подають на стіл, додавши фрукти, ягоди, сухофрукти, горіхи, корицю, джем, згущене молоко або сироп на будь-який смак.
Найкорисніша каша — зварена з цільних зерен вівса, однак і вівсяні пластівці, мюслі та гранола також благодійно впливають на організм.
Найсмачніші сніданки з вівсянки
Вівсяні млинці
Для приготування знадобиться:
Попередньо, приблизно за годину до приготування, потрібно залити пластівці водою та дати їм набрякнути. Якщо потрібно максимально швидко, то можна використовувати вівсянку в пакеиах швидкого приготування.
Далі натираємо яблука на тертці. У набряклі пластівці розбиваємо 1 яйце, додаємо сіль, цукор та яблука. Усе змішуємо та смажимо. Подавати до столу можна зі сметаною, згущеним молоком або медом.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Паперова |
Вага | 0,5 кг |
Запіканка із сухофруктами
Для приготування знадобиться:
- 350 мл молока;
- 350 мл йогурту (натурального);
- вівсяні пластівці;
- 2 яйця;
- 100 грам цукру;
- пакетик ванільного цукру;
- 50 грам сушених фініків;
- 50 грам волоських горіхів;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- сіль;
- вершкове масло;
- ягоди й цукрова пудра для прикраси.
Пару ложок вівсяних пластівців подрібніть у борошно та змішайте з іншими пластівцями. Потім додайте йогурт, молоко, яйця, цукор (звичайний і ванільний), розпушувач і сіль. Ретельно перемішайте та подрібніть горіхи й фініки. Перш ніж вилити отриману масу у форму для запікання, обов’язково змастіть її вершковим маслом. Потім викладіть на дно горіхи й фініки. Вилийте вівсяну суміш і поставте в духовку на 30 хвилин при температурі 180°С. Після приготування посипте пудрою та прикрасьте ягодами.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Полиетилен |
Вага | 0,3 г |
Вівсяне печиво з бананом
Для приготування знадобиться:
- 2 банани;
- за бажанням: родзинки, шоколад, горіхи;
- 1 чашка вівсяних пластівців.
Очистіть банани та розтопчіть їх виделкою, щоб вийшла маса, схожа на пюре. Потім додайте вівсяні пластівці та ретельно розмішайте. Банани розминаємо виделкою до стану пюре, додаємо вівсяні пластівці, горіхи, родзинки або шоколад і розмішуємо. Викладаємо на пергаментний папір, розігріваємо духовку до 180° і випікаємо печиво.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Полиетилен |
Вага | 0,05 кг |
Батончики граноли
Для приготування знадобиться:
- 100 грам вівсяних пластівців;
- 100 грам сухофруктів;
- 50 грам горіхів;
- 1–2 столові ложки меду;
- 1–2 столові ложки рослинної олії.
Спочатку слід розігріти мед, додати масло та перемішати. Потім висипаємо пластівці, порізані сухофрукти, горіхи й знову перемішуємо. Форму для випічки застилаємо пергаментом, викладаємо отриману суміш і ставимо в духовку при температурі 180°.
Запечена вівсяна каша
Для приготування знадобиться:
- 2 зелених яблука;
- 1 стакан вівсяної крупи;
- чайна ложка кориці;
- чайна ложка розпушувача;
- сіль;
- 1 столова ложка коричневого або звичайного цукру;
- 1 яйце;
- 1 стакан молока;
- 1 чайна ложка ванільного цукру;
- грецькі горіхи.
Спочатку підготуйте форму для випічки — змастіть її маслом. Далі, не очищаючи, поріжте яблука та розташуйте їх на дні. У вівсяну крупу додайте корицю, розпушувач, сіль, цукор і покладіть зверху. Яйце слід збити разом із молоком і ваніллю. Потім вилийте все у форму. Важливо: молоко має покривати вівсянку. Накрийте форму плівкою та приберіть на ніч у холодильник.
Перед випіканням посипте зверху товченими волоськими горіхами. Готувати в духовці 30 хвилин при температурі 180°.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Полиетилен |
Вага | 0,3 г |
Гранола
Для приготування знадобиться:
- 180 грам яблучного пюре;
- 40 грам вершкового масла;
- 400 грам вівсянки;
- 5 столових ложок меду;
- 1 яблуко;
- молоті горіхи;
- кокосова стружка;
- кориця.
Розтоплюємо масло, змішуємо з медом, корицею та яблучним пюре. Додаємо вівсянку й ретельно перемішуємо. Потім покриваємо деко папером і викладаємо вівсянку. Додаємо яблуко, порізане на кубики, і все випікаємо в духовці від 40 до 50 хвилин при 170°. Кожні 10 хвилин помішуючи, щоб усе пропеклося рівномірно. При останньому помішуванні додайте стружку та горіхи.
Рецепт для мікрохвильовки
Для приготування знадобиться:
- 1 банан;
- 2 столові ложки арахісового масла;
- 50 грам вівсянки швидкого приготування;
- молоко;
- сіль;
- кориця, крихти шоколаду, ягоди або фрукти для подачі.
Банан порізати на невеликі шматочки й придушити його. Додайте арахісове масло та перемішайте. Потім висипте вівсянку й знову перемішайте. Якщо буде сухо, то додайте молоко. Ставте в мікрохвильовку на 2–3 хвилини. Потім додайте улюблені ласощі й приємного апетиту.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Паперова |
Вага | 0,5 кг |
Сніданок у банці
Для приготування знадобиться:
- 1/4 склянки вівсяних пластівців;
- 1/3 склянки молока;
- 1/4 склянки йогурту;
- мед або цукор;
- улюблені фрукти, ягоди або горіхи.
Цей сніданок готують з вечора. Візьміть скляну банку об’ємом на 0,4 або 0,5 мл, висипте в неї вівсянку, молоко, йогурт, цукор або мед, а також фрукти, горішки чи ягоди.
Закриваєте баночку й ретельно струшуєте її, щоб усе перемішати. Потім додайте ласощі (фрукти або ягоди) і щільно закрийте. Залишити на ніч у холодильнику.
Вівсяні вафлі
Для приготування знадобиться:
- 2 склянки вівсяних пластівців;
- 1,5 стакана води;
- 3 столових ложки оливкової олії (або звичайної рослинної);
- 1,5 склянки молока (можна замінити на соєве);
- сіль за смаком.
Усе змішуємо в блендері до кремової текстури. Потім нагріваємо вафельницу та випікаємо. Можна подавати з джемом, соусом, фруктами або ягодами.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Упаковка | Полиетилен |
Вага | 0,500 г |
Шоколадно-бананова запіканка
Для приготування знадобиться:
- 2 склянки вівсяних пластівців;
- 2 склянки молока;
- 3 банани;
- 1 яйце;
- 0,5 склянки какао;
- 0,3 склянки цукру;
- розпушувач.
З бананів робимо пюре за допомогою виделки, додаємо яйця, какао, цукор, сіль, розпушувач і, якщо бажаєте, ванілін. Вливаємо молоко й ретельно перемішуємо, щоб позбутися від грудочок. Потім додаємо вівсянку та заливаємо у форму. Можна прикрасити кружечками банана. Випікати 40 хвилин при температурі 180°.
Також за темою:
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів