Дім і сад Допомога новачку Статті

10 способів приготувати каву вдома краще за ресторанну

Стаття буде цікава тим, хто любить каву й хоче навчитися правильно готувати її вдома. Тут кавомани знайдуть для себе корисні поради, рекомендації та легкі рецепти кращих способів приготування цього напою на своїй кухні й навіть без покупки спеціальної техніки. Час прочитання статті — 6 хвилин.

В МАГАЗИН

Ідеальний напій на всі часи та випадки життя

Кава — це гарантія ранкової бадьорості та настрою на продуктивний робочий день. Але в більшості випадків це переростає в ритуал, звичку, яка змушує прокинутися й направити свої сили на роботу.

Крім того, випити кави разом із друзями або вдома після важкого дня — вельми приємне й розслабляюче проведення часу. Тому навчитися її готувати — досить корисна справа.

Зрозуміло, ніхто не робить цей напій краще, ніж професійні бариста. Однак є кілька секретів, які допоможуть вам насолодитися кавовою терпкістю в домашньому затишку. Головне — вибрати кавові зерна правильного прожарювання, чисту воду, набратися терпіння й пам’ятати, що відразу може не вийти, і варто практикуватися.

Людство навчилося готувати каву різноманітними способами вже давно. Їм багато років, але популярними вони стали тільки нещодавно. Секрет не тільки в неповторному смаку напою, але й у самому процесі, який дихає чарами, і тим самим таїнством алхімії.

Отже, познайомимося з найлегшими варіантами приготування кави в домашніх умовах.

Найшвидший і легший рецепт

Цей перший спосіб містить деяку іронію. Адже він найпростіший і швидкий. Бо покупка гарної спеціальної техніки полегшить завдання й заощадить час.

КУПИТИ

З її допомогою (але залежить від моделі) можна точно налаштувати міцність кави, вибрати готовий або створити унікальний рецепт, витративши на саме приготування не більше двох хвилин. Однак, різноманітність способів обмежена.

Ще один спосіб, який економить час

Для тих, хто любить американо або звичайну каву з молоком, кращим варіантом стане придбання електричної крапельної кавоварки. Такий спосіб приготування дуже популярний у США та декількох станах Європи. Особливо там, де люблять еспресо.

КУПИТИ

Ніяких зусиль, мінімум часу й максимально насичений кофеїном напій буде на вашому столі щодня.

Найспірніший спосіб

Над правильністю використання гейзерної кавоварки ведуться суперечки донині. Основна причина, яка викликає протиріччя, полягає в процесі кипіння кави, який не рекомендується для приготування цього напою. Тому досвідчені цінителі не схвалюють такий вид кавоварок.

КУПИТИ

Однак слід взяти до уваги, що в Італії, де розпивання кави зведене в якусь культову традицію, цей спосіб має чималу популярність. Гейзерна кавоварка вимагає деякої вправності, але результат вас неодмінно порадує.

Спосіб, перевірений часом

Кажуть, що такий спосіб приготування дарує по-справжньому смачну каву в домашніх умовах, який не вимагає спеціальної дорогої техніки. Усе, що вам потрібно — звичайна джезва, яку більшість знає, як «турка».

КУПИТИ

Так готують каву вже більше тисячі років. Але форма й конструкція джезви істотно не змінилася. Досвід, вправність та особисті смакові переваги забезпечать смачним, ароматним і насиченим напоєм. Однак майте на увазі, вибираючи турку, слід звернути увагу на її конструкцію та купаж.

Кава по-французьки

Френч-прес для приготування кави був придуманий французами в 1920 році. Циліндр із поршнем зараз багато хто використовує для приготування чаю. Але справжнє його призначення — це заварювання кави з максимальним розкриттям її аромату.

Проста конструкція френч-преса робить процес приготування простим і швидким.

КУПИТИ

Також вам буде потрібна гаряча вода (не окріп), добре просмажене зерно грубого помелу й п’ять хвилин часу. Коли напій настоїться, слід притиснути гущу поршнем і все, кава готова.

Коли традиції вдосконалюють

Аеропрес — це нещодавно вдосконалений френч-прес. З ним можна використовувати фільтр із паперу для ще більшого захисту кави від гущі та інших домішок.

Завдяки цьому гаджету ви отримаєте бездоганно чистий, неймовірно ароматний напій не гірше, ніж у кафе. Дуже зручно його брати із собою на природу, відпочинок або на роботу.

Науковий підхід

Пітер Шлюмбом — один з учених, який теж дуже любив каву, розробив спосіб її заварювання в домашніх і лабораторних умовах, при цьому використовуючи підручні засоби.

Він винайшов кемекс, який більше схожий на гібрид хімічної колби та винного декантера. Виключно науковий спосіб забезпечує точний підбір улюбленого рецепта за допомогою пропорцій інгредієнтів.

У підсумку, ви насолодитеся відфільтрованою, смачною кавою, насиченість якої краща, ніж у багатьох ресторанах.

Ефектний спосіб

Цей метод дуже активно використовувався ще в далекому XIX столітті, однак швидко був забутий майже на століття. Досить незвичайний і видовищний спосіб має на увазі використання сифона або вакуумної кавоварки.

Наприкінці минулого століття про цей метод знову згадали, і любителі кавового напою стали використовувати такий вид кавоварки частіше.

Цей принцип приготування полягає в процесі нагрівання, при якому вода з нижньої колби потрапляє у верхню, далі додається мелена кава.

КУПИТИ

Дія вакууму гарантує насичений кавовий смак. Якщо ж виберете сифон, то для приготування знадобиться полум’я традиційного спиртового пальника.

Кавова церемонія

Використання пуровера — спосіб не тільки приготувати смачну каву, а й влаштувати справжню кавову церемонію в кращих традиціях.

Його конструкція нагадує кемекс, проте його воронка обладнана желобками, які проводять повітря в напій і підсилюють його аромат.

КУПИТИ

Щоб приготувати каву цим способом, досить правильно встановити фільтр у воронку, змочити й насипати мелених зерен. Далі повільно вливається гаряча вода від краю воронки до центру протягом 3–3,5 хвилин.

Для найледачих

Шанувальники кави, які хочуть витратити на її приготування мінімум часу, можуть вибрати найпростіший спосіб, який особливо популярний у Південній Америці.

Каву, як і будь-який інший напій, можна заварити безпосередньо в чашці. Достатньо лише насипати її у бавовняний мішечок, на кшталт чайного пакетика. Так вийде гіркий, ароматний і трохи підбадьорливий напій.

КУПИТИ

Однак професіонали й кавомани рекомендую все ж використовувати кавоварку.

Кавові секрети

Сучасний світ рясніє тисячами рецептів смачної кави для приготування в домашніх умовах. Але є деякі способи, які зроблять напій набагато смачніше, незалежно від обраного методу. Насамперед це спеції. Їх запах додасть унікальний смакта аромат. Головне — бути обережними та не переборщити.

Наприклад, приємний на смак кардамон нейтралізує кофеїн. Але якщо додати кілька кристалів солі, то це пом’якшить смак і посилить аромат.

Ось кілька секретів, які подарують незабутній смак улюбленого напою:

  1. Візьміть половину чайної ложки тростинного цукру й змішайте його з кавою. Підігрійте на повільному вогні, після додайте води. Карамелізований цукор додасть особливий смак та аромат.
  2. Щоб пити каву без осаду, додайте чайну ложку холодної води й почекайте 30 секунд. Завдяки цьому гуща осяде на дно, тому можна розливати без фільтра.
  3. Для холодної кави, замість кубиків льоду, які, імовірніше, псують смак, ніж поліпшують, рекомендуємо використовувати спеціальні кавові кубики. Зробіть солодку каву, залийте її у формочки для льоду й заморозьте. Їх можна додавати як у молоко, так і в каву, щоб охолодити.
  4. Кілька крупинок солі, які додають у каву, підсилюють її смак та аромат.
  5. Для максимально насиченого напою й терпкості, як тільки кава почне кипіти, зніміть турку з вогню. Приберіть пінку, перемішайте та поверніть на вогонь. Краще, якщо повторити цю дію три рази.
  6. Для м’якості й бархатистості можна додати половину чайної ложки вершкового масла.
  7. Щоб мелені зерна повністю розкрили смак та аромат, потримайте їх у турці на вогні, а вже потім додайте воду.
ЧИТАТЬ В TELEGRAM

Також за темою:

Вам також сподобається

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано