Статті

5 цікавих рецептів качки в духовці

Ми підібрали для вас кілька оригінальних рецептів качки для приготування в духовці. Будь-яка з описаних тут страв стане доповненням святкового столу, замінивши звичну багатьом курку або індичку. Якщо дотримуватися всіх рекомендацій, то м’ясо запеченої качки вийде соковитим та ароматним. Покрокові рецепти доповнені фото та детальним описом, тому у вас не виникне ніяких складнощів у приготуванні. Час прочитання — 8 хвилин.

В МАГАЗИН

Як правильно приготувати качку в духовці? Головні секрети

У приготуванні качиного м’яса важливо дотримати баланс між достатным прожарюванням та соковитістю. У цьому допоможуть наступні секрети й рекомендації:

  • Вибирайте молоду птицю, яка має гладеньку шкіру. Вона не повинна бути липкою або слизьою. У свіжого м’яса немає яскраво вираженого аромату.
  • Домашня качка буде набагато жирніше тієї, яка росла на фермі. Якщо ви любите пісне м’ясо, то варто віддати перевагу магазинній тушці.
  • Щоб позбутися специфічного качиного аромату, перед приготуванням потрібно відрізати гузку (задня хвостова частина) і скупчення жиру на шиї. Ці частини найбільше містять сальні залози.
  • В якості начинки слід класти соковиті інгредієнти, які виділяють сік (наприклад, яблука, груші).
  • Посуд для запікання повинен мати товсті стінки й дно (краще, якщо це буде керамічна таріль).
  • Щоб м’ясо всередині не вийшло недостатньо просмаженим, велику тушку краще перед запіканням проварити в окропі 10–20 хвилин.
  • Запечена тушка качки виглядає темнішою та засмаженішої, ніж курка (але ступінь готовності в них буде однаковою).

Соковита качка з хрусткою картоплею за оригінальним рецептом Джеймі Олівера

Що потрібно:

  • качина тушка;
  • апельсин;
  • часник;
  • приправа (за смаком);
  • 1 кг картоплі;
  • 2 л курячого бульйону або води;
  • 200 мл столового напівсолодкого вина.

Як готувати:

Начистити цедру апельсинової кірки в окрему ємність, в якій змішайте приправу, стакан вина, сіль за смаком і 5 столових ложок рослинного масла. Цим натріть качку зсередини й зовні. Залиште трохи маринаду для картоплі.

Решту апельсину без шкірки слід нарізати на кілька частин і нафарширувати ними тушку разом з очищеними зубчиками часнику. Відкладіть м’ясо в холодильник на деякий час, щоб воно маринувалося.

Водночас відваріть у воді або курячому бульйоні 1 кг картоплі, посоліть його на смак. Варити потрібно приблизно 15 хвилин, відчитавши час після закипання води. Остудіть картоплю та злийте воду. Краще це робити через друшляк, щоб повністю прибрати рідину. Далі всипте картоплю знову в каструлю та вилийте залишок маринаду. Додавши пів чайної ложки солі, можна домогтися бажаного смаку та аромату.

Як тільки м’ясо промаринувалося близько 20–30 хвилин у холодильнику, його можна ставити в духовку на лист. Попередньо її потрібно розігріти до 200°.

Через 1 годину запікання на лист потрібно висипати картоплю та запікати ще 45 хвилин.

Ароматна качка з гарбузом та апельсинами

Що потрібно:

  • качина тушка;
  • 2 апельсини;
  • 400 г гарбуза очищеного;
  • половинка лимона;
  • 20–30 г меду;
  • паприка та мускатний горіх (можна замінити приправою для качки).

Як готувати:

Ця страва ідеально поєднує в собі солодкість гарбуза та кислинку свіжого апельсина.

Для початку потрібно обмити тушку й протерти її серветкою, щоб шкіра була сухою. Далі готується маринад із меду, паприки, тертого мускатного горіха тарослинного масла. Усе це змішується до однорідної маси. Маринадом потрібно натерти тушку зсередини й зовні, після чого залишити в холодильнику на 1–2 години або більше (можна на ніч).

Митий, очищений гарбуз разом з апельсинами слід нарізати на часточки або кубики. Далі в ємності змочити їх вичавленим лимонним соком. Можна додати того ж мускатного горіха та паприки. Усе це після змішування потрібно покласти всередину тушки й зашити. Якщо залишилося зайве — залишити на листі, що змащений олією.

Запікайте в духовці за температури у 180° 1,5 години. Після цього потрібно вимкнути духовку й дати постояти блюду ще 15 хвилин.

Класичний рецепт запеченої качки з яблуками

Що потрібно:

  • качина тушка до 2,5 кг;
  • 7–10 штук яблук (краще брати червоні або червоно-зелені);
  • половинка лимона;
  • мускатний горіх і мелений перець;
  • 1 ч. л. кориці;
  • лавровий лист;
  • сіль за смаком.

Як готувати:

Для початку качину тушку слід помити й просушити, щоб маринад добре зміг вбратися в м’ясо. Його приготування просте — досить змішати мускатний горіх, перець, сіль, 5 ложок рослинного масла та лимонний сік. Цією сумішшю натирається вся тушка зсередини й зовні, після чого відправляється на просочення в прохолодне місце на 2 години й більше.

Водночас можна підготувати яблука. Очищати шкірку не потрібно, але серцевину вийняти доведеться. Наріжте їх на кілька часточок, помістивши всередину тушки (додатково туди кладеться лавровий лист).

Перед запіканням духовка повинна бути розігріта до 200°. Час готування — до 1,5 год. У процесі цього можна поливати качку рідиною, яка стікає на лист (жир, що змішаний з яблучним соком).

Качка, що запечена в соєво-медовому соусі

Що потрібно:

  • качина тушка до 2 кг;
  • мед 2 ст. л.;
  • соєвий соус 5 ст. л.;
  • рис 200 г;
  • прованські трави (чебрець, розмарин або суха суміш приправ для качки);
  • гриби печериці 200 г;
  • морква 2 шт;
  • цибуля 2 шт.

Як готувати:

Насамперед потрібно підготувати маринад, яким буде змащуватись вже промита й суха тушка. Для цього соєвий соус змішується з прованськими травами або іншою обраною приправою. Туди ж додається мед і сушений часник за бажанням. Уже змащена тушка повинна маринуватися до 5 годин.

Щоб не втрачати часу, у процесі маринування м’яса можна приготувати гарнір. Рис відварюється, а дрібно нарізані морква, гриби й цибуля обсмажуються на сковороді з маслом. Овочева заправка з’єднується з рисом, після чого весь гарнір поміщається всередину тушки. За бажанням задню частину качки слід зашити, щоб вміст не випав.

Запікається все це в рукаві. Попередньо весь соєво-медовий соус, що залишився після маринування, виливається прямісінько на м’ясо в рукав. У духовці має бути 200°, щоб за 90 хвилин блюдо приготувалося до ідеальної консистенції.

«Повільна» качка з вином і цитрусовими нотками

Що потрібно:

  • качина тушка від 2 кг;
  • 1 кг апельсинів;
  • 200 мл напівсолодкого червоного вина;
  • 3 ч. л. крохмалю;
  • 4 ст. л. джему або густого варення;
  • сіль за смаком.

Як готувати:

Підготовлену тушку слід начинити митими апельсинами. Шкірку прибирати не потрібно — вона збереже соковитість фруктів при запіканні. Додатково потрібно зробити неглибокі надрізи на шкірі знизу й зверху, після чого натерти качку сіллю.

Духовка повинна бути розігріта до 120°. Тушка кладеться на решітку грудкою вгору, а під м’ясо ставиться лист для стікання жиру. При низькій температурі готується качка 6 годин. Водночас варто зайнятися приготуванням соусу.

Поки напівсолодке вино злегка підігрівається на сковороді, туди потрібно додати крохмаль. Він стане природним згущувачем. Далі до суміші кладеться варення або джем, після чого весь цей склад необхідно довести до кипіння й відразу ж зняти з плити для охолодження.

За 15 хвилин до готовності качки варто додати температуру до 260°, щоб утворилася скоринка. Вийнявши м’ясо, його слід розрізати на частини та полити теплим соусом.

Сподобалися рецепти? У нас ще багато всього цікавого для вас!

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

1 коментар
  1. Сергій 4 роки назад

    А це тут гузки зображено? За текстом наче як радять їх видаляти…

    Відповісти

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано