Імбирне печиво асоціюється з періодом новорічних та різдвяних свят. Його незабутній аромат такий самий атрибут казкової атмосфери, як запах свіжої хвої та мандарин. А насичений спеціями смак зігріває в холоди не гірше за м’який плед. У цій статті ви знайдете відразу 5 рецептів приготування таких ласощів. Час прочитання — 7 хвилин.
Зміст
Топ-5 рецептів на будьякий смак
Приготування імбирного печива не обмежується класичним рецептом. Додаючи нові інгредієнти, можна отримати по-справжньому оригінальний смак.
Класичне
Печиво за класичним рецептом просте й вдається навіть у новачків у кулінарії.
Нам знадобиться: 200 г борошна, 1 яйце, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, 1 ч. л. розпушувача, 3 ч. л. меду, 2–3 ч. л. меленого імбиру, 1 ч. л. меленої кориці, кардамону.
- У мисці змішуємо сухі інгредієнти: борошно з розпушувачем та сумішшю спецій.
- В окремій ємності збиваємо розм’якшене вершкове масло із цукром.
- Вбиваємо туди ж яйце і додаємо мед. Якщо він недостатньо рідкий, його слід трохи підігріти. Із сортів краще брати темний, наприклад, гречаний.
- Ретельно все перемішуємо, висипаємо сюди все сухе і замішуємо тісто.
- Воно вийде липким та м’яким. Щоб було легше працювати, відправляємо в холодильник на годину – півтори.
- Дістаємо, розкочуємо шаром 0,5 см, формуємо печиво, викладаємо на застелений пергаментом лист і випікаємо 5-7 хвилин у розігрітій до 180°С духовці. Уважно стежимо за часом – тонкі коржики швидко пропікаються і можуть почати горіти.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Класична вищого ґатунку із зерен м’яких сортів пшениці |
Країна-виробник | Україна |
Без меду
Відомо, що при нагріванні мед втрачає більшість своїх корисних властивостей. Із цієї причини багато хто відмовляється додавати його до випічки, намагаючись не переводити продукт. До того ж, це небажаний інгредієнт для людей, які мають на нього алергію.
Отримати без нього потрібний смак і аромат допоможе використання замість звичайного цукру коричневого очеретяного — він не тільки дасть бажану насолоду, але й надасть особливих медових та карамельних ноток. Решта процесу приготування нічим не відрізняється від попереднього рецепту.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Очеретяний |
Країна-виробник | Україна |
Із какао чи шоколадом

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Суміш спецій для випічки |
Країна-виробник | Україна |
З апельсиновою цедрою
Звичне імбирне печиво заграє по-новому, якщо додати до нього цедру апельсина. Вона добре поєднується з іншими використовуваними спеціями і успішно доповнює кулінарну урочисту тематику. Її можна купити сушену та подрібнену або самостійно натерти на тертці зі свіжого цитрусу. У другому випадку не завадить натерти і трохи свіжого очищеного кореня імбиру на додачу до сушеного, який вже є в базовому списку інгредієнтів.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Сухий мелений імбир |
Країна-виробник | Україна |
Із темним пивом
Ще один нестандартний варіант – імбирне печиво із хмільними нотками на основі темного пива.
Нам знадобиться: 400 мл темного пива, 380 г борошна, 110 г вершкового масла, 45 г білого цукру, 100 г коричневого цукру, 1 яйце, по щіпці солі та соди, прянощі. Можна придбати вже готову суміш спецій або самостійно змішати мелені імбир, гвоздику, корицю, кардамон, мускатний горіх.
- У каструлі змішуємо пиво з білим цукром, ставимо на плиту, доводимо до кипіння і уварюємо протягом 10-15 хвилин, даємо охолонути.
- У мисці з’єднуємо борошно із сумішшю спецій, содою та сіллю.
- Розм’якшене при кімнатній температурі масло в окремій ємності збиваємо міксером разом із коричневим цукром.
- Додаємо до олії яйце та пивний сироп, ретельно перемішуємо.
- Всипаємо туди всі сухі інгредієнти і замішуємо тісто – воно має вийти пластичним.
- Відправляємо тісто на кілька годин у холодильник, дістаємо, розкочуємо завтовшки 1 см, формуємо печиво та викладаємо на лист.
- Печемо в розігрітій до 180°С духовці 10-15 хвилин.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Суміш цукру та спецій для випічки |
Країна-виробник | Україна |
Надаємо печиву форму
Коли тісто за вибраним рецептом готове, настав час надати майбутньому печиву форму. Розкочуємо тісто качалкою на присипаній борошном стільниці або пергаменті, щоб воно не прилипало. Намагаємося, щоб шар був однаковий за товщиною — так усе печиво пропічеться рівномірно та швидко.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 42×6,5 см |
Матеріал | Дерево |
Коли ми отримали розкатаний пласт тіста, настав час вирізати фігурки. Якщо під рукою немає спеціальних форм, можна вирізати прості кола звичайним перевернутим склянкою – така заготовка відмінно підійде для подальшого розпису «під сніжинку».

Параметри | Характеристики |
---|---|
Призначення | Вирізування фігурок із тіста при приготуванні печива |
Матеріал | Метал |
Але щоб коржики вийшли максимально оригінальними, варто придбати спеціальне кондитерське приладдя. Це можуть бути як універсальні зірочки і серця, так і варіанти суто новорічної тематики: сніговик, олень, ялинка, Санта, і, звичайно ж, пряникова людина.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Призначення | Вирізування фігурок із тіста при приготуванні печива |
Матеріал | Метал |
Не забуваємо про прикрашення
Імбирне печиво мало спекти – його потрібно ще й прикрасити. Звичайно, можна не втриматися і з’їсти його відразу ж або просто притрусити цукровою пудрою. Але набагато святковішими виглядають пряники, покриті хитромудрими візерунками з глазурі.
Саму глазурь нескладно приготувати в домашніх умовах.
- Для класичної беремо 200 г цукрової пудри, 1 яєчний білок та сік 1 лимона. З’єднуємо всі інгредієнти та збиваємо, поки обсяг не збільшиться у 2-3 рази й маса не загусне.
- Цитрусова глазурь добре поєднується з пряниками з додаванням цедри. У вичавлений з апельсина сік поступово всипаємо цукрову пудру до отримання потрібної консистенції – глазур має бути рідкою, щоб добре лягати, але не занадто, інакше вона просто стече і не зафіксується.
- Любителі шоколаду можуть використовувати шоколадну глазур, для якої знадобиться по 4 столові ложки молока та цукрової пудри, 1 столова ложка порошку какао та 50 г вершкового масла. У розтоплену олію додаємо пудру та какао, вливаємо молоко та ретельно перемішуючи, уварюємо до однорідності на повільному вогні.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Посипка |
Країна-виробник | Україна |
Найчастіше візерунки на пряниках малюють просто білим кольором – це виглядає ошатно й відразу викликає асоціацію зі снігом та зимовими святами. Але можна додати фарб і зробити фігурки більш реалістичними. Для цього в білу глазур додаємо харчовий барвник потрібного відтінку. Можна використовувати виключно натуральні інгредієнти та підфарбувати помадку ягідними, фруктовими або овочевими соками на зразок морквяного, чорничного або вишневого.
Наносити візерунки найзручніше за допомогою спеціального кондитерського мішка – так усі лінії виходять тонкими та акуратними. Замінити його можна і звичайним целофановим пакетом із обрізаним куточком або використовувати кондитерський шприц із різними насадками.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 515×280 мм |
Матеріал | Поліетилен |
Нестандартні способи застосування
Якщо звичайне імбирне печиво здається вам банальним, спробуйте використати його нестандартно. Наприклад, як новорічний декор, який будь-якої хвилини можна з’їсти.
Будуємо пряниковий будиночок
Такий будиночок стане гарною тематичною прикрасою святкового столу. Щоб побудувати будиночок для початку готуємо тісто за будь-яким рецептом, що сподобався. Розкочуємо корж і вирізаємо стіни та дах за розміром майбутнього будиночка. Вікна і двері можна як акуратно вирізати ножем на великих частинах, так і потім намалювати глазур’ю по пряниках.
Для складання будиночка також використовуємо глазур – змащуємо нею ребра кожної деталі, добре притискаємо друг до друга і даємо застигнути.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Розмір | 12×12×21 см |
Матеріал | Кераміка, що покрита декоративною глазур’ю |
Робимо ялинкові іграшки
Для прикраси ялинки часто використовують їстівний декор у вигляді цукерок та горіхів. Чому б не додати імбирне печиво? Для цього в кожному прянику проколюємо акуратну дірочку, одягаємо в неї шпагат або стрічку і підвішуємо на гілки.

Параметри | Характеристики |
---|---|
Вид | Набір ялинкових іграшок |
Матеріал | Полістоун |
У будь-якому вигляді імбирне печиво — це не тільки смачні ласощі, але й оригінальний подарунок на зимові свята, зроблений своїми руками. Отримати його будуть раді всі без винятку — починаючи рідними та друзями та закінчуючи колегами по роботі.
Також за темою:
- Як приготувати ідеальний стейк
- Смачна випічка в духовці: кращі рецепти
- Що приготувати з гарбуза: топ-10 рецептів
- Що приготувати з винограду: кращі рецепти
- Топ продуктів для пам’яті
- Топ-10 вегетарианських страв
- Кабачки та цукіні: кращі рецепти
- Що можна приготувати з кавуна та дині
- Сезон полуниці: що приготувати, кращі рецепти
- 10 рецептів найсмачніших сніданків із вівсянки
- Маринування шашлику: топ-10 кращих рецептів
- Топ найсмачніших салатів із майонезом
- Топ-5 рецептів смачних маринованих огірків
- 5 цікавих рецептів качки в духовці
- ТОП-10 цікавих рецептів із картоплі в духовці
- ТОП-5 страв, які можна приготувати в мультиварці
- Як приготувати моркву по-корейськи
- Українська кухня — 10 оригінальних рецептів
- Польська кухня – 10 оригінальних рецептів