Барна естетика зачаровує затишним півмороком, тихою музикою, приємною компанією (а може і її відсутністю) та улюбленими коктейлями. Але для цього необов’язково кудись ходити, адже бар можна організувати просто у себе вдома. Якщо ви давно подумуєте про створення домашнього бару, але не знаєте, що для цього потрібно й з чого почати, наша стаття вам із цим допоможе. Час прочитання — 10 хвилин.
Зміст
Барні приналежності
Набір допоміжних аксесуарів для домашнього бару насправді невеликий — скуповувати весь тематичний відділ не потрібно. Але є речі, без яких уявити приготування найпопулярніших коктейлів неможливо. Що входить до цього набору?
Шейкер
Незамінний інструмент для приготування коктейлів методом шейк (від англійського «збовтувати», «струшувати»). Шейкери розрізняють двох видів: бостон та європейський. Для домашнього бару простіше використовувати другий. Європейський шейкер складається зі склянки-основи, кришки із ситечком і захисного ковпачка. І для бармена-початківця — це найзручніший варіант.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Об’єм | 500 мл |
Бостон являє собою дві склянки різного розміру, які під час змішування надягають одна на одну. Умовно шейкер “бостон” відноситься до професійних барних інструментам, оскільки передбачає наявність певної вправності в роботі з ним. Вибираючи бостонський шейкер, окремо знадобиться й стрейнер — ситечко, за допомогою якого готовий коктейль переливається в келих, виключаючи попадання в напій шматочків льоду, м’яти або цитрусових. Тому в цьому плані європейський шейкер у роботі зручніший.
Барна ложка
Барна ложка виконує відразу кілька функцій. По-перше, завдяки подовженій ручці вона є основним інструментом для приготування коктейлів методом стіра (перемішування інгредієнтів із льодом в ємності для змішування) або билда (те саме, тільки коктейль готується безпосередньо в келиху для подачі). По-друге, вона потрібна для приготування шаруватих коктейлів, найпопулярніші з яких: «Б-52», «Хіросіма», «АВС» та ін.
По-третє, на зворотному кінці барних ложок зазвичай передбачений додатковий інструмент. Це може бути мадлер для розминання м’яти або просоченого біттером цукру, або ж невелика вилка для зручного перекладання часточок цитрусових.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Довжина ручки | 30 см |
Джигер
Джигер — це мірна ємність, яка потрібна для точного вимірювання інгредієнтів коктейля. Адже правильна пропорція компонентів — це запорука смаку напою. Зазвичай джигери виготовляються з металу й мають два розміри. Найпоширеніші обсяги — 20/40 мл, 25/50 мл і 30/60 мл.
У принципі, замість нього можна використовувати й інші мірні ємності: мірний стакан або навіть звичайні стопки, якщо ви знаєте їх точний обсяг. Але з джигером працювати простіше, а деякі ще мають мірну шкалу на внутрішній стороні.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь |
Об’єм | 20 та 40 мл |
Мадлер
Мадлер — це товкач для розминки цукру, трав (найчастіше м’яти), ягід і фруктів. Мадлер знадобиться для приготування таких коктейлів, як «М’ятний джулеп», «Мохіто», «Old fashioned», «Кайпірінья» та ін. Ручка мадлера може бути з нержавіючої сталі, але наконечник зазвичай зроблений із пластику, щоб уникнути окислення продуктів. Якщо ви вибрали ложку з мадлером на зворотному боці, імовірніше, окремий аксесуар вам не знадобиться.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь, пластик |
Довжина | 204 мм |
Штопор або ніж сомельє
Щоб швидко впоратися з винним корком, без штопора не обійтися. Сьогодні їх існує кілька різновидів: класичні спіральні, важільні (у народі «дамські», оскільки за рахунок конструкції значно знижуються зусилля), а віднедавна з’явилися й електричні, які здатні відкрити пляшки натисненням однієї кнопки. Ще один практичний варіант штопора — ніж сомельє або офіціанта. Зазвичай у ньому передбачено не лише сам штопор, але й ніж для зручного зрізання етикеток із будь-яких пляшок і відкривачка для пива.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Нержавіюча сталь, пластик |
Комплектація | Штопор, ніж для етикеток, відкривачка для кронен-корків |
- Як вибрати штопор
- Розумні штопори Xiaomi: HuoHou Electric Wine Opener и Electric Wine Bottle Opener Circle Joy Sil
Додаткові аксесуари
До додаткових барних аксесуарів можна віднести:
- сквізер — соковижималка для цитрусових;
- відерце для льоду (мале) і для охолодження пляшок (велике);
- щипці для льоду й цукру;
- форми для льоду різних розмірів (в особливій пошані знаходяться сферичні форми великих розмірів);
- гейзери — насадки для пляшок для акуратного й точного наливання напою;
- ніж для цедри, який дозволяє гарно знімати цедру для прикраси коктейлів.
На початковому етапі в них навряд чи виникне необхідність, тому не обов’язково купувати все й одразу. У міру того, як зростатиме ваш бар і ваша майстерність приготування коктейлів, або як виникне бажання спробувати щось новеньке, можна розширювати свій арсенал.
Келихи та посуд
Незважаючи на різноманітність видів посуду для коктейлів та напоїв, для основи домашнього бару знадобиться всього кілька видів келихів. Вони багатофункціональні й підходять для подачі більшості популярних коктейлів, а деякі з них призначені й для подачі алкогольних напоїв у чистому вигляді або з льодом.
Низька склянка (олд фешн)
Низька склянка з товстим дном універсальна, у ній подаються як різні коктейлі (серед яких багато класичних), так і міцні алкогольні напої в чистому вигляді або з льодом (наприклад, віскі або джин). У такому келиху зазвичай подають коктейлі «Old fashioned» (чим келих і зобов’язаний своєю назвою), «Віскі сауер», «Чорний росіянин», «Негроні», віскі з колою.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 302 мл |
Комплектація | 6 шт. |
Висока склянка (хайбол)
У склянці хайбол (від английської «highball») традиційно подаються «довгі коктейлі» (long drink) з великою кількістю льоду, а також у них можна подавати й безалкогольні напої — воду, соки, содову. Приклади коктейлів, для яких знадобиться хайбол — «Лонг-Айленд», «Викрутка», «Мохіто».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 400 мл |
Комплектація | 3 шт. |
Чарка
Класична чарка без ніжки використовуєть для шаруватих коктейлів-шотів («Б-52», «Медуза»), а також міцних алкогольних напоїв, які зазвичай п’ються залпом. Наприклад, горілка або текіла. До речі, для кілька екстремального коктейлю «Текіла Бум» міцна чарка з щільним дном дуже доречна.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 60 мл |
Комплектація | 12 шт. |
Коктейльна чарка або келих для мартіні
Коктейльну чарку легко впізнати по високій ніжці й конусній формі. Келих для мартіні використовується для подачі багатьох класичних коктейлів («Дайкірі», «Космополітен», «Сухий Мартіні»), а ще його також можна використовувати для солодких і напівсолодких ігристих вин.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 230 мл |
Комплектація | 6 шт. |
Якщо говорити про більш профільні келихи для «чистого» алкоголю, тут вже краще відштовхуватися від того, яким напоям ви віддаєте перевагу. Форми та розміри келихів унікальні для різних видів напоїв і створені не просто так — кожен із них розкриває їх смак максимуально. Так, наприклад, для коньяку або бренді використовують коньячну чарку (вона ж сніфтер) із широким денцем, що звужується до верху. Така тюльпаноподібна форма келиха збільшує площу зіткнення напою з повітрям і дозволяє бренді «дихати». А, маючи низьку ніжку, сніфтер зручно тримати в долоні, зігріваючи теплом руки вміст келиха. Аерація та невелике нагрівання ідеально підходить для розкриття багатого аромату й смаку чистого витриманого бренді.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 330 мл |
Комплектація | 6 шт. |
Те саме можна сказати й про келихи для інших напоїв. Тому, перш ніж штурмувати магазин у пошуках посуду для домашнього бару, варто визначитися, що ви п’єте найчастіше і що буде для вас актуальним. Найпопулярніші варіанти — келих-флюте для ігристих вин, келих для вина, сніфтер, лікерна чарка на ніжці, товстостінний келих для ірландського кави або глінтвейну, келих для пива. Інакше для збору повної колекції келихів доведеться виділяти цілу шафу. І, можливо, навіть не одну.
Інгредієнти для коктейлів: збираємо свою колекцію
Домашній бар — не тільки наявність пари-трійки пляшечок улюбленого напою для розпивання начисто, але й певний набір інгредієнтів, з яких можна приготувати цікаві коктейлі. Алкогольних основ і компонентів для їх створення дуже багато, але почати збирати свій бар краще з тих напоїв, які популярні та найчастіше фігурують у рецептах.
Відразу відзначимо, що для коктейлів краще вибирати напої в середньому ціновому діапазоні. Бюджетні варіанти можуть зіпсувати смак коктейлю, і ви швидко розчаруєтеся не тільки у своїх навичках бармена, але й у домашніх коктейльних вечірках у цілому. А більш витримані й дорогі напої, що мають складні ароматні та смакові якості, у коктейлях хоч і зіграють свою роль, але втратять усю самобутність та унікальність. У цьому випадку якісні напої із середнім цінником виграють — і смачно, і не так накладно.
Віскі
Віскі є основою для безлічі класичних коктейлів: «Віскі сауер», «Манхеттен», «Хрещений батько», «Old fashioned» та ін. Цінителі барної культури стверджують, що в домашньому барі має бути багато різного віскі: від бурбона до односолодових сортів. Але для старту можна обмежитися бурбоном і скотчем — саме ці сорти віскі зустрічаються в коктейлях найчастіше.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Витримка | 5 років |
Виробництво | Шотландія |
Ром
Програма мінімум для рому у вашому барі — одна пляшка світлого. На його основі можна приготувати безліч популярних напоїв: «Дайкірі», «Мохіто», тропічна «Піно колада», «Куба лібре», «Зомбі». Згодом можна розжитися темним або золотим ромом із позначкою «spiced», який подарує знайомим коктейлям новий смак.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 1 л |
Виробництво | Італія |
Джин
Для створення коктейлів на основі джину найкраще підходить тип London Dry. Маючи нейтральний ялівцевий аромат, для коктейлів він підходить найкраще. Найпопулярніші напої з джином — «Сухий мартіні», «Негроні», «Том Коллінз», «Лонг айленд айс ти» і, звичайно ж, «Джин-тонік».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 0,7 л |
Виробництво | Шотландія |
Горілка
Для коктейлів горілка гарна тим, що вона дає міцність, але при цьому не має будь-якого смаку. Для створення напоїв краще вибрати якісну горілку без будь-якої ароматизації, тому грейпфрутова «Finlandia» в цьому випадку — не кращий вибір. А ось класична «без нічого» — цілком. Поширені коктейлі на горілці: «Викрутка», «Кривава Мері», «Хрещена мати», «Чорний росіянин», «Космополітен».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 0,7 л |
Виробництво | Фінляндія |
Бренді чи коньяк
Нехай коктейлі на основі бренді не мають такої широкої популярності, як, скажімо, коктейлі на віскі, але за негласними правилами пляшечка 40-градусного виноградного напою в барі має бути. Вона може стати в нагоді і в якості класичного дижестиву, якщо раптово нагрянули гості, і в коктейлях із нею можна поекспериментувати. Найцікавіші коктейлі на коньяку: «Бренді Олександр», «Французький зв’язковий», «АВС» і «Сайдкар».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Витримка | 5 років |
Виробництво | Вірменія |
Текіла
У більшості рецептів коктейлів фігурує срібна (прозора) текіла, тому почати варто саме з неї. Текілу можна зустріти в таких коктейлях, як «Маргарита», «Текіла бум», «Текіла санрайз», «Зелений мексиканець».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 0,7 л |
Виробництво | Мексика |
Вермут
У більшості коктейлів застосовується сухий вермут, тому це абсолютний маст-хев в будь-якому барі. Доповнити його можна класичним солодким Bianca, а згодом додати в бар солодкі рожеві й червоні сорти. Але почати неодмінно варто з білих вермутів. Коктейлі з вермутом: «Сухий мартіні», «Феррарі», «Роб Рой», «Кров і пісок».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 1 л |
Виробництво | Великобританія |
Біттер
Біттер — це гірка настоянка, яка застосовується для приготування безлічі коктейлів. Найпоширеніший і класичний біттер — це «Angostura», який можна зустріти в рецептах «Віскі сауер», «Манхеттен», «Old fashioned». Коштує він недешево, але, з урахуванням того, що його додавання в напоях вимірюється краплями (або дешами), то однієї пляшки вистачить надовго.

Параметры | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 0,2 л |
Виробництво | Венесуела |
Ще один популярний коктейльний біттер — італійський «Campari». Він зустрічається в таких коктейлях, як «Американо», «Негроні», «Мохіто по-італійськи» і «Валентино».
Лікер
Із лиікерами справа йде складніше, оскільки різновидів їх існує маса, більшість з них застосовується в різних коктейлях і не завжди зрозуміло, з якого лікеру варто починати свою колекцію. Ми рекомендуємо почати з апельсинового лікеру на кшталт «Cointreau» або «Triple Sec». Він зустрічається в складі такої класики, як «Космополітен», «Сайдкар», «Маргарита», «Медуза», «Б-52».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Об’єм | 0,5 л |
Виробництво | Франція |
Пізніше, у міру розширення домашнього бару, напевно стане в нагоді міцна анісова самбука, трав’янисті «Becherovka» або «Jagermeister», щільний і солодкий вершковий лікер (на кшталт Baileys, який часто застосовується в шаруватих коктейлях), і більша колекція фруктових лікерів, від «Blue Curacao »для« Блакитної лагуни» до динного лікеру для« Зеленої феї».
Що ще має бути в домашньому барі
Крім основних інгредієнтів, для багатьох напоїв знадобиться:
- Лід. Льоду має бути дійсно багато, з хорошим запасом, оскільки застосовується він не тільки для подачі коктейлів, але й для охолодження посуду. А за правилами той лід, яким охолоджувався келих або шейкер, для подачі не використовують. Тому обзаведіться декількома зручними формами для льоду, бажано різних розмірів, при цьому чим більше, тим краще. Як варіант, можна завести в морозильній камері окремий контейнер, де можна зберігати заготовки льоду.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Силікон |
Кількість клітинок | 15 |
- Цитрусові. Необов’язково завжди мати під рукою весь доступний асортимент цитрусових із найближчого супермаркету, але пара лимонів і лайм будуть до речі для більшості напоїв.
- Безалкогольні інгредієнти. До них відносяться тоніки, кола, а також пакетовані соки. Їх запросто можна зберігати в холодильнику або кухонній шафці, поповнюючи їх запаси в міру витрати.
Де облаштувати бар вдома
Звичайно, якщо ми говоримо про створення домашнього бару, зовсім не обов’язково круто переобладнювати простір під «коктейльне дозвілля» — ставити барну стійку, високі стільці, винну шафа та все в цьому дусі. Хоча якщо є бажання взятися за це з усією серйозністю, то вам і карти в руки. Але обійтися можна й меншими змінами та витратами.
Для початку непогано б визначитися, де у вас будуть зберігатися всі інгредієнти для коктейлів, барний посуд і приналежності. Найпрактичний спосіб розмістити бар у вже наявному просторі: келихи та аксесуари для коктейлів — на кухні в шафці, компоненти для коктейлів — у холодильнику. Просто, швидко та без проблем. Але в цьому випадку весь романтизм від поняття «домашній бар» зводиться нанівець.
На роль хранителя домашнього бару куди краще підійде стелаж, вітрина або невеликий комод. Якщо звільняти стільки простору поки незручно, для початку можна відвоювати полицю в кухонному серванті, меблевій стінці або навіть в книжковій шафі. Адже куди зручніше, коли все знаходиться в одному місці.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Матеріал | Метал, ЛДСП |
Розміри, в×ш×г | 100×92×40 см |
Також за темою:
- Як вибрати вино
- Як вибрати віскі
- Як вибрати водку
- Як вибрати ром
- Як вибрати джин
- Як вибрати лікер
- Як вибрати текілу
- Коктейлі з коньяком: топ кращих рецептів для дому
- Як вибрати штопор
- Розумні штопори Xiaomi: HuoHou Electric Wine Opener та Electric Wine Bottle Opener Circle Joy Sil
- Як облаштувати кухню